Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογος Λουίτζι ντι Μάιο υπογράφουν σε περίπου δύο ώρες υπογράφουν επίσημη διπλωματική συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται έπειτα από την επίλυση των προβλημάτων που πήγαζαν κυρίως από τις ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος. Oι κ. Δένδιας και ντι Μάιο κατέληξαν στην υπογραφή μιας συμφωνίας, η οποία ολοκληρώνει ένα μακρύ και πολυετή κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη. Πρακτικά, πρόκειται για καθ’ ύψος (από τον βυθό προς την επιφάνεια) επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.

Η επικείμενη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Comments

 1. Oταν λέμε ΑΟΖ εννοούμε αποκλειστική οικονομική ζώνη, αποκλειστική οικονομική δραστηριότητα αρα εαν αληθεύει οτι οι Ιταλοί ζητάνε άδεια να ψαρεύουν τοτε είναι άτοπο και θα είναι παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας εαν αυτό πραγματοποιηθεί !

  Έχουμε πιάσει τόσο πάτο στην εξωτερική πολιτική που η απεμπόλιση κυριαρχικών δικαιωμάτων για να υπογράψουμε μια συνθήκη που επικυρώνει τα δικαιώματα της Ελλάδας όπως ορίζονται απο το Διεθνες δίκαιο θεωρείται επιτυχία.

  1. Οι Ιταλοί έχουν πράγματι ιστορικούς τίτλους.
   Οι ιστορικοί τίτλοι αναγνωρίζονται απ το διεθνές δίκαιο, συνεπώς, όλα καλά.

    1. Δεν ξέρω. Σίγουρα ισχύει για τον καθορισμό ΑΟΖ και για χωρικά ύδατα εφόσον «συνορεύουν ή είναι αντικριστά» (δλδ απέχουν λιγότερο απο 24ν.μ υποθέτω)

 2. @eksothen
  δες την περιπτωση της Κυπρου σε παρακαλώ, Δεν είναι ετσι απλά.
  Τωρα τρεχουν διαπραγματευσεις Κυπρου με τον Άσσαντ.

  1. Αυτόν μέχρι εχθές δεν τον αναγνώριζαν κάν ως νόμιμο ηγέτη της Συρίας στην ΕΕ αφού παπαγαλίζαν τις αμερικανικές μπαρούφες, και σήμερα μπαίνει χώρα μέλος της εε σε διαπραγματεύσεις με τον Άσαντ;

   Δεν λέω ότι είναι λάθος η συνομιλία με τον Άσαντ, απλά εκπλήσσομαι με την απότομη στροφή της Ευρώπης στο θέμα της Συρίας.

 3. Το παν είναι αν στον χάρτη ΑΟΖ θα συμφωνηθούν και οι συντεταγμένες στο κάτω αριστερό μέρος της ΑΟΖ μας (που είναι σαν η τριεθνής ΑΟΖ Ιταλίας Ελλάδος Λιβύης) που ουσιαστικά θα δημιουργεί τετελεσμένο με την Λιβύη, ή όχι.

  Όπως και να έχει είναι θετικό βήμα, το επόμενο πρέπει να είναι με την Αίγυπτο, οι Αλβανία ως σύμμαχος των Τούρκων απλά θα μας κάνει τσαλίμια και δεν θα τελειώνουμε ποτέ.

 4. Η μητέρα των μαχών για την ΑΟΖ θα δοθεί στην ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που ουσιαστικά αφορά μια τεράστια περιοχή, ακυρώνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και θέτει το πάτημα για την Κύπρο. Νομίζω ότι χάσαμε μια τέλεια ευκαιρία όταν ο Σίσι είχε κάκιστες σχέσεις με τους Τούρκους, μετά πήγε να κάνει μια επαναπροσέγγιση, και τώρα η φάση είναι περίεργη:

  – Μπορεί ο Σίσι να τα έχει πάρει στο κρανίο με τους Τούρκους και την Λιβύη άρα να συμφωνήσει μαζί μας σε μια win win κατάσταση, ή

  -Μπορεί να κάνει κανα ντηλ με την Τουρκία, ότι θα του αφήσει την μισή Λιβύη και αυτός θα τους δώσει την ΑΟΖ μας, κάτι που θα είναι καταστροφή (η βασική μας ελπίδα να μην πραγματοποιηθεί αυτό, είναι να νικήσει ο Χαφτάρ στην Λιβύη, ή τουλάχιστον να πάρει πολύ τα πάνω του. Δηλαδή εκεί για να μην χάσουμε ΑΟΖ θα πρέπει η Αίγυπτος να προσανατολίζεται σε ολοκληρωτική νίκη έναντι της Τουρκίας και των αδερφών μουσουλμάνων.

  1. Συμφωνώ πως το πολιτικό προσωπικό δεν πρέπει να έχει ευθυνοφοβία και να προχωρήσει σε μια συμφωνία win-win με την Αίγυπτο και ταυτόχρονα οριοθέτηση με την Κύπρο.
   Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο.
   Η συγκυρία είναι ευνοική και θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

   Σε κάθε περίπτωση η στρατιωτική ηγεσία πρέπει να ζητήσει επιτακτικά την άμεση ενίσχυση του στόλου και γενικότερα των ΕΔ αλλά και οι πολιτικοί να αρχίσουν να βλέπουν πέρα από τη μύτη τους γιατί χωρίς ισχυρές ΕΔ δεν υπάρχει διπλωματία ούτε και σε παίρνει κανείς στα σοβαρά.

   1. Όλα ξεκινούν όμως απο την οικονομία, απο αυτή εξαρτάτε αν θα έχεις αυτάρκεια και πολιτική ισχύς με τα ανάλογα στρατιωτικά μέσα ως εργαλεία της πολιτικής όπου η όταν χρειαστούν.

    Όπως έλεγε ο Κονδύλης παλιότερα, πρέπει να γίνει αλλαγή αντίληψης πρώτα, για να μπορούν να ακολουθήσουν και αυτά που χρειάζονται σε μια χώρα που θέλει να έχει σοβαρή αντιμετώπιση απο φίλους και εχθρούς.

    -Ο κυριότερος αντίπαλος μιας εθνικής στρατηγικής δεν είναι άλλος από τον παρασιτικό καταναλωτισμό, ο οποίος σε ένα «φθίνον έθνος», όπως το ελληνικό, οδηγεί αναπόφευκτα στην υπερχρέωση.

    -Αν ο Ελληνισμός θέλει να επιβιώσει ως διακεκριμένη ταυτότητα, το πρώτο που θα έπρεπε να κάμει θα ήταν να παράγει όσα τρώει. Δεν εννοώ διόλου κάποιαν οικονομική «αυτάρκεια» με την παλαιά έννοια, αλλά την απαλλαγή από την πολιτική και την πρακτική του παρασιτικού καταναλωτισμού. […] Ειδάλλως είναι αναπόφευκτη η πτώση στα κατώτερα σκαλιά του διεθνούς καταμερισμού της εργασίας, η καταχρέωση και η πολιτικοστρατιωτική εξάρτηση. … Η αναστροφή της απαιτεί γενναία παραγωγική προσπάθεια, προηγμένη τεχνογνωσία και ριζική θεσμική εξυγίανση, καθώς και ένα εκπαιδευτικό σύστημα εντελώς διαφορετικού επιπέδου…

    https://www.huffingtonpost.gr/entry/otan-o-kondeles-eyrafe-yia-ta-ellenotoerkika-kai-yia-ten-moiraia-schese-ellenikoe-ethnoes-kai-elladikoe-kratoes_gr_5abca90de4b06409775d4bb6

    Η όπως επισήμανε στις μέρες μας και ο Ι. Σαββίδης σε πρόσφατη συνέντευξη του σε ρωσική εφημερίδα, λέγοντας ότι «ο ισχυρός αντλεί δύναμη από την ικανότητά του να σχηματίζει ικανή ομάδα και να μη φοβάται να περιλαμβάνει σε αυτή πιο επαγγελματίες απ΄ ότι είναι ο ιδιος».

    https://m.youtube.com/watch?feature=emb_title&v=FMCwiGyh4do

 5. Η συμφωνία είναι για6 nm η για 12nm?
  Η AOZ ξεκινάει εκεί που τελειώνουν τα εθνικά ύδατα
  Το έχει βρει κανένας αυτό το σημείο?

  Επίσης πάνω από τη Κέρκυρα είναι κάτι νησάκια έχει βρει κανένας εάν λαμβάνονται υπόψη?
  Διαπόντια τα λένε?!

  Νομίζω ότι το εάν έχουν η όχι AOZ ήταν ένα από τα conflict points με τους αλβανούς

  1. Η ΑΟΖ με την Ιταλία πατάει ακριβώς πάνω στη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα που είχαμε συμφωνήσει το εβδομηντα-κάτι. Σε κείνη την συμφωνία οι διαπόντιοι έχουν επήρεια, αλλά όχι πλήρη 100%.

   Για τα 12 ν.μ υπάρχει μια ανακοίνωση προς την ΕΕ οτι όταν επεκτείνουμε οι Ιταλοί θα μπορούν να ψαρεύουν αυτά που ψαρεύανε ανάμεσα στα 6 και 12.

  2. CK

   Για το από που ξεκινάει η ΑΟΖ:
   «Ο κ. Καρυώτης , εξήγησε ακόμη γιατί είναι φαιδρότητες τα περί τμηματικής επέκτασης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, σημειώνοντας ότι μόνο ενιαία πρέπει να γίνει, τονίζοντας ότι ΑΥΤΆ ΠΕΡΙΛΑΜΒΆΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΟΖ , ΠΟΥ ΜΕΤΡΙΈΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΞΗΡΆ ΚΙ ΌΧΙ ΜΕΤΆ ΤΑ ΧΩΡΙΚΆ ΎΔΑΤΑ, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί ακόμη και ειδικοί στην Ελλάδα.»

   https://www.youtube.com/watch?v=tz4wh5b0nVY

 6. Καταρχην θετικη εξελιξη…

  Τωρα μενει να δουμε και τι περιλαμβανει η συμφωνια.Αν τα Διαποντια και το τριεθνες Ιταλια-Λιβυη-Ελλαδα δεν εχουν ξεκαθαρη αναγνωση…τοτε μιλαμε απλα για επικοινωνιακη πολιτικη ακομα μια φορα…

 7. Θετική εξέλιξη αν και δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες με τα αλιευτικά «θέλω» των Ιταλών σύμφωνα με κάποιες διαρροές.
  Μακάρι να προχωρήσει και η οριοθέτηση με την Αίγυπτο και την Κύπρο.

  Και εδώ φαίνεται πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του στόλου.

  Αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (και στα χρόνια των παχιών αγελάδων) είχαν μπει στο πρόγραμμα των φρεγατών Fremm (όπως μας είχαν προτείνει τότε οι Γάλλοι) με 6-8 Fremm γενικών καθηκόντων και 4 Horizon και έναν καλό εκσυγχρονισμό των Meko θα ήμασταν αστακοί σήμερα.
  Και επειδή κάποιοι μπορεί να «τρομάξουν» με τα δισεκατομμύρια θα ήταν ένα πρόγραμμα σε βάθος χρόνο 10-15ετίας.
  Το μόνο που χρειαζόταν ήταν πολιτική βούληση.
  Είναι ανεπίτρεπτο μαι χώρα σαν την Ελλάδα με τόσο μεγάλη ακτογραμμή και συμφέροντα μεγάλα στη θάλασσα να μην έχει ένα πανίσχυρο Πολεμικό Ναυτικό.
  Έστω και τώρα πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να κάνουν τα αυτονόητα.
  Του Τούρκου την όρεξη την κλείνεις μόνο με ένα τρόπο αποτροπή και μαστίγιο μόνο αυτήν την γλώσσα καταλαβαίνει.

   1. Αυτοί χρειάζονται από δύο γιατί δεν αντιμετωπίζουν κανένα ουσιαστικό κίνδυνο.
    Εμείς που είμαστε διαφορετική περίπτωση και με μεγαλύτερες ανάγκες θα παίρναμε τέσσερις.

    Όλα αυτά βέβαια είναι υποθετικά και είχε γίνει όλα αυτά τα χρόνια μια σωστή διαχείριση και αντί πολλές δεκάδες δις ευρώ δεν είχαν πάει σε τσέπες πολιτικών και της κρατικοδίαιτης εγχώριας οικονομικής ελίτ.

 8. Γενικά θετική εξέλιξη

  Το θέμα της Αλιείας δεν νομίζω ότι είναι τόσο κρίσιμο, σε τελική ανάλυση αν ήταν έτσι τόσα χρόνια και δεν γκρινιάζαμε γιατί να γκρινιάξουμε τώρα, ενώ παράλληλα, παίζει σαν μέλος της ΕΕ οι ψαράδες έτσι και αλλιώς να μπορούσαν να ψαρέψουν εδώ (το πολύ πολύ να έπρεπε να ιδρύσουν εταιρεία με Ελληνικό ΑΦΜ).

  Από την άλλη περίεργο που δεν είναι στην εικόνα τα 12 μίλια, αλλά ότι όταν θα επεκταθεί στα 12 μίλια θα ληφθούν υπόψη, χωρίς να αλλαχθεί η χάραξη. Γιατί να μην συμφωνήσουμε 12 μίλια με αυτούς, αυτοί από την δική τους μεριά 12 μίλια δεν έχουν? Μοιάζει σαν να φοβόμαστε και με τους Ιταλούς τα 12 μίλια λες και θα μας δαγκώσουν

  1. KANEIΣ ΛΑΘΟΣ.

   Πρωτον, ακομα και αν δεν ψαρευαμε οι ιδιοι, θα μπορουσαμε να δημοπρατησουμε τα αποκλειστικα δικαιωματα αλιειας που θα αποκτουσαμε, και να βγαζαμε ΛΕΦΤΑ!

   Δευτερον , σε 50 χρονια, θα υπαρχει η αδυσωπητη πραγματικοτητα της κλιματικης αλλαγης, οπερ σημαινει οτι:
   1. η εξορυξη υδρογονανθρακων θα απαγρορευθει
   2. Η κτηνοτροφια θα περιοριστει (παραγει μεθανιο, και οχι μονο)
   3. Λογω του (1) και (2) η σημασια των αλιευτικων πορων στη ν Οικονομια και στη διατροφη του πληθυσμου θα αυξηθει κατακορυφα.

   Τωρα; Οι μ@λα@κες οι Ελληνες θα εισαγουν γαρίδα «Ιταλίας», που οι Ιταλοι θα εχουν ψαρεψει εξω απο τη Λευκάδα!

   1. Σε 50 χρόνια η πραγματικότητα θα έχει καταστήσει ξεπερασμένο το παραμύθι περί ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και το Φυσικό Αέριο θα έχει ξεπεράσει το πετρέλαιο σε ζήτηση.

    1. @Arty

     Παραμυθι; Δε μας τα λες καλα ρε κουμπαρε. Τα ξερεις εσυ καλυτερα απο τη NASA;
     https://climate.nasa.gov/evidence/

     Σε 50 χρονια υδρογονανθρακες ΤΕΛΟΣ. Η βασικη σημασια της ΑΟΖ θα ειναι η αλιεία και τα υποθςλασσια ορυκτα μεταλλα.

 9. Απο το Έθνος
  Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ε. Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.

  Λίγο κάπως αυτό μέσα στα 12 μίλια… θα έπρεπε να αποφευχθεί….

  1. Πράγματι αυτό μέσα στα 12 μίλια είναι θέμα.
   Ένα άλλο πρόβλημα πάλι είναι αν δημιουργεί δεδικασμένο και αν αύριο οι Τούρκοι δεν απαιτήσουν μια παρόμοια συμφωνία στο Αιγαίο.

  2. Πρόβλημα μπορεί να είναι αλλά να μην το μεγιστοποιούμε.

   -Δεν χάνουμε κάτι που έως τώρα είχαμε και πολεμούσαμε για αυτό.
   -Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ να υπάρχουν φασαρίες στο Ιόνιο μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών ψαράδων
   -Εντός της ΕΕ είναι ελεύθερη η επαγγελματική εγκατάσταση, πολύ χαλαρά οι Ιταλοί ψαράδες άνοιγαν έναν Ελληνικό ΑΦΜ και ερχόταν εδώ και ψάρευαν, έχετε καταλάβει ότι δεν θέλει ιδιαίτερες διαδικασίες να έρθει ένας από την ΕΕ εδώ να δουλέψει ή να πάει ένας δικός μας στην ΕΕ? Αυτό όμως δεν ισχύει με την Τουρκία
   -Τα καύσιμα και τα κόστη για τους Ιταλούς να ψαρεύουν εδώ είναι μεγάλα, μπορεί να το έχουν σαν δικαίωμα αλλά δεν το πολυεξασκούν
   -Σιγά την αξία του δικαιώματος. Ακόμη και 1 εκατομμύριο κιλά να έπιαναν από 5 ευρώ το κιλό αξία 5 εκατομύρια (μείον τα έξοδά τους). Και τα τριπλά να βάλουμε, το ποσό είναι της πλάκας μπροστά στο ξεμπλοκάρισμα. Ήδη από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, έχουμε χάσει τα υπερεκατονταπλάσια, φανταστείτε να είχαν συμφωνήσει όταν το πετρέλαιο ήταν στα 120 δολάρια!
   -πρέπει να μπούμε και στο μυαλό των Ιταλών πολιτικών. Και οι Ιταλοί, πολιτικοί είναι, αν δεν επαιρναν αυτό με το ψάρεμα (που και οι ίδιοι θα θεωρούσαν γελοίο), θα τους είχαν οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες όλη μέρα στα μανταλάκια για ξεπούλημα, ενώ ξέρουν ότι έιναι ένα δικαίωμα της πλάκας, οπότε συμφώνησαν οι δικοί μας σε κάτι και συμφώνησαν και αυτοί στο ότι θα το ελέγχουμε κτλ (και έτσι ξεκαρφώθηκαν όλοι).

   Αυτό το θέμα μου φάνηκε ανούσιο. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι που θα είναι το νοτιότερο μέρος που θα συναντιούνται οι ΑΟΖ που είναι πολύ σημαντικό.

   Από την άλλη με τους Τούρκους δεν είναι το ίδιο, τους διώχνουμε συνεχώς, ενώ αυτοί όντως ψαρεύουν με πολλά σκάφη. Αλλά και εκεί το θέμα δεν είναι τα ψάρια, το θέμα είναι όλα τα άλλα, από υδρογονάνθρακες έως σπάνιες γαίες και οτιδήποτε άλλο.

  3. O ξεφτίλας ο Κουλός και ο Δενδιας το εδωσαν ακομα και αυτο, θα μπορουν να ψαρευουν οχι μονο μεσα στην ελληνικη ΑΟΖ, αλλα ακομα και μεσα στα μελλοντικα ελληνικα χωρικα υδατα, 7 μιλια εξω απο τις ελληνιξες ακτες!

 10. Και μόνο που διαφωνεί ο κο(μιτα)τζιας, πάει να πει πως είναι καλή η συμφωνία. Από εκεί και πέρα, ας προχωρήσει και με την Κύπρο, αφού έχει προηγηθεί αμυντική προετοιμασία για υπεράσπιση της

  1. Άστοχο το σχόλιο σου.
   Εχθρός μας δεν είναι ο Κοτζιάς και ο κάθε Κοτζιάς, ο εχθρός μας είναι ένας ο Τούρκος.
   Και αυτό να μην το ξεχνάμε ποτέ κανένας μας.
   Μακάρι να κάνει πέντε σωστά πράγματα αυτή η κυβέρνηση η αυριανή όποια και αν είναι και η μεθεπόμενη.
   Το θέμα δεν είναι κομματικό και μην το βλέπεις έτσι.
   Το θέμα είναι να κερδίζει η Ελλάδα και ο λαός της, τα κόμματα και τα πρόσωπα είναι αναλώσιμα έρχονται και φεύγουν.
   Ο Κοτζιάς όπως και ο κάθε Κοτζιάς έχει δικαίωμα στη διαφορετική άποψη.
   Θετική η συμφωνία αλλά και σε μένα δεν άρεσε αυτό με τα «δικαιώματα» των Ιταλών ψαράδων ανάμεσα στα 6-12 μίλια.
   Διαβάζω σε μερικές ιστοσελίδες (π.χ Ζούγκλα) πως με τη συμφωνία αυτή η Ιταλοί θα μπορούν ψαρεύουν μέχρι και ανοιχτά της Ρόδου και στις Κυκλάδες.
   Προς το παρόν υπάρχει μια ομίχλη σχετικά με τη συμφωνία και καλό είναι να περιμένουμε.
   Παρόλα αυτά η συμφωνία είναι θετική ως βάση και μακάρι να προχωρήσουμε σε αντίστοιχες συμφωνίες τόσο με την Αίγυπτο όσο και με την Κύπρο.

   1. Το σχόλιο μου αφορά καθαρά και μόνο τον πρώην υπεξ ο οποίος αφού παρέδωσε γη και ύδωρ στο μόρφωμα των Σκοπίων,τώρα κοπτεται για τα δικαιώματα της χωρας

    1. Ηλία αυτά που υποστήριξε ο Κοτζιάς για τη συμφωνία με την Ιταλία έχουν βάση και δεν είναι λόγια του αέρα η με αντιπολιτευτική τακτική.
     Ψάξε καλύτερα το θέμα και μην αρκείσαι σε ότι μας πασάρουν.
     Όσο για τον Κοτζιά
     Κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις γνώσεις και την δεινότητα του πρώην ΥΠΕΞ τόσο για τα εθνικά θέματα όσο και για το γεωπολιτικό γίγνεσθαι.
     Όσο για τη συμφωνία των Πρεσπών μην έχεις καμία αμφιβολία αν είχαμε κυβέρνηση της ΝΔ τότε την ίδια συμφωνία θα υπέγραφε άσχετα αν άλλα έλεγε προεκλογικά.
     Όπως εξηγώ και σε άλλο μου σχόλιο.
     Τρανή απόδειξη το τι έκανε μετά η ΝΔ ως κυβέρνηση όπου όλα τα στελέχη δήλωσαν πως θα σεβαστούν και θα τιμήσουν τη συμφωνία!
     Φυσικά προεκλογικά θυμάσαι τι έλεγαν και τι έκαναν.

 11. Ο ΗΛΙΘΙΟΣ Ο ΚΟΥΛΟΣ, ΞΕΒΡΑΚΩΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ!

  Ο ΜΠΕΤΟΒΛΑΞ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΑ ΕΔΩΣΕ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ!

  ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ -ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ- ΑΟΖ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 6 ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ!!!!!!!!!

  ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΑΥΡΙΟ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΑ 12 Ν.Μ. ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ !!!

  KΑΤΡΗΓΟΡΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΙ ΕΔΩ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΠΛΟΥΤΟΠΑΠΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!

  ΑΝ ΞΕΒΡΑΚΩΘΗΚΑΝ ΕΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ, ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!

  Διαβαστε μονοι σας, απο την ελληνικη ιστοσελιδα του CNN :

  Η υπογραφή της συμφωνίας κατέστη δυνατή αφού ήρθησαν οι ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος. Για την Ιταλία ήταν καθοριστικής σημασίας το ζήτημα της αλιείας της κόκκινης γαρίδας από τους Ιταλούς ψαράδες στα ανοιχτά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.

  Στο πλαίσιο αυτό οι δύο υπουργοί υπέγραψαν κοινή «Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», Αθήνα και Ρώμη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής, ώστε όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 νμ, να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 νμ, η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης (UNCLOS).

  Τα δικαιώματα των Ιταλών ψαράδων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που μπορούν να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

  https://www.cnn.gr/news/politiki/story/222572/ti-provlepei-i-symfonia-elladas-italias-gia-tin-aoz

  Εφημεριδα «ΕΘΝΟΣ»

  Ελλάδα και Ιταλία οριοθέτησαν μεν ΑΟΖ χωρίς όμως η Ελλάδα να έχει προηγουμένως επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια όπως θα μπορούσε. Εάν επιχειρήσει να πράξει κάτι τέτοιο στο μέλλον, η Ιταλία θα μπορούσε ενδεχομένως να εγείρει ενστάσεις ή… και να ζητήσει τον λόγο, εκτός βέβαια και αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη που να ρυθμίζει το συγκεκριμένο θέμα στο κείμενο της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 9 Ιουνίου. Άλλες χώρες, όπως η Τουρκία για παράδειγμα, θα μπορούσαν επίσης ίσως να μας υπενθυμίσουν στο μέλλον – όποτε εκείνες κρίνουν σκόπιμο – πως οριοθετήσαμε μεν ΑΟΖ με την Ιταλία χωρίς όμως να έχουμε προηγουμένως επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

  1. Πλάκα έχουν οι σημερινοί να κατηγορούν τους προηγούμενους για πούλημα του ονόματος στις Πρέσπες, όταν ο ίδιος ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού τα έκανε μαντάρα επειδή δεν θεωρούσε σημαντικό το θέμα το ονόματος.
   Έχουν και επιλεκτικη μνήμη οι άνθρωποι, αλλά ο ελληνοαμερικανός πολιτικός που είχε εμπλοκή στην υπόθεση δεν ξεχνάει τι συνέβει στο παρασκήνιο με την Μανάτος & Μανάτος…

   Στην εποχή της πληροφορίας όλα καταγράφονται και όλα μαθαίνονται πιο εύκολα και γρήγορα και δεν σβήνουν ούτε ξεχνιούνται.

   Δημόσια και επίσημα, η τότε Ελληνική Κυβέρνηση εργαζόταν να αποτρέψει την Κυβέρνηση Μπους να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παρασκηνιακά όμως ο τότε Πρωθυπουργός συζητούσε ένα σύνθετο όνομα που θα ήταν κάπως παραδεκτό και θα είχε λιγότερο πολιτικό κόστος. Το σύνθετο όνομα όμως περιείχε και την Ελληνική λέξη Μακεδονία. Είναι τώρα προφανές ότι αυτή η στρατηγική εφαρμόστηκε παρασκηνιακά για αρκετό χρονικό διάστημα από τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό. Ακούστε τι είπε σε πρόσφατη δήλωσή του ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς, στην εκπομπή «Οι φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά στο τηλεοπτικό κανάλι “MEGA” στις 16/11/2004. Είπε ο κύριος Σαμαράς:

   «Εκείνη την στιγμή στη σύσκεψη αυτή (6 Μαρτίου) ενόψει του γεγονότος ότι εγώ έπρεπε σε τρεις ημέρες να πάω στις Βρυξέλες να συζητήσω με Μπέικερ και Υπουργούς των Εξωτερικών, ο Μητσοτάκης λέει πρέπει να έχουμε μια δεύτερη γραμμή άμυνας. Τι θα γίνει εάν οι Αμερικανοί δεν θελήσουν να αναγνωρίσουν αυτό το οποίο έχουν αναγνωρίσει οι Ευρωπαίοι, τους τρεις όρους; «Μα δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δεχθούν παρά εάν εμείς δεν δώσουμε την μάχη.» Μου λέει: «δεν σου κρύβω, παρουσία των άλλων, ότι εγώ το θέμα του ονόματος δεν το θεωρώ σημαντικό.»

   https://www.iellada.gr/diplomatia/antehete-diavaste-pos-oi-ellines-poylisan-tin-makedonia-ntokoymento

   1. Είναι προφανές ότι το θέμα με το όνομα έχει περάσει από πολλές κυβερνήσεις (από το 1991 ξεκίνησε με τη διάλυση της τότε Γιουγκοσλαβίας) ο πατήρ Μητσοτάκης το χειρίστηκε με τον Σαμαρά τότε ως υπουργό των εξωτερικών.
    Ο πατήρ Μητσοτάκης ήταν που είπε πως σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει το όνομα.
    Μετέπειτα όλες οι κυβερνήσεις (Σημίτης,Καραμανλής,ΓΑΠ,συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) προσπάθησαν να το λύσουν στη βάση ναι μεν Μακεδονία αλλά με γεωγραφικό προσδιορισμό βλέπε δηλώσεις Βενιζέλου,Ντόρας Μπακογιάννη,Σαμαρά κτλ.
    Τότε υπήρχε ένας υπερεθνικιστής Γκρουέφσκι που δεν δεχόταν το γεωγραφικό προσδιορισμό σύμφωνα με τη συνέντευξη του Σαμαρά ως πρωθυπουργού όπως και άλλων πολιτικών της εποχής.

    Ο Γκρουέφσκι μετέπειτα έχασε και ήρθε ο Ζάεφ όπου δεχόταν το γεωγραφικό προσδιορισμό.
    Στο Σύριζα έκαστε η καυτή πατάτα για να το λύσει και με τις γνωστές πιέσεις του διεθνή παράγοντα.
    Αντικειμενικά και η ΝΔ να ήταν τότε κυβέρνηση την ίδια συμφωνία θα έκανε άσχετα αν προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί πολιτικά όπως κάνουν όλοι όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση.
    Και τρανή απόδειξη είναι ότι αμέσως μετά τις εκλογές τόσο ο Δένδιας η Ντόρα αλλά και άλλα στελέχη δήλωσαν πως θα σεβαστούν και θα τιμήσουν τη συμφωνία όπου προεκλογικά έλεγαν εθνικά επιζήμια.

    Τα στοιχεία που μόλις παρουσίασες είναι (γνωστά σε μένα) αποδεικνύουν το πόσο κοροιδεύουν οι πολιτικοί τον κόσμο για να υφαρπάξουν την ψήφο τους.

    Υπάρχει και μια παλιότερη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη όπου για το Μακεδονικό είναι πάνω κάτω στην γραμμή του πατέρα του.

    Χορτάσαμε παραμύθια σε αυτή τη χώρα και καλό είναι οι Έλληνες να πάψουν να είναι κομματικά πρόβατα και να γίνουν πολίτες μόνο έτσι θα προσφέρουν πραγματικά στην πατρίδα.

    1. Μερικοί ίσως να μην χόρτασαν ακόμα η να έχουν συμφέρον απο γνωριμίες, και έτσι συνεχίζουμε στον ίδιο ρυθμό.
     Δεν εξηγείται για εμένα αλλιώς η συνεχόμενη ύπαρξη των γνωστών οικογενειακών δυναστειών στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος.
     Λογικά -αν και η λογική είναι συχνά σχετική- θα έπρεπε να είχαν εξαφανιστεί τα γνωστά επίθετα και ονόματα απο την ελληνική πολιτική αφού το μύλο πέφτει συνήθως κάτω απο την μηλιά με συνέπεια να συνεχίζεται μια ζημιογόνα πολιτική για την χώρα.
     Παθαίνουμε αλλά δυστηχώς δεν φαίνεται να μαθαίνουμε, συνεχίζοντας την ίδια αποδεδειγμένα αποτυχημένη πρακτική με τα κομματικά και ιδεολογικά σύνδρομα στα πολιτικά που παράγουν συνέχεια τα ίδια αποτελέσματα.

     Υπάρχουν και αλλού πολιτικοί που κλέβουν και λένε ψέματα, αλλά οι δικοί μας το έχουν ξεφτιλίσει πέρα απο κάθε λογικό όριο άσχετα πιο χρώμα έχει η γραβάτα που φοράνε, αλλά φαίνεται ότι χαίρουν ακόμα αρκετής εκτίμησης απο αρκετούς, αυτό δεν ξέρω πως να το περιγράψω… Έίναι χαζό, ηλίθιο, μαζοχισμός η λίγο απο όλα;

     1. Συμφωνώ σε όλα.

      Για να αλλάξει μια χώρα προς το καλύτερο πρέπει να το θέλουν οι περισσότεροι πολίτες της.
      Αν το θέλουν οι λιγότεροι δεν γίνετε τίποτα!
      Για αυτό τα γνωστά κόμματα έχουν χτίσει ουσιαστικά την Ελλάδα με μικροσυμφέροντα μεγαλοσυμφέροντα,ρουσφέτια και βολέματα ώστε να δημιουργήσουν κομματικό στρατό και πελατεία.
      Οι περισσότεροι Έλληνες ψηφίζουν με υστεροβουλία περιμένοντας κάτι λίγο πολύ σε όλους μας γνωστά.

      Σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα του πλανήτη αν το πολιτικό τους σύστημα τους είχε χρεοκοπήσει σήμερα δεν θα υπήρχαν καν αυτά τα κόμματα και θα είχαν εξαφανιστεί.
      Εδώ συνεχίζουν να κυβερνούν και να ξεπουλούν κομμάτι κομμάτι την Ελλάδα.

  2. Το μόνο σίγουρο είναι πως καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν το δεχόταν αυτό και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν υπέγραφαν συμφωνία με την Ιταλία.
   https://infognomonpolitics.gr/2020/06/symfonia-elladas-italias-gia-aoz-afto-itan-to-agkathi-eton-giati-den-ypegrafan/
   Τους δίνω όμως ένα ελαφρυντικό διότι τώρα βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο.
   Αυτά συμβαίνουν όταν δεν κάνεις τα αυτονόητα σε «ήρεμα νερά» αφήνεις τα προβλήματα άλυτα κάτω από το χαλί για το πολιτικό κόστος και τα κάνεις πάσα στον επόμενο για να αποφύγεις το πολιτικό κόστος.
   Και ως συνήθως πάντα στο παραπέντε ή και πέντε ψάχνουν να βρούνε τη λύση με την πλάτη στον τοίχο.
   Τώρα πρέπει να σώσουμε ότι σώζετε.
   Η συμφωνία με την Ιταλία ως βάση είναι θετική αλλά δεν επηρεάζει το ψευδομνημόνιο των Τούρκων με τη Λιβύη.
   Μας καίει η συμφωνία με την Αίγυπτο και εκεί θα πρέπει να πέσει όλο το βάρος της διπλωματίας και να εκμεταλλευτούμε την ευνοική συγκυρία.
   Σίγουρα η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα γιατί ο Τούρκος θα επιχειρήσει να μας τεστάρει πολύ σύντομα με τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα.
   Δεν ξέρω πόσους μήνες έχουμε περιθώριο αλλά η διπλωματία πρέπει να πάρει φωτιά τώρα και να υπάρξουν συνεργασίες με χώρες συμμαχικές και βοήθεια ποικιλοτρόπως.

   Θεωρώ απίθανο να μην στείλει το ερευνητικό ο Τούρκος μετά από τόσες εξαγγελίες γιατί μετά θα ξεφτιλιστεί ο Ερντογάν.
   Οπότε προετοιμασία και έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.
   Αν τολμήσουν να στείλουν ερευνητικό πρέπει να βαρέσουμε στο ψαχνό.
   Και σε μένα δεν άρεσε αυτό με την αλιεία των Ιταλών στα δικά μας χωρικά ύδατα αλλά αυτές είναι οι γνωστές παθογένειες του πολιτικού προσωπικού που δεν λύνει τα θέματα αυτά στην ώρα τους και μετά τρέχουν και δεν φτάνουν κάνοντας εκπτώσεις με την πλάτη στον τοίχο.

 12. KANENA NOMIKO ΕΡΕΙΣΜΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΨΑΡΕΥΟΥΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΑΠΑΞ ΚΑΙ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΤΑΝ ΑΟΖ. ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!
  ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΝ «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»
  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ!

  Ο ΚΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΝΘΕΣ ΔΙΑΚΣΤΗΡΙΟ.
  ΕΠΙΣΗΣ, ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΙΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΙ ΑΟΖ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΤΑ ΑΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΑ 12 Ν.Μ.

  1. Αν δεν τους το δίναμε, απλά δεν θα υπέγραφαν ποτέ ΑΟΖ και δεν θα είχαμε ποτέ ΑΟΖ, τι θα προτείνανε όσοι λένε ότι είναι κακιστη η συμφωνία, να τους πλακώναμε στις φάπες να δεχτούν? Επίσης επειδή ειδα πάνω που λέει ότι θα πλακώσουν στο Αιγαίο, γιατί σήμερα που ισχύει το ίδιο καθεστώς στο Αιγαίο, το βλέπετε φουλ στα Ιταλικά ψαράδικα έξω από τα 6 μίλια? Αν όχι γιατί να γίνει αυτό σε περίπτωση που πούμε ΟΚ πάμε στα 12 μίλια αλλά οι Ιταλοί ας ψαρεύουν στα 6 μίλια.

   Αφού και ως τώρα που μπορούν να πάνε στα 6 μίλια δεν πάνε, τι να κάνουν τον γύρο του πλανήτη να πιάσουν μια τσιπούρα?

   1. @Agnostosependytis

    Kαι λοιπον; Ας διωχναμε δια της βιας τους Ιταλους ψαραδες, και στις διαμαρτυριες της Ιταλιας θα της υποδεικνυαμε να παμε στο Διεθνες Δικαστηριο να μας καθορισει ΑΟΖ.
    Κανενα Διεθνες Δικαστηριο δεν θα τους εδινε αλιευτικα δικαιωματα εξω απο τα Επτανησα.

    Οι Τουρκοι διωξανε με τις κλωτσιες απο το Οικοπεδο 3 της Κυπρου το γεωτρυπανο της ΕΝΙ, του πετρελαϊκου κολοσσου της Ιταλιας, και οι Ιταλοι δεν εβγαλαν αχνα, ενω εμεις δεν τολμοθμε ουτε ιταλικες ψαροβαρκες να διωξουμε.
    Οι κυβερνητες μας ειναι ΚΟΤΕΣ, και εμεις που τους εκλεγουμε ΠΡΟΒΑΤΑ!

    1. «Η Οδηγία 2014/89/ΕΕ εισάγει ένα σημαντικό ορόσημο για αυτόν τον σκοπό, την 31η Μαρτίου 2021. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία όλα τα κράτη-μέλη έχουν υποχρέωση να εκδώσουν θαλάσσια χωροταξικά σχέδια στις θαλάσσιες ζώνες τους μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και αφού συνομιλήσουν με τα γειτονικά κράτη, με απώτερο σκοπό την αποτελεσματική περιβαλλοντική προστασία της θάλασσας.

     Η προθεσμία του Μαρτίου 2021 έχει όμως και έναν σημαντικό κίνδυνο. Αν δεν επεκτείνουμε τώρα τις ζώνες ευθύνης μας, θα είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι το Αιγαίο είναι μια «ειδική» θάλασσα, όπου η Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο έχει μόνο μερική εφαρμογή, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία. Συνεπώς αν η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τις ζώνες της, πρέπει να το κάνει τώρα, μαζί με τα χωροταξικά σχέδια της θάλασσας. Η αδράνεια θα έχει συνέπειες.»
     https://www.tovima.gr/printed_post/o-dromos-lftou-dikaiou-sto-aigaio-gia-ellada-kai-tourkia/

     Με λίγα λόγια μια και το αφήσαμε τελευταία στιγμή αυτά είναι τα αποτελέσματα…

     1. Πολύ χρήσιμο αυτό, δεν το ήξερα, αφόρά μόνο τις χώρες της ΕΕ μεταξύ τους, ή και με τρίτες χώρες (πχ Τουρκία?)

 13. Εμένα όμως μου προκαλούν ανησυχία τα εξής 3 πράγματα:

  1) Μια τόσο σοβαρή συμφωνία που λέγαμε αμάν δεκαετίες, δεν την υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί αλλά ΥΠΕΞ, πολύ περίεργο

  2) Για μια τόσο σοβαρή συμφωνία, ξαφνικά όλη η αρθρογραφία μετά τα πρώτα πανηγύρια, τα άρθρα έχουν εξαφανιστεί και από την πρώτη και από την δεύτερη σελίδα των μεγάλων σαιτ

  3) Έχει φτάσει ήδη βράδυ και για μια τόσο σοβαρή συμφωνία, ακόμη ΔΕΝ έχουμε ΔΕΙ ΕΝΑΝ ΧΑΡΤΗ. Κανονικά, ο χάρτης έπρεπε να είναι έτοιμος πριν τα πανηγύρια (που όμως δεν συμμετείχαν τα υψηλότατα κλιμάκια) και να δημοσιευθεί και να μοιραστεί στους δημοσιογράφους πάνω στα πανηγύρια, πολύ περίεργο…

  Αυτά τα τρία με ανησυχούν κάπως, υπάρχει αγωνία τι προβλέπει γεωγραφικά

 14. Γιατί μήπως γνωστοποιήθηκαν ποτέ ποιές συμφωνίες υπέγραψε ο ΓΑΠ στην Τουρκία με τους γείτονες όταν μοίραζε ελπίδες στο λαό ότι λεφτά υπάρχουν;
  Αυτά ούτε σε στελέχη του ΔΣ δεν έγιναν γνωστά, ούτε κάν στο περίπου δεν γνώριζουν οι περισσότεροι τι υπέγραψε αυτός ο ψεύτης με τους απέναντι…
  Ενώ είμαι σίγουρος ότι και εκεί πρόκειται για σοβαρά πράγματα που θα έπρεπε να προβληματίζουν και να προκαλούν ανησυχία.

  1. Μπορεί, δεν είμαι κανένας χρωματιστός μπλε, πράσινος κόκκινος ή ροζ κόκκος, βλέπω κάτι σήμερα και λέω την άποψή μου, και ΄για όποιο χρώμα υπέγραφε, και θα έλεγα μπράβο (όπως λέω εδώ) σε αυτό που φαίνεται, αλλά δεν θα παραλείψω να πω την ανησυχία μου μέχρι κάποια άλλη είδηση έρθει να την ακυρώσει ή επιβεβαιώσει. Και ναι, επειδή δεν είμαι κανα κομματόσκυλο κανενός χρώματος, και τότε είχα πει τις ανησυχίες μου. Εσύ?

   Δεν καταλαβαίνω γιατί σε ένα απλό, και μάλλον λογικό, σχόλιο, η απάντηση μοιάζει να είναι κομματική (από όποιο χρώμα κόκκου και να είναι). Δεν θεωρείς ότι είναι μια πολύ σπουδαία συμφωνία? Αν ναι, γιατί δεν την υπέγραψε ο πρωθυπουργός? Που είναι η είδηση πχ στο ΠΘ? Μέχρι πριν μισή ώρα δεν υπήρχε στο σαιτ ενώ πριν ήταν πρωτοσέλιδο, τώρα έβλαγαν ένα υποάρθρο στα β κατηγορίας.

   1. agnostosependytis

    Νομίζω ότι ερμήνευσες λάθος το παραπάνω σχόλιο μου, επειδή και εγώ είμαι κομματικά ορφανός δεν έχω κάποιο κέρδος η συμφέρον να αντιδράσω με ρητορική που συνηθίζεται σε κομματικές αντιπαραθέσεις.

    Όσον αφορά τα ερωτήματα σου για εμένα.
    Στην περίπτωση των μυστικών συμφωνιών του ΓΑΠ με την Τουρκία προσπάθησα να μάθω απο στελέχη του ΔΣ τι περιλάμβαναν οι συμφωνίες που υπέγραψε, αλλά μου είπαν ότι αυτό δεν το ξέρει κανένας που δεν ήταν παρόν όταν υπογράφτηκαν.

    Στο δεύτερο για την συμφωνία με την Ιταλία, δεν γνωρίζω πόσο σπουδαία η σημαντική είναι αυτή η συμφωνία, αυτό που ξέρω είναι όμως ότι οι σπουδαίες συμφωνίες δεν υπογράφονται στο γόνατο αλλά υπάρχουν προμελέτες και συζητήσεις, ενώ αυτή φαίνεται να ήρθε ως last minute απόφαση εντελώς ξαφνικά, ενώ τους περασμένους μήνες είχαν να ρυθμίσουν πολλά άλλα θέματα και αιφνιδιάστηκαν και απο την συμφωνία Σαράτζ – Ερντογάν που ήρθε σφήνα και στην συμφωνία με τον αγωγό αερίου για Ευρώπη.
    Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι προσφέρει πραγματικά η συγκεκριμένη συμφωνία με την Ιταλία και αν μπορεί να αναιρέσει η να εμποδίσει τα σχέδια του Τούρκου προέδρου, για αυτό δεν μπορώ να σου απαντήσω με ένα απλό ναι η όχι. Ίσως να εξυπηρετεί όμως και άλλο σκοπό που εύχομαι να μην είναι αυτό που σκέφτομαι.

    Εκεί που ήθελα να καταλήξω εξαρχής, είναι να μη περιμένουμε πολλά η θαύματα της τελευταίας στιγμής, ειδικά στην ελληνική πολιτική, επειδή συμβαίνει συχνά να κριβονται άλλα απο πίσω που παίζουν στο παρασκήνιο και δεν μας τα φανερώνουν όταν είναι χρήσιμο να τα μαθαίνουμε…

    Ελπίζω με το παραπάνω να λύθηκε η παρεξήγηση.

 15. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, ο LNΑ στην Λιβύη, λέει ότι το κοινοβούλιο (που είναι προσκείμενο στον Χάφταρ) αμέσως μετά την υπογραφή ΑΟΖ με την Ιταλία, πρότεινε στην Ελλάδα να υπογράψει ΑΟΖ μαζί τους.

  Και τώρα τι κάνουμε?

  https://twitter.com/LNA2019M/status/1270422328401420288

  1. Αναγνωρίζεται ο Χαφτάρ ως επίσημος ηγέτης της Λιβύης απο την ΕΕ για να έχει νόημα η και νομιμότητα μια συμφωνία για ΑΟΖ με την πλευρά Χαφτάρ;

   1. Νομίζω είμαι σαφής. Ρωτάω τι κάνουμε?

    Δεν έχω άποψη, γιατί ακριβώς:

    -από την μία είναι αυτό που λές (μαζί με το γεγονός ότι πιθανά θα χάσει),
    -από την άλλη ίσως είναι ένα στοίχημα που αν η Αίγυπτος το στηρίξει ίσως αξίζει να το πάρουμε (και όχι μόνο ΑΟΖ, αλλά αύριο μπορούν να πάνε επιχειρήσεις μας να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση, τεχνικές εταιρείες, συμβουλευτικές εταιρείες, τσιμέντα και ότι να είναι)

    1. Εγώ προφανώς δεν ήμουν σαφής, για αυτό θα το διευκρινήσω επειδή το έθεσα και ως ερώτημα.

     Όσο δεν είναι αναγνωρισμένος ο Χαφτάρ και ενώ έχουμε δηλώσει ως χώρα επανειλλημένα ότι ασχολούμαστε μόνο με αναγνωρισμένα πρόσωπα και νόμους, δεν πιστεύω να έχει νόημα να υπογράψουμε μια συμφωνία που δεν θα έχει ισχύς η και την διεθνή υποστήριξη.
     Χρήσιμο θα ήταν όμως να παραμείνουμε σε επαφή και να ετοιμάζουμε μια συμφωνία για την περίπτωση ανατροπής υπέρ του Χαφτάρ, που μόνο μια χώρα μπορεί να επιρεάσει αυτή την στιγμή, με τον οποία επιλέξαμε να μην συνεργαζόμαστε όσο θα έπρεπε για χατήρι προς τους αμερικανούς.

     Όσο αφορά την ανάθεση έργων για την ανοικοδόμηση της Λιβύης σε ελληνικές εταιρίες, νομίζω ότι θα πρέπει να πάρουμε σειρά πίσω απο τις αραβικές χώρες, και ο πρώτος στην σειρά θα είναι πιθανόν ένας αδερφός του προηγούμενου εθνικού εχθρού νούμερο 1 των αμερικανών-για να μην λέμε ονόματα που είναι σε όλους μας γνωστά- ο οποίος είναι μεγάλος στις μπίζνες οικοδόμων και επειδή η Σαουδική Αραβία στηρίζουν και τα εμιράτα στηρίζουν έμπρακτα στρατιωτικά τον Χαφτάρ, ενώ εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε το γνωστό Cherry picking χωρίς να έχουμε προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην πλευρά Χαφτάρ, εκτός απο λόγια σε συνομιλίες.

  2. Υπογράφουμε μαζί τους!
   Στο τουίτ ο Καλεντερίδης γράφει πως η Αίγυπτος μπήκε στη Λιβύη με Abrams και άλλα καλούδια προς υποστήριξη του Χαφτάρ.
   Θετική εξέλιξη αν ισχύει.

   1. Μακάρι να ισχύει και να μπορέσει να αναχαιτίσει τις τουρκικές προσπάθειες να αποκτήσουν περισσότερο ισχύ και επιρροή στην περιοχή.
    Επειδή οι αμερικάνοι έχουν και ένα θέμα με την χρήση των όπλων που πουλάνε σε ξένους, όταν δεν εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα. Όπως είδαμε στην περίπτωση του Ιράκ που πήρε αμερικάνικα Abrams και στην συνέχεια στράφηκε πάλι σε ρωσικά, αφού τους έκοψαν την υποστήριξη οι αμερικάνοι για πολιτικούς λόγους, ενώ τα ιαπωνικά αγροτικά Pickups που αγοράστηκαν με κονδύλια του πενταγώνου μια χαρά έφτασαν στα χέρια μαχητών του IS και σε μεγάλους αριθμούς.

  3. Πάντως με λυπεί λίγο το ότι βλέπω μηνύματα σε twit από διάφορους γραφικούς του τύπου αδέρφια μας κτλ, εντάξει μην τρελαινόμαστε κιόλας (φυσικά αντίστοιχα γραφικά τουίτς και από τους τούρκους, τι να πεις…)

 16. @Agnostosependytis

  Kαι λοιπον; Ας διωχναμε δια της βιας τους Ιταλους ψαραδες, και στις διαμαρτυριες της Ιταλιας θα της υποδεικνυαμε να παμε στο Διεθνες Δικαστηριο να μας καθορισει ΑΟΖ.
  Κανενα Διεθνες Δικαστηριο δεν θα τους εδινε αλιευτικα δικαιωματα εξω απο τα Επτανησα.

  Οι Τουρκοι διωξανε με τις κλωτσιες απο το Οικοπεδο 3 της Κυπρου το γεωτρυπανο της ΕΝΙ, του πετρελαϊκου κολοσσου της Ιταλιας, και οι Ιταλοι δεν εβγαλαν αχνα, ενω εμεις δεν τολμοθμε ουτε ιταλικες ψαροβαρκες να διωξουμε.
  Οι κυβερνητες μας ειναι ΚΟΤΕΣ, και εμεις που τους εκλεγουμε ΠΡΟΒΑΤΑ!

  1. Προσπαθώ να σχολιάζω τις εξελίξεις με ψυχραιμία. Κατανοώ κάποιον που είναι παθιασμένος, με την καλή έννοια, για την πατρίδα του και να κερδίσει τα πάντα όλα, ωστόσο πολλές φορές η πραγματικότητα λέει να κερδίσεις το καλύτερο που μπορείς και ανάλογα με τις πιθανότητες που βλέπεις. Οπότε, χωρίς να είμαι κομματικά διακείμενος πουθενά, δεν βλέπω καμιά μεγάλη ζημιά από το θέμα αυτό, για τους λόγους που έχω εξηγήσει ήδη, όπερ:

   -Μου φαίνεται περίεργο να βρίζω τους τωρινούς ότι με την συμφωνία αφήνουν τους ιταλούς να ψαρεύουν γαρίδες, όταν ήδη εδώ και 100 χρόνια το κάνουν. Δηλαδή αν έρθει ένας πράσινος, ροζ, παλιός μπλε ή κόκκινος, τι έκανε αυτός τα προηγούμενα χρόνια να τους διώξει? Τίποτα και τώρα φωνάζει.

   -Η συμφωνία έχει περιλάβει ακριβώς αυτό που είχα προτείνει σε άλλο σχόλιό μου πολύ πριν την συμφωνία (σε άλλο σαιτ και άλλο nick) όπου έλεγα ότι η καλύτερη ιδέα για να αποφύγουν το πρόβλημα αυτό, είναι το στρίβειν δια του αρραβώνος, δηλαδή λες συμφωνώ με το αίτημά σας, αλλά αναγνωρίζεται την δικαιοδοσία μου στις γαρίδες και αν θεωρώ ότι λόγω υπεραλίευσης δεν μένουν αρκετές για όλους στην θάλασσα, μπορώ να πω στοπ. Και ακριβώς αυτό έκαναν. Αν η θάλλασα παράγει γαρίδες πχ για 150 ψαράδες, και έρθουν 50 Ιταλοί και το τσακίσουν, θα πω στοπ, θα ψαρεύουν λιγότερο να έχουν και οι δικοί μας. Και ακριβώς αυτό συμφώνησαν, χρυσή τομή και για τις δύο πλευρές.

   -Σε επίπεδο ΕΕ όπως έχω εξηγήσει, υπάρχει ελευθερία οποιουδήποτε επαγγελματία να πάει όπου θέλει, άρα αν θέλουν οι Ιταλοί, βγάζουν ένα ΑΦΜ στο Ιόνιο και έρχονται και ψαρεύουν όπως γουστάρουν, άρα αν τους το απαγορεύαμε, απλά θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι για την fake κόντρα. Νομίζω ότι για πολύ κόσμο είναι ακόμη δύσκολο να αντιληφθούν ότι είμαστε πια σε μια φάση όπου η ΕΕ και ειδικά η ευρωζώνη, είναι πρακτικά ένα κράτος και θα ήταν σαν να μαλλώνουν οι ψαράδες της Καβάλας και της Χαλκιδικής για το ποιος θα ψαρεύει ανοιχτά της Θάσου

   -Σε οικονομικό επίπεδο, η αξία του θέματος είναι αστεία. Επιπλέον στο θέμα μετά από 50 χρόνια η διατροφή θα έχει μεγαλύτερη αξία από το αέριο, ναι, όμως αν με τα ΄ρέστα από το αέριο κάνεις 1.000 υδατοκαλλιέργειες, η μία μόνο παράγει όσο όλα τα καίκια μαζί. Τα άλλα είναι ρομαντικές συζητήσεις, δες τα κιλά που παράγει και πουλάει η ελληνική υδατοκαλλιέργεια και πόσα αλιεύονται στην ανοιχτή θάλασσα.

   -Για να πάει στο διεθνές δικαστήριο πρέπει να συναινέσει και η άλλη χώρα, άρα θα ψαρεύανε επ αόριστο, εμείς δεν θα είχαμε ΑΟΖ και απλά θα έπεφτε ξύλο μεταξύ δύο χωρών για μερικές γαρίδες που έτσι και αλλιώς οι δικοί μας δεν τις ψαρεύουν.

   Νομίζω το σημείο αυτό είναι ασήμαντο και τζάμπα ντόρος, αρκεί να μην γίνει copy στο Αιγαίο, το σημαντικό είναι οι συντεταγμένες της ΑΟΖ, που δυστυχώς ακόμη δεν βλέπω, εκεί είναι το σούπερ θέμα, ενώ και αυτό που λένε για τα Διαπόντια νησιά κτλ, έχει έναν παράγοντα που είναι θετικός και έναν που είναι αρνητικός, δυστυχώς για την ώρα ξέρουμε λίγα.

   1. Κατανοώ κάποιον που είναι παθιασμένος με την καλή έννοια
    Κατανοω και εγω τον μετα βιας κρυπτομενο κομματικο πατριωτισμο, παντα με την καλη εννοια

    Οπότε, χωρίς να είμαι κομματικά διακείμενος πουθενά
    Αυτο δεν ειμαστε βεβαια υποχρεωμενοι να το πιστεψουμε.

    μου φαίνεται περίεργο να βρίζω τους τωρινούς ότι με την συμφωνία αφήνουν τους ιταλούς να ψαρεύουν γαρίδες, όταν ήδη εδώ και 100 χρόνια το κάνουν.
    Aυτα που μεχρι τωρα νεμονταν οι Ιταλοι, το Διεθνες Δικαιο της Θαλασσας τα δινει πλεον σε εμας. Και η κουλοκυβέρνηση τους τα παρεδωσε. Παρεδωσε κυριαρχικο δικαιωμα και πλουτοπαραγωγικο πορο της χωρας. Και δεν ψαρευουν μονο γαρίδες, αλλα και πολλα ειδη και σοβαρες προσοτητες αλιευματων. Ε, αφου ψαρευουν και οι Τουρκοι εδω και 100 χρονια στο Ανατολικο Αιγαιο, ας τους αφησουμε και αυτους να συνεχισουν. Εχει σημασια ποιός θα παιρνει τα ψαρια, αφου δεν θα τα παιρνουμε εμεις;

    Υπάρχει ελευθερία οποιουδήποτε επαγγελματία να πάει όπου θέλει, άρα αν θέλουν οι Ιταλοί, βγάζουν ένα ΑΦΜ στο Ιόνιο και έρχονται και ψαρεύουν όπως γουστάρουν,
    Aυτο αποτελει κραυγαλεα διαστρεβλωση της πραγματικοτητας. Αν ηταν ετσι, η ιταλικη κυβερνηση απλως θα ελεγε στους Ιταλους ψαραδες να βγαλουν ελληνικο ΑΦΜ και να ψαρευουν οπου γουσταρουν, δεν θα υπηρχε αντικειμενο διαφωνιας με την Ελλαδα. Πρεμπιπτοντως, σε ολη την ΕΕ οι φορολογικες αρχες κυνηγουν πλεον αμειλικτα το εικονικο ανοιγμα ΑΦΜ.

    https://www.capital.gr/tax/3282726/arxisan-elegxoi-gia-eikonikes-metafores-epixeiriseon-sti-boulgaria

    όμως αν με τα ΄ρέστα από το αέριο κάνεις 1.000 υδατοκαλλιέργειες, η μία μόνο παράγει όσο όλα τα καίκια μαζί.
    Αυτο το επιχειρημα δεν εχει ουτε ιχνος σοβαροτητας, για παρα πολλους λογους, που θα πρεπει να γραψω ολοκληρο σεντονι για να αναλυσω. Περιοριζομαι να πω οτι αν ηταν τοσο απλοϊκο, δεν θα υπηρχε αλιεια στιη θαλασσα, δεν θα χρειζοταν καν η εννοια της ΑΟΖ, ( η οποια περιλμβανει ΚΑΙ την αλιεία), κ αι ουτε βειβαια θα πλακωνονταν Γαλλοι και Αγγλοι ψαραδες στη Μαγχη.

    Σε οικονομικό επίπεδο, η αξία του θέματος είναι αστεία.
    Ναι, για αυτο οι Ιταλοι επενδυουν σε θηριωδη αλιευτικα σκαφη, και ερχονται απο λιμανια 300 χιλιομετρα μακρια.

    Νομίζω το σημείο αυτό είναι ασήμαντο και τζάμπα ντόρος, αρκεί να μην γίνει copy στο Αιγαίο
    Αφου αναγνωρισαμε τα «ιστορικα δικαιωματα των Ιταλων αλιεων στο Ιονιο», βεβαιως θα αναγνωρισουμε και εκεινα των Τούρκων συναδελφων τους στο Αιγαιο.

    Για να πάει στο διεθνές δικαστήριο πρέπει να συναινέσει και η άλλη χώρα,
    Τα 12 ν.μ. γινονται μονομερως. Εδω δωσαμε στους Ιταλους ακομα και δικαωματα μεταξυ 6 και 12 ν.μ. !!!!
    Σε οτι αφορα το Διεθνες Δικαστηριο για την ΑΟΖ, με ποια δικαιολογια θα το απερριπταν οι Ιταλοι; Με τις αρλουμπες περι » ιστορικων ιταλικων δικαιωματων στο Ιονιο¨ ; Η Ελληνικη Ακτοφυλακη θα εδιωχνε τους Ιταλους ψαραδες, και αν φωναζε η Ιταλια στα οργανα της ΕΕ, θα τους υποδεικνυαμε αμεσως το Διεθνες Δικαστηριο, δηλαδη την προβλεπομενη διαδικασια της UNCLOS. Ποιός θα μας εδινε αδικο στην ΕΕ; ΚΑΝΕΝΑΣ.

    άρα θα ψαρεύανε επ αόριστο
    Aν επιμενανε, το Λιμενικο θα μπορουσε καλλιστα να τους διωξει, αρκει να διατασόταν.

    εμείς δεν θα είχαμε ΑΟΖ και απλά θα έπεφτε ξύλο μεταξύ δύο χωρών
    ΑΣ ΕΠΕΦΤΕ ! ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΔΙΩΞΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΛΟΣΣΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ (ΕΝΙ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΓΕΩΤΡΗΣΗ, ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΙΧ. ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΟΣ ΞΕΒΡΑΚΩΘΗΚΕ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ!!!!!

    για μερικές γαρίδες που έτσι και αλλιώς οι δικοί μας δεν τις ψαρεύουν.
    Θελουν να τις ψαρεψουν, αλλα ο σχετικος εξοπλισμος και τα εργαλεια κοστιζουν αρκετα. Εχουν ζητησει βοηθεια επι αυτου απο την Κυβερνηση κατα καιρους, αλλα απαντηση δεν πηραν.

    H ουσια:
    Τ
    Ε, ΛΟΙΠΟΝ,. ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΟΖ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ. ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ. ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΕΝΝΑΟΙ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ.

    1. Κάποιοι κοιμούνται και ξυπνάνε στο χρωματιστό συννεφάκι τους και τα βλέπουν όλα με χρωματιστά γυαλιά, και γράφουν με συνθήματα και όχι επιχειρήματα και κάποιοι το αντίθετο. Διάβασε τι προβλέπουν οι νόμοι της ΕΕ, όπου από το 2022 όποιος θέλει ψαρεύει όπου θέλει, για αυτό και η ΕΕ είπε να τελειώνουν όλοι με τις ΑΟΖ, γιατί μετά είναι η ΑΟΖ της ΕΕ και όποιος ευρωπαίος θέλει, ψαρεύει όπου θέλει αρκει να ακολουθεί τους κανόνες της χώρας.

     Το θέμα είναι τελειωμένο νομικά και κάθονται γράφουν επί 5 σελίδες αμπελοφιλοσοφίες.

     Οι ψαράδες, όπως και οι υδραυλικοί και οι χτίστες και όποιος γουστάρει πάει σε όποια χώρα της ΕΕ θέλει και ασκεί το επάγγελμα. Στην αλιεία ισχύουν κάποιες μεταβατκές διατάξεις με μισοπροστασία αυτού επιτρέποντας ως τότε μόνο στους ντόπιους και όσους ξένους ιστορικά ψαρεύανε εκεί, και μετά το 2022 όποιος θέλει.

     https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:354:0022:0061:EN:PDF
     https://ec.europa.eu/fisheries/cfp/fishing_rules/access-to-waters_en

     Κατωτέρω έχω και μια αντιγραφή από φρέσκο σχόλιο αναγνωστών σε άλλο σαιτ¨

     Πρόσβαση στα ύδατα
     Διαχείριση της αλιείας
     Κατά γενικό κανόνα, τα αλιευτικά σκάφη που είναι νηολογημένα στο μητρώο αλιευτικού στόλου της ΕΕ έχουν ίση πρόσβαση σε όλα τα ύδατα και τους πόρους της ΕΕ που υπόκεινται σε διαχείριση βάσει της ΚΑΠ. Η πρόσβαση στην αλιεία συνήθως επιτρέπεται μέσω αλιευτικής άδειας.

     Ισχύουν, ωστόσο, δύο προσωρινές εξαιρέσεις από τον κανόνα για την ίση πρόσβαση.

     Στα ύδατα μέχρι 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους, τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε αλιευτικά σκάφη που κατά παράδοση αλιεύουν στα ύδατα αυτά από παρακείμενα λιμάνια, στο πλαίσιο υφιστάμενων σχέσεων γειτονίας, και σε σκάφη που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις που περιέχονται στην ΚΑΠ (παράρτημα IΑναζητήστε διαθέσιμες μεταφράσεις του συνδέσμου αυτού•••). Οι περιορισμοί αυτοί συνήθως δίνουν προτιμησιακή πρόσβαση σε σκάφη που κατά παράδοση αλιεύουν στα συγκεκριμένα ύδατα από παρακείμενα λιμάνια.
     Στα ύδατα μέχρι 100 ναυτικά μίλια από τις ακτές των εξόχως απόκεντρων περιοχών της Ευρώπης, πρόσβαση μπορεί να παρέχεται μόνο σε σκάφη νηολογημένα στα λιμάνια αυτών των περιοχών και σε σκάφη που κατά παράδοση αλιεύουν στα ύδατα αυτά.
     Οι εξαιρέσεις παύουν να ισχύουν στο τέλος του 2022.»

 17. Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία, δεδομένων των παραχωρήσεων και παρ’ αυτών.
  Δυστυχώς η προηγηθείσα μακρά απραξία επί του θέματος σε συνδυασμό με την εντελώς λανθασμένη προσέγγιση της Τουρκίας, τις γεωστρατηγικές βλέψεις της οποίας ουδέποτε έλαβε σοβαρά η ελληνική πλευρά – οι σύμμαχοι και γείτονες έχουν προ πολλού αποφασίσει να μεταλλαχθούν από ηπειρωτική σε ναυτική δύναμη, επιλογή που θέτει τα συμφέροντα τους όχι απλώς σε απόκλιση με τα ελληνικά αλλά σε ευθεία σύγκρουση – επέτρεψε στην ισχύ και την πίεση που ασκεί η Τουρκία προς την Ελλάδα, να διαρρεύσει και να ενισχύσει εμμέσως την διαπραγματευτική ισχύ
  και των υπολοίπων γειτόνων μας.
  Σε κάθε περίπτωση επιτέλους αποτυπώνεται ξεκάθαρα με τρόπο ορθό και κάθε επισημότητα η άποψη του ελληνικού κράτους περί του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.
  Ελπίζω αυτή η κίνηση να αποτελέσει καλή αρχή εξορθολογισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ελπίζω πως εφεξής η Ελλάς θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως φυσιολογικό κυρίαρχο κράτος εξισορροπώντας την προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας δίχως να επιβραβεύει την νέο οθωμανική επιθετικότητα και να δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις και ελπίδες στη φίλτατη γείτονα.

 18. Χαίρομαι πάντως που στο ΥΠΕΞ φαίνεται να με διαβάζουν… (αστειεύομαι προφανώς).

  Πριν καιρό είχα γράφει για το στρίβειν δια του αραββώνος και το win win στο θέμα με τα ψάρια στο Ιόνιο και έγινε.

  Μετά είχα πει ότι πρέπει η Τουρκία να μας βρίσκει σοβαρά παντού και πάντα μπροστά της, να μην την αφήσουμε σε τίποτα μα τίποτα σε χλωρό κλαρί, όπου υπάρχει κάτι κάπου που να της μπήξουμε αγκάθι να το κάνουμε συνέχεια, γιατί καιρός να ανταποδώσουμε όσαν κάνανε αυτοί σε εμάς με Αλβανία, Σκόπια, Λιβύη και παντού.

  Και βλέπω ξαφνικά και διαβάζω ότι μέχρι και θέμα νομιμότητας του νέου πυρηνικού εργοστασίου πάμε να εγείρουμε και για την διώρυγα στην Ανατολική Θράκη/Βόσπορο και για όλα. Να το δω και να μην το πιστεύω. Να θέσουν και τα νησάκια που κανονικά δικαιούμαστε, να θέσουν Ίμβρο Τένεδο, να θέσουν ζήτημα περιουσίας Ελλήνων που είχε κατασχεθεί μέσω του φόρου 120% της περιουσίας, να θέσουν το θέμα του Πατριαρχείου, να ζητήσουν η Αγιά Σοφιά να γίνει σαν το Βατικανό για το Πατριαρχείο και να αναδειξουν την καταπίεση που υφίσταται το Πατριαρχείο που δεν έχει την Αγιά Σοφιά, δεν έχει Σχολή δεν είναι συνέχεια υπό διωγμο, να τεθεί θέμα περιουσίας του, σε μια λίστα ατελείωτη. Καροτσάκι να τους πάνε, πάντα και παντού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *