Κρίσιμη εξέλιξη αποτελεί το αναμενόμενο «ναι» της Λιβύης στην προσφορά στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης όχι απλώς αποδέχθηκε την αποστολή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας, αλλά την είχε ζητήσει ως αντάλλαγμα για να υπογράψει τη συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
Από την άλλη πλευρά και η Τουρκία ενδιαφέρεται να διατηρήσει στην εξουσία την κυβέρνηση Αλ Σαράτζ, προσδοκώντας ότι θα μετατρέψει τη Λιβύη σε δορυφόρο της στα νώτα της Ελλάδας και δίπλα στην Αίγυπτο, με σκοπό να σπάσει το κλίμα διπλωματικής απομόνωσής της.
Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ για το SL PRESS
Η τουρκική στρατιωτική βοήθεια είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η κατάληψη της Τρίπολης από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος πριν από μία εβδομάδα διέταξε γενική επίθεση. Όπως μεταδίδει το Arab News, το Al-Jazeera και το Al-Arabiya, ο Φαγιέζ Αλ-Σαράτζ, μετά από συναντήσεις που είχε με συνεργάτες του, αποφάσισε να αποδεχτεί την τουρκική πρόταση για στρατιωτική βοήθεια.
Να θυμίσουμε ότι λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του, είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμος να βοηθήσει: «Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τους είπαμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε, αν το χρειάζονται, από τη στρατιωτική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, έως τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα μας, είμαστε έτοιμοι».
Εν μέσω των παραπάνω καταιγιστικών εξελίξεων, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη σε μία παρέμβαση προς όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, υπενθυμίζοντας ότι «στόχος παραμένει η έναρξη ενός ενδολιβυκού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα οδηγήσει στην απόσυρση των εξωτερικών δυνάμεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Γασάν Σαλάμε, και της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι που παρέχει ασφάλεια και ευημερία σε όλους τους Λίβυους. Καλούμε τους ηγέτες της Λιβύης να συμμετάσχουν στην Κοινή Στρατιωτική Επιτροπή που πρότεινε ο ειδικός απεσταλμένος Σαλάμε».
Παράλληλα, ενδεικτική είναι και η ένταση που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο. Τα μαχητικά της τουρκικής αεροπορίας πραγματοποίησαν 12 υπερπτήσεις στις Οινούσσες στην Παναγιά και στη Ρω και συνολικά 51 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τρεις εκ των οποίων μετατράπηκαν σε επικίνδυνες εικονικές αερομαχίες με ελληνικά F-16.
Ενόσω λαμβάνουν χώρα αυτά, ο Ταγίπ Ερντογάν υιοθετεί τον ρόλο του προστάτη πατέρα των απανταχού μουσουλμάνων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, συναντάται με τους ηγέτες του Ιράν, του Κατάρ και της Μαλαισίας. Μεταξύ άλλων, προωθεί και το όραμα για ανάδειξή του σε ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου.
Από την πλευρά της η Αθήνα συνεχίζει την διπλωματική αντεπίθεση. Χθες ανακοινώθηκε από το Νίκο Δένδια και τον Ιορδανό ομόλογο του τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας στην Αθήνα το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του στο Αμμάν, τελευταία στάση της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συναντήσεις με ομολόγους χωρών του Αραβικού Κόσμου.