Τις ανάγκες για σύγχρονα όπλα στρατηγικής κρούσης για τη ΠΑ τις έχουμε αναφέρει μέσα από το DefenceReview.gr δεκάδες αν όχι εκατοντάδες φορές. Τρία χρόνια μετά τη κρίση του καλοκαιριού του 2020 όταν ο πρωθυπουργός φωτογραφήθηκε σε F-16 Block 52+ της Σούδας φορτωμένο με Maverick, τα κενά στα όπλα κρούσης αμερικανικής προέλευσης παραμένουν. Για κάποιον «άγνωστο» λόγο η ΠΑ εξακολουθεί να μην διαθέτει σύγχρονα όπλα στρατηγικής κρούσης (όπλα κρούσης στόχων εδάφους, όπλα κατά στόχων επιφανείας). Τα γράφουμε επ’ αφορμή της συνάντησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.
Το ΓΕΑ έχει ζητήσει αυτά τα όπλα κατ’ επανάληψη και πολλές φορές το έχει εισηγηθεί στη πολιτική ηγεσία. Οικονομικό πρόβλημα δεν υφίστανται αφού στα τόσα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπλα κρούσης για τα F-16 της ΠΑ δεν αποκτήθηκαν.
Ελπίζουμε πως ο νέος ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας ο οποίος μας είναι ιδιαίτερα σεβαστός να θέσει το θέμα στην επόμενη συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη. Η ΠΑ παραλαμβάνει τα νέα αναβαθμισμένα F-16 VIPER αλλά τα όπλα κρούσης με τα οποία εξοπλίζονται είναι παρωχημένα, περασμένων δεκαετιών. Συνεπώς, οι νέες τεχνολογικές τους δυνατότητες θα αξιοποιούνται κατά ένα μέρος αφού δεν θα διαθέτουν και τα ανάλογα όπλα τελευταίας τεχνολογίας.
Στρατηγική αμυντική σχέση στα λόγια δεν υφίστανται. Ακόμη και στο θέμα του F-35η αμερικανική LoA έχει καθυστερήσει δεδομένου πως άλλες χώρες οι οποίες έπονται του ελληνικού αιτήματος σε άμεσο χρόνο έλαβαν την αμερικανική έγκριση.
Η επιλογή της ΠΑ να στραφεί σε ισραηλινά όπλα κρούσης (και μπορεί να αξιολογηθεί από πολλές πλευρές…) είναι απολύτως σωστή όμως σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί την ανάγκη τα F-16 να αποκτήσουν σύγχρονα όπλα κρούσης αμερικανικής προέλευσης.
Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε πως όσες ξένες αεροπορίες σε παγκόσμιο επίπεδο προμηθεύονται F-16 και F-35 τα συνοδεύουν από το κατάλληλο απόθεμα σύγχρονων όπλων κρούσης. Τα γεγονότα δε στην Ουκρανία καταδεικνύουν την ανάγκη ύπαρξης σύγχρονων όπλων κρούσης.