Στα πλαίσια αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πυροβολικού Μάχης αξιολογούνται και δοκιμάζονται επί του πεδίου νέα συστήματα και βοηθήματα. Μολονότι, το γεγονός πως το ενδιαφέρον του Πυροβολικού Μάχης κεντρίζουν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των M-270 MLRS και των RM-70, εντούτοις υπάρχουν και άλλα επιμέρους προγράμματα μικρότερης αξίας αλλά υψηλής επιχειρησιακής απόδοσης.

Ένα εξ αυτών είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων των αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109 τα οποία αποτελούν τον κορμό των Αυτοκινούμενων Μοιρών Μέσου Πυροβολικού του Στρατού Ξηράς. Το ιδανικό θα ήταν ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης του στόλου των Μ-109. Σύμφωνα με πληροφορίες η Σχολή Πυροβολικού αναμένεται να παραλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δύο συστήματα με την ονομασία NAPOS (Navigation and Pointing Systems) τα οποία θα οποία και θα εγκατασταθούν σε πυροβόλα της Σχολής που φέρουν το ελληνικό GENAIRCON της INTRACOM DEFENSE (IDE).

Το NAPOS είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα της ισραηλινής εταιρείας Astronautics. Τα κύρια επιχειρησιακά πλεονεκτήματα του συστήματος NAPOS είναι η ταχύτερη τάξη των αυτοκινούμενων πυροβόλων καθώς και η βελτίωση της ταχύτητας και της ακρίβειας των βολών. Το NAPOS μπορεί να εγκατασταθεί σε πλειάδα οπλικών συστημάτων όπως όλμοι, πυροβόλα και πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων. Το NAPOS είναι μια ιδανική προσθήκη κατά την εκτέλεση της τακτικής «βάλλω και μετακινούμαι» καθώς τα πυροβόλα μετακινούνται από τον χώρο απόκρυψης στον χώρο βολών και εκτελούν βολές άμεσα και με ακρίβεια. Για το σύστημα NAPOS θα ακολουθήσει ανάλυση τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το NAPOS δύναται να εγκατασταθεί σε συνδυασμό με το GENAIRCON της INTRACOM DEFENSE (IDE), σύστημα που ήδη αξιοποιείται από το Πυροβολικό Μάχης με άριστα αποτελέσματα και προοπτικές εγκατάστασης και στα Κέντρα Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ) στα οποία υφίστανται σημαντικές ανάγκες ηλεκτρικής ισχύος απόρροια πολλών επιμέρους συστημάτων (επικοινωνίες, Σύστημα Τακτικής και Τεχνικής Διεύθυνσης Πυρός Πυροβολικού «ΔΙΑΣ»).

Το GENAIRCON εξασφαλίζει παροχή υψηλής ποιότητας ηλεκτρικής ισχύος κατάλληλη για τη λειτουργία ηλεκτρονικών νέας τεχνολογίας στα νέας γενιάς συστήματα ελέγχου πυρός όπως το NAPOS. Πρόκειται για συγκεκριμένα τακτικά και επιχειρησιακά πλεονεκτήματα παρέχοντας αδιαλείπτως ηλεκτρική ενέργεια (επικοινωνίες, σκοπευτικά, σύστημα ελέγχου πυρός) εξασφαλίζοντας τη πλήρη ετοιμότητα της εκάστοτε πλατφόρμας δίχως την απαίτηση να λειτουργεί ο κινητήρας μειώνοντας δραματικά το θερμικό και ακουστικό ίχνος του κινητήρα. Ως προς το σκέλος της Διοικητικής Μέριμνας η χρήση του GENERCON εξοικονομεί καύσιμα (σε ποσοστό άνω του 60% όπως απέδειξαν δοκιμές) καθώς εξοικονόμηση συντήρησης του κινητήρα.  

Η Διεύθυνση Πυροβολικού όπως πληροφορείται το DefenceReview.gr εξετάζει να προχωρήσει σε περιορισμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των Μ-109 εγκαθιστώντας τα παραπάνω συστήματα αφού πρώτα αξιολογηθούν από τη Σχολή Πυροβολικού. Οι παραπάνω προσθήκες θα εξασφάλιζαν ικανοποιητική αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με λελογισμένο κόστος. Παράλληλα εκτός των κύριων προγραμμάτων για το Πυροβολικό Μάχης όπως των M-270 MLRS, των RM-70 και των πυρομαχικών τους προέχει η βελτίωση των ικανοτήτων στοχοποίησης σε βάθος και με ακρίβεια καθώς και η αναβάθμιση των επικοινωνιών μεταξύ των εμπλεκόμενων (παρατηρητές, ΚΔΠ και μέσα εκπομπής πυρός).