Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ο Στρατός της χώρας δοκιμάζει εναλλακτικές επιλογές πύργων μάχης για την αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1. Όλοι οι υπό εξέταση πύργοι είναι τηλεχειριζόμενοι. Πρόκειται για τους BM-7 Parus, ο οποίος εξοπλίζει τα ουκρανικά τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα BTR-4 (8 x 8) και KBA 105A Shkval, ο οποίος εξοπλίζει τα εν υπηρεσία BTR-3. Ο BM-7 Parus είναι σχέδιο του κρατικού σχεδιαστικού γραφείου Kharkiv Morozov και κατασκευάζεται από το εργοστάσιο Zhytomyr, ενώ ο KBA 105A Shkval σχεδιάζεται και κατασκευάζεται από την Construction Bureau of Artillery Armaments.

Και οι δύο (2) πύργοι ενσωματώνουν από ένα (1) πυροβόλο ZTM-1 ή 2A72 των 30 χιλιοστών, ένα (1) συζυγές πολυβόλο KT ή PKT των 7,62 χιλιοστών, έναν (1) αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων AG-17 των 30 χιλιοστών και δύο (2) διπλούς εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων Barrier διαμετρήματος 130 χιλιοστών και μέγιστου βεληνεκούς 5 χιλιομέτρων. Εκτός των δύο (2) αυτών πύργων εξετάζονται ο Stilet, ο οποίος είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Shkval και ο Spys της ιδιωτικής εταιρίας TechImpex. Και αυτοί οι δύο (2) πύργοι ενσωματώνουν τον ίδιο οπλισμό με τους Parus και Shkval.

Μετά τα γεγονότα του 2014 η Ουκρανία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης και διεύρυνσης των Ενόπλων Δυνάμεων της. Για τον Ουκρανικό Στρατό, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός των BMP-2 και ιδιαίτερα των BMP-1, τα οποία ήταν σε καθεστώς αποθήκευσης, αλλά επανήλθαν στην ενεργό υπηρεσία. Συνολικά η Ουκρανία διατηρεί σε υπηρεσία περί τα 1.200 BMP-2 (μετά τις απώλειες του 2014) και 750 περίπου BMP-1 (επίσης μετά τις απώλειες του 2014). Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2018 ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε η φάση σχεδίασης μιας νέας γενιάς τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (BMP-U).