Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) συνάντηση εκπροσώπων της αμερικανικής Raytheon με επιτελείς του ΓΕΣ και παρουσίαση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του αντιαεροπορικού συστήματος NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System). Ανάλογη ενημέρωση είχε γίνει και στις 10 Μαρτίου του 2022. Το NASAMS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Raytheon και της νορβηγικής Kongsberg και έχει γνωρίσει σημαντική εμπορική επιτυχία, τόσο στην αρχική του έκδοση (NASAMS) όσο και στη βελτιωμένη έκδοση NASAMS II η οποία έγινε διαθέσιμη από το 2006 και μετά.

Από το 2019 και μετά διατίθεται η νεότερη έκδοση NASAMS III. Στις εκδόσεις NASAMS/NASAMS II το σύστημα χρησιμοποιεί βλήματα AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile), ενώ στην έκδοση NASAMS III μπορεί να χρησιμοποιήσει και βλήματα μικρού βεληνεκούς AIM-9X Block.2 Sidewinder. Το μέγιστο βεληνεκές του συστήματος είναι συνάρτηση της έκδοσης του AIM-120 και είναι μεταξύ 15-25 χιλιομέτρων (με βλήματα AIM-120B/C5/C7) ή 50 χιλιόμετρα (με βλήματα AMRAAM-ER). Το NASAMS αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, απέκτησε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα το 1995 και πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το 1998.

Η διαφορά μεταξύ του NASAMS και του NASAMS II είναι η ενσωμάτωση συστημάτων ζεύξης δεδομένων Link-16/Link-11 και η υιοθέτηση του βελτιωμένου ραντάρ AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel. Η έκδοση NASAMS III προσθέτει την ικανότητα εκτόξευσης βλημάτων AIM-9, ενώ ενσωματώνει και βελτιωμένους εκτοξευτές. Η τυπική σύνθεση μιας πυροβολαρχία NASAMS ΙΙ είναι 12 εξαπλοί εκτοξευτές, οκτώ (8) AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel, ένα (1) κέντρο ελέγχου πυρός, μια (1) ηλεκτροπτική κάμερα MSP-500 και ένα (1) αυτοκινούμενο κέντρο TCC (Tactical Control Cell).