Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ), ότι στις 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) με εκπροσώπους της εταιρείας EYEONIX και αντικείμενο την ενημέρωση επί των δυνατοτήτων των περιφερόμενων πυρομαχικών Switchblade-300 Block.20 και Switchblade-600 της AeroVironment. Στην έκδοση Block.10C το Switchblade-300 ενσωματώνει ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης, ενώ επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 10 χιλιομέτρων ή 15 λεπτά διάρκεια πτήσης (περιφοράς πάνω από το σημείο ενδιαφέροντος). Το ανώτατο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 15.000 πόδια (4.572 μέτρα), αλλά το τυπικό ύψος πτήσης είναι 500 πόδια (152 μέτρα). Η ταχύτητα πλεύσης του είναι 100 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η ταχύτητα επίθεσης είναι 160 χιλιόμετρα την ώρα.

Το βάρος του πυρομαχικού, μαζί με τον εκτοξευτή, είναι μόλις 2,5 κιλά. Ο χρόνος ανάπτυξης και βολής δεν ξεπερνά τα δύο (2) λεπτά, ενώ έχει την ικανότητα προσβολής στατικών ή κινούμενων στόχων. Ο έλεγχος του επιτυγχάνεται από φορητό σταθμό (Laptop). Από τη στιγμή της εκτόξευσης το Switchblade-300 πετά σε σημεία τα οποία καθορίζει ο χρήστης, ενώ υπάρχει και η ικανότητα προκαθορισμένης πορείας (μέσω Way Points), πάνω από συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος. Τον Απρίλιο του 2023 η AeroVironment παρουσίασε τη βελτιωμένη έκδοση Block.20. Σύμφωνα με την εταιρία η νέα έκδοση έχει νέα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά και βελτιωμένες επιδόσεις. Η νέα έκδοση συνοδεύεται και από μια νέα κονσόλα ελέγχου, με την οποία ο χειριστής μπορεί να εκπαιδευτεί, να σχεδιάσει και να εκτελεί αποστολές. Η έκδοση Block.20 έχει διάρκεια πτήσης 20 λεπτά, και 10+ χιλιόμετρα μέγιστο βεληνεκές.

Το Switchblade-600 αποτελεί μια εξέλιξη του Switchblade-300 με μεγαλύτερο βεληνεκές και διάρκεια πτήσης. Το Switchblade-600 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40+ χιλιόμετρα ή 40+ λεπτά διάρκεια πτήσης. Το πυρομαχικό ζυγίζει 15 κιλά, ενώ το όλο σύστημα ζυγίζει 54,4 κιλά και μπορεί να ετοιμαστεί για χρήση εντός 10 λεπτών. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 113 χιλιόμετρα την ώρα περίπου, ενώ η ταχύτητα επίθεσης είναι 185 χιλιόμετρα την ώρα. Το ανώτατο επιχειρησιακό ύψος είναι τα 15.000 πόδια (4.572 μέτρα), αλλά το τυπικό ύψος πτήσης είναι 650 πόδια (198 μέτρα). Ενσωματώνει αντιαρματική πολεμική κεφαλή και μπορεί να εκτελέσει επιθέσεις στα πλευρά ή στην κατακόρυφο του στόχου. Επίσης δεν χρειάζεται κατάδειξη στόχου ή άλλες πληροφορίες καθώς εντοπίζει το στόχο με τα δικά του συστήματα (ενσωματώνει ηλεκτροπτικό και υπέρυθρο σύστημα καθοδήγησης).

Η AeroVironment έχει αναπτύξει και τον πολλαπλό εκτοξευτή MPL (Multi-Pack Launcher), ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στο έδαφος, σε τακτικά οχήματα ή ταχύπλοα σκάφη. Ο MPL ζυγίζει 72,5 κιλά με φόρτο έξι (6) πυρομαχικά ή 59 κιλά (κενός). Η τυπική του διαμόρφωση είναι των έξι (6) πυρομαχικών, αλλά υπάρχει πρόβλεψη για διαμόρφωση από 2 έως 20 πυρομαχικά. Έχει διαστάσεις (μήκος x πλάτος x ύψος) 71 εκατοστά x 86 εκατοστά x 71 εκατοστά. Επιπλέον, η AeroVironment έχει αναπτύξει σύστημα διασύνδεσης των Switchblade με μικρά UAV, με το οποίο ο χειριστής μπορεί να διαβιβάσει δεδομένα και συντεταγμένες στόχου από το ένα σύστημα στο άλλο. Για παράδειγμα, τα UAV ελέγχουν μια περιοχή, εντοπίζουν στόχους, διαβάζουν τις συντεταγμένες στο Switchblade, πριν ή μετά την εκτόξευση του. Έτσι μειώνεται ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ του εντοπισμού ενός στόχου μέχρι την προσβολή τους.