To βίντεο δείχνει το ελληνικό Mirage 2000-5 Mk2 της 114 Πτέρυγας Μάχης να έχει διαρκώς λοκαρισμένο ένα τουρκικό F-16. Το βίντεο είναι από τις σκληρές εικονικές αερομαχίες της Κυριακής.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΕ ΡΟΛΟ ΑΕΡΟΣ-ΑΕΡΟΣ BVR

Το Mirage 2000-5Mk.2 είναι με διαφορά η πλέον προηγμένη πλατφόρμα αέρος-αέρος της Πολεμικής Αεροπορίας. Με δυνατότητες που ούτε κατά διάνοια δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο τύπο μαχητικού της. Το ραντάρ RDY-2 που “φορά” το μαχητικό, πέρα από τη μεγαλύτερη ακτίνα αποκάλυψης στόχων που έχει σε σχέση με το APG-68(V)9 των Block 52+ , μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθεί μέχρι 24 ιπτάμενους στόχους ανεξάρτητα από το επίπεδο πτήσης τους! Από αυτούς το RDY-2 μπορει να «κοκκινίσει» αυτόματα, να κατηγοριοποιήσει δηλαδή ως πλέον επικίνδυνους τους οκτώ και ναεγκλωβίζει ΑΥΤΟΜΑΤΑ μέχρι τέσσερις. Εναντίον τους μπορεί να εκτοξεύσει ομοβροντία (με χρονικό διαχωρισμό ενός δευτερολέπτου ανά πύραυλο) ισάριθμων MICA EM και IR!

Στο F-16 (ακόμα και το Block 52+ Advanced) o ιπτάμενος πρέπει να κάνει αυτή τη διαδικασία ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ. Με το που θα εντοπίσει πέντε στόχους για παράδειγμα, θα πρέπει να επιλέξει ο ίδιος ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος, να τον εγκλωβίσει και να εξαπολύσει πύραυλο AMRΑΑΜ εναντίον του… Μετά θα πρέπει να πάει στον επόμενο και να επαναλάβει την ίδια διαδικασία και ούτω κάθε εξής… ΟΣΟ ΕΜΠΕΙΡΟΣ και να είναι και όσο και αν έχει εξασκηθεί στη συγκεκριμένη διαδικασία, δεν μπορεί να πιάσει τις ταχύτητες ενός συστήματος ραντάρ με ταχύτατο επεξεργαστή!

Το μεγάλο ατού του RDY-2 στις εμπλοκές αέρος-αέρος πέραν του οπτικού ορίζοντα (BVR) βέβαια, δεν είναι ΜΟΝΟ ο αυτόματος εγκλωβισμός όχι ενός αλλά ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ταυτόχρονα. Είναι η αξιολόγηση της επικινδυνότητας του εκάστοτε στόχου… Αν για παράδειγμα το σύστημα εντοπίσει δύο στόχους, έναν ο οποίος πετά προσεγγίζοντας μετωπικά στα 20 μίλια με ταχύτητα 300 κόμβων και ύψος πλεύσης τα 5.000 πόδια και έναν που πετά προσεγγίζοντας μετωπικά στα 40 μίλια με ταχύτητα 400 κόμβων και σε ύψος 30.000 ποδών, ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΠΡΩΤΟ για βολή αυτόν που είναι πιο κοντά! Θα επιλέξει αυτόν που έχει καλύτερες προϋποθέσεις (φάκελο όπως ονομάζεται στην αεροπορική αργκό) για εξαπόλυση πυραύλου BVR. Δηλαδή θα επιλέξει αυτόν που έχει ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Αυτόν που πετά με μεγαλύτερη ταχύτητα σε μεγαλύτερο ύψος και επομένως έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει τα όπλα του προσδίδοντας τους σαφώς καλύτερες κινηματικές επιδόσεις! Επομένως ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ επιτυχίας…

Ο ιπτάμενος ακόμη και ενός Block 52+ Advanced ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να το κάνει αυτό. Και μάλιστα εναντίον τεσσάρων στόχων ταυτόχρονα… Τέλος, το Mirage 2000-5Mk.2 φέρει μέχρι έξι πυραύλους BVR σε διαμόρφωση αέρος-αέρος. Τέσσερις MICA EM και δύο MICA IR. To F-16 μπορεί να πάρει μέχρι τέσσερις AMRAAM! Άλλο ένα σημαντικό asset του Mirage 2000-5Mk.2 είναι ο MICA ΙR. Καθοδηγείται από το RDY-2 όπως και ο EM, μέχρι ενός σημείου και από εκεί αναλαμβάνει ο αισθητήρας IR την προσέγγιση και την προσβολή του στόχου. Όλα αυτά από απόσταση ίδια με αυτή που μπορεί να εκτοξευθεί ένας AIM-120C5 ή C7! ANTIΘΕΤΑ το F-16 πρέπει να προσεγγίσει τόσο ώστε να πάρει οπτική επαφή με το στόχο για να εξαπολύσει IR καθοδήγησης πυραύλους! Είτε ΑΙΜ-9, είτε IRIS-T.

. Κορυφαίο σύστημα αυτοπροστασίας και Ηλεκτρονικού Πολέμου

Είναι κάτι που όλοι ανεξαιρέτως οι ιπτάμενοι των ελληνικών F-16 παραδέχονται. Ακόμα και όταν πριν από πολλά χρόνια τα ελληνικά Mirage 2000EG δεν είχαν ακόμα εξοπλιστεί με τους μέσης ακτίνας R-530D, στα dissimilar “τύφλωναν” τα ραντάρ των F-16 μέχρι να πάρουν οπτική επαφή και να εξαπολύσουν εικονικά Magic II ! Ακόμα και σήμερα το σύνολο των Ελλήνων ιπτάμενων μαχητικών διαβεβαιώνει ότι το RWR του παλιού ICMS 2000Mk.1 είναι καλύτερο από αυτό του ASPIS II… Για το νεότερο ICMS 2000Mk.3 ούτε λόγος να γίνεται! Απλά ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ με οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο ελληνικό -και μάλλον και στο τουρκικό- οπλοστάσιο… Αυτές είναι οι πληροφορίες μας χωρίς να μπορούμε να δώσουμε περισσότερα στοιχεία.

Comments

 1. Μπράβο μας, πάλι εκπαιδεύσαμε του Τούρκους πιλότους με δικά μας χρήματα. Αυτή τη στιγμή στη Λιβύη οι Τούρκοι καταστρέφουν τις δυνάμεις του Χάφταρ και εμείς βγάζουμε βίντεο άνευ ουσίας να δικαιολογήσουμε την παρενόχληση του Ελικοπτέρου.

  1. Που την είδες την εκπαίδευση; ούτε καν αντιδρά ο Τούρκος, Χεσμένους μας έχουν. Αφού ξέρουν ότι δεν υπάρχουν συνέπειες. Και οι δικοί μας εδώ μας φλομώνουν με τρίχες ότι αντέδρασε η ΠΑ, ότι τους αναχαίτισε και άλλα κουλά, για να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια άλλοι επιτηδευμένα άλλοι χωρίς να το καταλαβαίνουν ότι παίζουν το παιχνιδάκι της εκάστοτε κυβέρνησης, που σιωπηλά αποδίδεται την Τουρκική κυριαρχία στο Αιγαίο.

   1. Δυστυχως εκπάιδευση ειναι κι ολο βελτιωνοντάι ..Ξεκινησάν δειλά το 80 χάμενοι κάι πάνικοβλητοι χωρις ιδεά του χωρου ουτε κάν σωσιβιά τωρά εχουν χάρτογράφησει τά πάντά άπο περιοχες μεχρι συχνοτητες λειτουργιάς των πάντων φωτογράφησει τά πάντά κάι βρει κενά κάι σημειά τρωτοτητας κάι ολά άυτά μετη άνοχη κάι συνενοχη μάς .Τους κάνάμε πιλοτους άπο μηδενικά κάι η οποιά διάφορά υπάρχει πλεον ισοστάθμιζετάι άπο τους άριθμους κάι τά μεσά κάι την επιθετικοτητά τους.Ολά άυτά επειδη οι δειλοι πολιτικάντηδες δεν εδωσάν μιά εντολη κάτάρριψης τοσά χρονιά άλλιως θά εβλεπάν το Άιγάιο μονο σε κάρτ ποστάλ.Άυτο κάτάφεράμε νά κλεισουμε υπερ τους την ψάλιδα κάι άπο πληρη υπεροχη νά κάτάντησουμε σε κάτευνάσμο άπλη άνάγνωριση κάι υπερογκά κοστη χρησης κάι συντηρησης του στολου μάς με κερδη μονο σε άυτους ,δυσάνάλογης φθοράς σε εμάς κάι συντηρησης επικοινωνιάκά δηθεν διάφορων.

  2. Πόσο σωστός, μα πόσο σωστός είσαι!!!

   Αν τους ζητήσουμε και λεφτά για να μπαίνουν στο FIR λες να μας δώσουν;

 2. Ποτε κανεις δεν αμφισβητησε την αξια της πολεμικης σεροποριας το θεμα ειναι να τους ριξουμε αφου εχει βγει βρωμα οτι ακομη και λοκαρισμενοι οι Τουρκοι δεν σταματανε αφου ξερουν οτι δεν θα τους ριξουμε ή θελουν πολεμο, ριξτε τους επιτελους.

 3. Ωραια εσωτερικη προπαγάνδα, αλλα δεν λεει τιποτα. Το θεμα ειναι να μην προβαίνουν σε τετοιες ενέργειες, και οταν το κάνουν να υπαρχουν συνέπειες. Αυτα τα παιχνίδια με fox2-3 κλπ…. παιχνιδια ειναι και η πραγματικοτητα θα ηταν αρκετα διαφορετικη.

  Θα μας ειχαν δει με τα ανωτερα AWACS νωριτερα, θα ειχαν εξαπολυσει πυραυλους νωριτερα, θα μπορουσαν να παραμεινουν στον αερα πολυ περισσοτερο. Να μην πουμε για τα εξειδικευμενα αεροσκάφη παρεμβολων που αποκτούν, κλπ κλπ.

  Το ποτηρι δεν το βλεπω ουτε μισοαδειο ουτε μισογεμάτο. Το βλέπω γι αυτο που πραγματικα είναι, και τα πράγματα ειναι πολυ δύσκολα.

  1. Ξεφτιλίστηκαν με το ελικόπτερο του υπουργού άμυνας που τον πήραν οι Τούρκοι στο κυνήγι και βγάζουν βιντεάκια για εσωτερική κατανάλωση,
   Προπαγάνδα και επικοινωνιακή διαχείριση κάνουν είναι φανερό.
   Και εδώ δεν φταίνε οι πιλότοι που είναι επαγγελματίες και κάνουν τη δουλειά τους,εδώ φταίνε οι λαπάδες πολιτικοί.
   Μέχρι το 2021 η Ευρώπη υποχρεώνει τα μέλη της να δηλώσουν εύρος χωρικών υδάτων (12 μίλια) και ΑΟΖ.

   Να δω τι θα κάνουν οι λαπάδες πολιτικοί εδώ.
   Είναι σε θέση να παρακαλέσουν την Ευρώπη να εξαιρέσει εμάς από τη οδηγία για να μην τους μαλώσουν οι Τούρκοι!!
   Και εδώ στους ιθαγενείς θα συνεχίσουν τα γνωστά τους παραμύθια.

 4. Βγάλαν το video για να δείξουν τάχα πως έχουμε το πάνω χέρι???!!!

  οι γείτονες έχουν αποθρασυνθεί τελείως εξαιτίας της δίκια μας νωθρότητας/ φοβίας/ αδιαφορίας

  Έχουμε συνεχώς υπερπτήσεις εξοπλισμένων τουρκικων μαχητικών πάνω όχι μονο από νησάκια αλλα και από μεγάλα νησιά του Αιγαίου

  Έχουμε παρενόχληση ελικοπτερου που μετέφερε τη πολιτκή και στρατιωτική ηγεσία ενώ πετάει εντός Ελληνικού FIR και πάνω από Ελληνικό έδαφος!!!

  Σε ποια άλλη χωρα κάτι τέτοιο θα γινόταν αποδεκτό?

  Και η οποια μπανανιά θα είχε αντιδράσει όσο δυναμικά μπορούσε

  Να μην μιλήσω για τη πλήρη αδράνεια της Ελληνικής πλευράς σε θέματα AOZ και 12 ναυτικών μιλιων εναεριου και θαλασσιου χώρου

  Το να χώνουμε το κεφάλι στην άμμο ενώ μας κλοτσάνε τον k**o είναι η δυναμική εξωτερική πολιτική του χαμογελαστού κυριου Δένδια????!!!

  Θα μας έρθει και άλλη σφαλιάρα με συμφωνία μεταξύ Τυνησίας και Τουρκίας να δούμε εάν θα ξυπνήσουμε τότε

  Όσο για τα m2000:
  Η ερώτηση που πρέπει να απευθύνεται προς τους (ANA)αρμοδιους είναι γιατί έχει κολλήσει η FOS και τι κάνουν να αυξηθούν οι διαθεσιμότητες αεροπλάνων και οπλων AΜΕΣΑ!!!

  1. Έτσι ακριβώς.

   Έχουμε παλικάρια πιλότους,παλικάρια στο ΠΝ και στο ΣΞ και λαπάδες πολιτικούς που πάνω από όλα τους ενδιαφέρει να κάνουν καριέρα και να μην ρισκάρουν τίποτα.
   Ξεπουλάνε την Ελλάδα σιγά σιγά και έτσι επιβιώνουν.

 5. Μπράβο στους πιλότους μας και στο προσωπικό της ΠΑ, ΆΞΙΟΙ. Ο παράγοντας άνθρωπος-χειριστής είναι καθοριστικής σημασίας στον αεροπορικό πόλεμο και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι πιλότοι μας είναι πολλαπλασιαστής ισχύος, ιδίως μετά την αποψίλωση της ΠΑ της Τουρκίας που ακολούθησε ως συνέπεια της αποτυχίας του πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

  Από την άλλη είναι κρίμα και ντροπή που οι ελληνόφωνες κυβερνήσεις της χώρας μας δεν έπραξαν τα δέοντα ώστε να τους προσφέρουν το συντριπτικό πλεονέκτημα που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν παρέχοντάς τους αμέριστα τα εργαλεία να κάνουν αυτό που είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι.

  Μπορεί τα υπέροχα Mirage 2000-5 MkII να είναι λίγα και σε μια γενικευμένη σύγκρουση πιθανότατα να μην επαρκούν αριθμητικά, αλλά ο ψυχολογικός αντίκτυπος που έχουν είναι σίγουρα μεγάλος για τους Τούρκους χειριστές. Ποιος δεν θα φοβάται να θυσιαστεί για να «ανοίξει την πόρτα» στην κατά τα άλλα υπεράριθμη Τουρκική ΠΑ; Η αεροπορική υπεροχή είναι ύψιστης σημασίας για την χώρα μας. Και οι Γάλλοι είχαν και έχουν τα «εργαλεία» για να την διατηρήσουν, και κυρίως έχουν την διάθεση να τα «μοιραστούν» με την Ελλάδα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Μακάρι να σπάσει ο διάολος το πόδι και να βρεθούμε κάποια μέρα με μερικές μοίρες Rafale, να χαίρονται οι πιλότοι μας να γλεντάν τους γείτονες.

    1. Δες εδώ

     https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/mme/874950_gtragkas-oi-toyrkoi-tha-kanoyn-thermo-epeisodio-epeidi-theoroyn-oti-tha

     Ο Τράγκας μπορεί να είναι αυτός που είναι αλλά είναι παλιός στο κουρμπέτι και έχει πληροφόρηση καλή και από πολλές πλευρές.

     Ούτε λίγο ούτε πολύ λέει πως ο υιός Μητσοτάκης είναι βούτυρο στο ψωμί των Τούρκων και πως οι Τούρκοι θεωρούν πως με λίγη πίεση ο Μητσοτάκης θα υποχωρήσει σε όλα!

     1. Ναι, Οπως στον Εβρο!! Αφου διαβαζεις τον φραγκα….που εχει πληροφορηση καλη και απο πολλές πλευρές…(sic) εισαι το ιδιο νουμερο με τον κοντοχοντρο

     2. Ας πούμε ότι ο Τράγκας δεν είναι σοβαρός και αυτά που λέει, οι λαγοί του Μητσοτάκη που μιλάνε τόσο καιρό για συνεκμετάλλευση για Χάγη και τη Ντόρα που λέει μπορεί να χαθεί η ΑΟΖ του Καστελόριζου αλλά θα κατοχυρώσουμε τα υπόλοιπα τι είναι;

      Και όταν το Τούρκικο ερευνητικό έκανε έρευνες κάτω από την Κρήτη μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε πως κατά λάθος μπήκε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα λόγω κακών καιρικών συνθηκών αυτό τι είναι;

      Όχι τίποτα άλλο αλλά για να βλέπουμε ποιοι είναι οι σοβαροί και ποιοι όχι.

      Νούμερα και κάτι χειρότερο είναι αυτοί που έχουν τα κουμπούρια και σκοτώνονται μεταξύ τους για ασήμαντες διαφορές.

     3. Παράθεση Pro + Τράγκα, μιλάμε για το απάγαυσμα της γραφικότητας… ο Κηραλοιφής λείπει…

     4. AIM
      Σημασία δεν έχει ποιος το λέει αλλά τι λέει.
      Είδαμε και τους άλλους που δεν είναι γραφικοί.

 6. Ε πατα και το κουμπακι τουλαχιστον, τοσος κοπος να παει χαμενος

  Εστω και κατα λαθος
  Μετα ζητα συγνωμη

 7. Πολλή γκρίνια ρε παιδιά, παρά πολλή. Δηλαδή τι θέλετε να κάνανε, να ρίχναμε τους Τούρκους και να είχαμε γενικευμένη σύγκρουση? Με τον ΑΓΕΕΘΑ και τον υπουργό στο πεδίο? Υποθέτω οι επιτελείς ξέρουν καλύτερα το πώς και το πότε θα πρέπει να κλιμακώσουν.
  Τώρα σχετικά με τις ικανότητες των 2000-5, μήπως αντί για φρεγάτες να παίρναμε μια ακόμη μοίρα συν πιστοποίηση για exocet και επιπλέον scalp απ τους Γάλλους για να είναι ικανοποιημένοι και να αφήναμε τις φρεγάτες για κανένα άλλο σκαρί πχ Ιταλικές FREEM ή κάποια ολλανδική πρόταση?

 8. Βρε παιδιά εμείς δεν έχουμε στρατό για να πολεμάμε αλλά για να αμυνόμαστε….ποτέ στην ιστορία δεν έχουμε καταρρίψει εμείς αεροσκάφος…με εξερεσι κάνα δυο-τρεις φορές….μόνο όταν είχε εμπάργκο όπλων η Τουρκία από ςλαμερικη τότε η Π.Α. έκανε που και που καμία υπερπτιση πάνω από την Σμύρνη…όπως πριν λίγους μήνες μια μικρούτσικα πειραβλακος του πολεμικού ναυτικού της δεκαετίας του 80 πλευτασε Σμύρνη χορις οι Τούρκοι να πάρουν μυρωδιά τίποτα…κλάμα…το στρατό τον έχουμε για να αμυνθούμε και ποτέ δεν πρόκειται να καταριψουμε ή να βουλιάξουμε εχθρικά όπλα …ούτε σε θερμό επισωδια…ΤΑ ΌΠΛΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΉ ΙΣΧΎΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΓΊΝΕΙ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΑΠΌΒΑΣΗΣ ΔΥΝΆΜΕΩΝ Ή ΑΠΌΠΕΙΡΑ ΓΕΏΤΡΗΣΗΣ …..ΔΕΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΠΕΙΡΑΒΛΟΥΣ ΓΙΑ ΧΆΡΗ ΓΟΥΣΤΟ…ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΜΒΕΊ ΤΟ ΟΤΙΔΉΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΕ ΠΌΛΕΜΟ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΕΜΕΊΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΕΎΤΕΡΗ ΚΑΙ ΌΧΙ ΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΚΊΝΗΣΗ ΓΙΑΤΊ ΘΑ ΧΆΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΊΚΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ

  1. Ιδανικό σενάριο θα ήταν αυτό, 40-50 μαχητικά της έκδοσης F4 με βάση την Κρήτη, μεγάλη εμβέλεια, Meteor, MICA NG ΙR, Scalp… και στο μέλλον Pegasus MBDA και πολλά άλλα που μας αποδεσμεύουν οι Γάλλοι!

   1. Ρώτα πωσα δις κωστιζρι το rafsle καλέ μου άνθρωπε και μετά Έλα μήλα μου …. κάποια παραδείγματα από το αρχείο ειδήσεων των «DefenceReview.gr»: Η Ινδία, για 36 Rafale, πλήρωσε $ 8,8 δισεκατομμύρια ($ 244,5 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος), η Αίγυπτος, για 24 Rafale, πλήρωσε $ 6 δισεκατομμύρια ($ 250 εκατομμύρια ανά αεροσκάφος),…Εάν είχαμε 8 δις θα είχαμε αναστήλωση όλων αυτών των αρχαιολογικό μας στόλο από παλιά επιφάνειας(φρεγάτες αεραμοινας ….κορβετοφρεγατες για γενικό καθήκον,καινούρια 2 υποβρύχια Παπανικολής που υπολείπεται , καινούριοι πειραβλακατους….και αν περισσέψουν να αναβαθμησουμε όλο τον στόλο των f16 και αγορά στρατιωτικών όπλων που για να μην σε στενοχορεσω αυτά τα όπλα που ζητήσαμε για αποδέσμευση κοστησουν πανό από δις…και στην τελική θα ζειταγαμε πρώτα πρώτα f35 με πίστωση ….διότι καμία 36 f35 θα μπορούν να δώσουν εικόνα σε όλα τα f16 και θα αναβαθμίζονται κατά κορών οι δυνατότητες του αεροπορικού στόλου…γιατί όποιος δει πρώτος θα καταρήψει και πρώτος

    1. https://defencereview.gr/to-kostos-enos-neoy-machitikoy-aeroska/

     Εδώ το συμβόλαιο της Ινδίας και τι περιλαμβάνει.
     Όπως θα δεις το μεγαλύτερο κόστος είναι η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας όπως και δημιουργία γραμμή παραγωγής στην Ινδία.
     Κάτι που σε εμάς δεν θα συμβεί και θα τα πάρουμε απευθείας από τη Γαλλία για να συμπιεστεί το κόστος.
     Το συμβόλαιο της Ινδίας περιλαμβάνει και μεγάλες ποσότητες όπλων που στην δική μας περίπτωση δεν χρειάζονται.
     Άλλες οι ανάγκες της Ινδίας και άλλες οι δικές μας.

     1. Υπάρχουν όντως διαφορές στα έξοδα για την αγορά του γαλλικού μαχητικού. Ένα σχετικό παράδειγμα -που είναι ίσως το μοναδικό στην Ευρώπη- είναι ο διαγωνισμός του 2007/8 για την αντικατάσταση των Tiger της Ελβετικής πολεμικής αεροπορίας, όπου συμμετείχαν όλα τα Eurocanards και η Boeing με το F-18E/F στην αξιολόγηση στην οποία βγήκε ξεκάθαρος νικητής το Rafale που δεν ήταν μόνο το πιο ανταγωνιστικό πακέτο αλλά και το πιο οικονομικό συνολικά απο όλες τις πτ τάσεις των υποψηφίων, όπως αναφέρει ο Πέτερ Σνάιντερ υποδιευθυντής της Pro Militia και Συνταγματάρχης ε.α. με επιτελική θέση στο γενικό επιτελείο των ελβετικών ΕΔ στην ελβετική εφημερίδα BaZ στις αρχές Οκτωβρίου 2017, σε μια σύντομη αλλά ενδιαφέρουν ανάλυση του συγκεκριμένου θέματος.

      Αυτά που προσφέρθηκαν απο την γαλλική πλευρά στους Ελβετούς, θα είναι ίσως για αρκετούς απίστευτα αλλά προφανώς η αλήθεια που έγινε αργότερα γνωστή.

     2. Λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο του γαλλικού πακέτου προς την Ελβετία απο τον διαγωνισμό είναι στο παρακάτω άρθρο, που είναι η ελληνική μετάφραση της σχετικής δημοσίευσης στην ελβετική εφημερίδα.

      https://www.proelasi.com/ελβετία-η-πολεμική-αεροπορία-σε-πορεί/

     3. Ndgi

      Μπράβο για την υπενθύμιση του Ελβετικού διαγωνισμού το είχα ξεχάσει όπου η προσφορά των Γάλλων ήταν μακράν η καλύτερη σε όλα.
      Το λινκ που ανέβασες πολύ κατατοπιστικό.

     4. Σε αυτό που λες για τους ινδούς έχεις δίκιο…αλλά εδώ η Π.Α αποφάσισε να τσεκουρωσει την αναβαθμηση 150 αεροσκαφών σε μόλις 85 γιατι δεν είχαμε 2 δις για αναβάθμιση όλου του στόλου…άμα σκευτεις ότι και να μας εγκρίνουν τα καινούρια όπλα για τα Viper δεν έχουμε δεκαρουλα τσακιστη για να τα αγοράσουμε…η αναβαθμηση των 45 αεροσκαφών block 50 θα κωστησει 300 εκατομιρια με 400 και δεν την πληρώνουμε πέντε δεκάρες ακόμα για αναβαθμηση ενός αξιολογου 25% του στόλου και ονειρεύεστε δισεκατομιρια …πανό από τρία δις για καινούριο αεροσκάφος…σιγκεντροθειτε …ΑΥτΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝΕ Ή ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ…ΕΔΩ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΙRAGEπου τα έχουμε ιδι σε υπηρεσία και η αγορά μιας αξιολογωτατης ποσότητας δεν θα κωστησει και πάνω από δις…ΟΜΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΑΝ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΣΕΙΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΜΠΩΣΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΑΕΡΙΣΚΑΦΟΥΣ.μην τους βλέπετε τώρα που θα αγοράσουμε belharra και αναθεωρούν την στάση τους…..

     1. Την διαφορά στο Rafale την κάνει το Spectra. Νομίζω αντίστοιχες δυνατότητες έχει μόνο το F-22. (Μιλάω για ολοκληρωμένο σύστημα Η.Π που δουλεύει και ως ELINT).

    2. Όταν μιλάμε για ιδανικό σενάριο δεν σου λέω ότι άμεσα υλοποιήσιμο, Μιλάμε για μια θεωρική κατάσταση.
     Από εκεί και πέρα οι τιμές των συμβολαίων που αναφέρεις εμπεριέχει πολλά και κυρίως μακροχρόνιες FOS και μεταφορές τεχνογνωσίας κλπ.
     Μία πιο ασφαλή σύγκριση ειναι οι τιμές fly-away, που βέβαια θα μπουν και πρόσθετα κόστη.

   2. Έτσι ακριβώς.

    Κακά τα ψέματα ακόμα και αν προχωρήσουμε στην αγορά μελλοντικά του F-35 το Rafale χρειάζεται.
    Οι Γάλλοι σου δίνουν όπλα και τεχνολογίες που οι Αμερικάνοι δεν θα σου δώσουν ποτέ.
    Και εκεί είναι που κερδίζεις το πλεονέκτημα με τους απέναντι, με όπλα και τεχνολογίες που κάνουν τη διαφορά.
    Και αν το Mirage (όπως περιγράφει το άρθρο) έχει τέτοια πλεονεκτήματα που έχει και τα χρονάκια του φαντάσου τι θα κάνει το Rafale.
    Meteor,Scalp και MICA αντίστοιχα δεν πρόκειται πότε να ,μας δώσουν οι Αμερικάνοι και πάντα θα μας δίνουν υποβαθμισμένες εκδόσεις.
    Rafale δαγκωτό.

 9. Άραγε πόσο περήφανοι ειναι μερικοί που άφησαν μια μοίρα χωρίς αναβάθμιση, κοιμόνται ακόμα χωρίς τύψεις;

  1. Πράγματι ήταν εγκληματικό λάθος ο μη εκσυγχρονισμός σε 2000-5 και των απλών Mirage.

   Σήμερα θα είχαμε δύο μοίρες Mirage 2000-5.

   1. Από εγκλήματα πάρα πολλά.
    1) Αγορά των 60 F-16 Block 52+ με κινητήρα PW αντί των GE που είδη υπηρετούσαν με τα Block 30/50.
    2) Με την παραπάνω αγορά έπρεπε να αναβαθμιστούν τα Block 50 (τουλάχιστον αφού υπήρχε το πρωτότυπο 045) στο επίπεδο Block 50+ με μοναδική διαφορά την έλλειψη CFTs.
    3) Αναβάθμιση των Block 30 έστω CCIP Lite.
    4) Αναβάθμιση όλων των (τότε 32) Mirage 2000EGM/BGM σε -5 μαζί με την αγορά των 15(+3 option) καινούργιων με πλήρης πιστοποίηση σε όλα τους Exocet,ASTAC και ότι άλλο.
    5)Ενεργοποίηση της option (+10) των F-16 από το Peace Xenia IV με GE και αυτά.
    6)FOS και αντισταθμιστικά για όλα τα παραπάνω.
    7)Κατάλληλα όπλα, ατρακτίδια σκόπευσης αναγνώρισης ,εξομοιωτές.
    8)Σωστές και καίριες αποσύρσεις (F-4E/RF-4E,A-7,F1CG).

    O στόλος των μαχητικών θα ήταν 170+ F-16 Block 50+/M ,Block 30Lite, 50 Mirage 2000-5 Mk2+, 30 F-4E AUP σε 6 ΠΜ από 2 Μοίρες κανονικές-ενισχυμένες έκαστη με 3 τύπους και πραγματικά αποδοτικότερη εκπαίδευση , διαθεσιμότητα και οικονομία κλίμακας.

    Αυτά για τον στόλο των μαχητικών για τα υπόλοιπα είναι άλλη κουβέντα.

 10. Διαβάζοντας το άρθρο επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πόσο σοφή ήταν τότε η αγορά των Mirage.

  Και μακάρι οι σημερινές ηγεσίες (χλωμό το βλέπω) να δούνε μακριά και πέρα από τη μύτη τους και να προχωρήσουν στην αγορά του Rafale.

 11. Δεύτερον …η Τουρκία κάνει αυτά που κάνει γιατί φτερό η πολιτική ηγεσία που εδώ και 50 πλέων χρόνια δεν έχει κάνει την επέκταση ναυτικών και αεροπορικών μιλίων που δικαιούμαστε γιατί δεν έχει ακόμα σωστούς πολιτικούς με αρχιδ@@…έτσι σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους π.χ. η ΑΟΖ που υπάρχει στο Καστελόριζο δεν είναι καταγεγραμμένη πουθενά στο διεθνείς νόμους ως ελληνική…όπως και υπάρχουν περιοχές μέσα στο ΑΙΓΑΙΟ όπου είναι διεθνές ΎΔΑΤΑ και όχι ελληνικά εξέτισε που δεν έχει γίνει η επέκταση με νόμο του κράτους των ναυτικών Μηλίων…..ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΦΤΕΕΙ Η ΣΤΡΑΤΙΟΤΙΚΗ ΗΓΕΣΊΑ ΑΛΛΆ Η ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΘΗΤΙΚΌΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΉΣΕΩΝ …και ΑΥΤΟΙΝ αυτές και για την εληψη κονδιλιων για τις ένοπλες δυνάμεις τις χώρας…ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΕΤΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΑ ΟΠΛΩΝ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΨΕΙΦΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΜΑΤΟΥΣ…ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΘΕΛΟΤΙΦΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ….ΚΑΙ ΠΕΤΑΝΕ ΕΝΑ ΑΠΛΑ «ΘΑ ΥΟ ΡΙΣΚΑΡΟΥΜΕ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΡΛΕΛΝΟΥΜΕ ΕΜΕΊΣ ΕΝΑΝ ΔΙΑΟ@@Ο ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΑΡΓΑΡΑ

 12. Άσχετο αλλά δεν μπορώ να μην το σχολιάσω,
  Στην Π&Δ διθυραμβικό άρθρο για τα αντίμετρα τορπιλών.

  «ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Εκκινεί ο διαγωνισμός για αντίμετρα τορπιλών για τα υποβρύχια Type 214HN»

  Σιγά ρε παιδιά εντάξει σημαντικό που ξεκίνησε (αν και ήδη θα έπρεπε να είχε γίνει) αλλά δεν πήραμε και συν δύο Type 214HN!!

  Έλλειψη πραγματικών προγραμμάτων και εξοπλιστικών προγραμμάτων σε λίγο η φιλοκυβερνητική Π&Δ θα μας παρουσιάζει ως μεγάλη επιτυχία και την παραγγελία λαδιών για το σασμάν και τα γράσα!!

  1. Κοίτα να δεις (κατά το άκου ν’ ακούσεις). Το «εκκινεί διαγωνισμός» για εξοπλιστικά στην Ελλάδα, σημαίνει ότι θα εκκινεί για κανά χρόνο τουλάχιστον. Μετά θα γίνει ένας διαγωνισμός και 87469856798567868 επαναληπτικοί μέχρι να καταλήξουν κάπου. Μόλις καταλήξουν κάπου θα γίνουν 13654897587456 συσκέψεις για τις λεπτομέρειες και μετά 74609358679356 συναντήσεις για τις υπογραφές των συμβολαίων. Αν δεν υπάρξει άλλο απρόοπτο, τα υπόλοιπα θα περαιωθούν με ταχύτητα φωτός.

  2. Μην μας διαολίζεις με τη χαμηλή πτήση υποκείμενων ψυχικών νοσημάτων. Οι άνθρωποι αυτοί πούλησαν την όποια ιστορία και αντικειμενικότητα είχαν για ένα υιο Μητσοτάκη. Δες ποιότητα σχολίων. Έφυγα κι εγώ – αναγνώστης από το 1995.

 13. Α) Δεν φταίει ούτε η αεροπορία μας, ούτε οι αεροπόροι μας το εάν γίνονται ή δεν γίνονται αυτά που πρέπει στο αέρα. Αυτά είναι πολιτικές αποφάσεις.
  Β) Μπράβο στον αεροπόρο ή τους αεροπόρους που συχνότατα στοχοποιούν τους δίπλα
  Γ) Πολύ καλά τα Mirage και ΕΓΚΛΗΜΑ πού τότε δεν τα αναβαθμίσαμε ΟΛΑ σε Mk-5 (*&(*&&^^*(#@#@!#$)
  Δ) Έγκλημα που δεν αναβαθμίζουμε τα -5 σε -9, από τη στιγμή που άλλοι έχουν πληρώσει τα βασικά κόστη
  Ε) ΕΓΚΛΗΜΑ που περί τα 10 χρόνια τώρα περιμένουμε FOS (και φως)
  ΣΤ) ΕΓΚΛΗΜΑ που ΤΟΤΕ που πήραμε τα Mk-5, ΔΕΝ πήραμε RAFALE τα οποία ΗΔΗ πετούσαν από χρόνια και μάλιστα ετοιμαζόταν και η έκδοση F3 (δηλ. τότε που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και διατηρούσαμε περί τους 6-7 τύπους α/φ).
  Ζ) Έγκλημα που δεν κλείσαμε τα 40 μεταχειρισμένα Rafale για 2 δις που ήταν και σε πρωτότυπο F3 και δεν χρειάζονταν και καμία αναβάθμιση άμεσα.
  Η) Έγκλημα αν αντισταθμιστικά (ή όπως και να τα λέμε τώρα) στις Bel (που πάμε φουλ για να κλείσουμε), δεν πάρουμε έστω κάποια από τα υπηρετούντα τώρα Mirage των Γάλλων, ώστε να φτιάξουμε δύο καλές μοίρες (και που έτσι και αλλιώς θα τα αποσύρουν σε πολύ λίγα χρόνια).

 14. Είναι τα Mirage 2000-5 που έχουν κατασυκοφαντηθεί από πολλές μεριές. Μέχρι και πρόσφατα κάποιοι άσχετοι επιχειρηματολογούσαν πόσο λάθος κάναμε που δεν αγοράσαμε τη δεκαετία του 80 τα F-18L.

  Κατά τα άλλα όλα καλά. Η ΑΟΖ στα 200 χιλιόμετρα και τα ύδατα στα 12 ν.μ.

  1. Υπάρχει όντως ένας ακατανόητος ρατσισμός απέναντι στα γαλλικά αεροσκάφη και άλλα συστήματα, ακόμα και στο ΓΕΑ απο ότι φαίνεται. Ύποπτη ήταν ακόμα και η πολιτική στροφή στην απόφαση απο ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΝΜΑ για την ΠΑ σε επιπλέον F-16 που θα μπορούσαν να είναι και επιπλέον M2000-5, ενώ γνώριζαν για τα αδύνατα σημεία των F-16 και τα δυνατά των M2000 και αυτό ενώ πρόκειται ουσιαστικά για τακτικό πλεονέκτημα.

 15. Είναι απορίας άξιο γιατί επιλέχθηκε η σημαντική αύξηση των αριθμών του F-16 στην ΠΑ ενώ υστερεί σε σημαντικά σημεία απέναντι στα Μ2000. Η λογική λέει ότι θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον μια ισορροπημένη σχέση σε αριθμούς, για να αντισταθμιστεί έτσι το μειονέκτημα σε αριθμούς απέναντι στα τουρκικά μαχητικά που είναι περισσότερα.

   1. Μάλιστα.
    Οπότε η ΠΑ υπάρχει για να εξυπηρετούνται τα οικονομικά συμφέροντα μιας ξένης εταιρίας. Έτσι χάνεται όμως το νόημα για την δήθεν υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων που επικοινωνείται νύχτα μέρα. Ακόμα και το σύνθημα του πιλότου απο το F-16 που εμφανίζεται στις παρελάσεις στον ουρανό είναι κυριολεκτικά λόγια στον αέρα χωρίς πραγματική ουσία, αφού δεν εκμεταλλευόμαστε σωστά τους λιγοστούς οικονομικούς πόρους που έχουμε για εξοπλισμούς αγοράζοντας αυτό που θέλουν τα αφεντικά μιας ΛΜ και όχι αυτό που θα μας έδινε ένα πλεονέκτημα η και την υπέροχη σε ένα σημαντικό σημείο της άμυνας.

    1. Δεν ήταν (ή και είναι) μόνο τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας, αλλά και η ικανοποίηση του Αμερικανικού παράγοντα εν γένει.
     Και αυτό συνέβαινε (συνδυαστικά) πάντα. Δεν είναι ότι κατά καιρούς δεν είχαμε τα χρήματα. ΠΟΤΕ δεν ήταν τα χρήματα (εκτός της τελευταίας μεγάλης οικονομικής χρήσης). Και βέβαια σε συνδυασμό με έλλειψη μακροχρόνιας σχεδίασης και κάποιες εποχές τις μίζες.
     Δηλαδή, όταν πήραμε τα Mk-5, δεν μπορούσαμε να δώσουμε πίσω τα Mirage-2000 και να πάρουμε τότε 2 μοίρες Mk-5? ή να αναβαθμίσουμε όλα τα Μ-2000 σε Mk-5? Μπορούσαμε και δεν ήταν τότε και ιδιαίτερα μεγάλο το κόστος (και είχαμε και τα λεφτά).
     Μετά, πήγαμε και πήραμε Mk-5 τη στιγμή που ο προγραμματισμός των Γάλλων ήταν η απόσυρση των Mirage και άρα σε ορατό χρόνο το κλείσιμο της παραγωγής τους.
     Ακόμα και τα F-16, όταν πήραμε τα 50αρια, γιατί δεν αναβαθμίσαμε ταυτόχρονα τα 30άρια? ή όταν πήραμε τα 50+Adv, γιατί δεν αναβαθμίσαμε τα 30άρια (έστω?) ή/και τα 50άρια? (πάλι εποχές που είχαμε λεφτά και κινήσεις που θα ευνοούσαν και την LM και τους Αμερικανούς γενικότερα).
     Θέλω να πω ότι είναι είναι μια σειρά αποτυχημένων πράξεων που έχουν αφετηρία διάφορα κίνητρα και καταστάσεις και όχι την αποστροφή προς διάφορα ικανά συστήματα ή την εξυπηρέτηση της LM (μόνο).
     Άλλωστε το ίδιο έχει γίνει και με άλλα όπλα (π.χ. πολλές ευκαιρίες να πάρουμε σε εξευτελιστικές τιμές Leo2A4 & Α6 κ.λπ., πάλι σε εποχές που είχαμε χρήματα. Όχι άπειρα αλλά είχαμε).
     Κατά τη γνώμη μου, η όποια κατάσταση στην Π.Α. έχει προκύψει από δική μας ανικανότητα (για να μην πω και τίποτα άλλο). Δεν μας φταίει ΚΑΝΕΙΣ (ούτε φαντάσματα, ούτε ο Ερμής ο ανάδρομος, ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Γάλλοι ούτε κάτι άλλο).

     1. gdmast
      Ασφαλώς παίζει και ο πολιτικός παράγοντας που εκμεταλλεύεται η αμερικανική εταιρία αφού έχει αρκετή επιρροή στην αμερικανική πολιτική.
      Συμφωνούμε και για τους παράγοντες εντός Ελλάδος που φέρουν ευθύνες για την πολιτική επιλογών στα εξοπλιστικά και σε πολλά άλλα σημεία.

      Λιγότερη πολιτική επιρροή και πιέσεις προς την Ελλάδα με το συνηθισμένο επιχείρημα “σας έχουμε στηρίξει με παραχωρήσεις πολεμικού υλικού” από πλευράς Αμερικής, θα ήταν όμως παραπάνω από επιθυμητή στο θέμα και σε άλλα σημεία πολιτικής φύσεως,όπως π.χ. το σκοπιανό ζήτημα της ονομασίας. Για αυτό μπορώ να συμφωνήσω εν μέρη στο ότι δεν μας φταίει κανένας, όχι όμως απόλυτα όσο θα ανακατεύονται και ξένοι απρόσκλητοι και με δικιά τους πρωτοβουλία όπως οι αμερικανοί στα πολιτικά ζητήματα της γύρο περιοχής που μας αφορούν άμεσα, αλλά και στα εσωτερικά που δεν έχουν καμία δουλειά να ανακατεύονται. Ειδικά όταν μας ζημιώνουν ανεπανόρθωτα πολιτικά και οικονομικά.

      Έχουμε να λύσουμε αρκετά προβλήματα στην χώρα και χωρίς να ασχολούμαστε με τα γεωπολιτικά συμφέροντα και την εσωτερική οικονομία των αμερικανών και άλλων χωρών.

      Είναι απογοητευτικό να παρακολουθείς σαν Έλληνας συζητήσεις για νέα μαχητικά όπου ιπτάμενοι ξένων αεροποριών φιλικών κρατών-στην προκειμένη περίπτωση ένας Σουηδός- να απαντούν στο θεωρητικό ερώτημα Gripen ως ΝΜΑ για την ΠΑ; με φράσεις όπως “No way! Greece is Lockmart Territory“, αφού υπονοεί είτε εσκεμμένα είτε άθελα ότι είμαστε αποικία και ορισμένοι μας θεωρούν δεδομένους και αδύναμους που πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του ισχυρότερου συμμάχου.

  1. Επιτρεψε μου να θεσω μια αλλη διασταση ως απαντηση στην ερωτηση σου.

   Εδω Ελλαντα, οπου ο Εθνικισμος ειναι απαγορευμενο φρουτο κι οι ιθαγενεις εχουν εξασκηθει στην πρακτικη του μισελληνισμου να μισουν την ιδια τους την υπαρξη.

   A, ναι, και ο Διοικητης του ελλαντα ειναι ο εκαστοτε Αμερικανος πρεσβης !!!!!!!!!!

   1. Απο ότι ακούγεται ο εκπρόσωπος που είναι σήμερα διορισμένος στην Ελλάδα, έχει και εξειδίκευση στις πορτοκαλί επαναστάσεις και πραξικοπήματα, οπότε ότι περισσεύει πρέπει να δίνεται σε αυτή την εταιρία για να μην έχουμε συνέπειες. Απο πάνω τους ευχαριστούμε απο το βήμα στην Βουλή και επίσημα για την υποστήριξη στα Ίμια. Πραγματικοί φίλοι.

  2. Νομίζω ότι η απάντηση είναι ότι οι Αμερικάνοι είναι πιο «τίμιοι» σαν προμηθευτές. Πουλάνε κάτι πιο καλό (F-35 vs Rafale), πιο φτηνά (80 vs 120 εκατ), έχουν πολύ καλύτερο και φτηνότερο after sales, δεν μας είπαν ποτέ εγκαταλείπουμε τα F-16 ή ακόμη και τα F-4 για να πάτε να αγοράσετε τα F-35, ή θα χρεώσουμε την αναβάθμιση όσο και την αγορά καινούργιου (οι Γάλλοι το κάνουν, κάτι που δεν δείχνει respect στον πελάτη).

   Οι Γάλλοι αυτό που μοιάζει να κάνουν είναι να ενσωματώνουν στην τιμή (με όλες τις χώρες) και μια διπλωματική αμοιβή, οπότε πουλάνε λιγα κομμάτια με τεράστια περιθώρια κέρδους.

   1. Αυτό το έχω διαβάσει σε πολλά μηνύματα αλλά δεν καταλαβαίνω πως προκύπτει. Αντίθετα θεωρώ ότι το ΝΑΤΟ είναι μια διπλωματική δικλείδα ασφαλείας για τα αμερικανικά όπλα.

    Η τιμή των γαλλικών αεροσκαφών είναι υψηλότερη λόγω βιομηχανικών παραγόντων (λίγα κομμάτια).

    Η πολυτυπία κοστίζει μεν αλλά ότι πληρώνεις παίρνεις. Δες τι πάει να γίνει με τις τορπίλες που για λόγους «πιστοποίησης/κόστους» το πάνε για γερμανικές. Δηλ. θα πάμε σε μηδενικό άθροισμα υποβρυχίων και τορπιλών με την Τουρκία.

   2. Αυτό που θα πρέπει όμως να ρυθμίσουν επείγοντος στο σημείο After Sales, είναι το θέμα η φαινόμενο με τις απεργίες λιμενεργατών στην Ιταλία και όπου αλλού αράζουν για ανεφοδιασμό τα πλοία τους, στις πιο ακατάλληλες στιγμές όταν μεταφέρουν ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη που μας προμηθεύουν όταν δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σύρραξης με τους συμμάχους μας τους Τούρκους.

    Όσον αφορά το θέμα των πιο τίμιων προμηθευτών με τα καλύτερα και φθηνότερα προϊόντα, υπάρχει και μια αντίθετη άποψη.

    Ο μύθος των ακριβών γαλλικών οπλικών συστημάτων.

    https://www.linkedin.com/pulse/ο-μύθος-των-ακριβών-γαλλικών-οπλικών-συστημάτων-konstantinos-zikidis

    1. Αυτό με τις απεργίες λιμενεργατών συνέβει στην εποχή της κρίσης στην Κύπρο, όπου μας είχαν στρίμωξει με τα ανταλλακτικά για τα F-84, αν θυμάμαι σωστά τις μαρτυρίες ιπτάμενων της πολεμικής αεροπορίας. Αυτό δεν είναι και αυτό που φαντάζεται κάποιος όταν ακούει αξιόπιστη τεχνική υποστήριξη και συνεργασία.

   3. Τι τιμιότητα βλέπεις; Τα άτυπα εμπάργκο που έχουμε φάει κατά καιρούς την μη αποδέσμευση όπλων την τιμή που αναφέρεις που είναι χωρίς κινητήρα και σουίτα ηλεκτρονικών;
    Βάλε και με τα F-16 που χρειάστηκαν και δομικές ενισχύσεις.
    Δε ότι αγορά την τιμή, flyaway δεν ειναι μακριά οι τιμές τους με το Rafale να έχει μικρότερο κόστος ανά ώρα πτήσης και καθόλου παιδικές ασθένειες πια.

    1. Εγώ βλέπω ότι λέμε ότι τα Μιράζ δεν πετάνε γιατί ακόμη παιδεύονται με την FOS γιατι ακόμη και τα τακάκια τα πουλάνε χρυσαφένια, ενώ δεν έχω δει ποτέ πρόβλημα με FOS ή εν γένει service για τα F-16.

     Βλέπω επίσης ότι η τιμή για μια μέτρια αναβάθμιση των απλών Μιράζ σε κάτι καλύτερο, είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από μια αντίστοιχη αναβάθμιση των F-16.

     Οι Γάλλοι ναι μεν μας αποδεσμεύουν όπλα, αλλά και γιατί τα πληρώσαμε χρυσά, όπως και τώρα για να πάρουμε τον scalp naval θα πληρώσουμε τις Μπελάρες για αστροπλοια. Αν πούμε στην Αμερική ότι θα αγοράσουμε 2 FFG για 4 δις, ναι θα μας αποδεσμεύσουν και διαστημόπλοια.

     Δεν έχω πρόβλημα με τους Γάλλους, το πως μας φέρονται, την ποιότητα των οπλικών συστημάτων τους, απλά εφιστώ το θέμα ότι σαν έμποροι δεν είναι καλοί. Φανταστείτε να πουλούσαν το Ραφάλ στα 80 εκατ το κομμάτι, και να δεσμευόταν σε χώρες που έχουν και το F-16 ότι το κόστος του FOS ανά αεροσκάφος δεν θα ξεπεράσει το κόστος του FOS ανά κομμάτι του F-16 (ή τέλος πάντων 20-30% παραπάνω σαν πιο νέα πλατφόρμα).

     Παράδειγμα οι Μπελάρα όπου για ένα σκάφος που κανονικά θα έκανε 700 εκατ με τα όπλα, μιλάμε για κόστος 1,3 δις ή 1,5 δις με FOS, όπερ θεωρούν ότι η FOS είναι 600-800 εκατ ανά σκάφος. Συγνώμη, αλλά έχουμε πληρώσει εμείς για συντηρήσεις των ΜΕΚΟ έως σήμερα 600-800 ανά σκάφος? Είμαστε σοβαροί?

     1. Κάνεις λάθος αν θεωρείς το ποσο που αναφέρεις μόνο FOS, το βασικό είναι ο οπλισμός/εξοπλισμός του πλοίου, εμπεριέχεται και η FOS και η υποστήριξη, εκπαιδευση η δημιουργία υποδομών… κλπ κλπ

      Η αγορά νέων πλοίων με καινούργια άγνωστα υποσυστήματα και όπλα, απαιτούν και μια σειρά από υποδομές και για αυτό ειναι μεγάλο λάθος να γινονται αποσπασματικές αγορές (πχ δύο πλοίων, μια μοίρα νέων μαχητικών), μάθαμε βεβαια για ένα 2+4 σε βάθος χρόνου, αλλά οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο ειναι πραγματικά πολύ λίγες να ενεργοποιηθούν επεκτάσεις συμβολαίων, με τους προϋπολογισμούς που έχει το ΥΠΑΜ.

      Θεωρώ ότι πρέπει να πηγαίνουνε σε επιλογές που ειναι στα κυβικά μας μετρημένες κοστολογημένες και παράλληλα να εκμεταλλευόμαστε αξιόλογα μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα.

     2. ΑΙΜ

      https://disq.us/url?url=https%3A%2F%2Fwww.enikos.gr%2Fpolitics%2F717111%2Fo-kyvos-errifthi-exi-fregates-gia-to-polemiko-naftiko%3AOyHxk-mKbrPCAzWK73GW49zCfjs&cuid=4233765

      Αν αναφέρεσαι σε αυτό δεν υπονοεί 2+4 Belharra αλλά πιθανόν 2 Belharra και μετά γράφει κάτι για «σφραγίδα» Αμερικάνικη και υπονοεί επιλογή δύο λύσεων.
      Βέβαια κατά καιρούς έχουμε ακούσει και διαβάσει τέρατα παραπληροφόρησης όπως σίγουρη παραχώρηση δύο Arleigh Burke το Μάιο του 2020, Ticonderoga που έρχονται και ένα σωρό άλλα και τελικά καταλήγω στο συμπέρασμα γνωρίζοντας τι έχει συμβεί και στο παρελθόν πως η παραπληροφόρηση καλά κρατεί στη χώρα μας.

   4. Αυτί που λες αγαπητέ είναι τουλάχιστον ανακριβη.
    Δεν μπορεις να γνωρίζεις κόστη. επίσης αλλο η αγορα που ειναι το μικροτερο τιμημα στην διαδικασια χρήσης ενος μαχητικού.
    Το οτι έχουν κανει μια τεράστια μερίδα κόσμου να χαίρεται για πάμφθηνα χωρίς Σ/Α κ με iron bombs f16 2 διαφορετικών κινητήρων 4 εκδόσεων ηλεκτρονικών να σου κάνει εντύπωση για τους τίμιους προμηθευτές.

    1. Η λέξη τίμιοι είναι μια αντίφαση και εξαρχής εκτός τόπου όσον αφορά τους διαγωνισμούς με αμερικανική συμμετοχή, αφού ακόμη και στην εγχώρια αγορά τους παλεύουν όπως είναι γνωστό με σκληρούς επιδέσμους για να πάρουν συμβόλαια για το υπουργείο άμυνας.

     Η πολυτυπία στο στόλο των ελληνικών F-16 είναι όντως άλλο ένα σημείο που προκαλεί μερικά ερωτήματα όσον αφορά την τιμιότητα τους ως προμηθευτές, αφού λειτουργούν όλα παράλληλα με τα ανάλογα έξοδα εννοείται.

     Στο σημείο πιστοποίησης όπλων απορώ ακόμα πως πέτυχαν να πιστοποιήσουν έναν IRIS-T στο αμερικανικό μαχητικό, που συνεργάζεται και με το επίσης αμερικανικό σύστημα JHMCS.
     Αυτό θα τους στοίχισε πολλά και ως αντίποινα απέκλεισαν τους χρήστες του όπλου απο την αγορά του AIM-9X, αφού λειτουργούν με την λογική καλύτερα κακός και νικητής, παρά καλός και χαμένος.
     Ίσως να τους έπεισε ότι το ζήτησαν περισσότεροι χρήστες του F-16 στην Ευρώπη, όπως και η συμβατότητα των μηχανικών και ηλεκτρικών διαπασών που έχει με τον Sidewinder, αλλιώς θα μας έλεγαν τίμια και φιλικά να το ξεχάσουμε.

 16. ηρθε η στιγμη για να ασκησουμε μηχανικες, «τονωσης», της ανυπαρκτης Εθνικης υπερηφανιας κι ετσι παιζοντε ταινιες – ενας Θεος ξερει εαν ειναι προσομοιωση, καποια «συμμαχικη»ασκηση ή μια πραγματικη εναερια αναμετρηση κι βεβαια δεν εχουμε καμια δυνατοτητα εξακριβωσης της πραγματικης ημερομηνιας – αμφιβολης αυθεντικοτητας για να «παρει» τα πανω του το ποπολο κι να μην εξεγερθει;;;;

  Ενα ενα εχω να πω, καλο το PSYOP (psychological operation), αλλα πλεον η οποια εξεγερση ΔΕΝ ειναι δυνατον να αποφευκτει. Ο Γορδιος δεσμος εχει λυθει πλεον κι η οχθες του Ρουβικωνα εχουν διαβει !

  υ.γ.
  Η εμπιστοσυνη πλέον ερχεται απο απτες πραξεις κι γεγονοτα, δλδ, ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ του Εχθρου – ολα τα αλλα ειναι πλανη κι εξαπατηση !!!

 17. Και εγώ χαίρομαι με τέτοια βίντεο, αλλά άλλο το χαίρομαι και άλλο το να μου δημιουργεί ψευδαισθήσεις.

  Άμα το δει κανείς από ρεαλιστική σκοπιά, είναι σίγουρα ότι αντίστοιχα βίντεο έχουν και οι Τούρκοι (ΟΚ πες έχουμε περισσότερες νίκες αλλά όχι όλες), απλά είναι προφανές ότι δεν τα βλέπουμε. Πχ μπορεί να τον είχε λοκάρει 3 φορές πριν ο άλλος και εμείς να έχουμε δει την μία που τον λόκαρε ο δικός μας.

  Δεν το λέω για να μειώσω τους δικούς μας, είναι καλύτεροι, αλλά δεν έχω ψευδαισθήσεις.

  Επίσης, ναι αγαπάμε Μιράζ, αλλά εντάξει, αυτό το άρθρο πιο πολύ σαν Γαλλικό διαφημιστικό για αναβάθμιση και αγορά Ραφάλ είναι (όχι σκόπιμα αλλά από ενθουσιασμό για το βίντεο και το αεροπλάνο).

  Πάντως πριν κάποιους μήνες είχα διαβάσει συνέντευξη ιπτάμενου που είχε πετάξει και με τα δύο και είχε πει:
  1) Σαν τρόπος πτήσης (πετούμενο) ευχαριστιέσαι περισσότερο το Μιράζ, είναι πιο ομαλό, προβλέψιμο κτλ.
  2) Σαν πιλότος που κάνει δουλειά, ευχαριστιέσαι περισσότερο το F-16, το κόκπιτ του είναι πιο φιλικό στον πιλότο (με δικά μου λόγια, σαν στο ένα να είσαι σε δερμάτινα θερμαινόμενα bucket καθίσματα και καντράν οργάνων τελευταίας τεχνολογίας, και το άλλο ένα σπαρτιάτικο που θυμίζει 10-15 χρόνια πίσω). Το Μιράζ είναι πιο άβολο, στο F-16 ενοχλεί ότι είσαι λίγο ψηλά σαν να είσαι στον αέρα (το κουβούκιο εξέχει πιο πολύ).
  3) Σε αερομαχία εξαρτάται από τις παραμέτρους και το ύψος στο οποίο θα γίνει η αερομαχία
  4) Σε όπλα

  Στο τέλος νομίζω εμμέσως (αλλά όχι ευθέως) φαινόταν να προτιμάει το F-16. Όσον αφορά το λογισμικό, ΑΙ του Μιράζ, παίζει η διαφορά να έγκειται στο ότι οι Αμερικανοί να μην το αποδέσμευσαν πλήρως σε εμάς, μου φαίνεται πολύ περίεργο να μην μπορεί να κάνει κάτι τόσο ευκολάκι ια τους Αμερικανούς, που σε τελική ανάλυση στο ΑΙ είναι μπροστά από τους Γάλλους

  Και μια το έριξα και λίγο στο διάβασμα, είδα 2 ενδιαφέροντα πράγματα στο wiki. Ο Mica λέει εξοπλίζει και F-16 block 60 (?) ενώ παράλληλα ο υπερυθρος ανιχνευτής του, όσο ακόμη είναι στο αεροπλάνο, μπορεί να χρησιμεύσει και να μεταδίδει πληροφορίες στο αεροσκάφος σαν έξτρα σένσορας (Οκ φαντάζομαι όχι με τις δυνατότητες του legion pod, αλλά καλο και αυτό)

  1. Συγνώμη αλλά εκφράζετε τραγικές ανακρίβειες στο σχόλιό σας, σε βαθμό που είναι να απορεί κανείς αν διαβάσετε ποτέ το παρόν άρθρο. Εγώ καλόπιστα θα πιστέψω πως το διαβάσετε, αλλά τότε προφανώς δεν συνάδει με τις άκαμπτες προκαταλήψεις και πεποιθήσεις σας και φαίνεται να σας δημιουργεί μια γνωστική ασυμφωνία κατά την οποία απορρίπτονται επιλεκτικά κάποια δεδομένα ώστε να αποφευχθεί μια εσωτερική σύγκρουση και αντίφαση.

   Το cockpit του Mirage 2000-5 MkII μόνο σπαρτιατικό και 10-15 χρόνια πίσω δεν είναι, είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην ΠΑ.
   https://image.noelshack.com/fichiers/2015/27/1435657281-13452889204-cdda957a71-o.jpg

   Οι υπέρτερες δυνατότητες του Mirage 2000-5 σε σχέση με το F-16 στον αεροπορικό αγώνα είναι διαπιστωμένες ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ εδώ και χρόνια δεν είναι «Γαλλικό διαφημιστικό». Αντίθετα δεν είδα ποτέ παρακολουθώντας τα σχόλιά σας να έχετε παρόμοιες επιφυλάξεις για το F-35 που δεν έχει περάσει ακόμα ούτε την φάση της… Αρχικής Επιχειρησιακής Αξιολόγησης & Δοκιμών (IOT&E), πόσο μάλλον της καθημερινής υπηρεσίας και τριβής με τον αντίπαλο όπως το Mirage, και για το οποίο φαίνεται να είστε σίγουρος με κάποιο τρόπο που όμως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί πέραν των… διαφημιστικών της Lockheed. Δύο μέτρα και δύο σταθμά που λέμε…

   1. Όπως είπα, αγαπώ και εγώ τα Μιράζ, ωστόσο νομίζω ότι οποιοσδήποτε διαβάσει το άρθρο, καταλαβαίνει ότι περιγράφει μια καταιγιστική υπεροχή του Μιράζ, έναντι ακόμη και ενός F-16 52+, το οποίο είναι λίγο υπερβολή σε διάφορα σημεία.

    Το Μιράζ είναι ανώτερο του F-16 σε συγκεκριμένες συνθήκες και περιστάσεις και τούμπαλιν. Ούτε το ραντάρ του F-16 52+ είναι κατώτερο του RDY-2, ούτε το γεγονός ότι το F-16 μπορεί να κουβαλήσει 4 AΙΜ 120C ενώ το Μιράζ 6 Mica είναι καμιά τρομερή διαφορά, γιατί απλά ο AIM 120C έχει σημαντικότερα μεγαλύτερη εμβέλεια από τον MICA (οπότε είναι πιο ογκώδης, πιο βαρύς και φορτώνεις λιγότερους).
    Απλά οι πύραυλοι που φέρουν τα δύο έχουν άλλη φιλοσοφία, το ένα έχει ΑΙΜ120C για αποστάσεις έως 105 χλμ και IRIS-T για κοντινές (πχ 20χλμ) και το άλλο MICA για 1 έως 80 χλμ (τραβηγμένα). Το κάθε ένα έχει τα καλά και τα κακά του. Περαιτέρω είναι προφανές ότι ένα Μιράζ δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ 24 F-16 της Τουρκίας για να τα ιχνηλατήσει κτλ.

    Για το F-35 δεν νομίζω ότι έχει έννοια να το συζητήσουμε, είναι άδικο να το συγκρίνω με αεροσκάφη 3ης ή ακόμη και 4ης γενιάς, η δουλειά του είναι να κερδίζει πολέμους, όχι να κάνει αναχαιτήσεις, οι αντίπαλοι δεν θα καταλαβαίνουν καν ότι τους αναχαιτίζει αφού δεν θα το βλέπουν στα ραντάρ τους.

    Το F-35 δεν είναι για καιρό ειρήνης να πάει να κάνει αναχαίτιση και ακροβατικά, το F-35 είναι σε καιρό πολέμου να πάει μια μοίρα και να κάνει μια εκκαθάριση όλων των στρατηγικών στόχων ή της μισής αεροπορίας τους στο έδαφος σε μια νύχτα και μετά να αφήσει τα F-16 και Μιράζ να κάνουν το τελείωμα, ή σε καιρό πολέμου να δεις 4 εχθρικά να στείλεις ένα F-35, να κάνει την βόλτα του, από τα 150 χλμ να τα ρίξει και να ξαναγυρίσει πίσω, και την ώρα που θα προσγειώνεται οι αντίπαλοι που θα πέφτουν με τα αλεξίπτωτα να αναρωτιούνται από που τους ήρθε. Σαν να στέλνεις ένα Μιράζ F-1 να αντιμετωπίσει Spitfire, τέλεια τα Spitfire για την γενιά τους και σούπερ, αλλά άλλη γενιά.

    Όσον αφορά την φάση της αρχικής επιχειρησιακής αξιολόγησης κτλ, καταλαβαίνω ότι οι Red Flag ξαφνικά έγιναν βαρετές καθώς τα αποτελέσματα ήξεραν πριν την άσκηση ποια θα είναι ενώ οι Ισραηλινοί ήδη το χρησιμοποιούν σε αποστολές, και μόλις είδαν τι κάνει, άρχισαν να παραγγέλνουν και άλλα. Προτιμώ να αξιολογώ τι δείχνουν οι πράξεις όσων τα δοκίμασαν από τα άρθρα και εκθέσεις που γράφονται.

    1. Δεν συνεχίζω άλλο την συζήτηση όχι γιατί συμφωνώ με οτιδήποτε απ’ ότι λέτε, αλλά γιατί είμαι πλέον πεπεισμένος ότι θα χάσω τζάμπα τον χρόνο μου ενώ τα λογικά άλματα και οι στοχευμένες ανακρίβειες που εκφράζετε μου είναι πλέον τόσο γνωστά από άλλους το ίδιο αλεξίσφαιρους στα γεγονότα σχολιαστές με εσάς οι οποίοι που έχουν παρελάσει κατά καιρούς σε κύματα από τις περισσότερες ιστοσελίδες.

     1. Ακριβώς ότι είχα στο μυαλό μου και εγώ, θα γλυτώσουμε τουλάχιστον τον χρόνο μας.

  2. Πολυ ανώτερο το Mirage -5Mk.2 σε ότι έχει να κάνει με φιλικότητα προς το χρήστη, εργονομία κλπ.
   Η εκτίμηση σας είναι παντελώς λαθασμένη.

  3. Επειδή από την μία μπορεί να κάνω λάθη, από την άλλοι δεν λέω ότι να’ναι, και με προβλημάτισε το γεγονός ότι αναφέρθηκε ότι κάνω λάθος, έσκασα και έψαχνα την συνέντευξη, το οποίο δεν ήταν εύκολο γιατί αποδείχτηκε ότι δεν ήταν γραπτή συνέντευξη αλλά προφορική οπότε δεν το έπιανε το γκουγκλάρισμα.

   Την βρήκα την συνέντευξη τελικά, ήταν του πτέραρχου Γεωργούση, και ναι είχα κάνει λάθος (τα θυμόμουν ανάποδα).

   Πως το είπε ένας πολιτικός, Mea Culpa, το θέμα είναι να το αναγνωρίζουμε για να γινόμαστε καλύτεροι.

   Όπως και να έχει η αναφορά αρχίζει στο περίπου 37.40 του βίντεο (το Μιράζ σκέφτεται και τον πιλότο, σε 200 ώρες στο F-16 η μέση μου πόνεσε πιο πολύ από χιλιάδες ώρες στο Μιράζ):

   https://www.youtube.com/watch?v=ERusYFDGskk&feature=emb_logo
   https://www.militaire.gr/quot-pos-tha-vlepoyme-to-f-35-kai-pos-den-tha-ginoyme-quot-chrisimoi-ilithioi-quot-tis-periochis-quot-o-pterarchos-georgoysis-exigei/

  4. Σόρρυ λλά μόλις τώρα είδα ότι ένα σχόλιό μου όπου έλεγα ότι έκανα ένα λάθος, τελικά για κάποιο λόγο δεν φαίνεται.

   Όπως και να έχει, επειδή όταν βλέπω να μου λένε ότι κάνω λάθος δεν τα βλέπω δογματικά αλλά σκέφτομαι μήπως όντως κάνω λάθος, έψαξα για μέρες την συνέντευξη που έλεγα (επειδή είναι βίντεο και όχι γραπτή συνέντευξη δεν την έβρισκε το google)

   Ήταν του πτέραρχου Γεωργούση που την ξαναειδα, θυμόμουν σωστά το θέμα της πλοιμότητας που είχε αναφέρει ότι το Μιράζ ήταν πιο ευχάριστο/σταθερό, όμως έκανα λάθος για το θέμα της ευχρηστίας του κοκπιτ για τον πιλότο, καθώς είπα χαρακτηριστικά ότι το Μιράζ σκέφτεται και τον πιλότο, με πάνω από 1.600 ώρες στο Μιράζ ήταν μια χαρά, με 200 ώρες στο F-16 τον πονούσε η μέση του.

   Η ερώτηση γίνεται στο 37.40 και η απάντηση 38.15
   https://www.youtube.com/watch?v=ERusYFDGskk

 18. Αυτά είναι για fun boys και εσωτερική κατανάλωση. Εξάλλου το ποιός είναι καλύτερος στα dog fights μάλλον θα είναι αδιάφορο σε περίπτωση πραγματικής σύγκρουσης.

  Μερικές φορές είναι απαραίτητα και τα εσωτερικής κατανάλωσης, δεν κατακρίνω.

  Περιμένω όμως κυρίως ουσία απο την ηγεσία. Τι γίνεται με τα εκπαιδευτικά, τι γίνεται με όπλα που λήγουν, με καθηλωμένα ά/φοι λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών, τι γίνεται με την αεράμυνα, με πολλαπλασιαστές ισχύος, με ΗΠ κλπ

 19. Το βίντεο είναι παλαιότερο..του επεισοδίου με το το ελικόπτερο του υπουργού(αυτό δε μειώνει την αξία του πιλότου και του μέσου)όμως οι πολιτικάντιδες τύπου γκορτσου.. πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη..αλήθεια αν γινόταν κάτι τέτοιο επί καμένου ή Αποστολάκη θα γινόταν της π…..αα ο Μάιος ήρθε..ΑΒ όχι ..τουλάχιστον μας έμεινε η βυθοκορος…επίσης οι «μακεδονομάχοι» έπαψαν να μιλάνε (με γεμάτο στόμα άλλωστε είναι αγένεια)..η συμφωνία με τα Σκόπια ισχύει μόνο από την Ελληνική πλευρά και δεν έχουνε αλλάξει ούτε τέλεια…κλείσανε τα πάντα με πλαστά στοιχεία μετρούσαν νεκρούς τους πάντες απο κορωνοιο απλός για να γλυτώσουν το τομάρι τους..αποτέλεσμα…ύφεση πέρα από κάθε φαντασία…τις φρεγάτες και τη συμφωνία με τους Γάλλους την έχουνε τρεναρει..όσο δε περνάει..για τη δώσουνε άλλου
  .κλογές έρχονται…ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΣΚΟΠΟ..ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΛΕΓΟΥΝ ΠΡΙΝ ΝΙΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΎΦΕΣΗΣ ..ΠΟΛΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ..μια τετραετία ακόμα θα μαθαίνουμε ότι ο Καποδίστριας ήταν δικτάτορας..ότι με 38 ευρώ τη βδομάδα τα βγάζει πέρα..ότι τα Κεκ θα περνούμε τα μισά λεφτά εν είδει νταβατζη..από πλητομενους..κτλ..α και εκεί στην ΕΑΒ δε θα γίνεται και 300 κιλά φάτε μια μείωση να γίνετε fit..

 20. Τις δυνατότητες του Mirage τις ξέρουμε, το γιατί δεν πήραμε περισσότερα και γιατί το απαξιώνουμε δεν ξέρουμε! Το f16 είναι υποδεέστερο στην κινηματική του ικανότητα και λόγω επιτυχημένης εμπορικής πορείας το έχουμε θεοποιήσει. Ελπίζω τα αναβαθμισμένα, όταν έρθουν, να έχουν τουλάχιστον τις ηλεκτρονικές επιδόσεις των Mirage.

  1. Και τα F-16 τα απαξιώνουμε, Γιατί όταν πήραμε τα 50αρια δεν αναβαθμίσαμε τα 30άρια και τα έχουμε τώρα για πούλημα, λες και μας περισσεύουν? Γιατί πέρα από τις δυνατότητες, δεν μας ενδιέφερε και ομογενοποίηση?
   Γιατί δεν αναβαθμίζουμε τώρα τα 50άρια σε V? Και αυτά για φούντο? Γιατί μας λείπουν ατρακτίδια (σιγά το κόστος).
   Απλά, δεν υπάρχουν απαντήσεις, ούτε είναι μόνο στα Mirage τα λάθη.

  2. Εν μέρει, κακώς, τα απαξιώνουμε εμείς και εν μέρει οι Γάλλοι *για να πάρουμε τα Ραφάλ). Αναβαθμίσεις για τα F-16 πουλιούνται και θα πουλιούνται (και θα βγαίνουν) για χρονια ακόμη, για τα Μιράζ, δυστυχώς τελος

 21. Επιπλέον του link που έβαλε ο Χρήστος ανωτέρω, ακόμη ένα:

  https://www.youtube.com/watch?v=0GGNbgV4crk

  Για όποιον βαριέται να το ακούσει (ή διαβάσει του υπότιτπλους) για όλο, μερικά που βρήκα ενδιαφέροντα:

  1) Ναι ο Έλληνας επικράτησε κατά κράτος του Τούρκου
  2) Η ένταση των ελιγμών δεν ήταν τέτοια που θα υποδείκνυε μια σκληρή αερομαχία, μοιάζει να θεωρεί ότι ήταν πολύ χαλαροί οι ελιγμοί κτλ.
  3) Ήταν έξυπνο που ο Έλληνας το έφερε εκεί που ήθελε και είχε πλεονέκτημα, ήταν περίεργο που ο άλλος ΄δεν είχε ιδιαίτερο πλάνο να αντιδράσει και να γυρίσει το παιχνίδι, και σε κάποια φάση μοιάζει ότι έχασε παντελώς τον Έλληνα και εκεί «παραδόθηκε» (ο αντίλογος από εμένα θα ήταν ότι μπορεί και να διαβάζουν τι τακτικές ακολουθούν οι Έλληνες για να πάρουν πλεονέκτημα, χωρίς να δείχνουν αυτοί πως θα αντιδράσουν στις κινήσεις των Ελλήνων και να το φυλάν για αργότερα).
  4) Από την άλλη ο Τούρκος είχε ένα εγγενές μειονέκτημα, το ότι έφερε και δύο δεξαμενές στα φτερά του (τι τις ήθελε), οπότε είχε και αυξημένο βάρος και μειωμένες επιδόσεις από κανονικά.
  5) Στο 6.40 περίπου αναφέρει ότι ένα «καθαρό» F-16 θεωρητικά δεν θα μειονεκτούσε έναντι του Μιράζ, παρακάτω φυσικά αναφέρει ότι λόγω του βολικού ύψους που τον πήγε ο Έλληνας, ο Έλληνας είχε το πλεονέκτημα, ενώ και οι δεξαμενές περιόριζαν τον Τούρκο (μπορεί να περιόριζαν και τα G που μπορεί να πάρει).

  Τέλος νομίζω κάπου αναφέρθηκε ότι ο Έλληνας είχε φτάσει τόσο κοντά που δεν είχαν νόημα οι πύραυλοι και θα γυρνούσε (ή γύρισε) σε πυροβόλο. Πάντως νομίζω ότι αυτό που ανέφερε ότι είναι μια χαλαρή αναχαίτιση/αερομαχία και όχι ένα σκληρό dogfight είναι το βασικό.

  Έτσι και αλλιώς, νομίζω ότι και οι δύο ψιλοαγκαρία κάνουν, τον έναν τον αναγκάζουν οι πολιτικοί του, για διπλωματικούς και πολιτικούς λόγους να καταγράφει παραβάσεις και ο άλλος υπερασπίζει την πατρίδα του έναντι ενός που κάνει αγγαρεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *