Είναι το γεγονός πως το προηγούμενο χρονικό διάστημα καταβλήθηκαν αξιόλογες προσπάθειες εκ μέρους του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) για την απόκτηση μεταχειρισμένου υλικού από τον Αμερικανικό Στρατό προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) σε πλειάδα παρωχημένων οπλικών συστημάτων.

Με τη συνεργασία του γραφείου αμυντικής συνεργασίας της Αμερικανικής Πρεσβείας (ODC, Office of Defense Cooperation) εστάλη λίστα στις ΗΠΑ ώστε να αποκτηθούν μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα μέσω του πλεονάζοντος αμερικανικού υλικού γνωστού και ως Excess Defense Articles (EDA). Χαρακτηριστικές περιπτώσεις EDA είναι το ζήτημα της απόκτησης των ελικοπτέρων Kiowa Warrior και M1117 Guardian.

Είναι επίσης γνωστό πως διακινήθηκαν δεκάδες σενάρια για την ενίσχυση του ΕΣ μέσω των Αμερικανών. Ότι έγινε και στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) με σενάρια και όνειρα θερινής νυκτός περί αντιτορπιλικών Arleigh Burke και καταδρομικών Ticonderoga τη στιγμή που το μοναδικό ρεαλιστικό και βάσιμο σενάριο είναι των περιπολικών κλάσης «Island». Φυσικά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Η ελληνική λίστα περιλάμβανε πολλά αμερικανικά συστήματα ώστε να καλυφθούν κατεπείγουσες ελληνικές ανάγκες. Ειδικότερα περιλάμβανε ελικόπτερα μέσης μεταφορικής ικανότητας Blackhawk νεότερων εκδόσεων για την οριστική απόσυρση των απαρχαιωμένων ελικοπτέρων UH-1H, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης τύπου M2 Bradley για την αντικατάσταση των γερασμένων Μ113 καθώς και αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109 Α5 προκειμένου να ενισχυθεί το Όπλο του Πυροβολικού Μάχης αντικαθιστώντας τα Μ-110.

Η αμερικανική απάντηση μέσω του ODC στο ΓΕΣ υπήρξε αρνητική αποθαρρύνοντας την ελληνική πλευρά για περαιτέρω ενέργειες διεκδίκησης. Στο ΓΕΣ επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για τη στάση των Αμερικανών.

Ανάλογος προβληματισμός ελπίζουμε να επικρατήσει και στη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συνολικά στην ελληνική κυβέρνηση αφού παρά το γεγονός πως η παρούσα ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε τη διευρυμένη αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν έχει λάβει ως τώρα χειροπιαστά ανταλλάγματα σε αμυντικό επίπεδο ούτε καν για Μ-113 Α3… Εκτός και εάν τα περιπολικά κλάσης «Island» θεωρούνται αξιοπρεπές αντάλλαγμα για τη χώρα μας…

Kαι όλα αυτά παρά το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί σε επίπεδο ΓΕΣ περί αμερικανικών οπλικών συστημάτων διαθέσιμων ως πλεονάζων αμυντικό υλικό (EDA) για τον ΕΣ. Η πραγματικότητα φυσικά ήρθε να διαψεύσει όλους τους αιθεροβάμονες που μιλούσαν για δωρεάν μαζικές παραχωρήσεις υλικού στο ΕΣ.