Μολονότι, το ενδιαφέρον κεντρίζουν τα νέα αεροσκάφη Rafale της ΠΑ και το πρόγραμμα για τα τέσσερα νέα πλοία με διαδικασίες ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού εντούτοις ο Ελληνικός Στρατός και το ΓΕΣ έχουν καταρτίσει τη λίστα με τα εξοπλιστικά προγράμματα προς άμεση υλοποίηση.

Ως εκ τούτω, η λίστα με τα προγράμματα σύμφωνα με τα όσα διασταυρώσαμε είναι η εξής:

Η άμεση υπογραφή της έκτης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης των ΝΗ90 και η υπογραφή σύμβασης τεχνικής υποστήριξης καθώς και η ρύθμιση του χρονοδιαγράμματος παραλαβών των υπολοίπων έξι ελικοπτέρων. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του γράφοντος το θέμα έχει σχεδόν κλείσει με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει ήδη υπογράψει τον σχετικό φάκελό.

Συνεχίζοντας, με την Αεροπορία Στρατού μείζον θέμα είναι ο εκσυγχρονισμός των AH-64A Apache με βάση την Ισραηλινή πρόταση.

Ακολούθως, μεγάλη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στο Όπλο του Πυροβολικού με δύο προγράμματα να είναι στην ατζέντα. Τον εκσυγχρονισμό των MLRS και των RM-70. Στο τέλος σας παραθέτουμε αναλυτικά άρθρα με τις επιλογές εκσυγχρονισμού των παραπάνω οπλικών συστημάτων του Πυροβολικού Μάχης.

Τρίτον, η Διεύθυνση Πεζικού έχει ζητήσει την ανανέωση των αντιαρματικών όπλων και προωθείται η απόκτηση της τελευταίας γενιάς των αντιαρματικών πυραύλων TOW. Ειδικότερα, πρόκειται για τα βλήματα TOW-2B. Σε αυτά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στα πλαίσια της ΔΕΘ τονίζοντας την ανάγκη να εμπλουτιστεί και να ανανεωθεί το οπλοστάσιο του ΕΣ.

Επίσης, στη τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα απόκτησης των Μ1117 Guardian. Το κόστος μεταφοράς, αξιοποίησης και απόκτησης θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ (εάν αποκτηθούν 1200 οχήματα). Παρότι, στην αρχή το υποτιθέμενο κόστος αφορούσε μόνον τη μεταφορά πλέον επισημαίνεται πως θα υπάρχει και ένα κόστος απόκτησης που ναι μεν είναι μικρό, συμβολικό θα λέγαμε πλην όμως είναι υπολογίσιμο. Στο σημείο αυτό εγείρονται πολλά ερωτηματικά για την αναγκαιότητα αυτών των οχημάτων δεδομένου και του κόστους.

Τα οχήματα αυτά λόγω βάρους (14 τόνοι) καθώς και του σχεδιασμού τους, είναι δυσκίνητα και κατάλληλα μόνον για το οδικό δίκτυο καθώς και ομαλά εδάφη. Θεωρούμε πως ένας μικρός αριθμός τέτοιων οχημάτων θα ήταν ο ενδεδειγμένος για ειδικούς ρόλους και σκοπούς όπως την 29 Ταξιαρχία Εσωτερικής Ασφάλειας, τις Επιλαρχίες Αναγνώρισης, τη Στρατονομία καθώς και ως φορείς όπλων αλλά και πάλι με σοβαρούς περιορισμούς λόγω της δυσκινησίας τους. Τα σημειώνουμε αυτά καθότι υπάρχει υπερβολικά μεγάλος ενθουσιασμός για τα εν λόγω οχήματα.

Τα παραπάνω αφορούν προγράμματα προς άμεση υλοποίηση και σχετίζονται με τις πρώτες και κυρίαρχες προτεραιότητες. Ακολούθως, παρατίθενται επιπλέον προγράμματα δυνητικού ενδιαφέροντος.

Ειλημμένη απόφαση για βλήματα Spike προς το παρόν δεν υπάρχει. Όπως μας εξηγούν οι αρμόδιοι υπάρχουν σκέψεις και ήδη η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού έχει κάνει επαφές για την ολοκλήρωση των βλημάτων στα Apache.

Ασφαλώς και η απόκτηση βλημάτων όπως τα Spike αποτελούν ιδανικές προσθήκες για το Πεζικό όμως θεωρούμε πως άλλη μια αξιοσημείωτη περίπτωση είναι και τα Σερβικά ALAS.

Για τον ΕΣ και το Ελληνικό Πεζικό δυστυχώς δεν διαφαίνεται λύση για την αντικατάσταση των Μ113 με την προμήθεια ενός νέου ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ. Ιδανικά, θα έπρεπε να είχαμε κινηθεί στον άξονα της απόκτησης ενός εθνικού ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ καλύπτοντας σε βάθος χρόνου τις ανάγκες μας.  Υψηλή είναι και η αναγκαιότητα για νέα φορητά αντιαρματικά όπλα.

Μέριμνα επίσης δεν υπάρχει προς το παρόν για την αεράμυνα του ΕΣ με προγράμματα για την αντικατάσταση των OSA και των HAWK.

Το Όπλο των Τεθωρακισμένων και η αρμόδια διεύθυνση Ιππικού – Τεθωρακισμένων έχει ιεραρχήσει ως ζωτικής σημασίας την εγκατάσταση ενεργών συστημάτων αυτοπροστασίας στα ελληνικά Leo 2 A4 και HEL καθώς και τον εκσυγχρονισμό τους.

Το ζήτημα της αναβάθμισης του υλικού επικοινωνιών και διαβιβάσεων του ΕΣ παραμένει ζωτικό όπως και το σκέλος επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου. Προγράμματα σχετικά μικρού κόστους αλλά μεγάλης αξίας.

Επίσης, ανοικτό παραμένει το πρόγραμμα απόκτησης UAV τακτικού επιπέδου για συλλογή πληροφοριών και στοχοποίηση καθώς και ο εκσυγχρονισμός των Sperwer.

Comments

 1. Τσάμπα η χαρά για τους spike δλδ…
  Βλέπω πόσα ακόμα πρέπει άμεσα να γίνουν και πόσο χρήμα χρειάζεται αλλά έτσι είναι όταν για τόσα χρόνια τα έχεις αφήσει όλα στην τυχη τους…

  1. Αυτο σκεφτομουν κ εγω τωρα… Απο που να ξεκινησεις κ που να τελειωσεις με τις αναγκες των ενοπλων δυναμεων κ τι να πρωτοπληρωσεις… Κ το κακο ειναι οτι δε θα λογοδοτησει κανεις. Απ την αλλη καλιο αργα ποτε. Σκεψου τι ειχε να γινει αν δε ξυπνουσε ο μητσοτακης λογω σουλτανου, κ συνεχιζε η απραξια στα εξοπλιστικα. Θα μας σταν να χτισουμε στρατο απ την αρχη

   1. Πόσο δίκιο έχεις.
    Σκέφτομε ότι όταν τελειώσουμε με τις προμήθειες που αναγγέλθηκαν, θα έχουμε ήδη ΤΕΡΑΣΤΑ κενά σε ηλεκτρονικό πόλεμο, μή επανδρωμένα αεροχήματα, αντιπλοϊκές πυροβολαρχίες στα νησιά, ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, ελικόπτερα στρατού, ειδικά σκάφη για το ΠΝ, εκσυγχρονισμό μεγάλου μέρους του αρματικού δυναμικού, εκατοντάδες οχήματα για το πεζικό, προμήθεια σύγχρονων πυρομαχικών για όλους τους κλάδους κλπ κλπ κλπ.

     1. Χρειάζεται να αποκτήσουμε κάποια σύστηματα και πυρομαχικά τα οποία θα κάνουν τι διαφορά με τους Τούρκους ακόμα ποίο μεγάλη.

  2. Απο πυραυλους εχουμε πολλους, το θεμα ειναι να γινουν αγορες που χρειαζονται, επισης καλο θα ηταν να γινουν και επαφες με Σερβια για lazar ακομα και για αδεια κατασκευης απο εμας οπως και για Αtlas που αναφερει το αρθρο ή οτι αλλο εχουν βγαλει οι Σερβοι που θα μπορουσε να τραβηξει την προσοχη του ΣΞ.

    1. Οκ εισαι υπερβολικος τωρα, απ τη στιγμη που υπαρχει ενα ικανοποιητικο αποθεμα , kornet , milan, κτλ περνεις πρωτα εκει που σε ενδιαφερει για να τα χρησιμοποιησεις – apachi – δε γινεται να γινει σχεδον αντικατασταση ενα προς ενα μονο και μονο για την εμβελεια του, ειπαμε να δωσουμε χρηματα αλλα εκει που χρειαζεται.

     1. @ΠΑ
      Καθοδηγείται μεσω κάμερας η οποία είναι στην κεφαλή του πυραυλου από τον χειριστή με οπτική ίνα (δλδ ουτε να παρεμβληθει μπορεί)… Η anti-ir βαφή δεν προσφέρει καμιά ασφάλεια στον στόχο.

     2. @Μάγειρας
      Δεκτη η απαντηση σου αλλα δε με ικανοποιει ο τοσος ντορος, θα προτιμουσα να γινουν καποια πραγματα κατοπιν δοκιμων απ το ΣΞ και μετα ας παρουν την αναλογη αποφαση.

  3. Μάγειρας

   Όλα μαζί δεν μπορούν να γίνουν εννοείται, αλλά όταν δεν αξιώθηκαν να πάρουν ούτε ένα σωστό ρούχο η άρβυλο μην περιμένεις πολλά πράγματα φίλε Μάγειρα.
   Αν μπούμε σε λεπτομέρειες για σημερινά στάνταρ σε ατομικό επίπεδο, θα διαπιστώσουμε πόσο πίσω έχουμε μείνει ακόμα και σε απλά πράγματα.

   1. @Ndgi
    Μεγάλη αλήθεια κι αυτή αδερφέ!
    Έχουν τον Έλληνα στρατιώτη παρατημενο δεκαετίες… Ας ελπίσουμε το ευχάριστο νέο με τις νέες εξαρτήσεις (plate carriers) της Elmon για τις Ειδικές Δυνάμεις να επεκταθεί και σώμα σώμα στρατού στο σύνολο του ΣΞ… Επίσης ένα αξιόλογο αρβυλο! Βασικοτατο στοιχείο του εξοπλισμού με τις τιμές στα σύγχρονα υλικά να έχουν πεσει ποσο δυσκολο ειναι πια… 2020 έχουμε.

    1. Οι μεγάλοι ξέρουν να γκρινιάζουν μόνο για θητείες για να έχουν φθηνά χέρια για συντήρηση εγκαταστάσεων, και για να μην ασχολούνται οι επαγγελματίες με χαμαλίκια που αναθέτουν στους φαντάρους. Ουσιαστικό έργο έχουν παράξει μόνο λίγοι αλλά οι προαγωγές προαγωγές και οι μισθοί να πέφτουν.
     Ο μεγάλος χαμένος ήταν και θα είναι πάντα ο απλός οπλίτης, στο μοναδικό που έχουμε προοδεύσει είναι στα λόγια και σε αυτά που δεν μετράνε πουθενά.

     Πρόσφατα είδα ανακοίνωση ότι οι Ούγγροι υπέγραψαν οριστική συμφωνία για 200+ KF 41 Lynx απο τα οποία τα περισσότερα θα παραστούν στην Ουγγαρία, και εμείς ασχολούμαστε ακόμα με οχήματα της σειράς M706 Commando της Cadillac Cage και το θεωρούμε και σοβαρή προσθήκη… Η αεροπορία αποκτά σε λίγο «διαστημόπλοια» και οι άλλοι θα μείνουν στην παλαιολιθική εποχή απο ενδυμασία και λοιπά υλικά, αλλά κατά τα άλλα είμαστε προχωρημένοι υποτίθεται αφού μετράει η παρουσία και οι αριθμοί για τους μεγάλους, αστεία πράγματα στην εποχή της πληροφορίας.

 2. Τα νησια χρειαζονται οπωσδηποτε SPIKE NLOS.

  Οσον αφορα τα M1117, απο την στιγμη που η πλειοψηφια του στολου των 4κινητων οχηματων αποτελειται απο GD240, τα οποια ειναι αθωρακιστα και ψόφιμια, δεν τιθεται θεμα για την χρησιμοτητα η οχι των M1117. Στο κατω κατω το κόστος θα ειναι χαμηλοτερο απο την αποκτηση αντιστοιχα θωρακισμενων οχημάτων και μας βλέπω με τα GD για αρκετα χρόνια ακομα.

  Οσον αφορα το κόστος των Μ1117, θα επρεπε να ειναι ΔΩΡΕΑΝ ή εστω να πληρώσουμε τα μεταφορικα. Και φυσικα εννοειται με ολο τους τον εξοπλισμο. Και τα πυροβολα και τα θερμικα. Η παραχώρηση τοσων βάσεων και ή ταχα μου δηθεν στρατηγικη συμφωνια δεν μπορεί να ειναι ετεροβαρης σχέση.

  1. Δεν εκανες παραχωρησεις στον Μακρον….οποτε θα πληρωσεις.
   Συμφωνω απολυτα για τα Μ1117 ειναι απαραιτητα και θα κλεισουν αρκετες τρυπες.
   Το Πεζικο θα πολεμησει εστω και με τις ξιφολογχες.
   Στο Ναυτικο λογικες κ εξυπνες αναβαθμησεις και προμηθειες.
   Ολα τα λεφτα στην Αεροπορια.
   30 Rafale στο προσεχες μελλον και αποσυρση των 2000-5.
   Αυτο που μενει ειναι τα MLRS και νεα πυρομαχικα στα Αρματα…
   Μεχρι εκει μπορουμε δυστυχως.
   Ουκ αν λαβεις παρα του μη εχοντος.

  2. Ναι αλλά θεωρητικά τα GD 240 χρησιμοποιούνται και σε ένα σωρό «πολιτικές» χρήσεις, τις οποίες δεν θα ήταν δόκιμο να αντικαταστήσει το M-1117. Ο αριθμός των 1.200 που θα χρησιμοποιηθεί? Γιατί χρησιμότητα άλλη εκτός από περιοχές που είναι αυξημένου κινδύνου (Έβρος, νησιά, βόρεια σύνορα με 1-2 χώρες) δεν θα είχε μεγάλη, άρα πες ότι παίρνεις 100-150 για την περιοχή Έβρου, καμιά 100στή για τα Βόρεια σύνορα και 100-150 για τα νησιά, τα άλλα τι θα τα κάνουμε?

   Θα αντικαταστήσουμε το GD 240 στην Αθήνα που απλά μετακινεί αξιωματικούς, με Μ-1117 το οποίο θα έχει πολλαπλάσιο κόστος χρήσης?

   1. ο σκοπος των οχηματων ενος στρατου ειναι μεταξυ αλλων να σε πάνε στο πεδιο της μαχης, εννιοτε κουβαλώντας φορτιο, σερνωντας αντιερπορικα απο πισω (πχ Rheimental), φέροντας οπλα (πχ Tow) και λοιπά.

    Εμας σχεδον ΟΛΑ μας τα οχηματα ειναι πολιτικων προδιαγραφων (πλην μερικων Hummer). Εεε ευκαιρια να αλλάξει το ποσοστό αυτό και να μην πηγαινουμε πρωτη γραμμη με την κάλυψη της τέντας και την απροθυμια του κινητηρα να κουνηθει στην πρωτη δυσκολια.

    Αλλωστε μιλαμε για μολις 1200 οχηματα. Μα ειναι πολλα πιθανως! Μπορει! Καποια σε μακρα αποθηκευση, κάποια θα δώσουν ανταλλακτικα.

    Με 20-30 τέτοια πανω σε κάθε νησι, οποιαδήποτε εχθρικη ενέργια θα εχει υψηλο τιμημα.

   2. Μπορεις να δωσεις τετοια οχηματα σε αστυνομια συνοριοφυλακη λιμενικο πχ για καταστασεις αυξημενης επικινδυνοτητας… Αλλιως να σκασει ενα περιπολικο, αλλιως ενα θωρακισμενο θηριο. Διαθεση κ ιδεες να υπαρχουν κ ολα θα αξιοποιηθουν…

    Υ.Γ κ η ελδυκ δε θα λεγε οχι σε καμποσα

     1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
      Προσφατα, πριν καποια χρονια δηλ. οταν στειλαμε αμερικανικο εξοπλισμο (δε θυμαμαι τι) δεν μας αποδεσμευαν οι αμερικανοι τα M109 απ την Γερμανια.Τα μολφ ειναι πλεον αχρηστα οποτε αστο.

   1. Οπου υπάρχουν τα πολυ λίγα M1114/5 και VBL. Και βεβαια σε καιρο επιχειρησεων και τα GD240 ειμαι παραπανω απο σιγουρος οτι ξαφνικα θα φορτωθουν με διαφορα πάνω τους και θα ψαχνουμε λαμαρινες να κολλησουμε πανω τους για… προστασια….

    Προτιμω να πάμε σε μια πιο αξιοπρεπη λύση οπως τα Μ1117. Σιγουρα δεν ειναι ακριβως αυτο που ζητάμε, αλλα αν δίδεται άμεσα και σε λογικο κόστος τελος πάντων, ας τα αποκτησουμε.

 3. @Γιάννης Νικήτας Καλησπέρα σας. Μήπως η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο η ΕΛΒΟ να αγοραστεί από τους Γερμανούς και να αντικαταστησουμε τα φορτηγά, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ με γερμανικά, όπως αυτά τις reihnmental man και μια μίξη 60% Lynx σε διάφορες διαμορφώσεις και 40% boxer. Πιστεύω είναι προτιμότερο να μπουν οι Γερμανοί, γιατί απ ότι έχω καταλάβει καλύπτουν καλύτερα τις προδιαγραφές των οχημάτων που θέλουμε. Επίσης, πιστεύω πως έτσι θα άνοιγε ο δρόμος για το ευρωπαϊκό άρμα και για αντικατάσταση των πύργων των leo σε 130. Επίσης, θα μας άνοιγε το δρόμο για το fcas. Το όλο σκηνικό αποκτά μεγαλύτερες πιθανότητες συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό άρμα και στο fcas εάν πάρει μια μοίρα ακόμα rafale f4 και αναβαθμίσει τα f3 + fr3 σε f4 και εάν πάρει 4 belharra συν της ενδιάμεσες λύσης φρεγατών που θα της προταθούν που μπορεί στη τελική να είναι fremm ή lafa (δύσκολα πάντως freda, μακάρι όμως και θα τους αφήναμε έτσι συμβολικά τα ονόματα τους ως εχουν).

   1. βγηκε ειδηση σε αλλο site του χωρου πως κοινοπραξια nexter reihnmetal kmw ζητούν την ΕΛΒΟ. Και που να παιχτεί αυτό που είπα. Καλύτερα θα είναι από τα ισραηλινά. Ας αφήσουμε στους ισραηλινούς την εαβ.

  1. ANDREAS

   Έπρεπε να το είχε πράξει ήδη αυτό η Ελλάδα όταν ενδιαφέρονταν η KMW για την ΕΛΒΟ, αλλά ασχολούνταν εξαιτίας μερικών παραμυθάδων πολιτικών με το θέμα των αποζημιώσεων που έλειξε με την υπογραφή για παραίτηση από αυτές του «εθνάρχη», με εντολή των αμερικανών που έβαλαν την Ελλάδα στο πρόγραμμα μάρσαλ.

   Αυτά παθαίνεις όταν ασχολείσαι με υποθέσεις που έχουν ρυθμιστεί πρίν 65 χρόνια για να πουλάς πατριωτισμό στο πόπολο που φέρνει ψήφους.

 4. Αν τα Μ-1117 δεν μπορούν επ ουδενί να χρησιμοποιηθούν σαν ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ (ξέρω ότι δεν είναι τέτοια αλλά το θέμα είναι αν έστω η θωράκισή τους είναι καλύτερη από τα Μ-113 θα σκεφτόμουν ότι το γεγονός ότι δεν έχει ερπύστριες δεν θα το έβρισκε τόσο απαγορευτικό), δεν βρίσκω το λόγο να πάρουμε τόσα πολλά Μ-1117, τι θα τα κάνουμε 1.200? Σε τέτοια περίπτωση και με 300-400 θα γινόταν η δουλειά, αν είναι απλά για να κάνουν βόλτες κάποιοι με αυτό αντί για τζιπάκι, ε το τζιπακι τουλάχιστον έχει μικρότερη κατανάλωση. Ας κρατήσουμε τα λεφτά για κάτι άλλο.

  Για τα Tow τώρα, ΟΚ έστω ότι παίρνουμε, είναι αυτό να είναι βασικό θέμα εξαγγελίας? Business as usual είναι, δραστική αλλαγή είναι ο Spike NLOS (φυσικά για άλλο πράγμα).

  Και φυσικά τέλος να πω ότι καλό θα ήταν αν θέλουν κάτι από Ισραήλ, ας ακυρώσουν το Tavor και σε τελική ανάλυση τόσα συστήματα έχουν οι Ισραηλινοί που είναι πάρα πολύ καλά και θα μπορούσαν να παράγουν εδώ για εμάς, μην κολλήσουμε σε αυτό ή μην μας αναλώσει το budget αυτό.

 5. «Ο σχεδιασμός των εξοπλιστικών…»

  Γιατί η αίσθησή μου είναι ότι δεν υπάρχει και τόσο σχεδιασμός, πχ να προβλέψεις τις ανάγκες των επόμενων ετών και να σχεδιάσεις πως θα καλυφθείς με τον ποιο αποτελεσματικό τρόπο?

  Η κατάστασή μας είναι ότι βλέπουμε τρύπες παντού από τον αφοπλισμό, και αντί σχεδιασμού έχουμε πολλές ad hoc κινήσεις να τις μπαλώσουμε. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό από την άποψη ότι δεν μπορούν και να κάνουν τίποτα άλλο, αφού ο σχεδιασμός κανονικά προυποθέτει και γνωστό μακροχρόνιο προυπολογισμό που έχεις για να κάνεις τον σχεδιασμό

 6. @ agnostosependytis σωστα! αυτο ακριβως συμβαινει, αυτη την ενημερωση ειχε κι ο τρελλοερντο που προκαλεσε λεγοντας αυτοι εχουν μισες ΕΔ.

 7. Per;i M1117. Πρώτον, ο ΕΣ δεν τα προορίζει για ΤΟΜΠ γιατί δεν έιναι ΤΟΜΠ.

  Ο ΕΣ πράττει άριστα και θα πρέπει να επιδιώξει κατ’ εμέ να αποκτήσει το σύνολο των Μ1117 (2000 τεμάχια;) καθώς δεν εμφανίζονται εύκολα τέτοιες μεγάλες ευκαιρίες να αποκτήσει ένα πολύ-εργαλείο σε τέτοιους αριθμούς, με αμέτρητα πλεονεκτήματα σε ομοιοτυπία, ευελιξία χρήσης κ.α. – 1200 οχήματα για 100 εκατ τί να συζητήσουμε… Μιλάμε για ένα όχημα απλό και αξιόπιστο το οποίο δύναται να καλύψει μια σειρά από ρόλους όπως οι παρακάτω:
  -Συνοδεία εφοδιοπομπών.
  -Προστασία σημαντικών Βάσεων του ΕΣ, ΠΑ & ΠΝ.
  -Αναγνώριση σε Έβρο και ΑΣΔΕΝ (τα VBL θα μπορούσαν ακολούθως να μαζευτούν ενδεχομένως σε μια περιοχή για λόγους οικονομίας).
  -Εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων στην ΑΣΔΕΝ.
  -Όχημα Α/Τ πυραύλων για την ΑΣΔΕΝ αλλά και την ΕΦ (στη θέση των Jararaca & Cascavel), ύστερα από μετατροπές στην Ελλάδα.
  -Αυτοκινούμενος όλμος για την ΑΣΔΕΝ.

  Πραγματικά, το να καθόμαστε και να λέμε διάφορα είναι εντελώς απαράδεκτο. Ας πάρουν όλα τα Μ1117, ας πατήσουν Ελλάδα κι ύστερα ας τα ενεργοποιήσουμε σταδιακά. Δεν αντιλαμβάνομαι τα περί δυσκίνητου οχήματος. Όλα θωρακισμένα 4Χ4 προφανώς δεν έχουν την ευκινησία της επρύστριας αλλά και δεν αναμένουμε κάτι τέτοιο, έχουν άλλα προτερήματα. Η ΑΣΔΕΝ, τα νησιά έχουν ιδιαίτερο ανάγλυφο το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ΟΚ μάλλον για τέτοια οχήματα. Και να μην ξεχναμε ότι και το Humvee με θωράκιση δεν έχει καμιά ιδιαίτερη ευελιξία. εννοείται πως τα Μ1117 δεν θα χρησιμοποιουνται για αγγαρείες σε καιρό ειρήνης…

  Σε κάθε περίπτωση το Μ1117 είναι ένα σχετικά απλό όχημα. Σε σχέση με τα άλλα οχήματα θα είναι μάλλον το νεότερο του ΕΣ, με εξαίρεση τα LEO-2HEL. Μια σύγκριση με τα διάφορα οχήματα που θα αντικαταστήσει λέει πολλά ενώ ο μεγάλος προσφέρει όλα τα οφέλη της οικονομίας κλίμακας κι όχι μόνο.

  Σε σχέση με την χρήση του ως ΤΟΜΠ αλλά και ως φορέα Α/Τ και όλμων χαμηλής οπισθοδρόμησης, ύστερα βέβαια από μετατροπές αυτό θα μπορούσε να γίνει σε μια 2η φάση . Δηλαδή, αφού το όχημα θα διανεμηθεί, όπως όλα δείχνουν, σχεδόν σε όλες τις Διοικήσεις της χώρας, θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά περίπτωση, σε κάθε νησί και στον Έβρο, ως προς την ικανότητα επιχειρήσεων στο κάθε περιβάλλον και ακολούθως, μια 3η παρτίδα (πλέον των 1200 πρώτων) να τροποποιηθεί κατάλληλα ώστε να αντικαταστήσει και ερπυστριοφόρα όπου θεωρείται ότι μπορεί να ανταπεξέλθει ισάξια και με μικρότερο κόστος χρήσης και συντήρησης.

  1. Δηλαδή μας λες πως καλά κάνουν και δίνουν 100mil για να πάρουν ένα όχημα που θα αντικαταστήσει βασικά τα MERCEDES GD240 βάρους ..?1/10? του M117 και δεν παίρνουν SPIKE???!!!!

   Δεν είχα προσέξει πως θα σκάσουμε 100mil για τα M1117!!

   Περισσότερα θα μας κοστίσουν από τις τορπίλες!!!

   Οι άνθρωποι είναι ΑΠΑΡ’AΔΕΚΤΟΙ και ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟΙ εάν κάνουν τέτοιες Επιλογές για τη διάθεση των «λιγοστων διαθεσιμων πόρων!!

   1. Οι ανάγκες που γράφει πιο πάνω ο Νικολάκη Εφέντης και άλλες ακόμα στο περιβάλλον των νησιών της ΑΣΔΕΝ καταρχήν και στον υπόλοιπο ηπειρωτικό χώρο καλύπτονται ελλιπώς σήμερα από όχι μόνο mercedes αλλά και ότι άλλο. Είναι απαραίτητα και δεν πιστεύω ότι 100 εκατομμύρια για 1200 έτοιμα για μάχη οχήματα είναι πολλά.
    Εννοείται τόσα χρόνια έπρεπε οι τορπίλες να είναι εδώ.

 8. Εκσυγχρονισμος sperwer?

  Αγαπητό defencereview,

  Για τα 14,815 ευρω ανα ωρα πτησης για ενα uav ξεπερασμενο εδω και 15 χρονια, μηπως να βγαλετε ενα αρθρο;

 9. ο εκσυγχρονισμός των Sperwer.
  ———————————————

  έλεος………ότι πιο άχρηστο…
  αντι για εκσυχρονισμο πέταμα και απ την αρχη κάτι άλλο.
  Εντελώς ασύμφορο.

 10. Όσο για τα Μ1117….πολύς ντορος πολύ υλικο μεν, κοστος δε.
  Τι να τα κάνουμε 1200?
  Θελουμε LEO UP για αυτοπροστασια
  MLRS UP, RM-70N UP, και extended βληματα
  NH-90 με FOS
  Apache UP, Spike. NLOS
  Α/Τ
  UAV
  και βλέπουμε

 11. Κυριοι υπενθυμιζω ενα παρα πολυ σοβαρο ζητημα. Τα μονα συγχρονα αρματα του Στρατού ειναι τα 340 Leopard-2, και τα μονα με πυροβολο 120 mm. Πόσα πυρομαχικα 120 mm εχει ο Στρατός; 30.000; Καπου 90 ανά άρμα; Για ποσες μερες εντατικων επιχειρησεων αρκουν αυτα; Για 5-6 ; Και μετα τι θα ριχνουν, πέτρες;
  Το Νο 1 προγραμμα επρεπε να ειναι αυτο.

  Ειναι πολυ βαρια τα Μ1117, διοτι ειναι 14 τονους. Οσο ενα μεγαλο φορτηγο αυτοκινητο.
  Τι βαρος εχουν δηλαδη τα Μ113; 12 τονους. Μαλλιστα………

  Εγω υποψιαζομαι οτι εχει προκυψει και αλλος ενας λογος που θελει να παρει το ΓΕΣ τοσα πολλα απο αυτα τα μεταχειρισμενα οχηματα, αλλα δεν θελω να τον γραψω δημοσιως τωρα, αλλα οταν παραληφθουν. Αν το ΓΕΣ σκεφτεται αυτο που νομιζω, του αξιζουν συγχαρητήρια. 😉

   1. @Νικολακης Εφεντη

    Δεν μπορω να το πω ευθεως για την ωρα, αλλα θα σε βοηθησω. Ακου τι ελεγε ενα ρητο του Σουν Τσου.

    «Η χρηση των οπλων δεν προμηνυει τιποτε καλο. Η χρηση τους δεν συναδει με την αρετη. Ο Στρατηγος, ο απεσταλμενος του Θανάτου, δεν ειναι υπολογος ουτε στον Ουρανό, ουτε στη Γη, ουτε στον εχθρο που εχει μπροστα του, ουτε στον Ηγεμονα που εχει πισω του»

    Για να πετυχει αυτο που υποψιαζομαι οτι θελει το ΓΕΣ, ειναι αναγκη να σκουπισει ολα τα Μ1117, και επισης να τα παρει αμεσα, ανευ χρονοτριβης.

  1. Π.Α, δεν νομίζω να θέλει να αντικαταστήσει τα Μ113 με τα Μ1117. Απλά το Μ1117 δεν έχει χώρο/καθίσματα εκτός από 2 επιπλέον θέσεις υπό προϋποθέσεις.

    1. Κατσε να δεις, θα γελαει και το παρδαλο κατσικι, για lazar 2 να πηγαιναμε για 400 οχηματα θα πηγαινε 240m, καινουργια και σιγουρα θα μπορουσαμε να κανουμε παραγωγη εδω.
     Κοστος για lazar εδω : http://www.army-guide.com/eng/product5051.html
     1200 οχηματα ειναι πολλα, τι αλλο θα μπορουσες να τα κανεις ; περα απο καποια για αντ/κα.

     1. Oποιος εχει υπηρετησει πεζικο θα καταλαβει ποσο σημαντικο ειναι να βγαινεις απο πισω, κατι το οποιο το lazar το καλυπτει ή οποιοδηποτε αλλο οχημα, το γραφω για να προλαβω μερικους.

  2. «Εγω υποψιαζομαι οτι εχει προκυψει και αλλος ενας λογος που θελει να παρει το ΓΕΣ τοσα πολλα απο αυτα τα μεταχειρισμενα οχηματα, αλλα δεν θελω να τον γραψω δημοσιως τωρα, αλλα οταν παραληφθουν. Αν το ΓΕΣ σκεφτεται αυτο που νομιζω, του αξιζουν συγχαρητήρια. 😉»

   Να τους κοτσάρει πάνω ATGM;

  3. Αυτος ειναι ενας λογος σωστα υποθετεις ο αλλος ειναι οπως γραφει φιλος παραπανω οτι ολα τα οχηματα μας για πληθος εργασιων και αποστολων μας ειναι αθωρακιστα κάι φυσικα 100 εκατομμυρια για 1200 τεμαχια ειναι αστειο ποσον.
   Ουτε ρολο ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ θα εχουν ουτε θα αντικαταστησουν πληρως τζιπακια αλλα εκει που χρειαζεται αςτο καταλαβουν αυτο ορισμενοι πολεμιοι τους επιτελους .Αρκετα με την γκρινια περι ελλειψης κινητικοτητας και αλλων ανοησιων λες και τα Μ113 εχουν τοσο ανωτερη κινητικοτητα η τα τζιπακια μετο μουσαμα ειναι ανωτερα η τα θελουμε να οργωνουμε χωραφια.
   Ολα τα MRAP πχ σχεδον εχουν τετοια ζητηματα αλλα τελικα η θωρακιση σωζει ζωες και οχι η οποια θεωρητικη κινητικοτητα .Τελικα ενδιαφερει καποιους να σωθει ο εποχουμενος ελληνας στρατιωτης σε πολεμικη περιοδο που τωρα κινδυνευει και απο απλα θραυσματα η οχι;
   Το οχημα θα εχει την καλυτερη θωρακιση απο οτι διαθετουμε σημερα σε αυτη την κατηγορια οποτε καλο ειναι να σκεφτονται ορισμενοι πλην τα απορριψουν.
   Την ιδια απερισκεπτη κριτικη εξαπελυαν καποιοι για τα Abrams ριχνοντας νερο στον μυλο διαφορων και τελικα μειναμε με μουσειακους τενεκεδες ασημαντης επιχειρησιακης αξιας .
   Καλυτερα ειναι ετσι;
   Εννοειται πως οι μεγαλοι αριθμοι εξασφαλιζουν καλυψη αναγκων ,αποθεμα ανταλλακτικων και οικονομιες κλιμακας .
   Σιγα μην παρουμε καμια 200 να εχουμε κενα να μην νομιζουν καποιοι οτι πειραμε αδικα παραπανω.

  1. Ο Άκοπος ενός ΤΟΜΠ/Α είναι η μεταφορά του Πζ στο πεδίο της μάχης και η υποστήριξη του, όχι η εμπλοκή εχθρικών οχημάτων. Αυτό είναι αποστολή των αρμάτων.

   Πρόβατα για σφαγή, είναι οι τυφεκιοφόροι χωρίς ατομική θωράκιση, σύγχρονο κράνος και πάνω από όλα εκπαίδευση.

   1. @Gunner
    Αγαπητέ φίλε,η εποχή που το τ.ο.μ.π. ήταν battle taxi ,πέρασε.το μ/Κ πεζικό θέλει εξέδρα εξαπόλυση ισχυρών πυρών υποστήριξης. Το πενηνταρι πλέον θεωρείται ανεπαρκές. Θεωρείς εικόνα σύγχρονου στρατού να επιχειρούν μαζί με άρματα της ποιότητας λεοπαρντ Μ113?
    Όσο για την ατομική θωράκιση, κράνος εκπαίδευση συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

 12. «Από τη δική του πλευρά, ο Ζ. Γκάμπριελ, αφού έθεσε τον προβληματισμό, όπως είπε, ότι η Τουρκία θα είναι η επόμενη πυρηνική δύναμη στη γειτονιά μας..»

  Καλά τα Ραφαλ, οι Φρεγατες κλπ….
  αλλά…..
  κατα νου θα πρεπει να χουμε το παραπάνω..εκεί θα ΠΡΕΠΕΙ να ΠΕΙΣΟΥΜΕ ότι δεν θα επιτραπεί και σε συνδυασμό με άλλες δυναμεις στην περιοχή ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ κατ αντιστοιχία με το ΙΡΑΝ και το ΙΡΑΚ,..τόσο σε εμπορικο διπλωματικο επιπεδο όσο και επιχειρησιακό.

    1. @Roger
     Αγαπητε φιλε,προ ημερων υπογραφηκε η συμφωνια Η.Α.Ε, Ισραήλ στις Η.Π.Α.,μόνο ο Ούγγρος υπ.εξ. ήταν παρόν, που ήταν οι δικοί μας?εμείς βρισκόμαστε,alone,στην εποχή του αδερφέ Αραφάτ. Δεν καταλάβαμε ότι το Ισραήλ είναι το κλειδί. Λυπάμαι πραγματικά.

 13. Το μεγάλο χαρτί της Τουρκίας και που υστερούμε πολύ αυτή την στιγμή είναι τα UAV.
  Δηλ. τα νησιά και ο Έβρος αν τα γεμίσουμε foul με ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ, leopard, mlrs, m1117, α/α, πυροβολικό, αντιπλοϊκά και με ανθρώπινο δυναμικό… αν σηκώσουν οι απέναντι 200+ οπλισμένα και διαφορετικά μη επανδρωμένα που έχουν στο οπλοστάσιο τους, δύσκολα θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Όλλα τα παραπάνω στις πρώτες γραμμές θα γίνουν εύκολοι στόχοι και θα θρηνούμε θύματα πριν καν δούμε εχθρό.
  Γι’αυτό πρέπει να γίνουν προμήθειες σε αεράμυνα, αυτοπρωστασία, θωράκηση, ηλεκτρονικό πόλεμο και στην αντιμετώπιση αυτών των απειλών. Σύντομα ένα δικό μας (και οπλισμένο) UAV που θα μπει μαζικά στις ΕΔ είναι μονόδρομος.
  Και αλήθεια με το nEuron τί γίνετε; Καμιά 100αριά να είχαμε, για αποστολές επιτήρησης, στοχοποιήσης και βομβαρδισμού δε θα χρειαζόμασταν ούτε πολλά φ16, ραφάλε ή φ35, οικονομικότερα και θα κινδύνευαν ζωές.
  Τώρα με την Γαλλία να σπρώξουμε λίγο το θέμα, καλό θα ήταν.
  Η ποιότητα και οι καινούριες τεχνολογίες θα μας δώσουν το προβάδισμα και όχι οι άχρηστες ποσότητες και τα παλιά.
  Τέλος, διαβάζω για Διεθνές Δίκαιο, Δικαστήριο της Χάγης κτλ. Το Δίκαιο μεν είναι με το μέρος μας αλλά … όπου και να πάμε, μόνο να χάσουμε έχουμε. Και οι Τούρκοι δε θα σταματήσουν.

   1. Δηλ. με την επείδηξη της τεχνολογίας nEuron τί καταλάβαμε ως τώρα ή να επενδύουμε σε drones που να μπορούν να βγάζουν φοτογραφίες ή βίντεο; Ποιο το αποτέλεσμα;
    5-10 Herοn ή Predator δεν μας λύνει το πρόβλημα, εδώ χρειζόμαστε 200 κομμάτια όπως τα Bayraktar, να φέρουν κεφαλές, βόμβες και ρουκέτες για στρατηγηκά πλήγματα και να κάνουν ζημιά στον αντίπαλο.

 14. Αυτό με τον εκσυγχρονισμό των Sperwer είναι αστείο. Σαν να είσαι να παραγγείλεις τα F-35 και να βάζεις στην λίστα με τα to do’s την αναβάθμιση των διπλάνων του Α παγκόσμιου.

  Αν είναι κανα πολύ φτηνό μπαλωματάκι θα ήταν ΟΚ να το κάνουμε, με το σκεπτικό να έχουμε κάτι σαν ενδιάμεση λύση να έρθει κάτι σοβαρό, ακόμη με τρελλαίνει το ότι δεν έχουμε πάρει τίποτα, αν και ίσως θέλουν να δουν τι γίνεται και ποιες είναι οι εμπειρίες από την χρήση των Ισραηλινών UAV’s, αλλά πχ δεν ξέρω γιατί να μην πάρουν μερικά από τα αποσυρμένα των ΗΠΑ? Ακόμη και αν οι ΗΠΑ για οποιοδήποτε δεν δίνουν τα Predator και θέλουν να τα βλέπουν να σαπίζουν, μπορούμε να βρούμε από αλλού. Για την ώρα αν υπήρχε κάτι πολύ φτηνό, ακόμη και ένα Predator που σήμερα είναι για τις ΗΠΑ αρχαιολογία, για εμάς θα ήταν ένα άλμα 20ετίας στο μέλλον.

  Σε τελική ανάλυση ας πάρουμε μερικά φτηνά αλλά μοντέρνα/μεταχειρισμένα, να μάθουν και λίγο ι μελλοντικοί χειριστές μας, να εντοπίσουμε και εμείς περιορισμούς, προβλήματα (πχ επικοινωνία κτλ) και λύσεις, να αρχίσουν να μαθαίνουν να τα ενσωματώνουν στην στρατηγική τους τα διάφορα σώματα, και όταν είμαστε φουλ έτοιμοι, ΟΚ ας πάρουμε και τα Reaper που ναι μεν είναι ακριβά, αλλά άλλο να τα πάρεις όταν είσαι στραβάδι στο άθλημα και άλλο να εξασκείς το άθλημα ήδη με κάπως υποδεέστερα για 2-3 χρόνια και μετά να πας σε αυτά.

  1. Η λυση λεγεται Wing Loong 2 με τα οπλα τους σε αρχικη παραγγελια τουλαχιστον 40 και αδεια παραγωγης οπως εκανε εν μερει με μεταφορα τεχνογνωσιας και μαλιστα για πολυ μικροτερο αριθμο η Σερβια.
   Ειναι χαμηλης αξιας η αγορα ωστε να επιφερει κυρωσεις η αντιδρασεις και φυσικα θα ηταν ιδανικο να μεινει μυστικη μεχρι την παραλαβη ολων και την επιχειρησιακη τους ετοιμοτητα.
   https://en.m.wikipedia.org/wiki/CAIG_Wing_Loong_II

   1. Θα ήταν πραγματικά μια άριστη λύση αυτήν την περίοδο που δίνουν λεφτά με το σταγονόμετρο, ιδίως αν καταφέρναμε να πάρουμε της Ιορδανίας που ήταν σε προσφορά, αλλά είχανε κολλήσει στα πανάκριβα αμερικανικά, ευτυχώς που πήρανε τα heron.

    1. Tα Heron ειναι ελαχιστα και μη οπλισμενα περαν των εξαιρετικων επιδοσεων δεν προσφερουν τιποτα ιδιαιτερο τακτικα ..
     Χρειαζομαστε επειγοντως μεγαλους αριθμους οπλισμενων UAV kαθε κατηγοριας ..
     Οι απεναντι παραγουν εκατονταδες μαζικα ηδη και κινδυνευουμε να κατανικηθουμε τακτικα απο Τουρκικα δειγματα καθε ειδους απο micro και mini μεχρι στρατηγικα με δυνατοτητες ΑΙ σμηνωσης τα μικρα μεχρι δορυφορικης πλοηγησης τα μεγαλα και φορεις υποστρατηγικων οπλων με κλασμα του κοστους επανδρωμενων αεροσκαφων ,χωρις απωλεια πιλοτου εαν καταρριφθουν και ευελιξια χρησης και εδω ακομη αναμασαμε περι δυο η τεσσαρων HERON πουτα ακριβονοικιασαμε …
     Ουτε καν αγορασαμε δηλαδη.
     Τελευταια ειδηση κρισιμης σημασιας η αναπτυξη ηδη απο την Τουρκια μη επανδρωμενου με ικανοτητα μεταφορας φορτιου 150 κιλων σε χρηση μεταφορας καυσιμων η υλικων ..
     Μιλαμε για ανεφοδιασμο σε πτηση απο μη επανδρωμενα ,ριψη υλικου στα μετοπισθεν μας ,μεταφορα οπλων ,ισως και τραυματιων και αλλες χρησεις που εδω ουτε φανταζονται οι δημοσιοι υπαλληλοι του ΕΣ.
     Μεσαιωνας στην χωρα και τα εξοπλιστικα της με μηδενικη παραγωγη και το μονο που βλεπω ειναι ειρωνειες απο καποιους,υποβαθμιση της απειλης και κανενα σχεδιο η απαντηση .
     Δεν αναφερω καν τα εγχωρια οπλα των UAV των Τουρκων η το φορτιο τους απο ECM/ESM modules μεχρι ρανταρ SAR..

 15. ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ TROPHY EINAI ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΟΧΗΜΑΤΑ,ΕΠΙΣΗΣ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΤΣΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ,ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ Η ΕΣΤΩ ΜΗΝΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΧΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ[ΕΔΩ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ]ΤΟ ΠΝ [ΕΔΩ ΠΑΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ]ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ Τ/Θ,ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΑ BMP3…..ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΤΑ ΤΖΙΠΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

  1. Αγαπητέ μου φίλε Βασίλη,σωστός όπως πάντα!
   Μου προξενεί μεγάλη απορία που το Γ.Ε.Σ.,δεν ενδιαφέρεται για επιπλέον απατσι,που τώρα αποσύρονται, καθώς επίσης και για ε/π μπλακ χωκ.φαινεται τα χιουι που έχουμε είναι νεότατα και η αιχμή της τεχνολογίας.

   1. ΦΙΛΕ ΜΟΥ C.p. ΤΑ ΧΙΟΥΙ ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ….ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΡΑΜΠΟ 1-2-3-4 ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ,ΧΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ,ΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ,ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ Τ/Θ ΤΑ ΛΕΟ2 ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ Μ113?Η ΘΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΝΑΔΕΖΕΣ?ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΤΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ ΤΟΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ,ΕΜΕΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΡΑΝΤΛΕΥ,ΗΔΗ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ,ΤΟΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΡΩΣΣΙΑ ΝΑ ΤΑ ΨΙΛΟΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ

 16. Και βεβαίως βεβαίως κουβέντα για αναδιοργάνωση με κλείσιμο αχρείαστων στρατοπέδων σχηματισμών και διοικήσεων ενοποιιηση» σχηματισμών μονάδων κατάργηση θέσεων ανωτατων καραβανάδων και δεν συμμαζεύεται
  Κατά τα αλλα ζητάνε οι κοπρίτες αύξηση της αγκαριο-θητείας στους μήνες για να δικαιολογούνε μια δομή τελείως εκτος επιχειρησιακής και οικονομικής πραγματικότητας!!

  δημόσιο for ever!!

  1. Για αυτό και η πρόσληψη 15.000 ΕΠΟΠ, αυτό και τα «εθνικά» όπλα και οχήματα. Το στοίχημα των επόμενων εκλογών θα είναι η ανεργία μετά τον COVID-19.
   Η εξωτερική πολιτική θα οδηγηθεί σε συνεκμετάλλευση θαλασσίων ζωνών για να μην γεμίσει η Ευρώπη με μουσουλμάνους μετανάστες από Αφρική και Αφγανιστάν.
   Τον Ερντογαν τον χρειάζεται η Δύση γιατί ο επόμενος μπορεί να είναι χειρότερος.

   1. Κερδίζει χρόνο το πολιτικό κατεστημένο μέχρι να μας «πουλήσουν» την συμφωνία με τους Τούρκους και να την χωνέψουμε καλά καλά.

    Γι’αυτό και δεν κάνουν καμία απολύτως ουσιαστική και άμεση βελτίωση και αλλαγή, όπως αλλαγή του Νόμου περί Στρατιωτικών Προμηθειών με νομοθεσία πραγματικά καλύτερη και ωφέλημενη για την χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις ή προμήθεια νέων τορπιλών τώρα.

    Όταν πραγματικά θέλουν να βρεθούν χρήματα και τα πράγματανα γίνουν άμεσα, τα βρίσκουν αμέσως.
    Όπως χρήματα για παραγγελία 1.500.000 μασκών με λάθος προδιαγραφές…

   2. Με Ερντογκάν, η χωρίς Ερντογκάν, η δυτική Ευρώπη θα γεμίσει μουσουλμάνους. Επίσης μη ξεχνάς ότι στην Τουρκία το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο είναι πάντα ισχυρό και περιμένει τον Ερντογκάν στη γωνία,ίσως ονειρεύονται γι’αυτόν κάτι ανάλογο με τον μεντερεζ .η Δύση θα το υποστηρίξει πάση θυσία.

 17. Οι φρεγάτες πρέπει να είναι γαλλικές η έστω ολλανδικές. Τα spike nlos πρέπει να αποκτηθούν. Η ΕΛΒΟ πρέπει να πάει στην κοινοπραξία της kmw. Τα μτχ mlrs από τις ΗΠΑ πρέπει να αποκτηθούν και αναβαθμιστούν μαζί με αυτά που ήδη έχουμε. Για τα f-16 v θα πρέπει να πετύχουμε την αποδέσμευση συγκεκριμένων όπλων.

 18. Στην αρχή μου πήγε στο μυαλό τα javelin. Μετά διάβασα για slike nlos. Και τώρα για tow! Αν είναι από όλη την τεχνολογία αιχμής που διαθέτουν οι Ισραηλινοί να πάρουμε tavor και sandcat, ε ας μην πάρουμε τίποτα.

  1. Tavor και Sandcat θα παρουμε. Το κούλι τα εχει βρει στο παρασκηνιο με τους «Οβριούς» , με το αζημίωτο εννοείται. Kαι πιεζει αφορητα το ΓΕΣ.
   Ακουω για 100.000 Τavor και 10.000 Sandcat. 1.5 δισεκατομμυριο. Not bad.

   1. Δεν παίζουν αυτά. Μεγαλύτεροι καρχαρίες μυρίστηκαν αίμα και ορμούν. Το Ισραήλ θα περιοριστεί σε συγκεκριμένα πράγματα όπως οι Spike και αυτοί σε εκδόσεις όπως ο NLOS, όπλα για την ΠΑ (Spice), ΜΕΑ και τίποτα συστήματα ΗΠ, αισθητήρες, μπορεί και κάποια πυρομαχικά για το ΠΒ, όπως ρουκέτες για τα RM-70.

    1. Ρουκετες και εκσυγχρονισμο των RM-70 καλυτερα απο Πολωνια η Σερβια λογω επιδοσεων και κοστους αλλα και εμπειριας σε ανατολικα συστηματα.
     Απο Ισραηλ μονο LORA για οπλα της κατηγοριας .

   2. Αν μπει και η μιζενς στην κοινοπραξία τότε εκεί θα πάει! Θα εξαρτηθεί επίσης από τις φρεγάτες. Δεν παίζει με τίποτα ο Κυριάκος να αφήσει την Μέρκελ χωρίς μερίδιο από την πίτα!

 19. Τα Μ1117 ειναι χρησιμα αλλα αν κρινουμε απο το προηγουμενο με τα Mark V – που ουσιαστικα παραδωθηκαν κανιβαλισμενα και ακομα προσπαθουν να τα ενεργοποιησουν – τοτε μαλλον και αυτα τα οχηματα θα παραδωθουν χωρις τον εξοπλισμο τους που κανει και την διαφορα.Αρα ας περιμενουμε να δουμε τι ακριβως ισχυει γιατι χωρις οπλισμο/θερμικα το κοστος θα ειναι μεγαλητερο απο το ποσο που λεει το αρθρο αν θελησουμε να τα επανατοποθετησουμε εμεις.Μπορει βεβαια να τα αφησουμε εντελως γυμνα.Δεν ειναι κατι καινουργιο αλλωστε.

  Θετικος ο εκσυγχρονισμος των AH-64A Apache.

  Ολα τα υπολοιπα πολυ γενικα η αποτελουν wish list items.Ακομα και για τα MLRS και RM-70 γινεται μια απλη γενικη αναφορα.Φοβαμαι οτι ο εκσυγχρονισμος τους θα ειναι επιδερμικος.

  Η προταση της KMW/NEXTER/Rheinmetall μαζι με την «Ελληνικη» EODH που παρουσιασε η γνωστη ιστοσελιδα με τις σοβαρες πηγες που φερνουν Α.Β και εχει σπευσει ηδη να την στηριξει πρεπει να αντιμετωπιστει με πολυ προσοχη.Γενικα οπου μπλεκονται Γερμανοι και «επενδυσεις» καποιο λακκο εχει η φαβα.

  1. Αγαπητέ μου φίλε Q,
   Συμφωνώ μαζί σου.ειδικα για την ελ.βο. ας περιμένουμε λίγο να δούμε λεπτομέρειες και εμένα κάτι μου μυρίζει.
   Σχετικά με τα απατσι οι πληροφορίες είναι λίγες.τι θα περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός?αν περιλαμβάνει το πληρες ισραηλινο πακετο τοτε σιγουρα θα εχουμε λαμπρο αποτελεσματα, ειδικα αν προμηθευτούμε και spike nlos. Αν περιοριστούμε σε σημειακές παρεμβασεις τοτε ξανακάνουμε,μισές δουλειές.

  2. Για τα mark τα βρίσκουν και τα κάνουν οι αμερικανοί, αντί να βγάλει το ΠΝ για καινούργια σκάφη για ειδ. δυναμεις, ζητιανεύει…ε, πως θες να σε αντιμετωπίσουν οι άλλοι. Ποσο θα κόστιζαν τα ρημάδια καινούργια με τις προδιαγραφές που θα ήθελε; Γι αυτό κάθονται και πλασάρουν mmsc & lcsw, οταν δεν αποπνεεις σεβασμό, σου κάνουν και τις ανάλογες προτάσεις, αλλιώς θα έλεγαν δεν έχουμε κάτι να προτείνουμε και τέλος.

 20. Η Αεραμυνα του ΕΣ και συνολικα των Ενοπλων Δυναμεων πρεπει να ειναι στις πρωτες προτεραιοτητες και μαλιστα θα πρεπει να προβλεφθει ενα ξεχωριστο κονδυλι για αυτο..τα οπλικα συστηματα που εχουμε καθως και αυτα που θα προμηθευτουμε στο μελλον θα πρεπει να ειναι καλα προστατευμενα απο πυραυλικες επιθεσεις..

   1. Αν ήταν να τα πληρώσουμε όμως φούλ όσο στοιχίζουν καινούργια, νομίζω ότι δεν ασχολούμασταν καν με τα συγκεκριμένα οχήματα ανεξάρτητα απο το ελληνικό περιβάλλον.
    Η παραχώρηση των οχημάτων με μικρά έξοδα απόκτησης είναι νομίζω αυτό που τράβηξε για άλλη μια φορά την προσοχή μας, αυτό και το γεγονός ότι πρόκειται για αμερικάνικα ενδιέφερε περισσότερο απο όλα τα άλλα σημεία τους αρμόδιους.

  1. Και τι σημαινει αυτο;Τιποτα .
   Εμεις τα χρειαζομαστε οχι αλλες χωρες που εχουν ειδικοποιημενα οχηματα.
   Μαλλον καποιοι προτιμουν τζιπακια με μουσαμα για παντα.

   1. Όχι ακριβώς, αλλά να μην ασχολούμαστε με ότι να’ναι επειδή προσφέρεται σε σχετικά χαμηλή τιμή -επειδή αποσύρεται- όταν υπάρχουν πιο αναγκαία προβλήματα που ουρλιάζουν πλέον για επίλυση, και ασφαλώς έχει σημαία, επειδή αν τα είχαμε πραγματικά ανάγκη θα έλεγα ότι αργήσαμε ολίγον να τα στοχοποιήσουμε αφού πρόκειται και για σχέδιο απο 1964 εκτός αν θεωρούμε ότι με την μεγάλη ηλικία αποκτούν περισσότερη ωριμότητα και αξία, αφού έχουμε και μια εμμονή στα μουσειακά εκθέματα με εκατοντάδες παραδείγματα.

    1. Τα οχηματα ειναι νεοτατα και αν ερθουν θα ειναι τα καλυτερα θωρακισμενα του ΕΣ ..Πιο σχεδιο του 1964…
     Δηλαδη εαν αγορασεις σημερα F-15Χ θα το απορριψεις επειδη η αρχικη σχεδιαση ειναι του 70?
     Δεν εχουν νοημα ολα αυτα οπως καταλαβαινεις ..
     Μια χαρα ειναι τα οχηματα μπροστα στην σαβουρα που διατηρουμε .
     Αυτα δεν σε πειραζουν αλλα η αποκτηση ετοιμοπολεμων οχηματων σε ενοχλησε?
     Ουτε το δελεαρ ειναι μονο η τιμη τους αλλα η κατασταση τους και η αξια τους ως σχεδιασεων.
     Ουτε ειναι ανταγωνιστικο αλλων προγραμματων που σωστα αναφερεις ως επειγοντα και σωστα.
     Δεν θυσιαζεις κατι για να παρεις τα Μ-1117 .
     Οι αναγκες παραμενουν αφου αφορουν αλλες κατηγοριες συστηματων .
     Ουτε ΤΟΜΑ ειναι ουτε ΤΟΜΠ ουτε εντελως θα αντικαταστησουν τα τζιπακια οπως γραφουν καποιοι .
     Ολα χρειαζονται σε εναν συγχρονο στρατο..

 21. «Στο τέλος σας παραθέτουμε αναλυτικά άρθρα με τις επιλογές εκσυγχρονισμού των παραπάνω οπλικών συστημάτων του Πυροβολικού Μάχης.»

  Που είναι ρε παιδιά αυτά τα άρθρα και δεν τα βλέπω;

 22. Τα Μ1117 είναι πάρα πολύ σωστή κίνηση. Κλείνουν τεράστια κενά. Απαραίτητο όχημα για ασφάλεια των μικρών νησιών, κάλυψη λόχων στρατονομίας, ενός λόχου αναγνώρισης κάθε ΕΑΝ, ασφάλεια κεντρικών στρατοπέδων, βάσεων, αεροδρομίων, κάλυψη Δριων αναγνώρισης στα Μ/Κ τάγματα, φορείς όπλων, και πολλές άλλες αποστολές που τώρα κάνουν ότι όχημα κατάλληλο και μη έχουμε.
  Τα vbl για εμένα πλην όσων ανήκουν στις ΕΑΝ(θα είναι ένας λόχος μετά τα Μ1117) θα πρέπει να δοθούν στους πζν, α/μ και καταδρομείς όπου έχουν τώρα απλά GD-240.
  Τα sperwer δεν έχουν πρακτικά αυτό το κόστος χρήσης, είναι γνωστό στον ΕΣ, για τα ελληνικά χωρικά δεδομένα έχει άριστη ικανότητα πτήσης/εμβέλειας και απλά μπορούμε να πάρουμε ακόμα 22 αεροσκάφη που αποσύρουν οι Γάλλοι και να καλύψουν όλη την επικράτεια , οπότε μια αναβάθμιση στα θερμικά έχει νόημα τότε.
  Τα MLRS πρέπει να αγοραστούν και όλα μαζί να αναβαθμιστούν. Το ίδιο και για όσα RM70 μπορούμε αλλιώς να δούμε με Himars.
  Τώρα για ΤΟΜΠ και λοιπά στον θείο σαμ, με Μ113Α3, hummer(τα επόμενα χρόνια θα γίνει απόσυρση περίπου 50χιλιάδων οχημάτων κάθε κατηγορίας)/HEMMT(τι γίνονται τα εκατοντάδες oshkosh έκδοσης βαρέως φορτίου και βυτιοφόρυ που ήταν να πάρουμε;)/FMTV(θα αποσύρει πάνω από 20χιλιάδες φορτηγά κατασκευής 2000 που είναι ουσιαστικά φορτηγά Steyr).
  Τέλος να δουν τι μπορεί να βρουν σε Avnger και να μαζέψουν ότι γίνεται σε TPQ-36/37/MPQ64.
  Πολύ θετικό τα ΝΗ90(επιτέλους) και ας δουμε αν μπορούμε να χωρέσουν 20 lacota ή αντίστοιχα(κατηγορίας ΑΒ412) για να φύγουν οριστικά τα UH-1H.
  Και μια χαρά θα είναι ο ΕΣ.

  1. Ναι αλλα νομίζεις πως τα M117 έχουν τόσο μεγάλη σημασία ώστε να δικαιολογείται δαπάνη 100MIL???

   Δεν υπάρχουν αλλα προγράμματα με υψηλότερη προτεραιότηTα που θα μπορούσαν να προχωρήσουν με αυτά τα 100MIL ???

   Από σύχρονα πυρομαχικά 155MM,πυρομαχικά 120MM, μέχρι και μερικά cb90 ώστε να μπορούν να μεταφέρονται δυνάμεις από νησί σε νησί έτσι για να γράψω κάποια που μου rxonte άμεσα!

   Τα διαθέσιμα είναι μετρημένα και πρέπει να πηγαίνουν εκεί που έχουμε τη μεγιστη αύξηση αποτροπής σε σχέση με το κόστος!

   Και δεν μου κάθεται καλά

  2. Αδερφέ, τα Μ1117 και γενικώς ότι βάλουμε στα νησιά θα είναι οι πρώτοι στόχοι γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα 200+ οπλισμένα μη επανδρωμένα και διαφορετικών τύπων που έχουν οι απέναντοι. Δηλ. και foul να γεμίσουμε νησιά και Έβρο με m1117, mlrs, τομπ, τομα, καταδρομείς κτλ. θα είναι εύκολοι στόχοι, πρίν καν κάνουμε κίνηση.
   Τα sperwer είναι ξεπερασμένη τεχνολογία και πιο το αποτέλεσμα, να βγάζουμε φωτογραφίες και βίντεο;
   Εδώ χρειαζόμαστε 200+ οπλισμένα uav που να κουβαλάνε κεφαλές και να κάνουν ζημιές.
   Αυτό είναι το μεγάλο χαρτί που έχουν οι Τούρκοι, γι’αυτό πρέπει να επενδύσουμε στα νησιά και παντού σε θωράκιση, αυτοπρωστασία, ηλεκτρονικό πόλεμο, α/α- συστήματα, αντιμετώπηση τέτοιων μη επανδρωμένων απειλών και σε δικό μας uav που θα μπεί μαζικά στις ΕΔ. Χρειαζόμαστε και λίγο ποιότητα, δε μπορούμε να ετοιμαζόμαστε για πόλεμο με συστήματα του 20ου αιώνα, ενώ οι απέναντοι θα έρθουν μ’αυτά τους 21ου.

   1. κ αφου εχουν τοσα γιατι δεν παραδινομαστε να τελειωνουμε? μηπως λεμε βλακειες ετσι ευκολα σηκωνει 200bayraktar ? κ αντε κ τα σηκωνει εμεις θα καθομαστε να τους κοιταμε?

    1. Aν σε αιφνιδιασουν ουτε θα τα δεις καν αυτο λεμε …
     Τι ιχνη νομιζεις πως εχουν και πιο το προφιλ χρησης τους η νομιζεις πως με τα Rh-202 η τα ZU-23 χωρις συγχρονα ηλεκτροοπτικα σκοπευτικα θα τα καταρριψεις και μαλιστα νυχτα ?
     Τα SA-8B οριακα τα ανιχνευουν και ποσους πυραυλους εχουν τα υπολοιπα η θα αφιερωσεις πολυτιμα αεροσκαφη για την διωξη τους?
     Δεν γινονται αυτα ..
     Πασχει η αμυνα μας σοβαρα και δεν βλεπω καποια εξισορροπηση με κινησεις μας .
     Η παραγωγη τους οπως και αλλων συνεχιζεται και παρα τις απωλειες οι επιτυχιες τους ειναι σημαντικες και αυτο αλλωστε ειναι το δογμα χρησης τους ..
     Αναλωσιμα μεχρι ενος βαθμου συστηματα ειναι και οχι τοσο πολυτιμα η λιγοστα η ακριβα οσο τα επανδρωμενα αεροσκαφη.
     Καταρριπτονται 20 να χαιρονται οι ασχετοι ιθαγενεις και τα υπολοιπα 50 βρισκουν τον στοχο και γεια σας.
     Εδω παραγουν μικρου μεγεθους ηδη με ασημαντο ιχνος θερμικο ακουστικο η ρανταρ με αυτονομη πτηση και οπλικο φορτιο με ανιχνευση προσωπων και ικανοτητα πτησης σε κλειστους χωρους και εσεις νομιζετε ακομη οτι θα τα ‘δειτε ΄ θα τα ριχνετε με τα G-3 η με σφεντονες .
     Για ρωτα τους Κουρδους για την χρηση τους και πως τους εχουν ουσιαστικα καθηλωσει και νικησει ηδη σε περιοχες λογω της χρησης αυτων των μεσων..
     https://infognomonpolitics.gr/2020/09/karayilan-germania-kanadas-kai-tourkia-efthynontai-gia-tis-ethnokatharseis-ton-kourdon/
     ΄΄Χωρίς τμήματα από το εξωτερικό για τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του τουρκικού στρατού, τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον μας, η Τουρκία θα χανόταν».»
     Τι θα πει αλλωστε τοσο ευκολα σηκωνει 200 ΤΒ2 ..
     Οσα θελει σηκωνει ο Τουρκος απο οσα διαθετει που το προβλημα ?
     Εσυ νομιζεις οτι δεν μπορει οχι αυτος .

 23. Σιγα τα χρηματα για 1200 οχηματα.Τσαμπα στα δινουν.Δεν ειναι ανταγωνιστικα αλλων αγορων μην ανησυχεις. Απλα η ευκαιρια δεν μπορει να αγνοηθει.

  1. Καλά πλακα κανεις ??
   Αυτές οι τορπίλες που έπρεπε να είχαμε εδώ και καμια δεκαρια χρονια για τι ποσο μιλάμε
   Γύρω στα 100mil??
   Υπάρχουν σαφώς υψηλότερες προτεραιότητες που πρέπει να καλυφθούν με αυτά τα 100mil!!

   1. Oι τορπιλες θα στοιχισουν γυρω στα 200-250 εκατομμυρια ..
    Τα νουμερα που αναφερεις ειναι λαθος .
    Μεγαλυτερη προτεραιοτητα απο την προστασια των στρατιωτων μας σε επαρκως θωρακισμενα οχηματα για πληθος αποστολων που σημερα γινονται με εκτεθειμενα οχηματα 30 και ετων?
    Να καλυφθουν οι αναγκες οι οποιες ειναι επειγουσες αλλα οχι εις βαρος ευκαιριων προσθηκης αξιολογου υλικου που λειπει αμεσα παραδοτεου..
    Tα ιδια ελεγαν καποιοι και για τα ΚW.

  2. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τα 100 εκατομύρια απο μόνα τους που μπορεί να είναι μικρό ποσό για τον αριθμό των οχημάτων. Αλλά το τι περιλαμβάνεται σε αυτή την τιμή και πόσο θα κοστίσει συνολικά η προμήθεια τους αν χρειαστεί να αγοραστεί επιπλέον οπλισμός και εξοπλισμός. Εκεί θα φανεί αν είναι σμφέρουσα αγορά ή αν θα είναι μια ακόμα παραλαβή ανεπαρκών υλικών εξ αμερικής περιτυλιγμένων με φύκια.
   Για μένα -με ευκαιρία αυτό το πρόγραμμα- υπάρχει το μόνιμο παράπονο της παραχώρησης βάσεων, αεροδρομίων, λιμανιών τεράστιας στρατηγικής σημασίας στο «στρατηγικό εταίρο» με μηδενική ανταπόδωση ή μάλλον με αρνητική ανταπόδωση αφού τηρεί μεσοβέζικη στάση στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες και εξισώνει για μιά φορά ακόμα θύτη και θύμα.

   1. Aυτο οφειλεται σε δικες μας υπαναχωρησεις αφου δεν απαιτουμε οσα πρεπει .
    Αλλα οταν σου δινουν τετοια ποσοτητα δεν κανεις και τον δυσκολο αλλιως πηγαινε αλλου να παρεις αντιστοιχα αν βρεις και αν σου δωσουν σε συμβολικη τιμη,.
    Η Γαλλια αποσυρει εκατονταδες VAB/VBL AMX-10, ERC 90F4 κλπ αλλα απο δωρεες μοκο .
    Ακουσες καμια κινηση?
    Θελουν χρημα οι κυριοι και οχι συμβολικες τιμες για παλαιοτερα οχηματα.

 24. Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουν τώρα που θα βρεθούν λίγα λεφτά, είναι ευκαιρία να αποκτηθουν επιτέλους έξυπνα πυρομαχικά για τις ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες όλων των κλάδων.

 25. Τα Μ117 δεν είναι ΤΟΜΑ ούτε ΤΟΜΠ αλλά
  θα καλύψουν πολλές πολλές τρύπες στον Ε.Σ στο Πεζικό και στα Τεθωρακισμένα. Επιπλέον είναι κατάλληλο όχημα για τις ειρηνευτικές αποστολές π.χ λέμε τώρα θέλουμε να στείλουμε δυνάμεις στο Μάλι τι να στείλουμε Μ113 ενώ τα Μ117 άνετα πηγαίνουν.

  1. Άνετα μπορεί να πηγαίνουν, αλλά το ερώτημα δεν είναι πως πηγαίνουν, αλλά πως επιβιώνουν απέναντι σε έμπειρους πολεμιστές του φανατικού Ισλάμ απο τα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής.

 26. Με μια δεύτερη ματιά, το ποσό των 100 εκατομυρίων για τα Μ1117 είναι εξωφρενικό.
  Μήπως έχει ξεφύγει ένα μηδενικό; 90.000 ανά όχημα για μεταφορά και «μεγάλο service”; Εκτός αν προβλέπεται προσθήκη συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων που δεν αναφέρεται. Μπορείτε να κάνετε μια σύντομη ανάλυση του κόστους;

  1. Παίζει το πόσο και νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό, αφού το όχημα στοίχιζε 800.000 $ καινούργιο οπότε η έκπτωση φαίνεται αρκετή.
   Ο οπλισμός πάει προφανώς έξτρα.

 27. καλη η κινηση για τα σερβικα οπλα μακαρι να ψαχτουμε κ για αλλα.Το μ1117 μια χαρα σεκιουριτυ οχημα ειναι για την δουλεια που το χαν τα αμερικανα οτιδηποτε αλλο ειναι ρισκο.
  ΥΓ. για να μην κουραζομαστε οποιος παρει ελβο παιρνει κ νεα οχηματα οποτε οψωμεθα.
  ΥΓ2, sandcat εξοπλισμενο με spike σε νησια δεν με χαλαει παντως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *