Μια από τις πλέον σημαντικές στιγμές για τη Διοίκηση Υποβρυχίων του Π.Ν ήταν η συνοδεία ομάδας Μάχης Αεροπλανοφόρου του Π.Ν από το Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» που έλαβε χώρα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση του Π.Ν είναι η ανάληψη καθηκόντων συνοδείας των Αμερικανικών Αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο από τα κορυφαία ελληνικά υποβρύχια τύπου «214» κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

Αποτελεί κοινό τόπο πως οι Αμερικανοί έχουν στα πλαίσια των Νατοϊκών ασκήσεων έχουν διαπιστώσει τις φονικές ικανότητες των Ελληνικών υποβρύχιων και των πληρωμάτων που έχουν πραγματοποιήσει εικονικά χτυπήματα σε νατοϊκές μονάδες επιφανείας αλλά και υποβρύχια. Τα αμερικανικά υποβρύχια Los Angeles ακόμα θυμούνται τα εικονικά πλήγματα από τα ελληνικά υποβρύχια σε πρόσφατες ασκήσεις Dynamic Manta ενώ τα γαλλικά Rubin ακόμα ψάχνουν να εντοπίσουν τον «ΚΑΤΣΩΝΗ» όταν ο τελευταίος σε μια υποβρύχια μάχη είχε πάρει την ώρα έξη τους εκμεταλλευόμενος τη μικρή του σιλουέτα και την υψηλή του ευελιξία…

Σε πολλαπλές ασκήσεις τα ελληνικά υποβρύχια βρέθηκαν να απεικονίζουν «εχθρικά» υποβρύχια που θα έπλητταν τις Ομάδες Μάχης με πλοία υψηλής αξίας όπως LPD ή Αεροπλανοφόρα με συνοδεία πλοία από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Και φυσικά η αξία τους καλλιεργήθηκε μέσα από συνεχείς επιτυχίες απέναντι σε ένα πλέγμα πολλαπλών απειλών με ΑΦΝΣ, Α/Υ ελικόπτερα, εξειδικευμένα ανθυποβρυχιακά πλοία και νατοϊκά υποβρύχια σε ρόλο προστασίας των Ομάδων Μάχης.

Στα πλαίσια της αμυντικής διπλωματίας το ΓΕΝ επιθυμεί τη περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας συνοδείας των Αμερικανικών Αεροπλανοφόρων  από ελληνικά υποβρύχια ώστε η χώρα μας να βρεθεί πολλαπλώς κερδισμένη σε νατοϊκό επίπεδο αποσπώντας σημαντικά οφέλη όχι μόνον στον τομέα της επιχειρησιακής εμπειρίας αλλά κυρίως σε πολιτικό επίπεδο. Παράλληλα, τα παραπάνω αποτελούν έμπρακτη αναγνώριση για την αξία των ελληνικών πληρωμάτων και το υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας που πρεσβεύει η Διοίκηση Υποβρυχίων με μεγάλη παράδοση στους Ναυτικούς αγώνες του Έθνους.

Αξίζει να τονιστεί πως η δράση των ελληνικών υποβρυχίων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει ιδιαιτέρως γνωστή σε νατοϊκό επίπεδο αφού σε καθημερινή βάση ελληνικά υποβρύχια βρίσκονται μεταξύ Κρήτης και Κύπρου σε αποστολές συλλογής πληροφοριών και καταγραφής δραστηριοτήτων του Τουρκικού Στόλου. Το μήνυμα είναι σαφές: η ελληνική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν περιορίζονται μόνον σε μονάδες επιφανείας.