Περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την απόκτηση των ισραηλινών πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS της ισραηλινής εταιρείας Rafael βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στα πλαίσια της ελληνικής έκθεσης αμυντικών συστημάτων το ευρωπαϊκό περιοδικό άμυνας edrmagazine.eu ενημερώθηκε από τα στελέχη της Rafael αναφορικά με το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα απόκτησης των έκτης γενιάς πυραυλικών συστημάτων SPIKE NLOS.

Συγκεκριμένα θα αποκτηθούν συνολικά 17 συστήματα SPIKE NLOS τα οποία θα περιλαμβάνουν 34 οχήματα φορείς των βλημάτων σε οχήματα Sandcat 350 της ισραηλινής εταιρείας Plasan (κάθε όχημα φέρει 10 πυραύλους), συνολικά 17 κέντρα ελέγχου των φορέων – εκτοξευτών με UAV Orbiter 3 ανά όχημα (σύνολο 17 UAV) τα οποία θα εκτελούν τις αποστολές στοχοποίησης – συλλογής πληροφοριών ενώ συνολικά η συμφωνία περιλαμβάνει την απόκτηση 350 βλημάτων SPIKE NLOS μέγιστου βεληνεκούς των 32 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία Rafael κάθε Τάγμα εφοδιασμένο με αριθμό συστημάτων SPIKE NLOS μπορεί να ελέγχει ένα κύκλο με διάμετρο της τάξης των 150 χιλιομέτρων με την ανάλογη διασπορά των φορέων – εκτόξευσης.

Ο Ελληνικός Στρατός σκοπεύει να αξιοποιήσει τα συστήματα SPIKE NLOS με την ένταξη τους στους Λόχους Αντιαρματικών των Σχηματισμών του Δ Σώματος Στρατού (Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες) καθώς και των Σχηματισμών (ΑΔΤΕ, επιπέδου Μεραρχίας ή Ταξιαρχίας) που εδρεύουν στις κύριες νήσους στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.