Οι πληροφορίες ότι η Αμερική θα συμμετέχει στην τριμερή συνάντηση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου για την τρομοκρατία, είναι σίγουρα εντυπωσιακές. Όπως και ότι ο διάλογος της Ουάσιγκτον με την Αθήνα και τη Λευκωσία έχει αναβαθμιστεί και είναι πλέον στρατηγικός.
Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ για το HELLAS JOURNAL
Η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε συστηματικά, για να μην ενοχληθεί η κατοχική δύναμη Τουρκία, να έχει στρατηγικές επαφές με τη Λευκωσία, παρά το γεγονός ότι μονίμως ζητούσε από την Κύπρο διευκολύνσεις, τις οποίες βεβαίως έπαιρνε πριν ακόμα στείλει το αίτημα! Όλες οι συναντήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων με τους Κύπριους ομολόγους τους, είχαν αφετηρία το Κυπριακό, όπου η Αμερική βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Τουρκίας και εναντίον της Κύπρου.
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αρνήθηκε ποτέ και τίποτα στους Αμερικανούς, οι οποίοι διαθέτουν δικές τους εγκαταστάσεις στο νησί εδώ και 45 τόσα χρόνια, και πάντα ήταν ο βολικός «εταίρος» για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Άτυπα και χωρίς να υπάρξει σχετική στρατιωτική συμφωνία, οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα κυπριακά αεροδρόμια. Μονίμως…
Τα παραπάνω δεν συνέβαιναν με την Ελλάδα. Οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διαφορετικές και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει και καλύτερες. Είναι και αυτό ένα ελληνικό… μυστήριο!
Η κατάσταση έχει πλέον βελτιωθεί προς όφελος της Ελλάδας και έχει αλλάξει για την Κύπρο. Οι παρατηρητές των ενεργειακών εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουν ότι θα δούμε να εξελίσσονται συνεργασίες, που θα μας κάνουν να τρίβουμε τα μάτια μας. Μακάρι, διότι από υποσχέσεις έχουμε χορτάσει. Η Κύπρος, αν είναι και σήμερα υπό κατοχή, ευθύνεται πρωτίστως η υπερδύναμη. Οι Αμερικανοί του Χένρυ Κίσινγκερ βοήθησαν την Τουρκία να εισβάλει στο νησί. Και για 44 χρόνια πίεζαν με μανία για να δεχθεί ο κυπριακός λαός τα τετελεσμένα της κατοχής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη δίνη μίας άνευ προηγουμένου κρίσης με την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι σχέσεις είναι τραυματισμένες και ακούμε πλέον και επίσημους αξιωματούχους να ψιθυρίζουν ότι ο δρόμος που πήρε ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει επιστροφή.
Στις 12 Οκτωβρίου θα εξεταστεί, για μία ακόμη φορά, η αίτηση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον για να αφεθεί ελεύθερος να επιστρέψει στην Αμερική. Οι μέχρι σήμερα δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ενθαρρυντικές, αν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο εκφράζει δειλά αισιοδοξία ότι ο Πάστορας θα επιστρέψει σύντομα στο ποίμνιό του, στην Αμερική.
Βεβαίως, ακόμα και αν έχει αίσιο τέλος το δράμα του κ. Μπράνσον, οι σχέσεις δεν θα διορθωθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Αντίθετα. Η αμερικανική γραφειοκρατία νοιώθει προδομένη από τον Ερντογάν, αλλά το κυριότερο και χειρότερο που συμβαίνει στην Ουάσιγκτον, είναι ότι έχουν εκτεθεί ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς.
Η Ουάσιγκτον έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της στην Άγκυρα. Εάν δεν απελευθερωθεί ο Πάστορας στις 12 Οκτωβρίου, την ίδια μέρα θα χτυπηθεί αλύπητα με κυρώσεις η τουρκική επιχειρηματικότητα. Άλλωστε, το έγραψε και η εφημερίδα Χουριέτ, η οποία πλέον έχει ενταχθεί και προσφέρει υπηρεσίες στην οικογένεια του κ. Ερντογάν. Οπότε, ο πρόεδρος της Τουρκίας πρέπει να επιλέξει:
-Ή αφήνει ελεύθερο τον Πάστορα και διασώζει (κάπως) την οικονομία της Τουρκίας, αν και το ΔΝΤ δεν θα το γλιτώσει.
-Ή αρνείται και αναλαμβάνει και τις ευθύνες για τις συνέπειες.
Ότι και να συμβεί, πάντως, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στις νέες συμμαχίες που έχουν ήδη συσταθεί με πρωτοβουλίες του Ισραήλ. Σ’ αυτές τις νέες συμμαχίες, ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει εντάξει και την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα χρησιμοποιηθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, ώστε να σχηματιστεί ένα τόξο, που θα ξεκινά από τη Βόρεια Ευρώπη και θα καταλήγει στο Εβραϊκό Κράτος. Στο αμερικανικό τρένο έχει ανέβει εδώ και πολύ καιρό η Αίγυπτος του στρατηγού αλ Σίσι.
Όλα τα παραπάνω είναι καλά, αλλά την ίδια στιγμή είναι και επικίνδυνα. Διότι αν ανατραπούν, μερικές χώρες θα μείνουν εκτεθειμένες και ανυπεράσπιστες.
Η νέα κατάσταση πραγμάτων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, βιάζεται για να ολοκληρωθούν οι νέες συμμαχίες, διότι η πρόβλεψη είναι ότι ο κ. Ερντογάν, ακόμα και αν απελευθερώσει τον Πάστορα Μπράνσον, δεν θα εγκαταλείψει τη Ρωσία και το Ιράν. Ήδη έχει δηλώσει ότι η στρατηγική σχέση της Τουρκίας με τη Μόσχα θα αναπτυχθεί περαιτέρω και έχει ανακοινώσει ότι δεν θα υπακούσει και δεν θα επιβάλει εμπάργκο στο Ιράν, όπως απαιτεί ο πρόεδρος Τραμπ.
Τα πράγματα για την Ελλάδα και την Κύπρο, σε σχέση με την Αμερική, ξεκαθαρίζουν κάθε μέρα που περνά. Οι αξιωματούχοι που ασχολούνται με τη νέα στρατηγική σχέση περπατούν κυριολεκτικά σε τεντωμένο σχοινί δεμένο πάνω από τον γκρεμό. Εάν περάσουν στην άλλη όχθη του ποταμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν αλλάξει πολιτική στη γειτονιά μας…
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο υπόγειος ψυχρός πόλεμος της Αμερικής και της Ρωσίας εξελίσσεται στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Και στις δύο περιοχές έχει ένα προβάδισμα η Ουάσιγκτον, αλλά ο ρωσικός κίνδυνος πάντα καραδοκεί. Η ήττα του Ζόραν Ζάεφ στο δημοψήφισμα αποτελεί το ηχηρό μήνυμα της Μόσχας, λένε οι ειδικοί και εμείς δεν έχουμε λόγο να μην τους πιστέψουμε…