Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση μεταξύ επιτελών του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και εκπροσώπων της ελβετικής RUAG με αντικείμενο την αναβάθμιση των πυροβόλων Μ-109. Η εταιρία έχει αναβαθμίσει τα ελβετικά M-109 (KAWEST) με το πυροβόλο ελβετικής προέλευσης L47 το οποίο ενσωματώνει κάνη μήκους 47 διαμετρημάτων.

Το πυροβόλο επιτυγχάνει αυξημένο βεληνεκές με συμβατικά πυρομαχικά (36 χιλιόμετρα), ταχύτερο μέγιστο ρυθμό βολής (τρία πυρομαχικά σε 15 δευτερόλεπτα), ενώ η αναχορηγία του είναι 40 πυρομαχικά και 64 προωθητικά γεμίσματα.

Άλλες βελτιώσεις αφορούν στην εγκατάσταση νέου και πιο αξιόπιστου ηλεκτρικού συστήματος με ενσωματωμένο σύστημα διάγνωσης βλαβών, στην εγκατάσταση συστήματος αδρανειακής πλοήγησης και παγκόσμιου προσδιορισμού θέσης, στην εγκατάσταση νέου συστήματος πυρόσβεσης κ.ά. Σύμφωνα με τη RUAG οι βελτιώσεις αυτές αυξάνουν τη διαθεσιμότητα των πυροβόλων, μέσω της αύξησης του χρόνου μεταξύ της εμφάνισης βλαβών, της ευκινησία των πυροβόλων, ενώ τα καθιστά ικανά για επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα.