Μολονότι το εξοπλιστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) με επίκεντρο την απόκτηση των 18 Rafale F3R καθώς και των τεσσάρων φρεγατών εντούτοις και στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) καταβάλλονται προσπάθειες για τη δρομολόγηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Από τα πλέον σημαντικά προγράμματα για τον ΕΣ είναι η ανανέωση του φορητού οπλισμού καθώς και των ατομικών υλικών. Ο στόχος είναι να αντικατασταθεί το τυφέκιο G3A3/ A4 από ένα νέο και σύγχρονο. Ταυτοχρόνως, εμπλουτισμός θα υπάρξει και στο οπλοστάσιο των Ειδικών Δυνάμεων με νέα όπλα καθώς και νέα τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή καλύπτοντας μια διαχρονική ανάγκη. Παράλληλα, με το νέο τυφέκιο στα διαμετρήματα των 5,56 mm και 7,62 mm το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) σκοπεύει να αποκτήσει και νέο πιστόλι στο διαμέτρημα των 9 mm.

Βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να υπάρξει ένα σχέδιο όπου τόσο το νέο τυφέκιο όσο και το νέο πιστόλι θα παραχθούν με συμπαραγωγή από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ώστε να τονωθεί η παραγωγή των εργοστασίων. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το γερμανικό ΗΚ433 της Heckler & Koch ενώ αξιόλογες προτάσεις υπάρχουν και σε εθνικό επίπεδο.

Από τα πλέον σημαντικά προγράμματα για τον ΕΣ είναι η ανανέωση του φορητού οπλισμού καθώς και των ατομικών υλικών.

Ήδη προχωρά πρόγραμμα βελτίωση των εξαρτύσεων μάχης των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ αποκτώντας τα plate carriers διαμόρφωση Molle της Elmon με στόχο να αποκτηθούν συνολικώς 7500 κομμάτια. Επίσης, η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ σκοπεύει να αποκτήσει drones τακτικού επιπέδου για αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών προοριζόμενα για τις μονάδες Καταδρομών.

 Συνεχίζοντας, στα εξοπλιστικά των Ειδικών Δυνάμεων προχωράμε στο πρόγραμμα νέων ταχυπλόων μεταφοράς προσωπικού για τις Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών  της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Το σκάφος που επιλέχθηκε είναι της εταιρείας VIKING Norsafe και ειδικότερα το ταχύπλοο τύπου Munin S1200. Συνολικά θα ναυπηγηθούν 41 ταχύπλοα για την αντικατάσταση των παρωχημένων Magna 960.

Στις πλέον άμεσες και κατεπείγουσες ανάγκες του ΕΣ είναι η ανανέωση του τροχαίου υλικού. Το ΓΕΣ επιθυμεί ένα συνολικό πρόγραμμα αντικατάστασης των φορτηγών γενικής χρήσεων (υπηρετούν στον ΕΣ περίπου 10000 φορτηγά τύπου Steyr 680M), λοιπών οχημάτων (M/S 290GD και Μ/S 240GD) καθώς και των ειδικοποιημένων οχημάτων. Πρόκειται για πρόγραμμα ύψιστης προτεραιότητας καθώς τα παραπάνω οχήματα αποτελούν τον κορμό της διοικητικής μέριμνας του ΕΣ. Το ιδανικό θα ήταν η ανάπτυξη μιας οικογένειας εθνικών οχημάτων που θα κάλυπταν τις παραπάνω ανάγκες με τα χρήματα να μένουν στην Ελλάδα έχοντας αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία με επίκεντρο την ελληνική αμυντική βιομηχανία.  

Ο εκσυγχρονισμός των ΑΗ-64 Α είναι νευραλγικός και όπως σημειώνουν επιτελείς της Αεροπορίας Στρατού στον γράφοντα, το έτος 2021 θα είναι ορόσημο.

Το Όπλο των Τεθωρακισμένων όπως παρουσιάσαμε αποκλειστικώς αναμένεται να εκκινήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Leopard 1 A5 και Leopard 2 A4. Το πλέον φλέγον ζήτημα για την Αεροπορία Στρατού είναι η υπογραφή της έκτης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης προμήθειας συνολικώς 20 ελικοπτέρων ΝΗ90. Μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 14 υπερσύγχρονα ελικόπτερα που ταλανίζονται από πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες απόρροια μη υπογραφής σύμβασης τεχνικής υποστήριξης. Η υπογραφή της έκτης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης αναμένεται να ρυθμίζει τις παραδόσεις των υπολοίπων έξι ελικοπτέρων ΝΗ90 καθώς και της τεχνικής υποστήριξης του συνόλου των ελικοπτέρων.

Ο εκσυγχρονισμός των ΑΗ-64 Α είναι νευραλγικός και όπως σημειώνουν επιτελείς της Αεροπορίας Στρατού στον γράφοντα, το έτος 2021 θα είναι ορόσημο. Σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού επιθυμεί να προχωρήσει το πρόγραμμα για την ομογενοποίηση των ελληνικών Chinook στο επίπεδο F.

Το Πυροβολικό Μάχης αναμένει τον εκσυγχρονισμό των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 καθώς και των MLRS M-270. Επιπροσθέτως το ΓΕΣ σκοπεύει να αποκτήσει νέα πυρομαχικά για τα παραπάνω οπλικά συστήματα.

Το Πεζικό εκτός του νέου φορητού οπλισμού και των νέων υλικών βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ισραήλ για τα φονικά αντιαρματικά όπλα τύπου Spike της Rafael, ένα οπλικό σύστημα απαραίτητο για το ελληνικό οπλοστάσιο. Το ζήτημα του νέου ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ παραμένει πάντα επίκαιρο αλλά απαιτεί μεγάλα χρηματικά ποσά. Το ίδιο ισχύει και για τα οπλικά συστήματα του Αντιαεροπορικού Πυροβολικού.  Στο τραπέζι παραμένει ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου υλικού των ΤΟΜΠ καθώς και της εγχώριας ανάπτυξης ενός ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ δεδομένων των εκατοντάδων ΤΟΜΠ που πρέπει να αντικατασταθούν μακροπρόθεσμα.

Τέλος, οι Διαβιβάσεις του ΕΣ αξιοποιώντας χρηματικά υπόλοιπα από το αρχικό πρόγραμμα των Sperwer βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο συζητήσεων για τα γαλλικά Patroller παρά τον αρχικό προσανατολισμό του ΓΕΣ για αναβάθμιση των υφιστάμενων.

Comments

 1. Πολυ σημαντικο τα ατομικα υλικα και ο εξοπλισμος του στρατιωτη μαχες και πολεμοι εχουν χαθει η κερδηθει απο καλτσες μεχρι διοπτρες, ασημαντα φαινομενικα και χαμηλου κοστους,δεν ξεχνιεται το περιστατικο με τις μπαταριες στα γεγονοτα των ιμιων.

 2. Τα διαβάζω και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι

  Είναι σοβαροί όταν βάζουν το εθνικό φορτηγό και το εθνικό όπλο ως πρώτες προτεραιότητες??

  Και τα δυο αγορές εκατοντάδων εκατομμυρίων τα προορίζουν για προίκα στην ELBO και EBO/EASπως λέγονται

  Το πυροβολικό δεν έχει δραματικές ανάγκες από πυρομαχικά μέχρι πυροβόλα ?

  Η αντιαεροπορική άμυνα δεν είναι σε χαλια κατάσταση λόγω έλλειψης FOS σε όλα τα ρωσικα?

  Ταχύπλοα μεταφοράς κρούσης τύπου CB90 δεν έχουμε ανάγκη σε μεγάλους αριθμούς?

  Μεσαία ελικόπτερα προς αντικατάσταση των UH1H?

  Με τα 1-2-3-4-5? NH90 που πετάνε είμαστε καλυμμένοι???

  Στολές αρβυλα εξαρτήσεις γιλέκα προστασίας κράνη δεν χρειάζεται το πεζικό?

  Και θα πάνε να υπογράψουν εκατοντάδες εκατομμύρια για εθνικά φορτηγά και όπλα??

  Το G3 μπορεί να εκσυχρονιστεί με πολύ χαμηλό κόστος και δεν αναφέρομαι στη συλλογή της EBO των 1500E!!

  Εκατοντάδες μεταχειρισμένα φορτηγά δεν έχουν οι USAoi που μπορούμε να τα πάρουμε ως EDA??(M1117 !!)

  Το να προικοδοτήσουμε τους αγοραστές #επενδυτες# των ZOMBIE του δημοσιου με αγορές υλικών το έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν με τα γνωστά αποτελέσματα

  Θα ξανακάνουμε τα ΊΔΙΑ λάθη επειδή κάποιοι ένστολοι και κουστουμαρισμένοι πολιτiκαντιδες νοιάζονται για τα ψηφαλάκια από τους εργαzομενους των ZOMBIE στη πιο αθώα εκδοχή??

  Θα έγγραφα πιο κατάλληλες κουβέντες αλλα θα κοβόταν το σχόλιο ως ακατάλληλο

  1. Φιλε CK,

   Συμφωνω 100%.

   Οι τοσες διαρροες και τα δημοσιευματα «εθνικα» προγραμματα για φορτηγα, τζιπακια και τυφεκια, τα οποια ειναι ολα προς οφελος συγκεκριμενων επιχειρηματικων συμφεροντων και εντελως συμπτωματικα γινονται … χωρις διαγωνισμο.

   Μαλλον οδευουμε στο να καταστουμε «στρατηγικοι πελατες».

   Μπορει να μην εχουμε πυρομαχικα, αλλα θα εχουμε φορτηγα για να μεταφερουν τα αδεια κιβωτια, και συνεπως αργοτερα και γεματα φερετρα. Εντελως ξεδιαντροποι οι τυποι που προωθουν τετοιες κομπινες εις βαρος της χωρας και προς οφελος της τσεπης τους. Δεν ειδαν τι εγινε στο Ναγκορνο Καραμπαχ?

   1. Πρέπει να έχεις πάθει σύνδρομο στέρησης από Alexis+ burned στρατάρχη!!!

    Κοίταξε είναι πολλά τα συμφέροντα που θέλουν να κρατήσουν τα Zombie alive
    από δημαρχους μέχρι επισκόπους και δεν συμμαζεύεται!!

   2. Λες ότι κάποιος κάνει κομπίνες σε βάρος της χώρας;
    Συμβαίνουν τα κάτωθι:
    α) δεν έχεις κανένα στοιχείο. Γράφεις ότι σου κατέβει στο μυαλό για Χ ή Ψ λόγους = πας φυλακή.
    β) σε βάζουν άλλοι να τα γράψεις. Είτε για οικονομικούς είτε για άλλους λόγους. Είτε από Ελλάδα είτε από εξωτερικό (αυτό πάει μέχρι και προδοσία κατά της πατρίας) = πας φυλακή
    γ) έχεις στοιχεία ότι πράγματι κάνει κομπίνες σε βάρος της χώς = τα παρουσιάζεις στον εισαγγελέα.

    Για να δούμε, πού θα κάτσει η μπίλια.

    1. @ Stealth

     Το σχόλιο δεν ήταν απάντηση στο δικό σου κείμενο. Βλέπωντας και τα χοντρά λάθη που έκανα, καταλαβαίνω ότι κάπου είχε μπλέξει το μυαλό μου και άφησα κατά λάθος το σχόλιό μου στο δικό σου κείμενο.
     Συγγνώμη.

  2. Να συμπληρωσω οτι τα τυφεκια ελευθερου σκοπευτη ειναι αφαντα αφου υποτιθεται θα παραγγειλουμε η παραγγειλαμε 119(!) ενω οι συνολικες διατυπωμενες αναγκες για ολο το στρατευμα αγγιζουν τα 3000 τεμάχια.
   Τα ιδια και με το πιστολι που αν και παραμενει το μουσειακο Μ1911 η αναγκη αντικατάστασης του μπορει να καλυφθει απο μεταχειρισμενα απο ΗΠΑ λιγοτερο του μισου της ηλικιας των Colt.
   Αλλα οπλικα συστηματα αγνοουνται μαζι με τις διθεσιμοτητες τους πχ,Zubr,αντιαρματικα μιας χρησης,ενω η φαρσοκωμωδια με τα ταχυπλοα με αεροθαλαμους για ψαρεμα ξιφια συνεχιζεται.
   Προσφατο παραδειγμα ανεπαρκειας το νεοτευκτο σκάφος του Λιμενικου το οποιο επακουμβησε Τουρκικο σκαφος Caan με αποτελεσμα να σκάσουν τα μπαλονια της μιας πλευρας του και να άποχωρησει αρον αρον.
   Ηταν που ηταν αοπλο εγινε και το παραπάνω και εδεσε το γλυκο.
   Για οπλισμο δεν μιλανε καν στο ΠΝ για minigun η RWS αλλα εχουν μεινει στα πολυβολακια με τα ασπιδιά και αν.
   Μια ριπη η βολη drone και τα καρυδοτσουφλα θα πανε πατο μαζι με το πληρωμα .
   Η ταχυτητα στην οποια πονταρουν ορισμενοι δεν εσωσε πληθος κινουμενων στοχων στην Συρια και το Αρτσαχ .Πολυφασματικοι αισθητηρες θα αποκαλυπτουν τα αγκυρωμενα πλοιαρια του ΠΝ σε χρονο dt και εμεις θεωρουμε οτι η αποκρυψη με απλα διχτυα σε βραχονησιδες αποδιδει ακομη το 2021 οπως το 1991.
   Οργανικα MEA και drones θεωρουνται επιστημονικη φαντασια την ωρα που αυτα και πυραυλοι κατηγοριας Spike η Griffin επρεπε να εξοπλιζουν ολα τα περιπολικα και κανονιοφορα μικρου εκτοπισματος σκάφη του ΠΝ ..
   Αλλων εποχων μυαλα κολλημενα στο παρελθον .
   Δεξιωσεις,αναμνηστικες πλακετες και λογια στομφωδη.
   Χρειαζονται πολλα περισσοτερα και σαν νοοτροπια αντιμετωπισης των Τουρκων και σαν εκπαιδευση κληρωτων κυριως και μη.

   1. Ξεχασα και τά ανεπαρκη σε αριθμους που αρκουν για φορτο 3 ημερων ,η καπου εκει, πυρομαχικα των 120mm γιατα Leo-2A4/6.
    Και εκδοσεις πυρομαχικων οχι απαραιτητα κορυφαιων σε επιδοσεις αφου αρκετα απο αυτα αγοραστηκαν μεταχειρισμενα.

    1. Για τα πυρομαχικα υπαρχει ενα λαθος σκεπτικο. Αν παιρνει, 42 (φορτος) χ 353 (τεθ.) = 14,826 πυρομαχικα. Αρα φτανουν και επαρκουν για την αντιμετωπιση των τεθ. που εχει η τουρκια ακομα και με 50% (και παρακατω παει) ευστοχια.Ουτως η αλλος δεν ειναι σε θεση να τα αναπληρωση (οπως και εμεις) σε ταχυ ρυθμο ή αν εχει καποιος στο μυαλο του το τι γινοταν στο 2ΠΠ.

     Γι αυτο τιθεται σοβαρο θεμα κατα
     α) εκπαιδευσης
     β) ποιοτητα αρματος

     Ετσι ειναι καλυτερο να υπαρχει top of art τεθωρακισμενα παρα τα 1300 αρματα που εχουμε τωρα δηλ περιπου το 1/3 τοπ (γενικα, ξερουμε πως πρεπει οποσδηποτε να αναβαθμιστουν τα 2Α4/6)

     Εαν εχουμε 400 αρματα στον Εβρο και αλλα 300 (περιπου στα νησια) μπορει να γινει καλυτερη κατανομη πορων και στην εκπαιδευση και στο υλικο.

     Ευνοητο ειναι (σιγουρα υπαρχουν εξαιρεσεις) πως καποια καλα πυρομαχικα θα πανε σε κανα τζιπακι αλλα και αυτο ειναι θεμα εκπαιδευσης – οπου εκει μαθαινεις να λειτουργεις υπο πιεση και το ποσο σωστη εχεις μαθει να αξιολογεις και να κατηγοριοποιης, αρα το πως θα κρινεις –

     Κιαι γι αυτο λεμε οτι υπαρχουν Ενοπλες Δυναμεις – οποιος τις θεωρει τσιιφλικη του – αναφερομαι για στρατιωτικους ΟΛΩΝ των βαθμιδων – να παει στο καλο.

     1. Το σκεπτικο ειναι λανθασμενο αφου οι επιχειρησεις δεν θα σταματησουν οποτε τελειωσουν βολικα τα πυρομαχικα μας.
      Η ευστοχια που αναφερεις ειναι υποθετικη καθαρα χωρια αλλους στοχους ευκαιριας.
      Η Τουρκια εκτος των μεγαλυτερων αγορων πυρομαχικων ανωτερων επιδοσεων, παραγει και τα πυρομαχικα που χρειαζεται με υψηλο ποσοστο τεχνογνωσιας, ενω εμεις οχι.
      Μονο αυτο αρκει να καταδειξει το αδιεξοδο.
      Χωρις παραγωγη ειμαστε ειτε εξαρτημενοι ειτε καταδικασμενοι αυτο πρεπει να γινει κοινος τοπος σε ολους.

     2. η ευστοχια πως ειναι υποθετικη ? αναγνωριζεις, αξιολογεις, εκτιμας και κρινεις, αυτα ομως μονο μεσα απο εκπαιδευσεις γινονται και σιγουρα οχι απο κληρωτους.

      Δηλ το τεθ. ειναι για ολες τις δουλειες; για αυτο υπαρχουν τα τομπ, το πεζικο το πυροβολικο η αεροπορια κτλ.

      Ας παρουμε και εμεις αδεια να παραγουμε δε γνωριζω εαν ειναι μια κουβεντα αλλα δεν ειναι κατι ανεφικτο, μη τρελαθουμε κιολας.

  3. Αν τα FAMAS των Γάλλων είναι πολύ καλά τότε γιατί πήγαν οι Γάλλοι και τα αντικατέστησαν; Μην μου πεις ότι βοηθούν την βιομηχανία τους γιατί από την Heckler τα πήραν κατευθείαν.Επισης εμείς να πάμε να αντικαταστήσουμε τα G3 που πολλά είναι του κουτιού με τα famas που οι Γάλλοι άρχισαν να τα παράγουν το 1978!!! Όσο για το Tavor δεν καταλαβαίνω γιατί αυτομάτως έγινε το φαβορί για εμάς. Οι Ισραηλινοί την ΕΛΒΟ αγόρασαν και όχι τα ΕΑΣ και απ’ όσο θυμάμαι η ΕΛΒΟ φτιάχνει οχήματα και όχι όπλα. Τώρα για το αν είναι αποτυχημένο το Tavor ας ρωτήσουμε τους Κύπριους να μας πουν τις εμπειρίες τους, που έχουν παραλάβει ήδη μεγάλες παρτίδες. Όλα τα άλλα είναι να έχουμε να λέμε…

  4. «Στολές αρβυλα εξαρτήσεις γιλέκα προστασίας κράνη δεν χρειάζεται το πεζικό?»

   πολυ φτηνα για να ασχοληθει κανεις σοβαρα…. Απο δις και πανω, δεν ειμαστε τπτ πλεμπα.

 3. Κατ’αρχας…το νεο τυφεκιο δεν θα επρεπε να ειβαι προτεραιοτητα.Αν προχωρουσε καταλληλοτερη πρόταση απο αυτη της Sig sauer δεν υπσρχει.Οι πρισπαθειες σε εθνικο επιπεδο ειναι αξιολογες σρ επιπεδο (επι χαρτου και μονο) αφου δεν υπαρχουν ουτε προτοτυπσ.Αν δεν αλλάξει η νομοθεσια ουτε προτοτυπα.
  Το Mercedes για τους ρολους που εχει σχεδιαστει ειναι μια χαρα.
  Για τα σκαφη των ΕΔ τα έχουμε ξαναπεί.Ατολμια μια απο τα ιδια και η επιλογη τουλαχιστον ατυχης.

  1. Εμείς γράφουμε περί CB90 και αυτοί επιλεγουν..Munin:

   https://www.navalanalyses.com/2020/08/viking-norsafe-munin-s1200-extended.html

   Σαμπρέλ-οειδες (RHB) πάλι ελπίζω να έχει καμια καμπίνα τουλάχιστον να μην γίνονται λούτσα στη μεταφορά

   Από οπλισμό κάνα 0.5′ να βαράνε ακάλυπτοι γλάρους αλλα RAMBO υποθέτω!!

   Τουλάχιστον θα είναι made in Greece και θα βγάλουν μεροκάματο κάποιοι έλληνες

   1. Μακαρι τουλάχιστον να ναι η κλειστή έκδοση που παίρνει και rws στην οροφή της καμπίνας και προστατεύει από τα καιρικά στοιχεία…
    Αν και κάπου είχα διαβάσει δύναται να προστατεψει και από πυρα ελαφρών οπλων

   2. @CK
    Ειδα το link. Δεν ειναι σαμπρελοειδη. Εχει αγορασει μερικα το ΛΣ. Ειναι πολιτικες ακατοι και κατασκευαζονται ως……πλωτα ασθενοφορα. Μαλλον πολυ καλα για τη δουλεια αυτη, και μαλλον ακαταλληλα για μεταφορα και επιχειρησεις αμφίβιων δυναμεων.
    Προφανως δεν εχουν σχεδιαστει για να φερουν οπλισμο.
    Δυσκολευομαι καπως να κατανοησω το σκεπτικο της επιλογης.

    1. Δίκιο έχεις!
     Είδα το μαύρο χρώμα στο σκάφος και βιαστικά να το βγάλω σαμπρέλα
     Είναι από fiberglass-GRP
     https://www.viking-life.com/en/daughter-craft/boats/boats-and-davits-/5543-munin-1200-viking-norsafe-munin-1200-one-size

     Θα δούμε με τι καμπίνα εξοπλισμό και οπλισμό έχει επιλεγει
     Σίγουρα πάντως είναι πολύ φθηνότερο από τύπου cb90 αφού τα 3 του λιμEνικου πήγαν στο 1.4 MIL EUROS

   3. Φιλε CK

    Μαλλον θα ακουσαν το ονομα … Munin, και αμεσως αποφασισαν οτι τετοια χρειαζομαστε, κατεπειγοντως.

    Καποιοι προφανως φαντοζονται οτι θα ειναι σαν τον Ραμπο να κρατουν το βαρυ πολυβολο και να ριχνουν ημιγυμνοι, καβαλα στο Μunin !!! Δεν πειραζει και αν γινονται λουτσα, οπως λες, it is part of the job.

    Θα ειχε πολυ γελιο η υποθεση, εαν δεν ηταν για κλαματα.

    1. Τελικά όσο το διαβάζω δεν είναι καθόλου άσχημο!

     Ref Naval Analyses:
     It has a length of 12 metres and a speed of 45 knots at full load. The maximum range is +350nm with a cruising speed of 35 knots thanks to its twin stern drive Mercury diesel engines supplying a combined 740hp. The displacement exceeds the 7t at full load. The boat operates safely up to Beaufort force 8 and at a wave height up to 4m. The crew consists of 4 people and it can accommodate 10 seated persons in total (12 passengers maximum)

     wikipedia:
     CB90: Full Loaded = 20tn , 40knots max speed, 240nm range at max speed,3 crew+21
     amphibious troops with full equipment
     Price :: SEK 22.22 million (2017)[1] per unit = 2.21 mil Euros

     Μικρότερο και φθηνότερο από το CB90 αλλα με πολύ καλές επιδόσεις εμβέλειας ταχύτητας και πλεύσης σε άσχημο καιρό!

     Σίγουρα είναι μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τα MAGNA!

     Οποτε πρέπει να ανακαλέσω το αρχικό αρνητικό σχόλιο!

     Αναμένουμε η τελική διαμόρφωση καμπίνας οπλισμού για να το κρίνουμε
     επιπλέον ελπίζω να είναι MADE IN GREECE ώστε να δουλέψουν και κάποιοι δικοί μας

     1. @PAPAJOHN
      Apo to link sou:

      #Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει συνολικά 14 άτομα εκ των οποίων έξι βρίσκονται εντός του χώρου διακυβέρνησης του σκάφους και οι υπόλοιποι οκτώ σε ζεύγη των τεσσάρων καθισμάτων στην πρύμνη του σκάφους.#

      8 εκτος καμπίνας δηλαδή να απολαμβάνουν τη βαρκάδα!
      Κουβέντα για οπλισμό και θωράκιση καμπίνας
      Εδώ μου τα χάλασε
      pouuuuuuuuu
      Πάλι βελτίωση σε σχέση με τα MAsomethign αλλα πάλι άοπλο cabrio

     2. Φιλε CK,

      Δες το βιντεο παρακατω και προσεξε στο 23ο δευτερολεπτο και μετα. Φαινεται να εχει προσθετο χωρο στην πλωρη, μπροστα και κατω απο τη θεση του οδηγου, οπου υπαρχει καμπινα και θα μπορουσαν να τοποθετηθουν καθισματα ωστε οι στρατιωτες να μην εξω απο την καμπινα.

      https://www.youtube.com/watch?v=q_oDYZcPjVc

      Επισης μπορει να φερει τηλεχειριζομενο σταθμο οπλισμου.

      https://www.youtube.com/watch?v=qH5l1fBfkIM

   4. Στη Βοιωτία είναι το εργοστάσιο. Έχουν εμπειρία. Βεβαίως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με το CB90. Το Viking πάντως δε βφαίνει φτηνά = περίπου 400.000€ / piece !

 4. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά από τη στρατιωτική θητεία. Αυτή τη στιγμή η στρατιωτική θητεία έχει ως στόχο να κρύψει την ανεργία στους νέους επιστήμονες, να έχει το κράτος δωρεάν εργάτες για διάφορες δουλειές, να έχουν αντικείμενο κάποιοι μόνιμοι στρατιωτικοί και να έχουν ψήφους οι πολιτικοί υλοποιώντας ρουσφέτια στους φαντάρους.
  ΑΝ η στρατιωτική θητεία είχε συνδεθεί με την ένοια της εφεδρίας σε περίπτωση πολέμου τότε: Ο κάθε πολίτης θα είχε εκπαιδευτεί σε συγκεκριμένη μονάδα, την οποία θα γνώριζε καθώς και την περιοχή και τις τακτικές πολέμου και τον ειδικό εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιήσει. Που θέλω να καταλήξω? Ότι ο ατομικός εξοπλισμός και το τυφέκιο να είναι ανάλογο της μονάδας. Σε κάποιες μονάδες μια χαρά είναι το G3 αν δεν είναι πρώτης γραμμής ενώ σε κάποιες άλλες ο εξοπλισμός να είναι πανάκριβος και ο καλύτερος. Εδώ κοιτάμε πως θα βγει η μίζα και η κονόμα με τα λεφτά του φορολογούμενου. Αυτή τη στιγμή στη στρατιωτική θητεία μπορεί κάποιος να εκπαιδευτεί πως να φτιάχνει καφέ γιατί τον έβαλαν στον ΚΨΜ.

  1. Δηλαδη αναλογα με την αποσταση απο τα συνορα θα εχουμε 20 διαφορετικα ειδη απο οπλα, κρανη και εξαρτυση?Μια χαρα ειναι τα G3 ωσπου να καλυφθουν οι στοιχιωδεις αναγκες του στρατου. Αν χασει η αεροπορια, το ναυτικο ,το πυροβολικο και τα αρματα, τα τουφεκια δε μας σωζουν ακομα κι αν κανουν επιθεση με σουγιαδες οι απεναντι γιατι εχουν εκατομυρια πεζικο.

 5. Κλείνουν τεράστιες τρύπες, σε αντικείμενα για τα οποία δεν θα έπρεπε καν να συζητάμε και να ήταν λυμένα εδώ και χρόνια.
  Και μένουν εκατοντάδες ακόμη ελλείψεις να καλυφθούν, από θέρμανση μονάδων, μέχρι υποστρατηγικά όπλα σε ικανούς αριθμούς. Από απλές ασύρματες επικοινωνίες σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, μέχρι την αντικατάσταση του μισού μας στόλου.
  Θα πάρει χρόνια μέχρι να έρθουμε στα ίσια μας.

  1. Σωστο και αυτο …υπάρχουν και θετικά στο ολο θεμα..οι εξοπλισμοί ειχαν εξαφανιστεί τα τελευταία 14 χρόνια με μονο εξοπλιστικό πρόγραμμα μεγάλου μεγέθους το σκάνδαλο των p-3
   Σκάνδαλο γιατί δε θα είναι πλήρους δυνατοτήτων.
   Αλλα έστω κι έτσι κατι κινείται…
   από το θα το ρισκάρουμε χαχαχχαχαχα
   ακου κουβέντα πολιτικού
   ή από το θεικο που ακουγαμε τόσα χρόνια ότι για 400δις ευρώ έλλειμμα φταίνε οι αμυντικές δαπανες…αν έφταιγαν οι αμυντικές δαπανες για τετοιο έλλειμμα θα μασταν υπερδυναμη στην κυριολεξία…
   Έστω κι έτσι κάντε το σταυρό σας κατι κινείται..
   Τελεια δεν θα ναι ποτέ τα πράγματα ουτε θα παίρνουμε σε κάθε κατηγορια οτι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί.
   Φορτηγα ας είναι Φορτηγα αρκεί να μην ειναι των ισραηλινών…
   Η επιμελητεια είναι πολύ σημαντική για ένα στρατευμα δεν είναι το Α ..αλλα είναι το Ω
   Επίσης τετοια προγράμματα απλα πρεπει αν γίνει σωστή διαχείριση να ξεκινήσει η αμυντική βιομηχανια να γίνουν προσλήψεις να γυρίσουν κάποια λεφτά πίσω στην οικονομία..από απλα πραγματα και μετά πας σε πιο σύνθετα..
   Εξάλλου τα πολλα λεφτα για πιο σύνθετα προγράμματα δεν υπάρχουν…αγοράστηκαν ραφαλ θα ερθουν φρεγατες κλπ κλπ σημαντικά ποσά μετα από 2 χρόνια θα είναι διαθέσιμα ξανα. Λογο προκαταβολων κλπ

   1. @Papajohn
    Τα ημιθωρακισμενα τζιπ Sandcat της ανυποληπτης ισραηλινης εταιρειας Plasan δεν ειναι καν «φορτηγα», οσο και αν ξεχειλωσει κανεις τον ορο.
    Απο που και ως που ειναι φορτηγο ενα οχημε με ωφελιμο φορτιο 1300-2000 κιλα και διαθεσιμο χωρο μερικα κυβθκα μέτρα; Ενα αγροτικο φορτηγάκι DATSUN εχει ωφελιμο 1200 κιλα.
    Πολυ απλα, η Plasan δεν βγαζει φορτηγα. Για αυτο η σχετικη κυβερνητικη εξαγγελια χρησιμοποιει πονηρα τη νεφελωδη διατυπωση «οχηματα γενικης χρησης».

    1. @NF δεν μίλησα ποτε για τα «φορτηγά» της plasan
     Το αντίθετο ειπα…δεν χρειάζεται να πάρουν και αυτο το πρόγραμμα οι ισραηλινοι…έχουν rampage spike εκπαίδευση πιλότων drone κλπ κλπ να πάρουν με αξιόλογα προϊόντα.
     Ουτε φορτηγά ουτε φορτηγάκια…
     Εγω σαν συνέχεια συνεργασίας με την ελβο και γραμμη παραγωγής εγχωρια που υπήρχε και ανώτερο προιον που κάποιες βελτιώσεις βρίσκουν εφαρμογή και στα παλιοτερα hummer προτείνω αυτο
     https://defence-blog.com/news/army/am-general-unveils-humvee-on-steroids.html
     Όσο για φορτηγα tatra τσεχικα φθηνά αξιόπιστα…η tata ινδικά
     Ενα τέτοιο πρόγραμμα μας φέρνει πιο κοντά με μια υπερδυναμη σε λίγα χρόνια και έναν αντίπαλο του Πακιστάν που χωνει την μύτη του στην γειτονιά μας…ανοιγει πόρτα για μελλοντικές συνεργασίες ή αγορές…όπως brahmos2
     Και επίσης συναρμολογειται άνετα στην Ελβο αρα παλι βγάζουν και οι νέοι αγοραστές…
     Ινδια με ισραηλ άριστες σχέσεις αμυντικές
     Φτανει πια με γερμανικά η αμερικάνικα πανάκριβα για δευτερεύουσα μη μαχιμους ρόλους οχήματα..φθηνά αξιόπιστα και συγχρονα από άλλες πηγές-χωρες

 6. Κύριοι,
  Δεν πέσαμε με αλεξίπτωτο σε αυτήν την Χώρα.
  Όλοι ξέρουμε οτι για μια δεκαετία, ίσως και παραπάνω, λόγω της οικονομικής κρίσης
  και των μνημονίων που μας φορέθηκαν, οι ένοπλες δυνάμεις απαξιώθηκαν σε θέματα
  αναβαθμίσεων, συντηρήσεων και απόκτησης νέων πλατφορμών, όπλων και αναλωσίμων.

  Όλα αυτά συσσωρευμένα ανά κλάδο δημιουργούν δεκάδες επείγουσες ανάγκες ανά κλάδο.
  Μόλις δόθηκε μια δημοσιονομική χαλάρωση, λόγω της πανδημίας, για εξοπλιστικές δαπάνες
  ήρθαν όλα τα ορφανά μαζί και φώναξαν ‘δώσε και σε μένα Μπάρμπα’. Γίνεται? Ασφαλώς και όχι.

  Το κυριότερο είναι να γίνει σωστός προγραμματισμός για τα επόμενα χρόνια που δεν θα υπάρχει αυτή η άνεση
  και να δοθεί προτεραιότητα εκεί που οι Επιτελείς γνωρίζουν και οι Πολιτικοί αγνοούν ή μεροληπτούν.

  Εκτός των επειγουσών προγραμμάτων της Π.Α και του Π.Ν, έμφαση πρέπει να δοθεί σε έξυπνους και μη δαπανηρούς πολλαπλασιαστές ισχύος, καθώς και σε τεχνολογίες αιχμής (UAV, anti-drone systems) με συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας. Ας μετέχει εκεί η βιομηχανία μας και όχι για φορτηγά και τυφέκια εφόδου
  που είναι πολύ πιο πίσω στην λίστα των κατεπειγόντων.

  Από αυτά που αρκετοί συν σχολιαστές, σωστά πρότειναν και άλλοι θα προτείνουν μετά, ο καθένας μπορεί
  να προτείνει την δική του λίστα η οποία και αυτή θα είναι σωστή και απαιτεί προτεραιότητα.
  Αυτό συμβαίνει γιατί τα αναγκαία προγράμματα σε όλους τους κλάδους μπορεί να υπερβαίνουν τα
  50 με μια μετριοπαθή καταμέτρηση. ΄

  Όταν εμείς προτείνουμε 10, απλά υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 40 που τα ‘τζαρτζάρουν’ άνετα στην σειρά
  προτεραιότητας. Υπομονή από όλους και ας ελπίσουμε οι Επιτελείς των Κλάδων, ως οι πραγματικοί αρμόδιοι
  και αληθινοί γνώστες, να λάβουν τις σωστές ιεραρχήσεις των προτεραιοτήτων.
  Μην ξεχνάτε οτι είμαστε 10 εκατομμύρια και έχουμε 50 εκατομμύρια γνώμες /απόψεις σε κάθε ζήτημα.

  ΥΓ: Θυμάστε με συγκεκριμένο το κονδύλι μετά την επιλογή των 18 Rafale την γκρίνια/πρόταση του καθενός
  ΄γιατί 18 και όχι 36…46…56′ , ΄πόσους Meteor? μόνο .. 80… 100…150..200′, ‘ 2+2 ή + 4φρεγάτες +2 ..+ 4 κορβέτες
  +2+3 υποβρύχια …
  Είπαμε, τρέξανε όλα ξαφνικά τα ορφανά και είπαν ‘Δώσε και σε μένα Μπάρμπα’ . Ή κάποια θα πάρουν αρκετά
  ή όλα θα πάρουν από λίγα. Πάντως ο Μπάρμπας ..θα αποφασίσει

 7. Mεσα στα 105 ανακοινωθεντα προγραμματα, υπαρχει και ενα με τιτλο «προμηθεια οχηματος Γενικης Χρησεως προς καλυψη διακλαδικων απαιτησεων» υψους 550.000.0000

  Προκειται φυσικα για τα διαβοητα τζιποφορτηγάκια Sandcat της Plasan.
  Φυσικα ο Στρατός δεν ενδιαφερεται για αυτα τα ουτως ή αλλως ακαταλληλα και ανεπαρκη οχηματα, αλλα για φορτηγά στρατιωτικων προδιαγραφων, να αντικαταστησει τα παναρχαια Σταγιερ (Steyr 680M), και να καλυψει τις κρισιμοτατες αναγκες ΔΜ και τακτικων μεταφορων.
  Η κουτοπόνητη και σκοπιμως νεφελωδης διατυπωση «οχηματα ΓΧ» δεν ειναι τυχαια. Ο σκοπος ειναι να περιλαμβανει δηθεν την επιθυμια του Στρατού για στρατιωτικα φορτηγα, αλλα και τα τζιπάκια του Μονόχειρος που τελικως θα επιβληθουν.
  550.000.000 θα πεταχτουν στα σκουπιδια, για να εισπραξει μιζες ο Μονόχειρ.
  Εμεις τον εκλεξαμε. Τοιούτος μας πρεπει Αρχιερεύς……..

  1. @NF

   Μήπως βλέπεις κάνενα καλύτερο στον ορίζοντα???? Ειναι ο ορισμός του μη χειρον βέλτιστον.
   Αυτούς τους πολιτικούς εχουμε στην Ελλαδα, αυτους ψηφίζει ο λαός.

   Εδω κάναμε πρωθυπουργό τον Τσιπρα, που δεν κανει ουτε για τσοπάνης, και είχαμε κανονικότατο τσίρκο στην κυβέρνηση επι 5 χρονια, εντελως αφύλακτα σύνορα, το Λιμενικο εκανε κρουαζιέρα στους λαθρομεταναστες και κατοπιν τους έβαζαν και σε ξενοδοχεία.

   Και ως κερασάκι στην τούρτα, ο Τσιπρας συμφώνησε να δοθούν 6 δις στην Τουρκία και να αποκτήσει ο Τούρκικος Στρατός 80 τεθωρακισμένα οχήματα αναγνωρησης Hizir, οπως αυτο που πήγε να ρίξει τον φράκτη στον Έβρο. Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να δοθούν χρηματα και Ελλήνων φορολογουμένων για να εξοπλιστούν οι Τουρκοι, ειναι ο ορισμός της ξεφτίλας και της ανικανότητας. Εφόσον δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική, η ΝΔ θα κανει οτι θέλει.

    1. @Γ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
     Υπηρετούν περίπου 256 Πελταστές. Ακούγεται πως η Γαλλία μπορεί να διαθέσει περίπου 100 – 150 τεμάχια (μεταχειρισμένα). Επίσης, το ΙΙ είναι ένα εξαίρετο όχημα. Το όχημα της Oshkosh βέβαια είναι απίθανο. Πριν μιλήσουμε, πάντως γι’ αυτά γιατί δεν κοιτάμε για μεταχειρισμένα Χάμβυ από ΗΠΑ που παίζουν με το κιλό;

 8. Το θεμα ειναι τι κανουμε.νε αντιμετωπίσουμε τα drones κ με ρανταρ, δλδ ηλεκτρονικό πολεμο.
  Κατα τ’αλλα λάθη παντα γίνονται….ολο το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα το κρίνω κυρίως απο τις φρεγάτες που θα παρουμε. Αν.παρουμε mmsc αντιο ζωη

 9. Βρηκα στην ιστοσελιδα της Plasan το φυλλαδιο του Sandcat. Ωφελιμο φορτίο 1300-2000 kgr, αναλογως διαμορφωσης.Στην πραξη μαλλον αρκετα λιγοτερο, διοτι το μεγαλυτερο μερος της καμπίνας των 7.7 κυβικών μέτρων καταλαμβανεται απο τον χωρο των επιβατων.

  Το Σταγιερ αν θυμαμαι καλως απο τη θητεία μου, εχει ωφελιμο φορτιον 3,5 τόνων. Ενα τυπικο αγροτικο φορτηγάκι DATSUN εχει ωφελιμο φορτιο καπου 1200 κιλα.

  Αυτα ειναι τα νεα «φορτηγά» που θα αντικαταστησουν υποτιθεται τα υπεργηρα Στάγιερ.

  1. @NF

   Ενταξει το οχημα δεν ειναι αχρηστο, για ρολους που χρειαζεται ευκινησια και καποια προστασια απο πυρα ελαφρων οπλων φαινεται καλο το SandCat. Δηλαδη για ρολους οπως η επιτηρηση συνορων, προστασια αεροδρομιων, λιμανιων, εγκαταστασεων, εφοδιοπομπων, σε ρολο φορεα Spike NLOS, η επισης στην Αστυνομια για αντιτρομοκρατικη δραση και αντι-βανδαλιστικη δραση, σιγουρα θα εκανε καλη δουλεια. Δηλαδη μερικες εκατονταδες τετοια οχηματα θα ηταν θετικο να αποκτηθουν για τετοιους ρολους σε βαθος δεκαετιας.

   Αλλα σιγουρα δεν ειναι φορτηγο, μην τρελαθουμε κιολας. Ουτε μπορει να κανει τη δουλεια που κανει ενα M1117.

   1. Το εχει αγορασει η Νοτιος Κορεα με spike nlos . Τον μονοχειρα να ακους , ξερει. Καταφερε να πουλησει κατι που δεν μπορουσε κανεις να πουλησει και θα αγορασει οχηματα που κανεις δεν ειχε καταφερει/τολμησει να αγορασει μεχρι τωρα. Οταν καταφερεις να πουλησεις κατι με 0 αξια + χρεη οπως λες , τα ξαναλεμε.

    Η plasan ανυποληπτη? Καλο!

    1. @Βαθυ μπλε

     Δεν ειναι καθολου δυσκολο να πουληθει η ΕΛΒΟ, οταν τη δινεις περιπου δωρεαν και με προίκα συμβολαιο 550.000.000 για ενα,οχημα που κανενας σοβαρος αγοραστης δε θελει.
     Και εννοειται οτι οι PLASANατζήδες δεν θα πληρωσουν ουτε ενα ευρω απο τα χρεη της ΕΛΒΟ, φημολογειται δε οτι αγορασαν τις εγκαταστασεις και το εμπορικο σημα, αλλα οχι την ιδια την εταιρεια ως νομικο προσωπο.

     Η Κορεα αγορασε μερικες δεκαδες Sandcat. H Plasan εχει πουλησει 700 Sandcat ολα και ολα απο το 2004. Μεγαλυτερος αγοραστης το Μεξικο με 250 μοναδες. Απο τους υπολοιπους αγοραστες, κανενας δεν εχει παρει πανω απο 50 , του Ισραηλ περιλαμβανομεμου. Ποσα Sandcat θα παρει ο Μονόχειρ; Καμποσες χιλιαδες. Ε, ρε μιζες που πεσανε…..

   2. @G_P
    Μα υποτίθεται πως για νήσους (προγεφυρώματα), φύλαξη στρατιωτικών εγκαταστάσεων, εσωτερική ασφάλεια κ.λπ. έρχονται 1200 Μ1117…….

  2. Φορτηγό δεν είναι!

   Είναι πολύ μεγάλο να αντικαταστήσει τα MERCEDES 240 σε ρόλους όπως μεταφορά διοικητή από σπίτι σε στρατόπεδο και αντίστροφα

   μου φαίνεται πως είναι στη ίδια κατηγορά με τα αμερικανικα HUMVEER??

   Δεν μπορούμε να μαζέψουμε μερικές εκατοντάδες ως eda από τους αμερικανους??

   1. Δεν νομιζω οτι μιλαμε για αντικατασταση των MS 290 απο θωρακισμενα οχηματα. Οι καναδεζες ειναι σχετικα νεες και δεν νομιζω οτι χρειαζομαστε θωρακισμενα οχηματα για τις δουλειες που κανουν οι καναδεζες. Ολοι βλεπω να μιλανε για το συγκεκεριμενο οχημα τγς plasen και αναρρωτιεμαι:οι ισραηλινοι δεν χρησιμοποιουν φορτηγα γενικης χρησεως (αυτο ειναι το κανονικο ονομα διεθνως ειτε σας αρεσει ειτε οχι) των 3,5 – 5 τοννων για να δουμε αν μας κανει? Τα σταγιερ θελουν αλλαγη και οχι τα μερσεντες. Οσο για τη δαπανη θεωρω οτι δεν αφορα το προυπολογισμο των επομενων 2,3 ετων κσθως η αλλαγη 10.000οχηματων θα παρει πολυ χρονο, το ιδιο και η δαπανη. Απο καπου ομως και καποτε πρεπει να ξεκινησει ως προγραμμα. Οσο για την αγορα της ΕΛΒΟ απο ισραηλινους, δεν το βρισκω ανησυχητικο η σκοτεινο. Οποιο οχημα και να διαλεξουμε αυτοι θα το φτιαξουν και θα εχουν κερδος. Τους δωσανε ενα μαγαζι και τους εξασφαλισαμε μονιμη πελατεια
    Υ.Γ. Spike για το πεζικο με βεληνεκες 25 χλμ? Ποιος θα δωσει στοχο, ποιος θα διευκρινησει, ποιος θα καθορισει προτεραιοτητες κλπ? Μηπως αυτα τα βεληνεκη το κατατασσουν στο πυροβολικο?

  3. Ξεκολλα λιγο με το sandcat , η ολη κουβεντα γινεται για αλλο οχημα της plasan και εννοειται δεν θα αντικαταστησει τα σταγιερ οπως λαθος αναφερεις παραπανω …Φυσικα και θα καλυψει υπαρκτη αναγκη , απλα διαφορετικη απο αυτη που αναφερεις.
   Τα steyr ειναι αλλη κατηγορια οχηματος /αναγκης και η plasan δεν γνωριζω να διαθετει κατι αντιστοιχο.

   1. Εννοεις το Hyrax?

    Δηλαδη θα αποσυρουμε τα λειτουργικα Mercedes επειδη δεν μας κανουν και θα τα αντικαταστησουμε με …. Mercedes-Benz G-Wagon που εχει προστεθει θωρακιση απο την Plasan και ονομαζεται Hyrax ???

    Ποια αναγκη θα καλυψει? Την αναγκη υπαρξης τζιπ Mercedes??

    1. Και τα steyr λειτουργικα ειναι . Και τα M113 . Γιατι να τα αλλαξουμε? Μα ειναι επιχειρημα αυτο ?
     Προσθεσε και τα M1117 και εισαι σε καλο δρομο , μεγαλους αριθμους , οικονομικα και τουλαχιστον μια κλαση πανω απο αυτα που αντικαθιστουν , με εξαιρετικο value for money.
     Παιρνεις τα καλυτερα στην κατηγορια τους? ΟΧΙ .
     Με αυτα τα λεφτα θα μπορουσες καλυτερα ? Ισως , οριακα .
     Η αναγκη σου καλυπεται? Σιγουρα
     Υπαρχουν και αλλες αναγκες οπως αντικατασταση m113 κλπ που αναφερθηκε παραπανω? Εννοειται , και ακολουθουν.

     Σχετικα με την αναγκη υπαρξης τζιπ mercedes και ποια αναγκη καλυπτουν/που χρησιμοποιουνται δεν θα απαντησω….

 10. Εγω θελω τετοιο
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/Combat_Tactical_Vehicle_%28Technology_Demonstrator%29.jpg

  Τες πα

  Σοβαρη μηχανοκινητα εχει Oshkosh

  Το παρακατω ως αντικαταστατης των Merchedes
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/JLTV_2.jpg/800px-JLTV_2.jpg

  και για φορηγο
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/da/MTVR_MAS_Pretendo.JPG

 11. Εχει παρει πρεφα κανεις στη ΝΔ και στις Ε.Δ. οτι η Τουρκια εχει μερικες εκατονταδες τακτικους βαλιστικους πυραυλους Bora / Khan / Yildirim, ολοι Κινεζικης σχεδιασης, με εμβελεια 300 χιλιομετρα και οτι εργαζονται ωστε να βελτιωσουν την ακριβεια και την εμβελεια??? Εμεις ποσους εχουμε? ΜΗΔΕΝ.

  Εχει αντιληφθει κανεις οτι οι Τουρκοι κατασκευαζουν Οπλισμενα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη? Εμεις ποσα εχουμε? ΜΗΔΕΝ.

  Ειμαστε στο 2020, οχι στο 1980, η τεχνολογια εχει προχωρησει, οι Τουρκοι σχεδιαζουν πολεμο απο μεγαλη αποσταση, με ασφαλεια και ελαχιστες απωλειες. Οταν εχουμε μαχητικα και δεν εχουμε οπλα stand-off, οταν δεν εχουμε τη δυνατοτητα να επιφερουμε σημαντικα πληγματα στην Τουρκια μεσω βαλιστικων πυραυλων και πυροβολικου, τοτε τι ειδους αποτροπη ειναι αυτη? Αποτροπη ΔΕΝ ειναι να εχεις 100% αμυντικο δογμα. Αυτο ειναι το δογμα του «σακου του μποξ» .

  Ειμαστε μικρη χωρα, με μικρο πληθυσμο και μικρο στρατηγικο βαθος, δεν μας περισσευει κοσμος, πρεπει το δογμα μας να προσπαθει να μεταφερει τον πολεμο στο εδαφος του αντιπαλου.

  Αποτροπη εχεις μονο οταν ο εχθρος ξερει οτι εαν ξεπερασει τα ορια θα αρπαξει καταστροφικα πληγματα σε ολη την επικρατεια του, που θα τον στειλουν μερικες δεκαετιες πισω.

 12. Το γεγονός ότι ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε με ξεπερνάει.
  Παραβλέπουμε το γεγονός ότι θεωρούμε ανυπόληπτη εταιρεία την Plasan, μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών θωράκισης παγκοσμίως, τον κυριότερο συνεργάτη της αμερικανικής Oshkosh, την εταιρεία που έχει σχεδιάσει το αμάξωμα του M- ATV και του JLTV, την εταιρεία που έχει θωράκισει όλα σχεδόν τα αμερικανικά οχήματα όπως πχ τα MRAP MAXX PRO, την εταιρεία που παρέχει την θωράκιση του αυστραλιανού Hawkei κλπ.
  Περί Sandcat… Πως προκύπτει το γεγονός ότι τα οχήματα αυτά δεν είναι κατάλληλα για εμάς; Έχουμε καλυτερα οχηματα τώρα που είναι παντελώς αθωρακιστα, με εδαφική απόσταση 25 πόντων και ανεμικους κινητήρες με μηδενική πραγματικη δυνατότητα κίνησης εκτός δρόμου; Ή μήπως χρειαζόμαστε τουλάχιστον JLTV ή M ATV του εκατομμυρίου για να βγάλουμε εξοδουχους φαντάρους για σαντουιτσακι;
  Η Plasan πλέον προσφέρει το Sandcat Stormrider. Το συγκεκριμένο έχει μονοκόμματη θωρακισμένη καμπίνα και δεν πατάει πάνω σε κανένα σασί από ford. Έχει νέου τύπου ανεξάρτητες αναρτήσεις και μεγαλύτερου μεγέθους τροχούς και λάστιχα με εδαφική απόσταση 45cm!!! Το μοναδικό πράγμα που φοράει πλέον από τα ford είναι οι εξαιρετικοι κινητήρες Powerstroke 6.7 lt 340 hp ( ο ανταγωνιστής των durammax των jltv) και περίπου 980Nm ροπής και επίσης κιβώτια Torqshift 10 ταχυτήτων που όσοι ξέρουν από μηχανικά γνωρίζουν ότι πρόκειται για σκυλιά. Τα ίδια κιβώτια φορούν τα επαγγελματικά Ford Ranger για την ελληνική αγορά ή ford 350-550 για το εξωτερικό. 980Nm ροπής ξέρετε τι σημαίνει; Ότι δένεις 2 Humvee από πίσω να τραβάνε αντιθετα και τα πηγαίνει βόλτα.
  Άρα μονοκόμματη σχεδίαση αμαξώματος όπως τα mrap οχήματα με θωράκιση stanag 2 τουλάχιστον όταν πχ τα vbl έχουν stanag 1 προδιαγραφές, εδαφική απόσταση 45 cm με αντιναρκικη σχεδίαση, θηριώδη κινητήρα, στο μέγεθος είναι περίπου όσο οι καναδεζες που έχουμε και σε ρόλους θωρακισμένης μεταφοράς προσωπικού μεταφέρει 10 άτομα.
  Φυσικά υπάρχει και η υπόλοιπη σειρά sandcat που βασίζεται σε σασί ford 350 ή 550 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλόγως την έκδοση σε έναν σκασμό ρόλους. Από το στρατό,την αστυνομία,την πυροσβεστική,το λιμενικό, ακόμα και από τους δημους της χώρας.
  Όσο για τα φορτηγά… Το Guardian που παράγει η Plasan είναι σχεδιασμένο επάνω σε σασί φορτηγού Man σαν αυτά που φτιάξαμε για τους Κύπριους. Και όπως προείπα η εταιρεία είναι βασικός συνεργάτης της Oshkosh. Που σημαίνει ότι αν θέλουν να πρότεινουν φορτηγά για τον ελληνικό στρατό είμαι σίγουρος ότι κάτι θα βρουν και δεν πρόκειται να μας δώσουν τζιπακια για φορτηγά.
  Για να μην τρέξει να πει κανείς ότι κάνω διαφήμιση, δεν κάνω. Και μάλιστα δεν είμαι και ευχαριστημένος που κατάληξε η ΕΛΒΟ στους Ισραηλινούς. Αλλα από την άλλη πρέπει να λέμε και κάποια πράγματα με το όνομα τους και όχι όπως μας κατέβει.

  1. Δεν νομιζω πως πρεπει να ψαχνουμε για διαξονικο φορτηγο ΓΧ αλλα τριαξονικο (λιγοτερο βαρος ανα αξονα, καλυτερη κινητικοτητα, μεγαλυτερο φορτιο), με γερανο η καροτσα/πλατφορμα που μπορει να αφεθει στο εδαφος, με αναδιπλουμενα πλαινα, και γενικα με στοιχεια που να διευκολυνουν το προσωπικο που θα το φορτωσει. Η θωρακιση δεν νομιζω οτι πρεπει να αφορα ολα τα οχηματα, και τελος παντων θα προκειται για προστασια απο πυρα ελαφρων οπλων). Αυτο μπορει να επιτευχθει ευκολα, ειτε απο την plasan ειτε απο την eodh, Το οχημα πρωτιστως να ειναι δυνατο, γερο, ευκινητο, με καλη δυνατοτητα ελξης και ευκολα φορτωσιμο

  2. @GiorgosR
   Αναζήτησε τις επιδόσεις των Sandkat στη διένεξη Αζέρων – Αρμενίων…
   Όπως γράφει και άλλος σχολιαστής πιο πάνω μέχρι και τα Σκόπια παραγγέλνουν JLTV.
   Η Plasan εκανε πολύ καλή δουλειά με τη θωράκιση στα ελληνικά Χάμβυ, ωστόσο το βάρος που προέκυψε, περιόρισε κάποιες ικανότητές τους. Καλή εταιρεία, αλλά ούτε Nexter, ούτε GM, ούτε Iveco.

   1. Οι Αζέροι έχουν sandcat 2ης γενιάς και τίποτα παραπάνω. Δεν έχω να συγκρίνω κάτι. Επίσης οι Σκοπιανοί αγόρασαν καμία τριανταριά JLTV για να ευχαριστήσουν τους Αμερικανούς. Εμείς χρειαζόμαστε μερικές χιλιάδες. Τα jltv έχουν μισο εκατομμυριο το καθένα, για κάντε τους υπολογισμούς. Δεν γίναμε και USA ξαφνικά να κυκλοφορούμε με JLTV και M ATV. Ξαναλέω μην ξεχνάμε ότι μέχρι και σήμερα κυκλοφορούμε με αθωρακιστες κάμπριο καναδεζες… Και εγώ ήθελα Oshkosh στην ΕΛΒΟ γιατί θα μας δινόταν η ευκαιρία για φορτηγά όπως τα FMTV HEMMT και MTVR ή οχήματα JLTV και M ATV. Όσα τουλάχιστον άντεχε το πορτοφόλι μας. Αλλά ας μην είμαστε και τελείως αρνητικοί.

    1. To Αζερμπαιτζαν απεκτησε τα «Sandcat 2ης γενιας» το 2016. Ελπιζω να μας εξηγησεις τι φοβερες βελτιωσεις ενσωματωσαν στο μεταξυ τα…..»Sandcat 3ης γενιας», ωστε να μην παθουν αυτα που επαθαν τα αζερικα οχηματα στην προσφατη συγκρουση.

     Τετοια οχηματα, και μαλλιστα πολυ ανωτερα απο τα μπουζούκια της Plasan, μπορουν να αποκτηθουν μεταχειρισμενα απο ΗΠΑ-Γαλλια κλπ σε πολυ χαμηλη τιμη. Kαι ουτε βεβαια χρειαζομαστε «μερικες χιλιαδες».

  3. 1. Δεν πετας 550.000.000 για να αγορασεις ημιθωρακισμενα τζιπακια, οταν δεν εχεις φορτηγα.

   2. Ο Στρατός δεν βγαζει εξοδουχους φανταρους για σαντουιτσακι με δικα του οχηματα, παιρνουν το λεωφορειο.

   3. Τα τζιποφορτηγακια Plasan δεν ειναι καθολου φθηνα.

   4. Η συγκριση με τα παναρχαια οχηματα που εχουμε σημερα ειναι παραπλανητικη και εκ του πονηρου. Η συγκριση θα επρεπε να γινεται με τον σημερινο ανταγωνισμο.

   5. H Plasan δεν βγαζει κανενα οχημα «Guardian», βγαζει ενα οχημα Guarder. Ο μοναδικος χρηστης του παγκοσμιως ειναι η……Στρατονομία του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, με……. 6 οχηματα. Τετοια «εμπορικη επιτυχια».

   6. Τα σασί ford 350 και 550 που χρησιμοποιει η Plasan ειναι πολιτικων και οχι στρατιωτικων προδιαγραφων.

   6. Επαναλαμβανω για να το χωνεψουν οι πονηροι: Το Sandcat της Plasan εχει πουλησει 700 κομματια ολα και ολα απο το 2004, σχεδον ολα σε τριτοκοσμικες χωρες, σχεδον ολα στις αστυνομικες δυναμεις τους, και κανενα σε ΝΑΤΟϊκό Στρατό. Μεγαλυτερος χρηστης το Μεξικο με 250 οχηματα, οι υπολοιποι το πολυ 50 εκαστος. Το ιδιο το Ισραηλ πηρε μολις 50, αρα δεν τα εκτιμα ιδιαιτερως. Τα PONY που εβγαζε η Ελλαδα τη δεκαετια του 1970 ειχαν μεγαλυτερη εμπορικη επιτυχια απο το Sandcat της Plasan.

 13. » Το πλέον φλέγον ζήτημα για την Αεροπορία Στρατού είναι η υπογραφή της έκτης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης προμήθειας συνολικώς 20 ελικοπτέρων ΝΗ90. Μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 14 υπερσύγχρονα ελικόπτερα που ταλανίζονται από πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες απόρροια μη υπογραφής σύμβασης τεχνικής υποστήριξης. »

  Ολες οί συμβασεις πρέπει να έχουν ρήτρες βασει τών οποίων όλες οι τεχνικές υποστηρίξεις να έχουν Ελληνικό εξειδικευμενο τεχνικό προσωπικό καί εξειδικευμένες εγκαταστασεις ώστε να γίνονται στήν Ελλαδα. Το εξειδικευμένο προσωπικό καλλιστα μπορούσε να υποστηρίξει τουλαχιστον τα NH90 συν τα AH64 – A συν….κ.ο.κ. Δηλαδή υποδομές για τα ελικόπτερα.

 14. Ρε παιδιά γιατί κολλήσετε στα sandcat?εδώ γίνεται έγκλημα.στις κυριες μονάδες ελιγμου συνεχίζουμε να έχουμε Μ113!!!!!το κύριο πρόγραμμα έπρεπε να είναι η προμήθεια τομα, γιατί θα στέιλουν στο θάνατο οπλίτες μέσα σε αλουμινένια Κονσερβοκούτια?αν λένε ότι τα χρήματα για την προμήθεια νέων είναι πολλά,γιατί επιτέλους να δεν δίνουν ένα εκατομμύριο για τη δημιουργία πρωτότυπου του Λεωνίδας στην eodh?Είναι η μόνη μας λύση και από θέμα χρημάτων και από θέμα χρόνου, γιατί η πανάξια αυτή εταιρία δεσμεύεται να αρχίσει παραδόσεις ένα χρόνο από την υπογραφή της συμβασης.επισης αν θέλουν νέο τυφέκιο γιατί δεν κάνουν διαγωνισμό αλλά να δώσουν την ευκαιρία και στο δικό μας ΑΟΡ αφού πρώτα το χρηματοδοτήσουν για να δημιουργήθει πρωτότυπο. Τόσα χρήματα πετά από εδώ και από εκεί το πάνφαγο ελληνικό δημόσιο, είναι κρίμα να μην επιθυμεί την ανάσταση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Τέλος θα διαφωνήσω Σχετικά με το θέμα των φορτηγών που θα αντικαταστήσουν τα σταγιερ.τι να τα κάνουμε τα λεοπαρντ αν δεν έχουμε φορτηγά που θα τους πάνε πυρομαχικά (αν βέβαια αποκτησουν),ανταλλακτικά, αλλά και φαγητό για τα πληρώματα τους?τα φορτηγά ειναι σοβαρη προτεραιότητα.
  Γενικά η ελληνική πολιτεία με τα προγράμματα και τις προτεραιότητες της δίνει για άλλη μια φορά την εικόνα της μεθυσμενης πολιτείας.

  1. Αγαπητέ φίλε θα ξηλώσουν οπλισμό και κάθε σύστημα ασυρμάτου και ηλεκτρονικά, τα οποία εμείς μετά θα πληρώσουμε πανάκριβα. Συνηθισμένα πράγματα.ας τα δουν αυτοί που ονειρεύονται τα τικοτερλεγκα

 15. Σχετικά με την Αεροπορία Στρατού βρίσκω πολύ θετική την πρόθεση αναβάθμισης των CH-47D/SD στο πρότυπο F και ευελπιστώ να δούμε λειτουργικά και τα 20 ΝΗ-90 για τα οποία καλό θα ήταν να υπάρξει μέριμνα ούτως ώστε όλα (τα 16 εκ των 20) αποκτήσουν και τα λίγα έξτρα της έκδοσης «Ειδικών Επιχειρήσεων» (σε κάποιες χώρες είναι η βασική έκδοση – εμείς τη βαπτίσαμε «Ειδικών Επιχειρήσεων»). Τέλος, ας έχουμε το νου μας για μερικά ΑΗ-64D από Η.Π.Α. τώρα που τα περισσότερα τα αναβαθμίζουν σε Ε…

 16. Συμφωνώ με τον φίλο C.p. Το 90% μιας επιτυχημένης στρατιωτικής ενέργειας είναι η σωστή λογιστική υποστήριξη. Τι να το κάνω αν προχωρήσω 100 χιλιόμετρα σπάζοντας όλες τις αμυντικές γραμμές και αναγκαστώ να σταματήσω λόγω ελλείψεων σε καύσιμα, πυρομαχικά και εν γένει εφόδια. Έτσι ακυρώνω ότι έκανα και πετάω στα σκουπίδια τις προσπάθειες των αντρών μου και μη μιλήσω για τις ζωές που θα έχουν χαθεί άδικα. Επίσης είναι αποδεδειγμένο ότι άρματα μάχης δεν πάνε πουθενά αν δεν έχουν άξια ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ να βοηθάνε καθώς και να κάνουν εκκαθάριση τυχόν ΘΥΛΑΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (το πιάσατε το νόημα ) που θα παρουσιαστούν αίφνης στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ με σκοπό την καθυστέρηση της κυρίως ενέργειας των επιθετικών τεθωρακισμένων αιχμών αλλά κα την παγίωση θεωριών περί μειονοτήτων με εχθρική εθνική καταγωγή. Για αυτό το λόγο και τα Μ1117 είναι πολύ χρήσιμα (προστασία εφοδιοπομπών από ασύμμετρες απειλές). Όσον αφορά τα ισραηλινά οχήματα, νομίζω ότι η εφευρετικότητα των Ισραηλινών σε πολεμικά θέματα δεν αμφισβητείτε από κανέναν από εμάς που διαβάζουμε πέντε πράγματα. Σίγουρα κάτι έχουν βρει να μας προσφέρουν που πιστεύω ότι θα μας κάνει.

 17. Eοανερχομαι στα τζιποφορτηγάκια Sancat Plasan, για τα οποια ο Μονόχειρ θελει να πεταξει 550.000.000.
  Θελησα να βρω περισσοτερα για τη γνωμη των ιδιων των Ισραηλινων για το εν λογω οχημα. Πηγα στη Wikipedia, στον καταλογο του εξοπλισμου των χερσαιων δυναμεων του Ισραηλ. Τα οχηματα αυτης της κατηγοριας περιγραφονται με τη γενικη ονομασια Utility Vehicles. E, λοιπον, ο Ισραηλινος Στρατος εχει 2000 αμερικανικά Humvee, και……..79 Plasan.

  Νομιζω οτι καθενας μπορει να βγαλει τα συμπερασματα του.

 18. Συμφωνώ με τους συν σχολιαστές που συνιστούν ψυχραιμία.
  Ακόμα δεν είδαμε κάτι να υλοποιείται στις ιεραρχήσεις που τέθηκαν και
  αμέσως βγάλαμε άχρηστα τα μισά και τα άλλα μισά περιττά για τα γούστα μας

  Εδώ φτάσαμε να συγκρίνουμε τα Sandcat με τα Σταγιερ. Έχουν καμία σχέση μεταξύ τους?
  Μιλάμε για θωρακισμένο όχημα LPV, M-LPV που ανάλογα την διαμόρφωση μπορεί να φέρει εις πέρας
  διαφορετικές αποστολές, μεταφέροντας έως και 10 άτομα.

  Πρώτα κάναμε ‘κρα’ για να μυρίσουμε λίγο από την Βιομηχανία Ισραήλ και τώρα όλα κρύβουν
  κάτι από πίσω και τα δοκιμασμένα στο πεδίο προϊόντα, είναι άχρηστα.

  Ας παραγγείλουμε εμείς αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε, αντί να καταφερόμαστε εναντίων συγκεκριμένων τυφεκίων και οχημάτων.

 19. @Spartan
  1. Ο ιδιος ο ισραηλινος στρατος εχει 2000 Humvee και……79 Sandcat Plasan. Eχω δικαιωμα να ρωτησω γιατι τα καταφρονεί το ιδιο το Ισραήλ.

  2. Πραγματι τα τζιποφορτηγακια Sandcat δοκιμαστηκαν «στο πεδίο», στο Ναγκόρνο. Με τα γνωστα αποτελεσματα………

  3. Οπως λες, το Sandcat Plasan ειναι ελαφρως θωρακισμενο οχημα κατηγοριας LPV (large passenger vehicle, μεγαλο επιβατικο οχημα).
  Και ερωτω, αυτο χρειαζεται κατεπειγοντως ο Στρατός, ή φορτηγά στρατιωτικων προδιαγραφων; Ποσα τζιπ εχει ενα Ταγμα και πόσα φορτηγα;

  4. Ποιες ειναι οι «διαφορετικες αποστολες» για τις οποιες χρειαζονται χιλιαδες τζιποφορτηγακια Sandcat Plasan;

  5. Μηπως οι οποιες σχετικες αναγκες μπορουν να καλυφθουν ευκολα, γρηγορα και με ελαχιστο κοστος με καλα μεταχειριμενα οχηματα απο ΗΠΑ-Γαλλία; Ναι, ειναι οι απαντηση.

  1. @ NF

   Διαβασε το παρακατω απο τον Δουρειο.


   Μια ακόμα ατυχής τοποθέτηση του υπουργού, για ένα άβολο θέμα. Ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν γνωρίζει ότι στα 105 προγράμματα που καταρτίσθηκαν πέρυσι και προωθείται προς υπογραφή εντός του 2021 είναι και αυτό με τίτλο “Προμήθεια Οχήματος ΓΧ προς Κάλυψη Διακλαδικών Απαιτήσεων”, κόστους 550 εκατ. €;

   Από την πρώτη στιγμή που σχηματίσθηκε η κυβέρνηση το 2019, οι διαρροές σε όλα τα μέσα για πρόγραμμα “εθνικού οχήματος”, αφορούσαν κάποια πρόταση άλλης ελληνικής εταιρείας; Ο υπουργός δεν έχει δει τα δημοσιεύματα για τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες παρουσιάσεων στο ΓΕΣ ξένων οχημάτων που προτείνονται εδώ και μήνες; Για ποιο πρόγραμμα έρχονται αυτές οι προτάσεις;

   Και δεν έχει αντιληφθεί ότι οι προδιαγραφές που βγήκαν για όχημα από το περασμένο καλοκαίρι και δόθηκαν και στην Κύπρο για να παραγγείλει και αυτή το ίδιο, όλως τυχαίως ταιριάζουν με το όχημα τύπου τζιπ Hyrax (4×4), ως φθηνότερο της σειράς της Plasan, η οποία αγόρασε την ΕΛΒΟ; Σε ποιο πρόγραμμα απευθύνονται αυτές οι προδιαγραφές και για ποιον προετοιμάζεται το εν λόγω πρόγραμμα;

   https://doureios.com/ta-faoul-tis-kyvernisis-gia-rafale-kai-alla-oraia-poy-akoystikan-stin-vouli/

   1. @G_P
    Τα ξερω φιλε μου. Ο Δούρειος απεκαλυψε πρωτος τον σκανδαλο, και ειναι η κυριοτερη πηγη απο την οποια ενημερωνομαι για το θεμα.
    Βεβαια, η υποθεση αυτη ειναι παρωνυχίδα σε σχεση με το γιγαντιαίο εκκολαπτομενο σκανδαλο των ΜΜSC.

 20. Είναι πολύ καλό ότι κάτι κινείται επιτέλους αλλά από την άλλη είναι δικαιολογημένες και οι εντστάσεις κάποιων για κάποια από τα προγράμματα για τα οποία θα μπορούσε έυκολα να γίνει με μεταχειρισμένα από Αμερική και να εξοικονομήσουμε χρήματα για αλλού.

  1. Αντικατάσταση πιστολιού 1911 – οι Αμερικάνοι αποσύρουν χιλιάδες Μ9 και Μ11 τα οποία θα μπορούσαμε να πάρουμε προς αντικατάσταση τους. Πώληση των 1911 στην Αμερικάνικη πολιτική αγορά και με τα χρήματα αυτά αγορά νεου καλού πιστολιού μόνο για τις ειδικές δυνάμεις που ουσιαστικά κάνουν χρήση τέτοιων όπλων.
  2. Αντικατάσταση Mercedes – Θα μπορούσε επίσης να γίνει με συνδυασμό μεταχειρισμένων-καινούργιων. Δλδ παίρνουμε HMMWV για τα οποία πληρώνουμε μόνο up-armour και reconditioning (ζητάμε να γίνει Ελλάδα για να δώσουμε και δουλειά σε Ελληνικές εταιρείες), επίσης αποσύρουν πολλά M-ATV τα οποία παίρνουμε και προωθούμε σε καταδρομείς, πεζοναύτες , μονάδες στον Έβρο, στρατονομία, μονάδες φύλαξης αεροδρομίων κλπ. Ζητάμε από Γάλλους VBL και αντικαθιστούμε τα Mercedes με το πολυβόλο σε έστορα που ειναι εικόνα από την εποχή της σειράς Rat Patrol για τους παλαιότερους. Για τις καθημερινές μεταφορές μπορεί να επιλεγεί ένα όχημα που βασίζεται σε πολιτικό όπως το Trapper των Γάλλων που ειναι στην ουσια ένα Ford Ranger.
  3. Όπλα ελεύθερων σκοπευτών – επειδή τα 119 του διαγωνισμού φτάνουν μόνο για τις ειδικές δυνάμεις, ζητάμε από τους Αμερικάνους Μ-110 που τα αλλάζουν με το Μ-110Α1, ακόμα και Μ39, Μ2010 και Μ13.
  4. Αντικατάσταση Steyr – Επειδή το 2021 και σε περιοχές υψηλής έντασης που είναι τα περισσότερα σημεία που έχουμε στρατό δε νοειται να μετακινείς στρατιωτες με φορτηγά (δεν είμαστε Αμερικάνοι να τα ισοπεδώνει όλα η Αεροπορία και μετά να κάνουν βόλτες τα φορτηγά με μόνο κίνδυνο τα IED) θα πορούσαμε να πάρουμε μεγάλο αριθμό MRAP που επίσης ξεφορτώνοντι οι Αμερικάνοι. Σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν και αριθμό Μ113 μιας και έχουν ίδια ή και καλύτερη θωράκιση. Για τις υπόλοιπες μεταφορές υπαρχουν κατασκευαστές σε Αμερική και Ευρώπη με γνωστά οχήματα να διαλέξουμε και όχι πειράματα.
  5. Αντικατάσταση G3 – Αν δεν υπάρξει αλλαγή διαμετρήματος δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασης του, αλλά μπορούμε να το αναβαθμίσουμε με κάποια συλλογή σε λογικά οικονομικά πλαίσια (βασικά χειροφυλακτηρα, κοντάκι, σκοπευτικό κλπ.) και αγορά νέου καλού τυφέκιου για καταδρομείς, πεζοναύτες και ακόμα καλύτερου για ειδικές δυνάμεις. Αν πάλι πάμε σε αλλαγή διαμετρήματος σε 5.56 και αφού δεν υπάρχει η πιθανόττα ελληνικής σχεδίασης όπλου, ζητάμε από Αμερική μεριά να μας δώσουν Μ-16Α2, Μ-16Α4 και κάποια παράγωγα του Μ-4Α1 που δε χρησιμοποιούν πια από τα οποία έχουν χιλιάδες, αγοράζουμε και 20 χιλιάδες νέα τυφέκια τύπου AR15 (ίσως από ΗΑΕ που έχουμε καλές σχέσεις). Επίσης μπορούμε να πάρουμε και από Γερμανία G36 (ίσως σαν αντισταθμιστικό για την αγορά ΗΚ416 για τίς ειδικές δυνάμεις) που ξεκινά η αντικατάσταση τους, τους κάνουμε και μια μετατροπή να δέχονται γεμιστήρες Μ4 και για τουλάχιστον 10 χρόνια όλες οι μάχιμες μονάδες έχουν «κλείσει» με όπλα 5.56 και μετά βλέπουμε για νέο όπλο ανάλογα με τις εξελίξεις με τα διαμετρήματα.
  6. Πυροβολικό – παίρνουμε επιπλέον MLRS και αναβάθμιση όλων. επίσης Μ-109Α5 και ΡzH-2000 προς αντικατάσταση των Μ110 και παλιών Μ109 ώστε να μείνουμε μόνο με Μ-109Α, PzH2000 και τα γερμανικα Μ-109. Παίρνουμε και πυροβόλα Μ119 αλλά και τους όλμους Μ327 των 120mm αν τους αποσύρουν οι πεζοναυτες γιατι δε μπορούν να τους φορτώσουν στα V-22. Κάνουμε και μια μικρή αναβάθμιση/νέες ρουκέτες για τα RM70.
  7. Θα μπορούσαμε επίσης να ψάξουμε για μεταχειρισμένα τροχοφορα τεθωρακισμένα όπου στα νησιά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ακόμα και άρματα. Π.χ. Centauro I από Ιταλία, ASLAV και παράγωγα LAV από Αυστραλία και Καναδά, Stryker από Αμερική κλπ.

  Αυτά είναι ένα μέρος αυτών που θα μπορούσαμε να πάρουμε από μεταχειρισμένα αλλά υπάρχουν και άλλα (οι Γάλλοι αποσύρουν τα Javellin , Ιταλοί Milan φουλ αναβαθμισμένα προς αντικατάσταση Fagot, Μ-88Α1 από Αμερική κλπ.)

  Συγγνώμη για το μακροσκελές της απάντησης.

  1. Σύμφωνω απολυτα με το γενικο πνευμα, με καποιες παρατηρησεις.

   1. Η Γαλλια αποσυρει συντομα 400.000 τουφεκια FAMAS 5.56 mm, και τα περισσοτερα ειναι μαλλον εντελως αχρησιμοποιητα.

   2. Η απαιτηση για φορτηγα στρατιωτικων προδιαγραφων ειναι απολυτως ανελαστικη. Τεθωρακισμενα τροχοφορα και ΜRAP δεν μπορουν να μεταφερουν εφοδια και υλικα. Και δεν ειναι ρεαλιστικο να λεμε οτι θα μετακινουμε με ΜRAP και τεθωρακισμενα τροχοφορα το προσωπικο ενος ΤΥΠ, ή μιας Μοιρας ΠΒ. Δεν μπορουμε να αποκτησουμε ή να διαχειριστουμε τοσα πολλα οχηματα του τυπου. Τα φορτηγα εφ’ οσον ειναι στρατιωτικων προδιαγραφων παρεχουν και καποια προστασια και στο προσωπικο που μετακινουν.

   Τα ΜRAP και τα θωρακισμενα τροχοφορα ειναι καλα , για να συγκροτησουμε καποιες ελαφρες , ευέλικτες μοναδες «ημιμηχανοποιημενου Πεζικου» (πχ μοναδες ΑΣΔΕΝ, 29η ΤΕΑΣ).

   1. @NF

    1. Δε διαφωνώ για FAMAS, απλά έγραψα για AR πλατφόρμα γιατί είναι η πιο διαδεδομένη και πάντα θα υπάρχουν αριθμοί διαθέσιμοι ειδικά απο Αμερική.
    2. Σαφώς και είναι ανελαστική η ανάγκη για φορτηγά, για λογιστική χρήση και μεταφορές προσωπικού πίσω από την 1η γραμμή και εκεί ναι τα στρατιωτικά φορτηγά είναι απαραίτητα. Αλλά για μηχανοκίνητους και τεθωρακισμένους σχηματισμούς είναι η καλύτερη ίσως επιλογή για μετακίνηση προσωπικού. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι στρατοί έχουν επιλέξει MRAP για μετακίνηση σε περιοχές με υψηλή ενταση. Αυτό ήταν και ενας βασικός λόγος αποτυχίας των Sandcat που αναφέρεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οχήματα κατασκευασμένα για αποστολές σε περιοχές χαμηλής έντασης, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Φαντάσου βέβαια τι θα πάθουν τα Mercedes με μηδέν θωράκιση.

    1. @Αnkal77
     Τα μεταχειρισμενα τουφεκια 5.56 mm μπορει να ειναι τα γαλλικα ή τα αμερικανικα, αρκει να τα παρουμε με μικρο κοστος. Συμφωνουμε.
     Δεν χρειαζονται πανω απο 400.000. Ποσους εφεδρους εχει πια η χωρα;
     Και η λεξη «μεταχειρισμενα» ειναι καπως σχετικη, αφου τα περισσοτερα δεν θα εχουν ριξει ποτε βολη. (οπως και τα δικα μας G3, τα περισσοτερα ειναι στις αποθηκες τελειως αχρησιμοποιητα) .

     Δυστυχως αλλα ειναι τα σχεδια του Μονόχειρος, που πιεζει αφορητα το ΓΕΣ να αγορασει το αποτυχημενο ισραηλινο Ταβόρ για να κονομησει.

  2. Αυτά φωνάζω και εγώ! Οι ανάγκες τεράστιες οι πόροι περιορισμένοι
   Πρέπει να μαζέψουμε ότι τζαμπέ υλικό μπορούμε να βρούμε !
   Ακούς εκεί μισό dis για φορτηγό ενώ εδώ ούτε τις τορπίλες δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε!
   Να μην ξαναγράψω για τα 1500 euro που ζητάει η EBO/EAS για εκσυχρονισμό των G3!!

   1. @CK

    Μισό δις για φορτηγά και άλλα πόσα για αντικατάσταση Mercedes και μας φαίνονται πολλά τα 2,5 εκατομμύρια του κάθε CB-90 (ας είναι και άλλο παρόμοιο σχέδιο, δεν κολλαω σε αυτό), αλλά θεωρούμε λογικό να στείλουμε το πιο πολύτιμο προσωπικό μας στη μάχη με πολυεστερικά, που όσο καλά και αν είναι, δεν παύουν να είναι πολυεστερικά.

    1. Το CB90 είναι αλουμινένιο με θωράκιση:
     https://www.saab.com/products/docksta-cb90

     The fast, all-aluminium Docksta CB 90HSM can effortlessly carry multiple troops and cargo, in shallow or open waters, whilst maintaining incredible speeds and manoeuvrability.
     The craft offers supreme CBRN and ballistic protection thanks to lightweight polyethylene lining and safety glass

     Είναι σε άλλη κλάση βάρους κόστους

     Σίγουρα πάντως το Munin είναι μπορστά από τα mAGNA

     Δεν μου αρέσει πάλι που θα έχουν προσωπικό εκτος καμπίνας

     Και βεβαια δεν σηκώνουν βαρύ οπλισμό πέρα από ένα RWS? 0.5 «‘

   2. @CK
    Δεν ειναι καθολου κακο να δοθουν λεφτα για φορτηγα και συναφη οχηματα ΔΜ στρατιωτικων προδιαγραφων. Για φορτηγα ομως, οχι για τζιποφορτηγακια. Ειναι πολυ κρισιμο πραγμα η ΔΜ, ιδιως στην εποχη της μηχανοκινησης. Βεβαιως θα ηταν ευχης εργο αν βρισκαμε καλα μεταχειρισμενα, για να γλιτωσουμε λεφτα, αλλα δε νομιζω οτι θα βρουμε. Υπηρξαν ευκαιριες, αλλα χαθηκαν ολες, με ευθυνη των πολιτικων ηγεσιων.

     1. @CK
      Ναι, περιπου σαν αυτο. 😁.
      Απλως ειναι κλειστα απο πισω.
      Τον ορο τζιποφορτηγάκια τον δανειστηκα απο αλλον φιλο σχολιαστη.

      Οι μαγκες της Plasan πηραν ενα πολιτικο σασί Ford, του κοτσαραν λιγη θωρακιση και ψαχνουν αφελεις ή διεφθαρμενες Κυβερνησεις να το πουλησουν.

 21. @Γιάννης Νικήτας
  Αγαπητέ κύριε Νικητα,με όλο το θάρρος θα ήθελα αν μπορειται στο μέλλον να γράψετε ένα άρθρο Σχετικά με τα φορτηγά για αντικατάσταση των σταγιερ (tactical military trucks).αν ναι πιστεύω πως θα ήταν ακόμη καλύτερο αν ξεχωρίσουμε τα μεταχειρισμένα σε ξεχωριστό άρθρο και τα καινούργια σε άλλο.
  Ευχαριστώ.

 22. @NF

  Φίλε NF, δεν υποστηρίζω την προμήθεια ή την απαίτηση αγοράς Sandcat
  αλλά εσύ σε δικό σου σχόλιο είπες οτι θέλουν να αντικαταστήσουν τα Σταγιερ με
  αυτά ,αναφέροντας μάλιστα και το ωφέλιμο φορτίο του καθενός!

  Συμπληρωματικά δε, είπες, οτι ακόμα και ένα 4χ4 φορτηγάκι(Nissan!) έχει περίπου το
  ίδιο ωφέλιμο με το Sandcat. Έχουν αυτά τα τρία καμία σχέση μεταξύ τους για σύγκριση?
  Απλά με αναγκάζεις να σου απαντήσω σε αυτά που λες, χωρίς να είμαι υπερ της
  επείγουσας προμήθειας των, ως άμεση προτεραιότητα ή ούτε καν ως προτεραιότητα:

  1) Aπο μόνος σου το είπες : έχουν ήδη 2000 Humvee δοσμένα από τους Αμερικανούς
  που καλύπτουν τις ανάγκες τους. Γιατί να διαθέσουν έξτρα πόρους σε παρεμφερή όχημα?
  Επίσης βάσει του Wikipedia : Approximately 700 SandCats have been produced since 2004,
  and while Plasan has never released complete details, these are known to be in service with
  at least 16 users across five continents, and in a wide variety of roles that range from
  Police/internal security to combat/patrol.[3]

  2) Το πεδίο στο Ναγκόρνο είχε στοχοποιήσεις και καταδείξεις μέσω επίγειων και εναέριων
  μέσων. Κατόπιν γινόταν εύκολα η προσβολή τους με πυρά ακριβείας είτε πυροβολικού
  είτε εναέριων μέσων. Με αυτήν τη λογική ούτε τεθωρακισμένα και οχι τα Sandcat μόνο,
  είναι ασφαλή σε τέτοιο περιβάλλον (αεροπορική υπεροχή αντιπάλου στο πεδίο,
  μεταφορά τακτικής κατάστασης και άμεση προσβολή επιλεγμένων στόχων)
  Επίσης, γνωρίζεις πoιας γενιάς ( τώρα υπάρχει η 4η) ήταν τα εκεί Sandcat και εάν ήταν
  με θωράκιση? Δεν γνωρίζω με ποιον τύπο ήταν εξοπλισμένη η Αρμενία, ούτε
  ξέρω αν χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου (με στοιχεία)

  3) To LPV που έγραψα αναφέρεται σε Light Petrol Vehicle και όχι όπως εκ παραδρομής
  μάλλον γράφεις Lightv Passenger Vehicle. Επίσης, είπα οτι είναι και Μ-LPV , δηλαδή
  Mine protected LPV.
  Επίσης, στην ερώτησή σου σου απαντώ : όχι βεβαίως. Χρειαζόμαστε φορτηγά
  στρατιωτικών προδιαγραφών, αλλά αυτά είναι άλλη κατηγορία τόσο από το sandcat,
  όσο και από το απλό φορτηγάκι 4χ4

  4) Για τις διαφορετικές αποστολές που μπορεί να εκτελέσει, μπορείς εσύ να μας ενημερώσεις
  μιας και ξεκίνησες το σχόλιό σου λέγοντας οτιι δίάbασες ένα leaflet της Plasαn για το Sandcat .
  Χάριν ευκολίας θα αναφέρω : law enforcement, Special Forces, homeland security,
  border patrol and armed conflicts. Δεν μίλησα για χιλιάδες τζιποφορτηγάκια Sandcat που
  χρειάζονται για αυτές τις αποστολές, υπάρχει το σχόλιο μου άλλωστε

  5)Συμφωνούμε σε αυτό. Οι τεράστιες ανάγκες μας και στους 3 κλάδους επιτάσσει την
  δωρεάν απόκτηση κατάλληλων για εμάς αποσυρόμενων αποθεμάτων από σύμμαχες
  χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία ,ΗΑΕ) .Παράδειγμα αποτελεί η φερόμενη δωρεά των M1117 ,
  το οποίο σίγουρα δεν θα αντικαταστήσει τα Στάγιερ
  Φιλικά πάντα

  1. @Spartan

   1. Ε, τοτε και εμεις ως καλοι μιμητες του αριστου ισραηλινου στρατου, ας καλυψουμε και εμεις τις οποιες αναγκες μας με μεταχειρισμενα Ηumvee ή κατι παρομοιο, αντι να σκαμε 550.000.000 στους αεριτζήδες της Plasan.
   700 Sandcat σε 16 χρονια, δηλαδη κατα μεσο ορο 50 ετησιως. Τα πηραν 16 χωρες, ως επι το πλειστον τριτοκοσμικες, δηλαδη κατα μεσο ορο 44 οχηματα εκαστη, και τα διεθεσαν στις…..αστυνομικες δυναμεις τους. Δεν εντυπωσιαζομαι ιδιαιτερα.

   2. Η οικτρη αποτυχια των αζερικων Sandcat στο Ναγκορνο ειναι γνωστη πλεον, λεπτομερειες εδω:
   https://doureios.com/synepeies-ypovathmismenis-prostasias-kai-efkinisias-se-stratiotika-ohimata/
   Τα υπολοιπα εμενα μου φαινονται μαλλον εκ των υστερων δικαιολογιες και εκλογικευσεις.

   3. Συμφωνουμε λοιπον πιστευω οτι ο Στρατός χρειαζεται πρωτιστως φορτηγα στρατιωτικων προδιαγραφων. Αν ομως δoθουν 550.000.000 για ημιθωρακισμενα τζιπακια, τι θα μεινει για φορτηγα; Γιατι η κυβερνητικη διατυπωση για «οχηματα γενικης χρησης» ειναι πολυ υποπτη.

   4. Το «Law, enforcement, border patrol, homeland security» ειναι συνηθως δουλεια της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, οχι του Στρατού.
   Δεν μιλησες για χιλιαδες Sandcat, αλλα οι κυβερνητικες κινησεις εκει παραπεμπουν.

   5. Αν παρουμε αφθονα Ηumvee ή Μ1117, τι τα θελουμε τα ισραηλινα τζιποφορτηγάκια;

 23. @NF

  Δεν διαφωνούμε στα 1,3 και 4 τελικά, μιας και εγώ συμφωνώ οτι μας είναι αχρείαστα ,ως άμεση
  παραγγελία/παραγωγή την στιγμή μάλιστα που μπορούμε να προμηθευτούμε αντίστοιχα οχήματα
  από συμμαχικά πλεονάσματα/αποσύρσεις.

  Το αρχικό μου σχόλιο έλεγε οτι είναι άστοχο να συγκρίνεται το Sandcat με το Σταγιερ και το
  Νισσαν 4χ4, με μόνη σύγκριση το απόβαρο.

  Επίσης, θεωρείς σίγουρη την διάθεση 550 εκατ. για την προμήθεια με ισραηλινά ημιθωρακισμένα
  τζιπάκια, ενώ εγώ δεν την θεωρώ δεδομένη.

  Η μόνη μας διαφορά που ακόμα υφίσταται είναι το (2). Αξιόλογη και αξιόπιστη η παραπομπή σου
  σε άρθρο για την καταστροφή αυτών των οχημάτων στην πρώτη γραμμή του Ναγκόρνο.

  Είναι μάλιστα τόσο αξιόλογη που με δικαιώνει στο (2) του σχολίου μου, αφού λέι οτι:
  η φάλαγγα των οχημάτων Sandcat που προσβλήθηκαν σε ορεινό έδαφος ήταν βαμμένα μάλιστα σε
  αμμώδη απόχρωση (!) (παραλλαγή ερήμου στα βουνά!), είχαν προσβληθεί από αντιαρματικά όπλα (!),
  ενώ σε εναέριο πλάνο διακρίνονται να έχουν ακινητοποιηθεί μαζί με άλλα οχήματα κατηγορίας MRAP(!).

  Όπως είχα σχολιάσει νωρίτερα, σε πεδίο στο οποίο ο αντίπαλος έχει εναέρια υπεροχή, στοχοποιεί και καταδεικνύει επίγειους στόχους μέσω UAV και οι στόχοι προσβάλλονται από αντιαρματικά σε ενέδρα,
  τότε δεν γλιτώνoυν ούτε τεθωρακισμένα άρματα μάχης και όχι ημιθωρακισμένα LPV σε απόχρωση άμμου
  σε συνθήκες Seating Duck

 24. Άστο βρε φίλε μου και συ…αφού βλέπεις ότι η λογική των επιχειρημάτων έχει πάει περίπατο. Εδώ έχουμε δει MRAP των 20τονων να κοβονται στην μέση από αντιαρματικο ή πυρά πυροβολικού ή ακόμα και ΤΟΜΑ,ΤΟΜΠ και άρματα μαχης και εμείς περιμένουμε από απλά οχήματα γενικής χρήσης να μην πάθουν γρατζουνιά. Μόνο αυτό που θα φάει αντιαρματικο και θα συνεχίσει σαν να μην τρέχει τίποτα κάνει για εμάς που κυκλοφορούμε τόσα χρόνια με αθωρακιστα, πολιτικού τύπου οχήματα. Παραδειγμα: οχήματα του εκατομμυριου που όλοι θα θέλαμε να έχουμε αντί για καναδεζες και sandcat και λοιπά «σκάνδαλα». 14 τόνοι θώρακος και ειδικά σχεδιασμένου οχήματος κατεστραμμένο από καμηλιερηδες με σανδάλια.
  https://i.pinimg.com/originals/40/aa/87/40aa87b161a7330d6b2dfdc53007c9b4.jpg
  Και εμείς τώρα καθόμαστε και μιλάμε για οικτρή αποτυχια οχημάτων γενικής χρήσης σε εμπόλεμη ζώνη. Να μην μιλήσουμε για τα «ανώτερα» αθωρακιστα HUMVEE που έχουν γίνει ο τάφος εκατονταδων. Ή για τα 10χρονα lmv της iveco των Βέλγων που τα αντικατέστησαν με JLTV γιατί τους άνοιξαν στην μέση λόγω του βάρους,ή τα αντίστοιχα των Βρετανών που τα άλλαξαν με την δεύτερη γενιά του οχήματος και με επιπλέον Foxhound. κλπ
  Κατά τα άλλα όμως έχουμε ενημερωθεί από τον doureio πχ. για την ακαταλληλότητα διαφόρων οχημάτων όταν στο ίδιο site υπάρχει καταχώρηση διαφήμισης ανταγωνιστικού οχήματος των «ακατάλληλων» που όμως υπάρχει μόνο στα χαρτιά.
  Η ουσία είναι μια. Το πορτοφόλι μας δυστυχώς δεν αντέχει οχήματα που κοστίζουν 500000 το καθένα όπως πχ της Oshkosh. Και επίσης η τσέπη μας δεν αντέχει στην αγορά φορτηγων στρατιωτικών προδιαγραφών στους αριθμούς που τα χρειαζόμαστε. Μια κάποια λύση είναι οχήματα όπως τα M1117 και MRAP από τα πλεονάσματικα των Αμερικανών, επίσης μεταχειρισμένα φορτηγά τύπου HEMMT, κλπ που μπορούμε να φέρουμε με ταυτόχρονη αγορά αριθμου καινούργιων.
  Και τέλος φυσικά και δεν είναι επιλογή η μεταφορά προσωπικού στις καροτσες των φορτηγών όπως ειπωθηκε, ακόμα και στρατιωτικών προδιαγραφών , εν έτη 2021 σε έναν χώρο που θα θεωρηθεί από την πρώτη στιγμή πρώτη γραμμή…

  1. Αγαπητέ φίλε εξαιρετικά είναι ταKrAZ 6322 6×6,γιατί να κοιταμαι τα oshkosh,αφού δεν μπορούμε ούτε να τα πληρώσουμε, αλλά ούτε και να τα κατασκευάσουμε στην Ελλαδίτσα μας?

   1. Φίλε μου εγώ δεν είμαι εναντίον οποιασδήποτε επιλογής. Στην κατάσταση που βρίσκεται το υλικό μας ότι και να πάρουμε αναβάθμιση θα είναι. Είπα και σε προηγούμενο σχόλιο μου ότι μακάρι να είχαν πάρει οι της Oshkosh την ΕΛΒΟ. Θα είχαμε σαν επιλογή φορτηγά γενικής χρησης FMTV, αλλά και πιο εξειδικευμένα και ανώτερων επιδόσεων όπως τα MTVR (που ήδη έχουμε αριθμό) HEMMT, LSVR, αρματοφορςις HET, αλλά και οχήματα M ATV MRAP και JLTV που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν σε κάποιους ρόλους τα ακατάλληλα οχήματα που διαθέτουμε. Και θα μπορούσαμε φυσικά να τα κατασκευάζουμε εδω. Όλα αυτά όμως είναι θα στοιχίσουν πολλά περισσότερα από τα 550 εκ για τους αριθμούς που χρειαζόμαστε σε κάθε περίπτωση. Αλλά ας μην είμαστε αρνητικοί στο οτιδήποτε ακούγεται ειδικά αν δεν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις για να αξιολογήσουμε την κάθε πρόταση. Είναι γνωστό άλλωστε ότι στο βασίλειο των τυφλών κυριαρχεί ο μονόφθαλμος.

 25. Όσον αφορά την αντικατάσταση του G3 που λέγεται παραπάνω μόνο το HK416 και το FN SCAR μας κάνουν αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πάντα αποκλείουμε και τις Ρωσικές επιλογές από διαγωνισμούς, τόσος φόβος μη μας κάνουν ντα οι Αμερικάνοι. Υπάρχει και το AK-19 σε 5.56mm αξιόλογο φαίνεται, αν και το κοντάκι σε σχέση με το AK-12 το γάμησαν οι Ρώσοι. Επίσης θα έπρεπε να ενδιαφερθεί επιτέλους κάποιος για αγορά κρανών kevlar, γιλέκα μάχης plate carrier για όλο το στράτευμα πλην ΕΔ που χρειάζονται πιο εξιδεικευμένα για τις αποστολές τους. Νέες πιο ελαφρές και ανθεκτικές αρβύλες σε σχέση με τις υπάρχουσες σε χρώμα χακί, νέες παραλλαγές σε πιο ανοιχτό καφέ αποχρώσεις κ.ο.κ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *