Το διάστημα 16-18 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Πετρωτών Ξάνθης οι εκπαιδευτικές βολές Πυροβολικού Α’ εξαμήνου, με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων Μονάδων Πυροβολικού της 1ης Στρατιάς και του Δ’ Σώματος Στρατού (Δ’ ΣΣ). Στη διάρκεια των βολών αξιολογήθηκε πιλοτικά, στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των M-109, το σύστημα NAPOS (Navigation and Pointing System) της ισραηλινής Astronautics. Το NAPOS αξιολογείται από το Πυροβολικό ως ένα σύστημα επιτάχυνσης της τάξης των πυροβόλων, βελτίωσης της ταχύτητας και της ακρίβειας των βολών των Μ-109 (να σημειωθεί ότι το NAPOS μπορεί να εφοδιάσει και ρυμουλκούμενα πυροβόλα, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και όλμους).

Τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που προσφέρει το NAPOS είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών που μεσολαβούν μεταξύ της τάξης του πυροβόλου και της βολής. Η μείωση του χρόνου του κύκλου δράσης του πυροβόλου είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιβίωση του πυροβόλου στο πεδίο μάχης. Η γρήγορη τάξη και βολή σημαίνει και γρήγορη απομάκρυνση από τη θέση βολής, δηλαδή ακύρωση της εχθρικής προσπάθειας εκτέλεσης πυρών αντί-πυροβολικού. Το NAPOS, ως σύνολο υπό-συστημάτων, είναι εύκολο στη εγκατάσταση και στη χρήση. Επίσης έχει μικρές απαιτήσεις εκπαίδευσης και μεγάλη αξιοπιστία (μια βλάβη ανά 10.000 ώρες λειτουργίας, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία).

Ένα άλλο πλεονέκτημα του NAPOS είναι η ικανότητα του να λειτουργεί, εξίσου αποτελεσματικά, τη νύχτα και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Εν συντομία, βελτιώνει τη συνολική ευστοχία των βολών των πυροβόλων και τα αποδεσμεύει από παράπλευρες εργασίες, οι οποίες αυξάνουν το χρόνο του κύκλου δράσης του πυροβόλου. Το NAPOS αξιολογείται από το Πυροβολικό, στο πλαίσιο αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του, ιδιαίτερα των πυροβόλων M-109, τα οποία αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά των αυτοκινούμενων πυροβόλων. Να σημειωθεί, ότι εκτός του NAPOS αξιολογείται και το ελληνικής σχεδίασης και ανάπτυξης σύστημα GENAIRCON της Intracom Defense. Το NAPOS αποτελείται από τα εξής υπό-συστήματα:

VRU (Vehicle Reference Unit, Μονάδα Αναφοράς Οχήματος): Είναι η «καρδιά» του NAPOS και ενσωματώνει Μονολιθικό Δακτυλιοειδές Γυροσκόπιο Laser (MRLG : Monolithic Ring Laser Gyro), τρία επιταχυνσιόμετρα μονού άξονα καθώς και υποστηρικτικά ηλεκτρονικά. Επίσης, ενσωματώνει ή βασικό σύστημα θέσης (SPS : Standard Positioning System) 12 καναλιών με χρήση κώδικα GPS κατηγορίας C/A (Coarse/Acquisition) ή σύστημα θέσης ακριβείας (PPS : Precision Positiong System) με χρήση κώδικα GPS κατηγορίας P(Y). Το VRU συνοδεύεται από κεραία τοποθετημένη εξωτερικά του οχήματος (L1 για τα SPS ή L1/L2 για τα PSP). Το σύνολο των λειτουργιών πλοήγησης, σταθεροποίησης και προσανατολισμού εκτελούνται από το VRU.

CDU (Control and Display Unit, Μονάδα Ελέγχου και Απεικόνισης): Είναι οθόνη αφής, υγρών κρυστάλλων, διαμέτρου 12,1 ιντσών στην οποία απεικονίζονται όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, οι πληροφορίες και οι επιχειρησιακές παράμετροι (θέση και προσανατολισμός της κάνης, ταχύτητα εξόδου του βλήματος κ.ά.).

VMS-AB (Vehicle Motion Sensor-Adapter Box, Αισθητήρας Κίνησης Οχήματος-Κιτίο Προσαρμογέα): Καταγράφει την κίνηση του οχήματος, είτε ηλεκτρικά, με το VMS-AB, είτε μηχανικά με το VMS II.

PCU (Power Control Unit, Μονάδα Ελέγχου Ισχύος): Είναι το σύστημα που αντλεί ενέργεια από το πυροβόλο και τη διοχετεύει στα υπό-συστήματα του NAPOS. Επίσης, ενσωματώνει και εφεδρική μπαταρία καθώς και σύστημα προστασίας από υπερτάσεις ή απότομη εναλλαγή της τάσης. Η ενεργοποίηση του PCU δεν σημαίνει και αυτόματη ενεργοποίηση του συνόλου των υπό-συστημάτων του NAPOS. Αυτά ενεργοποιούνται μόλις ενεργοποιηθεί η μονάδα CDU.

Το NAPOS το είχε αναφέρει πρώτο το defencereview.gr στις 20 Μαΐου 2021 σημειώνοντας:

Στα πλαίσια αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πυροβολικού Μάχης αξιολογούνται και δοκιμάζονται επί του πεδίου νέα συστήματα και βοηθήματα. Μολονότι, το γεγονός πως το ενδιαφέρον του Πυροβολικού Μάχης κεντρίζουν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των M-270 MLRS και των RM-70, εντούτοις υπάρχουν και άλλα επιμέρους προγράμματα μικρότερης αξίας αλλά υψηλής επιχειρησιακής απόδοσης. Ένα εξ αυτών είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων των αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109 τα οποία αποτελούν τον κορμό των Αυτοκινούμενων Μοιρών Μέσου Πυροβολικού του Στρατού Ξηράς. Το ιδανικό θα ήταν ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης του στόλου των Μ-109. Σύμφωνα με πληροφορίες η Σχολή Πυροβολικού αναμένεται να παραλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δύο συστήματα με την ονομασία NAPOS (Navigation and Pointing Systems) τα οποία θα οποία και θα εγκατασταθούν σε πυροβόλα της Σχολής που φέρουν το ελληνικό GENAIRCON της INTRACOM DEFENSE (IDE).