Η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», επ’ ευκαιρία της νέας τουρκικής NAVTEX σύμφωνα με την οποία το «Oruc Reis» θα συνεχίσει τις έρευνες του μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου και μάλιστα σε περιοχή εγγύτερα του Καστελόριζου. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει προαναγγείλει την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην περιοχή για το επόμενο τρίμηνο.

Η νέα ρητορική πρόκληση έρχεται από τη «Yeni Safak» η οποία «αναγνωρίζει» στην Τουρκία το δικαίωμα της στρατιωτικής επέμβασης στο Καστελόριζο, διότι η χώρας διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί. Μπορεί να είναι άλλη μια κίνηση του Ερντογάν να διευρύνει τις απαιτήσεις τους στον, κατά την άποψη του, διάλογο εφ’ όλης της ύλης που πρέπει να κάνουν Ελλάδα και Τουρκία ή μπορεί να σημαίνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αποφασίσει θερμό επεισόδιο, πάντα με σκοπό να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο εφ’ όλης της ύλης.

Το θετικό απ’ όλες αυτές τις γραφικές θέσεις, πολιτικών και ελεγχόμενων δημοσιογράφων της Τουρκίας, είναι ότι η Ελλάδα, επιτέλους, δείχνει να κατανοεί ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μονόδρομος για την εμπέδωση της ειρήνης και την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των εθνικών μας συμφερόντων στη Θράκη, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Οι πληροφορίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και που δεν έχουν διαψευστεί από την κυβέρνηση για δαπάνη € 10 δισεκατομμυρίων για εξοπλισμούς, μόνο θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν, αρκεί να δούμε τα λόγια να γίνονται πράξη.