Μιλώντας σε μέλη του Κογκρέσου ο Υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας, Frank Kendall, δήλωσε ότι το κόστος αγοράς του αεροσκάφους NGAD (Next Generation Air Dominance) θα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αλλά η Αεροπορία μπορεί να επωφεληθεί από χαμηλό κόστος χρήσης και υποστήριξης. Η δήλωση έγινε σε μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών (HASC : House Armed Services Committee), στο πλαίσιο της συζήτησης επί του προσχεδίου του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2023. «Ένα αεροσκάφος NGAD θα κοστίζει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια», είπε ο Frank Kendall.

Σε αντιπαραβολή το F-22 κόστισε περί τα $ 135 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος, ενώ το κόστος ανά F-35A είναι περί τα $ 80 εκατομμύρια. «Πρόκειται να είναι ένα ακριβό αεροσκάφος. Το F-22 ήταν ένα ακριβό αεροσκάφος. Ήταν ένα από τα αεροσκάφη μου, σε προγενέστερη θέση μου, αλλά είναι ένα απίστευτα αποτελεσματικό αεροσκάφος. Κυριαρχεί στον αέρα εδώ και δεκαετίες. Αναμένουμε ότι το NGAD θα κάνει το ίδιο», είπε ο Frank Kendall. Ωστόσο, με τεράστιο κόστος απόκτησης, η Αεροπορία θα πρέπει να εξισορροπήσει το τελικό κόστος με μείωση του κόστους χρήσης, υποστήριξης αλλά και αναβάθμισης.

Η ανάγκη αυτή έγινε κατανοητή από την εμπειρία με το υψηλό κόστος χρήσης και υποστήριξης των F-35 (οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν συνολικό κόστος $ 1,25 τρισεκατομμύρια στον κύκλο ζωής του συνόλου των αεροσκαφών). Ο Frank Kendall είπε ότι το NGAD θα επωφεληθεί από νέες πρακτικές, σπονδυλωτή σχεδίαση και χρήση κοινών συστημάτων. Επιπλέον, το πρόγραμμα NGAD αφορά και στην ανάπτυξη μη-επανδρωμένων αεροσκαφών, κάτι που θα μειώσει την καταπόνηση και χρήση, άρα και το κόστος χρήσης και υποστήριξης, των επανδρωμένων NGAD. Τα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη θα είναι φθηνότερα στην αγορά, τη χρήση και την υποστήριξη.