Η Τουρκία παρέλαβε άλλα 27 από τα 57 οχήματα επιτήρησης συνόρων ATEŞ. Πρόκειται για οχήματα τύπου Hizir της Katmerciler με συστήματα επιτήρησης της Aselsan. Η Παραγωγή τους ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018. Τα ATEŞ εντάχθηκαν σε μονάδες στη Θράκη, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ το 75% του κόστους χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αποστολή τους η προστασία των συνόρων της Τουρκίας και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Με την παραλαβή των 27 οχημάτων, ο συνολικός αριθμός των ATEŞ, που βρίσκονται σε υπηρεσία ανέρχεται στα 47 (τα πρώτα 20 παραδόθηκαν την άνοιξη, πιθανότατα τον Μάιο), ενώ τα τελευταία δέκα (10) οχήματα του προγράμματος αναμένεται να παραδοθούν σε λίγες ημέρες, εντός του Ιανουαρίου του 2020. Όπως προείπαμε, η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει το 75% του συνολικού κόστους, το οποίο ανέρχεται στα € 40 εκατομμύρια (η χρηματοδότηση της ΕΕ ανέρχεται στα € 30 εκατομμύρια).

Η Aselsan παρέχει το λογισμικό λειτουργίας του συστήματος, το ραντάρ επιτήρησης, τον ηλεκτροπτικό αισθητήρα, το σύστημα εντοπισμού πυρών, και τα συστήματα επικοινωνιών. Το Hizir είναι όχημα 4 x 4, κατηγορίας MRAP (Mini-Resistance Armor Protected), το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί σε διαφορετικές διαμορφώσεις και εκδόσεις. Στην βασική έκδοση μεταφοράς προσωπικού το όχημα μπορεί να μεταφέρει συνολικά εννέα (9) άτομα.

Είναι εφοδιασμένο με κινητήρα της Cummins, έξι κυλίνδρων, 8.900 κυβικών εκατοστών, συνολικής ισχύος 400 ίππων στις 2.100 στροφές το λεπτό. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 110 χιλιόμετρα την ώρα και εμβέλεια 700 χιλιόμετρα. Το ερώτημα είναι εφόσον η ΕΕ μπορεί και χρηματοδοτεί την Τουρκία για τέτοια προγράμματα και μάλιστα χρηματοδοτεί την παραγωγή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, εμείς γιατί δεν έχουμε κάνει χρήση αντίστοιχου προγράμματος για την απόκτηση οχημάτων επιτήρηση των δικών μας χερσαίων συνόρων, όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στα βόρεια σύνορα μας (Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία);

Comments

  1. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να φυλάμε τα σύνορά μας κ ταυτόχρονα δεν θέλουμε να δουλέψουν οι ελληνικές βιομηχανίες κ οι Έλληνες πολίτες.

  2. Γιατί εμείς μοιράζοντας λεφτά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού νομίζουμε ότι αγοράζουμε και προστασία, ενώ όσοι έχουν ζήσει με αγγλοσαξωνες και γνωρίζουν την αγγλοσαξωνικη νοοτροπία ξέρουν ότι θεωρουμαστε αναλώσιμοι.

  3. Με άλλα λόγια και η Ελλάδα χρηματοδοτεί την Τουρκία για να στέλνει οργανωμένα τους λαθρομετανάστες στην χώρα! Απο την άλλη η Ελλάδα δεν διαθέτει οχήματα επιτήρησης στα σύνορα του Έβρου!
    Και αυτό το @@@@ το αποκαλούμε κράτος!

  4. Αυτό έγινε γιατί ο λαός ήθελε τα προηγούμενα χρόνια Καμμένο – Αποστολάκη. Ο νέος Υπουργός για τα Ελληνικά UAV θα φροντίσει να ενταχθούν σε χρηματοδότηση Ευρωπαϊκή και θα γίνει πολύ γρήγορα η ανάπτυξή τους σε σχέση με τους Τρούρκους. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας, αλλά ας ελπίσουμε ότι κάτι αλλάζει προς το καλό και ότι θα γίνουν όλα αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *