Εντολή για ταχεία υπογραφή των συμβάσεων των ισραηλινών συστημάτων έδωσε η σημερινή σύγκληση ΚΥΣΕΑ υπό τη προεδρία του πρωθυπουργού. Το εξοπλιστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η εξουσιοδότηση της ΓΔΑΕΕ για συμβασιοποίηση των ισραηλινών συλλογών Spice 1000/ Spice 2000 καθώς και των stand off πυραύλων Rampage. Τα ισραηλινά συστήματα τα οποία έχουν προκριθεί από το ΓΕΑ θα εξοπλίσουν τον στόλο των ελληνικών F-16 των οποίων τα κενά σε όπλα κρούσης έχουν τονιστεί πολλάκις. Τα όπλα Rampage και οι συλλογές Spice είχαν εγκριθεί στη συνεδρίαση της Βουλής στις 13 Οκτωβρίου 2021.

Συγκεκριμένα σημειώναμε στο παρακάτω άρθρο – ανάλυση μας στις 14 Οκτωβρίου του 2021 σχολιάζοντας την έγκριση από τη βουλή:

Η σπουδαιότητα των προγραμμάτων που πέρασε από τη Βουλή προς έγκριση, είναι τεράστια για την αποτρεπτική και μαχητική ισχύ της Ελλάδας. Πέρα από την υποστήριξη των πυραύλων αέρος – αέρος MICA και των υποστρατηγικών SCALP-EG, είναι κεφαλαιώδους σημασίας εξέλιξη η αγορά συλλογών SPICE για τη μετατροπή συμβατικών βομβών σε κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας για την προσβολή στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς και πυραύλων αέρος – εδάφους Rampage. 

Στα SPICE 1000 και 2000 έχουμε αναφερθεί κατ΄ επανάληψη (ενδεικτικά αναφέρουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα: https://defencereview.gr/hellenic-air-force-stand-off-weapons-and-cruise-missiles/).

To Rampage είναι πύραυλος αέρος – εδάφους. Πρόκειται για ρουκέτα πυροβολικού για την ακρίβεια που έχει τροποποιηθεί με ελάχιστες παρεμβάσεις, σε αερομεταφερόμενο πύραυλο. Ώς όπλο προέρχεται από τη ρουκέτα πυροβολικού που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος EXTRA (Extended Range Artillery). Η ρουκέτα αυτή μπορεί να εκτοξευτεί από διάφορους εκτοξευτές, έχει ακτίνα 150 χιλιομέτρων, πολεμική κεφαλή βάρους 120 κιλών και ακρίβεια προσβολής (CEP) 10 μέτρων. 

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια: