Στα πλαίσια αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πυροβολικού Μάχης αξιολογούνται και δοκιμάζονται επί του πεδίου νέα συστήματα και βοηθήματα. Μολονότι, το γεγονός πως το ενδιαφέρον του Πυροβολικού Μάχης κεντρίζουν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των M-270 MLRS και των RM-70, εντούτοις υπάρχουν και άλλα επιμέρους προγράμματα μικρότερης αξίας αλλά υψηλής επιχειρησιακής απόδοσης.

Ένα εξ αυτών είναι η αναβάθμιση των δυνατοτήτων των αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109 τα οποία αποτελούν τον κορμό των Αυτοκινούμενων Μοιρών Μέσου Πυροβολικού του Στρατού Ξηράς. Το ιδανικό θα ήταν ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης του στόλου των Μ-109. Σύμφωνα με πληροφορίες η Σχολή Πυροβολικού αναμένεται να παραλάβει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δύο συστήματα με την ονομασία NAPOS (Navigation and Pointing Systems) τα οποία θα οποία και θα εγκατασταθούν σε πυροβόλα της Σχολής που φέρουν το ελληνικό GENAIRCON της INTRACOM DEFENSE (IDE).

Το NAPOS είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα της ισραηλινής εταιρείας Astronautics. Τα κύρια επιχειρησιακά πλεονεκτήματα του συστήματος NAPOS είναι η ταχύτερη τάξη των αυτοκινούμενων πυροβόλων καθώς και η βελτίωση της ταχύτητας και της ακρίβειας των βολών. Το NAPOS μπορεί να εγκατασταθεί σε πλειάδα οπλικών συστημάτων όπως όλμοι, πυροβόλα και πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων. Το NAPOS είναι μια ιδανική προσθήκη κατά την εκτέλεση της τακτικής «βάλλω και μετακινούμαι» καθώς τα πυροβόλα μετακινούνται από τον χώρο απόκρυψης στον χώρο βολών και εκτελούν βολές άμεσα και με ακρίβεια. Για το σύστημα NAPOS θα ακολουθήσει ανάλυση τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το NAPOS δύναται να εγκατασταθεί σε συνδυασμό με το GENAIRCON της INTRACOM DEFENSE (IDE), σύστημα που ήδη αξιοποιείται από το Πυροβολικό Μάχης με άριστα αποτελέσματα και προοπτικές εγκατάστασης και στα Κέντρα Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ) στα οποία υφίστανται σημαντικές ανάγκες ηλεκτρικής ισχύος απόρροια πολλών επιμέρους συστημάτων (επικοινωνίες, Σύστημα Τακτικής και Τεχνικής Διεύθυνσης Πυρός Πυροβολικού «ΔΙΑΣ»).

Το GENAIRCON εξασφαλίζει παροχή υψηλής ποιότητας ηλεκτρικής ισχύος κατάλληλη για τη λειτουργία ηλεκτρονικών νέας τεχνολογίας στα νέας γενιάς συστήματα ελέγχου πυρός όπως το NAPOS. Πρόκειται για συγκεκριμένα τακτικά και επιχειρησιακά πλεονεκτήματα παρέχοντας αδιαλείπτως ηλεκτρική ενέργεια (επικοινωνίες, σκοπευτικά, σύστημα ελέγχου πυρός) εξασφαλίζοντας τη πλήρη ετοιμότητα της εκάστοτε πλατφόρμας δίχως την απαίτηση να λειτουργεί ο κινητήρας μειώνοντας δραματικά το θερμικό και ακουστικό ίχνος του κινητήρα. Ως προς το σκέλος της Διοικητικής Μέριμνας η χρήση του GENERCON εξοικονομεί καύσιμα (σε ποσοστό άνω του 60% όπως απέδειξαν δοκιμές) καθώς εξοικονόμηση συντήρησης του κινητήρα.  

Η Διεύθυνση Πυροβολικού όπως πληροφορείται το DefenceReview.gr εξετάζει να προχωρήσει σε περιορισμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των Μ-109 εγκαθιστώντας τα παραπάνω συστήματα αφού πρώτα αξιολογηθούν από τη Σχολή Πυροβολικού. Οι παραπάνω προσθήκες θα εξασφάλιζαν ικανοποιητική αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με λελογισμένο κόστος. Παράλληλα εκτός των κύριων προγραμμάτων για το Πυροβολικό Μάχης όπως των M-270 MLRS, των RM-70 και των πυρομαχικών τους προέχει η βελτίωση των ικανοτήτων στοχοποίησης σε βάθος και με ακρίβεια καθώς και η αναβάθμιση των επικοινωνιών μεταξύ των εμπλεκόμενων (παρατηρητές, ΚΔΠ και μέσα εκπομπής πυρός).  

Comments

 1. Θετική προσθήκη, όμως τα α/κ πυροβολα του Ε.Σ.,που στην πλειοψηφία τους είναι Μ109 διαφόρων τύπων υστερούν απέναντι στα 300+τουρκικά φιρτινα σε βεληνεκές και μέσα στοχοποίησης , εκεί τι κάνουμε?

  1. Ακριβώς!

   Στο πυροβολικό έχουμε ΤΕΡAΣΤΙΕΣ ελλείψεις και η κατάσταση δεν σώζεται με τα παραπάνω συστήματα
   Έχουμε μείνει ακόμα σε κάννη 39 διαμετρημάτων ενώ οι γείτονες έχουν περάσει σε κάννη 54 με πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια!!

   Τα ίδια και χειρότερα για τα πυρομαχικά των 155mm ενώ στα πυραυλικά και ρουκέτες απλά έχουμε χάσει τον μπούσουλα σε σχέση με τους γείτονες!!

   Το πυροβολIκο μπορεί να κάνει τη διαφορα στο ΕβρO και στα νησιά και έχει παραμεληθεί

   Απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμα τα M110# Cabrio# με τα 12+ προσωπικό το καθένα

   Ουδεμία συνεισφορά μπορεί να έχουν έτσι και αρχίσει το πιστολίδι!!

   1. @CK
    Δεν μπορει να γινει διαφορετικα. Πρεπει να εξοικονομηθουν χρηματα για τα νεα τουφεκια Ταβόρ που προωθει ο El Manco. Aυτα θα προσδωσουν την απαιτουμενη ισχυ πυρος στο στο χερσαιο μετωπο.

    1. Σαφέστατα@@
     Και εθνικά φορτηγά με εθνικά λάστιχα@@
     αυτά τα τετραγωνικά ξέρεις@@
     Υπενθυμίζω πως στη λίστα που κατεπείγοντα προγράμματα του 014 και του 018 υπάρχουν τα σύχρονα βλήματα των 155mm?
     έγινε τίποτα??
     Αντίθετα δεν υπήρχαν τα romeo αλλα περάστηκε μια προμήθεια 600+m σε χρόνο μηδέν
     Πυρομαχικά τορπίλες αντίμετρα ας περιμένουν μωρέ
     Έχουμε business to take care!!

   2. Τα M110 αποσύρονται. Με αφορμή αυτό μάλιστα ο ψέκα ο Βελόπουλος φώναζε πέρυσι το καλοκαίρι ότι αφοπλίζονται τα νησιά.

    1. —ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΟΥ–

     –Ο/Η C.p.
     20 Μαΐου 2021 στις 13:58
     Θετική προσθήκη, όμως τα α/κ πυροβολα του Ε.Σ.,που στην πλειοψηφία τους είναι Μ109 διαφόρων τύπων υστερούν απέναντι στα 300+τουρκικά φιρτινα σε βεληνεκές και μέσα στοχοποίησης , εκεί τι κάνουμε?—-

     —Απαντω οτι υπαρχουν διαθεσιμα καμια 30αρια PzH-2000 απο γερμανια κ ολανδια…οπως επισης κ καμια 50αρια MLRS απο USA,,
     Τωρα αν θα τα παρουμε….δεν ξερω δεν ειναι δικο μου θεμα,αλλα υπαρχουν..
     –Οπως υπαρχουν διαθεσημα αρματα μαχης θωρακισμενα οχηματα κλπ….

 2. ΕΤΣΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΛΙΓΟ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ……..ΟΛΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ…..ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΙΤΕ ΓΙΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΑΥΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ

  1. 1. Δεν νομίζω τα PZH-2000 να έχουν τόσο μεγάλο βεληνενές

   2. Νομίζω τα Firtina, που είναι αντίγραφα του Κορεατικού πυροβόλου είναι σχεδόν copy/paste (ίδιο, και σε επιδόσεις) με τα PZH, με την διαφορά ότι οι Τούρκοι και πιο πολλά έχουνε, και έχουν κάνει κανονικότατη «πρακτική» εξάσκηση και στο Κουρδιστάν και στην Συρία και σε πολλά άλλα μέρη.

   Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να πάρουμε ότι έχει περισσέψει από μεταχειρισμένο, αν και γενικά πλέον τα πυροβόλα μου φαίνεται κάτι απαρχαιωμένο για χαμηλής έντασης συγκρούσεις (Συρία και από μακριά), ενώ τα προτιμούσα ρουκέτες και MLRS που έχουν και μεγαλύτερη εμβελεια και ακρίβεια και καταστρεπτικότητα

   1. Τα PZH-2000 θα εκσυγχρονιστούν με νέα κάνη και βλήματα γύρω στο 2025 για να φτάνουν τα βεληνεκή των 80 km, επίσης νέα βλήματα με κινητήρα ramjet θα δίνουν βεληνεκή των 100 km. Το πυροβολικό μια χαρά είναι και εξαιρετικά σύγχρονο και θα χρησιμοποιείται για τουλάχιστον τα επόμενα 40 χρόνια. Τώρα όσον αφορά τα MLRS και λοιπούς βαλλιστικούς φυσικά και πρέπει να αποτελούν μέρος της φαρέτρας αλλά δεν μπορείς να βασίζεσαι συνέχεια σε αυτούς, παρά μόνο για στόχους υψηλής αξίας. Ο Αμερικανικός Στρατός μάλιστα θεωρεί το πυροβολικό ίσως το σημαντικότερο τμήμα του καινούριου δόγματος τους και φτιάχνουν πυροβόλα με βεληνεκές των 75 km τα οποία θα είναι έτοιμα το 2023.

 3. Η πιο προσιτή, απλη, εύκολη και άμεση λύση, είναι να πάρουμε M109 A5, με παραχώρηση μέσω EDA, για την αντικατασταση των M110 και των παλαιότερων M109. Το κοστος ανα τεμάχιο ειναι εξαιρετικά χαμηλό γύρω στα 47.000 ντολλαρς. Οποτε για 150-300 τεμάχια, το μέγιστο να δώσουμε 14.000.000 ντολλαρς.

  1. Πάλι υστερεί απέναντι στα FIRTINA αλλα δεν βλέπω άλλη λύση στα οικονομικά μας
   Τα M110 έπρεπε να είχαν φύγει από πολύ καιρό θέλουν και ένα σωρό προσωπικό

 4. Αλλη μια θετική εξέλιξη….
  Το πυραυλικό μας πυροβολικό θέλει αναβαθμιση το ήδη υπάρχουν ,και συμπαραγωγή με μεταφορά τεχνογνωσίας για σημαντική αύξηση του αριθμού των συστημάτων και αυτάρκεια στα πυρομαχικά.
  90+% της θνησιμότητας στο πεδίο είναι από τα βαρέα όπλα.
  Πριν μερικές μέρες το g3 στα 1000μ βολη ενα μέτρο διαφορά από τον στόχο με την πρώτη.
  Στα 600μ τα πήγαινε άψογα στο τορσο….
  Αναγκαστικά θα ρίξω διπλή Καληνυχτα στο
  Tavor μαζί με αυτούς που φαγώθηκαν να το πάρουν,μιας και ούτε εδώ δεν ξημερώνει!
  Με εκτίμηση

 5. Παιδιά, αυτά τα M110 τα περιέγραφε ο πατέρας μου που είναι 72 ετών και έκανε στρατό το 1969 έως 1971. Τα αποκαλούσαν τα 8ιντζα !!! Μόλις είχαν έρθει τότε. Που πάμε ξςβρακωτοι στα αγγούρια? 50 χρόνια και πέρασαν.

  1. xa xa xa xa xa

   Το πυροβολικό είναι οικογενειακό όπλο!!! Δεν σε πήρανε και εσένα??

   Και εγώ υπηρέτησα στα ίδια πυροβόλα(M101) που υπηρετούσε ο πατέρας μου ..30 χρονια πριν παν εγώ φαντάρος!!
   Οικογενειακή παράδοση!!

   Πρέπει να αποσύρονται η να έχουν αποσυρθεί πρόσφατα?!!

   http://www.army.gr/el/organosi/oplika-systimata/rm-ovidovolo-105-hil-m101a1

   1951 Είσοδος στον ελληνικό στρατό 70 χρονάκια in service!!

   Το M110 το θυμάμαι και εγώ αφού είχα επαφή
   Και πως να το ξεχάσω αφού η οβίδα του είναι ασήκωτη από δυο άτομα!!!
   Ρυθμό βολής 1-2? βλήματα το λεπτό
   μέγιστο βεληνεκές κοντά στα 20km
   αλλα με τα βλήματα που είχαμε ούτε τα μισά δεν έπιανε

   12? άτομα πλήρωμα

   Τι ελπίδες επιβίωσης έχει ένα τέτοιο σύστημα ?

   Τόσο από πυρά πυροβολικού όσο και από UAV!!

   1. Το είδα! Αυτή η ρόδα που έχει είναι η κλασσική που έβαζαν στις καροτσες τις παλιές, στα τρακτέρ! Χαχαχα. Εγώ ήμουν σε σοφτ, ΣΕΜ. Λόγω Τεχνολογίας Τροφίμων σπουδών παρουσιαζομαστε Σπάρτη.

 6. @Fylax1970
  Σε ζηλεύω που έχεις την δυνατότητα να κάνεις βολές , εκτός όλων των άλλων και είσαι διαρκώς μάχιμος, επιτελώντας συγχρόνως μέγα καθήκον.
  Εμείς για να είμαστε ζεστοί πρέπει να καταφεύγουμε σε σκοπευτικούς ομίλους, να έχουμε κυνηγετικά όπλα και να γυμναζόμαστε κατά μόνας,
  Ανύπαρκτη η συνεχής και επαναλαμβανόμενη επανεκπαίδευση εφέδρων σε νέα όπλα και τακτικές
  Αναχρονιστικές οι λογικές επιστράτευσης παλαιάς κοπής που θα χαρίσουν σουρεαλιστικές στιγμές την απευκταία ώρα. Ενδιαφέροντα τα στοιχεία βολής που έδωσες και μέγα προσόν η προσαρμογή και η εξοικείωση με τον οπλισμό που φέρεις. Στην θητεία μου, έτρεχα πρώτος στις βολές και ήμουνα από τους διακριθέντες σε όλες.
  Ποιος ασχολήθηκε μαζί μου (από μικρός συνηθισμένος στην χρήση όπλων) ή με άλλους επίσης , πέραν των τυπικών τιμητικών αδειών που δίνονταν?
  Ποιος ενδιαφέρθηκε να με επανεκπαιδεύσει στα φορητά συστήματα αντιαεροπορικών βλημάτων που εκπαιδεύτηκα και πήρα ειδικότητα? Πέρασα εκπαίδευση στο ΚΕΠΒ για Κ/Β RedEye και αργότερα σχολείο στην Ρόδο για Stinger, κάναμε εκπαίδευση στην Τανάγρα εγκλωβίζοντας Mirage και στο πολιτικό της Ρόδου ενεδρεύοντας πολιτικά.
  Άσχετο αν κατέληξα με μετάθεση σε Φυλάκιο στα Ελληνοαλβανικά κυνηγώντας λαθροεισερχόμενους, ποια ήταν η συνοχή και η συνέχεια της εκπαίδευσης και της ειδικότητάς μου? Σε τι θα με καλέσουν αν χρειαστεί πάλι?
  Στο ΛΥΤ τάγματος σε δίδυμο στοιχείο Κ/Β ή σαν άριστος γνώστης ενεδρών και προσαρμοσμένων τακτικών σε ορεινούς όγκους στα σύνορα? Ή απλά θα με ρωτήσουν τη νούμερο φοράω σε στολή και άρβυλα όταν παρουσιαστώ στον τόπο συγκέντρωσης.
  Για αυτό σε ζηλεύω, γιατί ξέρεις και σε ξέρουν τι κάνεις και πως το κάνεις και δεν είσαι ένας τυχαίος αριθμός που θα κληρωθείς στην τύχη πας…κάπου να κάνεις…κάτι, ενώ μέχρι τότε δεν ξέρουν και σε τι θα μπορούσες ίσως να τους φανείς χρήσιμος.
  Ζητώ συγνώμη από τους υπολοίπους που καταχράστηκα χώρο και άσχετη θεματολογία για να εκφράσω τις απορίες μου στον φίλο μας Φύλακα.

  1. Αγαπητέ φίλε Spartan
   Δεν έχεις τίποτα να ζηλέψεις από εμενα!
   Ποσο μάλλον αφού κανείς όσα αναφέρεις….
   Δεν νιώθω ότι επιτελώ τίποτα το μέγα,είμαι ο διπλανός σου στο λεωφορείο,είμαι αυτός που πέρασες δίπλα του στο πεζοδρόμιο,είμαι,είμαι ΕΣΥ.
   Ένας από όλους εσάς που αγαπάτε και έχετε αγωνία για την Ελλάδα.Απλα έτυχε να ζω στην γραμμή και να ανταποκριθώ στην κλίση.
   Πάμε στα σημαντικά παρόλο που είμαστε εκτός θέματος του άρθρου ,αλλά εντός ενός από τα σημαντικότερα της χώρας.Της Εφεδρείας.
   1)Οι στιγμές δεν θα είναι μόνο σουρεαλιστικές αλλά με μαθηματική ακρίβεια ΤΡΑΓΙΚΕΣ.
   2)Και εμενα και εσένα σαν αναλώσιμο αριθμό μας έχουν αν κρίνεις από το στήσιμο και τα μέσα και την εκπαίδευση που δεν κάνουν.
   Η διαφορά μας είναι ότι εγώ και κάτι άλλοι θα/ισως πέσουμε τις πρώτες στιγμές…
   Με μόνη ευχή να βοηθήσει στην νικη.
   Μόνο αυτή έχει νόημα!
   3)Τα περισσότερα από τις οποιες γνώσεις η εμπειρίες τις αποκτούμε σωστά η μερικός από προσωπική αναζήτησή.Και ετσι την μεταδίδουμε μεταξύ μας και στα στελέχη ….
   4)Ο λόγος που φωνάζω για την εφεδρεία είναι αυτός και μόνο αυτός.Διαπρατεται διαχρονικά έγκλημα εις βάρος της άμυνας όσο παραμένει ανεκπαίδευτη και αδρανής!
   5)Όλοι εσείς με ξαναενεργοποιησατε.Εσεις ,που άλλος είναι στο εξωτερικό,άλλος στο δωμάτιο του,άλλος στην δουλειά του,που γράφατε για τα κακως κείμενα της άμυνας και την αντίδραση σας με τις φρεγατες….
   Εσείς βοηθήσατε εμενα και όχι το αντίθετο.
   Τα ευσυνείδητα στελέχη που υποφέρουν από πονοκεφαλους και τα μάτια τους από τις 24ωρες βάρδιες στα ραντάρ.
   Οι λεβέντες του ΗΠ που ψάχνουν αυτούς που εκπέμπουν.
   Όλους εσάς και αυτούς θέλω και πρεπει να τους φυλάξω ,και θα τους φυλάξω!
   6)Τελος Μα Όχι Τελευταίο!
   Εσυ και αρκετοί λεβέντες από αυτούς που γραφουν και διαβάζουν εδώ ,όποτε και οπουδήποτε σας τοποθετήσουν ,και όπως και να σας τοποθετήσουν,είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα τιμήσετε τον εαυτό σας και τους προγόνους σας και θα δώσετε και δύναμη/κουράγιο και σε άλλους.
   ΥΓ.
   Συγνωμη όσους κούρασα…..
   Ο Φύλακας είσαι μόνο εσυ
   Με εκτίμηση

   1. ἀσχολοῦνται μέ τήν «ἑλληνοποίηση» τῶν βασιβουτζούκων 5η φάλαγγα ἐδῶ, ἐμεῖς στό μέτωπο καί αὐτοί πίσω μας στά συσίτια. Κάτι δέν δένει, 300000 πακιστανοί καί παραπάνω ἴσως νά τρέχουν γιά φαΐ στήν στιγμή πού δέν φτάνει γιά τά παιδιά μας!

 7. Αμεσα χρειάζονται το λιγότερο 24 PzH 2000 στο Εβρο για να μην πω 48.
  Ας κοιτάξουμε με μια κονοπραξία το Aleksander της Σερβίας και να τοποθετήσουμε σε εθνικό φορές 4 αξόνων μαζί με ότι υποσυστήματα χρειάζεται o EΣ…

 8. Οι απέναντι εκμεταλλεύονται τις σχέσεις Πακιστάν- Κίνας στην μεταφορά αμυντικής τεχνολογίας, αγοράζουν από όλες τις χώρες του κόσμου και εμείς περιμένουμε τι θα μας προσφέρουν ΗΠΑ και Γερμανία!
  Οι εξελίξεις στο πυροβολικό ευνοούν την Ελλάδα.
  Με νέα συστήματα και πυρομαχικά, μπορείς να κλειδώσεις το Αιγαίο και να αποδεσμεύσεις δυνάμεις για ανατολική Μεσόγειο.
  Ήδη θα έπρεπε να έχουμε ζητήσει συμπαραγωγή από Ισραήλ των harop και Harpy.
  Ήδη θα έπρεπε να είχαμε σκουπίσει όσες μονάδες mlrs υπάρχουν διαθέσιμες, να είχαν αναβαθμιστεί και αποκτηθεί νέες ρουκέτες αυξημένου βεληνεκούς.
  Ήδη έπρεπε να είχαμε σκουπίσει όσες μονάδες pzh υπάρχουν διαθέσιμες.
  Ήδη έπρεπε να είχαν αναβαθμιστεί τα RM-70.
  Τα παραπάνω είναι τα αυτονόητα. Δεν συζητάμε για νέα συστήματα ΠΕΠ τύπου jobaria η lynx, νέα α/κ 155mm με πυρομαχικά για βεληνεκές 75+ Χλμ, loitering, βαλλιστικούς κτλ!

  1. Πες τα εμείς εκεί δυτικοδουλοι. Φοβόμαστε να πάρουμε από Κίνα Ρωσία μη μας μαλώσουν οι φίλοι αμερικανοί.

 9. Το πυροβολικό θα στοχευτεί από τα bayraktar, anka, akinci, drone αυτοκτονίας κτλ. των Τούρκων.
  Αν δεν βρούμε λύση να τα ρίχνουμε πριν φτάσουν στην εμβέλεια ν’αφήσουν τις βόμβες mam κτλ. που θα τις ρίχνουν και πίσω από τα σύνορα, βλέπω δύσκολα να επιβιώνει το πυροβολικό.

  1. τά συστήματα ὑπάρχουν ἀλλά εἶναι πανάκριβα ἀς κάνουν ὑπουργεῖο πολεμικῶν ἐφαρμογῶν καί ὑλικοῦ!

  2. Η Γάζα δείχνει τον δρόμο! Υπόγεια. Άσε που αν τολμήσουν, το πυραυλικό πυροβολικό θα ισοπεδώσει τα παράλια. Φαντάσου αυτό που κάνει η Χαμάς από μια στενή λωρίδα γης με αρχαια μεσα, σε ένα προετοιμασμένο Ισραήλ, να το κάνεις εσύ κατά μήκος του Αιγαίου με σύγχρονα μέσα.

 10. Θετική η όποια αναβάθμιση των Μ 109, αλλά η ΑΜΕΣΗ προτεραιότητα, δηλαδή αυτό που έπρεπε να έχει γίνει ΧΤΕΣ, είναι η απόκτηση (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) UAV για τις ΠΠΑΡ (Πυροβολαρχίες Παρατηρήσεως). Τι να το κάνω το αυξημένο βεληνεκές όταν δεν μπορώ να γνωρίζω τα αποτελέσματα της βολής πέραν των λίγων χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή (ΠΟΤ);

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *