Μολονότι το εξοπλιστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) με επίκεντρο την απόκτηση των 18 Rafale F3R καθώς και των τεσσάρων φρεγατών εντούτοις και στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) καταβάλλονται προσπάθειες για τη δρομολόγηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Από τα πλέον σημαντικά προγράμματα για τον ΕΣ είναι η ανανέωση του φορητού οπλισμού καθώς και των ατομικών υλικών. Ο στόχος είναι να αντικατασταθεί το τυφέκιο G3A3/ A4 από ένα νέο και σύγχρονο. Ταυτοχρόνως, εμπλουτισμός θα υπάρξει και στο οπλοστάσιο των Ειδικών Δυνάμεων με νέα όπλα καθώς και νέα τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή καλύπτοντας μια διαχρονική ανάγκη. Παράλληλα, με το νέο τυφέκιο στα διαμετρήματα των 5,56 mm και 7,62 mm το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) σκοπεύει να αποκτήσει και νέο πιστόλι στο διαμέτρημα των 9 mm.
Βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να υπάρξει ένα σχέδιο όπου τόσο το νέο τυφέκιο όσο και το νέο πιστόλι θα παραχθούν με συμπαραγωγή από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ώστε να τονωθεί η παραγωγή των εργοστασίων. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το γερμανικό ΗΚ433 της Heckler & Koch ενώ αξιόλογες προτάσεις υπάρχουν και σε εθνικό επίπεδο.
Ήδη προχωρά πρόγραμμα βελτίωση των εξαρτύσεων μάχης των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ αποκτώντας τα plate carriers διαμόρφωση Molle της Elmon με στόχο να αποκτηθούν συνολικώς 7500 κομμάτια. Επίσης, η Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ σκοπεύει να αποκτήσει drones τακτικού επιπέδου για αποστολές αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών προοριζόμενα για τις μονάδες Καταδρομών.
Συνεχίζοντας, στα εξοπλιστικά των Ειδικών Δυνάμεων προχωράμε στο πρόγραμμα νέων ταχυπλόων μεταφοράς προσωπικού για τις Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Το σκάφος που επιλέχθηκε είναι της εταιρείας VIKING Norsafe και ειδικότερα το ταχύπλοο τύπου Munin S1200. Συνολικά θα ναυπηγηθούν 41 ταχύπλοα για την αντικατάσταση των παρωχημένων Magna 960.
Στις πλέον άμεσες και κατεπείγουσες ανάγκες του ΕΣ είναι η ανανέωση του τροχαίου υλικού. Το ΓΕΣ επιθυμεί ένα συνολικό πρόγραμμα αντικατάστασης των φορτηγών γενικής χρήσεων (υπηρετούν στον ΕΣ περίπου 10000 φορτηγά τύπου Steyr 680M), λοιπών οχημάτων (M/S 290GD και Μ/S 240GD) καθώς και των ειδικοποιημένων οχημάτων. Πρόκειται για πρόγραμμα ύψιστης προτεραιότητας καθώς τα παραπάνω οχήματα αποτελούν τον κορμό της διοικητικής μέριμνας του ΕΣ. Το ιδανικό θα ήταν η ανάπτυξη μιας οικογένειας εθνικών οχημάτων που θα κάλυπταν τις παραπάνω ανάγκες με τα χρήματα να μένουν στην Ελλάδα έχοντας αυξημένη εγχώρια προστιθέμενη αξία με επίκεντρο την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Το Όπλο των Τεθωρακισμένων όπως παρουσιάσαμε αποκλειστικώς αναμένεται να εκκινήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των αρμάτων μάχης Leopard 1 A5 και Leopard 2 A4. Το πλέον φλέγον ζήτημα για την Αεροπορία Στρατού είναι η υπογραφή της έκτης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης προμήθειας συνολικώς 20 ελικοπτέρων ΝΗ90. Μέχρι σήμερα έχουν παραληφθεί 14 υπερσύγχρονα ελικόπτερα που ταλανίζονται από πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες απόρροια μη υπογραφής σύμβασης τεχνικής υποστήριξης. Η υπογραφή της έκτης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης αναμένεται να ρυθμίζει τις παραδόσεις των υπολοίπων έξι ελικοπτέρων ΝΗ90 καθώς και της τεχνικής υποστήριξης του συνόλου των ελικοπτέρων.
Ο εκσυγχρονισμός των ΑΗ-64 Α είναι νευραλγικός και όπως σημειώνουν επιτελείς της Αεροπορίας Στρατού στον γράφοντα, το έτος 2021 θα είναι ορόσημο. Σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού επιθυμεί να προχωρήσει το πρόγραμμα για την ομογενοποίηση των ελληνικών Chinook στο επίπεδο F.
Το Πυροβολικό Μάχης αναμένει τον εκσυγχρονισμό των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 καθώς και των MLRS M-270. Επιπροσθέτως το ΓΕΣ σκοπεύει να αποκτήσει νέα πυρομαχικά για τα παραπάνω οπλικά συστήματα.
Το Πεζικό εκτός του νέου φορητού οπλισμού και των νέων υλικών βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ισραήλ για τα φονικά αντιαρματικά όπλα τύπου Spike της Rafael, ένα οπλικό σύστημα απαραίτητο για το ελληνικό οπλοστάσιο. Το ζήτημα του νέου ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ παραμένει πάντα επίκαιρο αλλά απαιτεί μεγάλα χρηματικά ποσά. Το ίδιο ισχύει και για τα οπλικά συστήματα του Αντιαεροπορικού Πυροβολικού. Στο τραπέζι παραμένει ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου υλικού των ΤΟΜΠ καθώς και της εγχώριας ανάπτυξης ενός ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ δεδομένων των εκατοντάδων ΤΟΜΠ που πρέπει να αντικατασταθούν μακροπρόθεσμα.
Τέλος, οι Διαβιβάσεις του ΕΣ αξιοποιώντας χρηματικά υπόλοιπα από το αρχικό πρόγραμμα των Sperwer βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο συζητήσεων για τα γαλλικά Patroller παρά τον αρχικό προσανατολισμό του ΓΕΣ για αναβάθμιση των υφιστάμενων.