Τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ – UAV) αποτελούν τομέα στον οποίο τόσο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν να επιδείξουν μικρές επιχειρησιακές δυνατότητες. Παρά το γεγονός πως ο χώρος των UAV έχει γνωρίσει διεθνώς άνθιση και ειδικά στη Τουρκική βιομηχανία, η χώρα μας δυστυχώς δεν υπήρξε χώρος ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική πρόοδος με την ανάπτυξη και κατασκευή μοντέλων ικανών να περάσουν στο επόμενο βήμα αυτό της μαζικής παραγωγής και αξιοποίησης τους.

Τη προηγούμενη εβδομάδα, το DefenceReview.gr σας ενημέρωσε για το εθνικό UAV τακτικού επιπέδου με ηγέτιδα εταιρεία στην ανάπτυξη και παραγωγή την Intracom Defense. Η τελευταία αποτελεί την μοναδική ελληνική εταιρεία με επιστημονική γνώση και κατάρτιση στον τομέα της ανάπτυξης UAV καθώς και της βιομηχανικής παραγωγής. Ο στόχος είναι πλέον η ανάπτυξη του πρωτοτύπου, οι δοκιμές και ακολούθως η έναρξη της παραγωγής επ’ ωφελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα τελευταία χρόνια η Intracom Defense έχει μεγάλη παρουσία και ενεργό εμπλοκή στον χώρο των Μη Επανδρωμένων Συστημάτων τόσο αέρος όσο και θαλάσσης. Ειδικότερα, η ελληνική εταιρεία δραστηριοποιήθηκε στις εξής κατηγορίες:

Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα που ανήκουν στην κατηγορία τακτικού επιπέδου με βάρος από 150 έως 600 κιλά.

Μη Επανδρωμένα Σκάφη Επιφανείας που ανήκουν στην κατηγορία harbor με μήκος μικρότερο των 7 μέτρων. Τα παραπάνω έχουν μεγάλη σημασία και αξία για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς μπορούν να καλύψουν μια σειρά από ανάγκες. Η Intracom Defense ενεπλάκη στα παρακάτω τεχνικά θέματα: το σύστημα επικοινωνιών μεταξύ του UAV και του σταθμού εδάφους, η κατασκευή του σταθμού εδάφους, το λογισμικό διοίκησης και ελέγχου καθώς και η τελική ολοκλήρωση του συστήματος (δηλαδή η συναρμολόγηση επιμέρους υποσυστημάτων και οι τελικοί έλεγχοι αξιοπιστίας του UAV).

Το ελληνικό UAV με επίκεντρο την Intracom Defense

Τη παρούσα χρονική περίοδο βρισκόμαστε σε ένα καταλυτικό και κομβικό σημείο. Ως εκ τούτων, η Intracom Defense έχει εξασφαλίσει μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος European  Defense Industrial Development Program (EDIDP) την ανάπτυξη του εθνικού UAV. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019 η εταιρεία σε συνεργασία με τα Υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου υπέβαλε πρόταση και κέρδισε χρηματοδότηση με την ονομασία «LOTUS» στο πλαίσιο του παραπάνω ευρωπαϊκού προγράμματος μέσα σε συνθήκες σκληρού και αμείλικτου ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και ενάντια σε μεγαθήρια εταιρείες της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής τεχνολογίας και βιομηχανίας που υπέβαλαν ανάλογες προτάσεις.

Πρόκειται για κορυφαία εθνική επιτυχία που ανοίγει τον δρόμο των ελληνικών UAV. Σύμφωνα με πληροφορίες τα Υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου έχουν δεσμευτεί βάση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την αγορά των συστημάτων UAV και την έναρξη της φάσης παραγωγής. Συνεπώς, είναι πλέον επίσημο πως η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα το δικό της εθνικό UAV με ηγέτιδα εταιρεία την ελληνικής Intracom Defense. Το πρόγραμμα έχει τεράστια εθνική αξία καθώς για πρώτη φορά συντελείται οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος UAV με τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, τα ελληνικά πανεπιστήμια και τις Ένοπλες Δυνάμεις αφού αυτές έχουν καθορίσει τις ανάγκες και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις για το εθνικό UAV.  

Το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής είναι αρχής γενομένης από το 2020 έως το 2024 όπου προβλέπεται η έναρξη παραδόσεων των πρώτων συστημάτων. Συνολικώς, συμμετέχουν 11 οργανισμοί μεταξύ των οποίων εταιρείες και ελληνικά πανεπιστήμια όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Μετσόβιο και το .

Τεχνικός συντονιστής και υπεύθυνος ολοκλήρωσης του έργου ύψους 9.600.000 ευρώ είναι η Intracom Defense εκ των οποίων το κονδύλι της τάξης των 3.400.00 για την έρευνα και ανάπτυξη του πρωτότυπου είναι από κεφάλαια της ελληνικής εταιρείας.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου τακτικού συστήματος RPAS –  Remote Piloted Aircraft System αποτελούμενο από σταθμό εδάφους και αερόχημα με σκοπό την εκτέλεση αποστολών επιτήρησης, αναγνώρισης και στοχοποίησης καθώς και την μεταφορά και άφεση τεσσάρων επιμέρους drones από το κύριο αερόχημα τα οποία θα εκτελούν τις παραπάνω αποστολές με τη υιοθέτηση τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης. Οι προδιαγραφές του συστήματος έγιναν σε αγαστή συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να ικανοποιούν στο έπακρο τις ανάγκες τους.

Παράλληλα με το εθνικό UAV τακτικού επιπέδου του προγράμματος LOTUS (Low Observable Tactical Unmanned System), σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα DELAER που αφορά ένα άλλο πρόγραμμα ανάπτυξης UAV. Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη, κατασκευή και πτητική δοκιμή ενός καινοτόμου ελληνικού UAV το οποίο παρέχει τη δυνατότητα για άμεση διανομή ωφέλιμου φορτίου και εξοπλισμού βάρος έως 40 κιλών, σε απομονωμένες περιοχές του ελλαδικού χώρου και κυρίως σε νησιά που εντάσσονται στις άγονες γραμμές. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξης των 810.000 ευρώ και χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ενώ η συμμετοχή της Intracom Defense είναι της τάξης των 246.870 ευρώ.

Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και οι πρώτες δοκιμές του αεροσκάφους αναμένεται να γίνουν το προσεχές χρονικό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι του 2020. Το πρόγραμμα παρακολουθείται επίσης στενά από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς εκτός της μεταφοράς φορτίου το DELAER θα μπορεί να τροποποιηθεί τεχνικώς ώστε να φέρει ανάλογο φορτίο – εξοπλισμό αποστολής για πλειάδα αποστολών επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και στοχοποίησης.

Το τελευταίο πρόγραμμα αφορά το Hellenic Civil Unmanned Vehicle (HCUAV) το οποίο αφορά το γνωστό σε όλους με την κωδική ονομασία RX1. Με προύπολογισμό έργου 1.514.000 ευρώ επίσης από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και συμμετοχή της Intracom Defense 430.000 ευρώ το HCUAV είναι πρώτο ελληνικό UAV με συμμετέχοντες το ΑΠΘ, το Μετσόβιο, το Δημοκρίτειο καθώς και τις εταιρείες MLS και Spacesonic.

Μολονότι, το πρωτότυπο υπάρχει και πέταξε επιτυχώς σε μια σειρά απαιτητικών σεναρίων στα πλαίσια δοκιμών τον Οκτώβριο του 2017 λόγω μη ύπαρξης αρχικού πελάτη το πρόγραμμα δεν πέρασε στη φάση της παραγωγής.

Πλέον τα βλέμματα συγκεντρώνονται στα προγράμματα DELAER και LOTUS. Το στοίχημα είναι η χώρα μας να περάσει στην επόμενη φάση της μαζικής βιομηχανικής παραγωγής και ένταξης συστημάτων επ’ ωφελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς και ακολούθως η εύρεση εξαγωγικών πελατών. Με ηγέτιδα εταιρεία την Intracom Defense και την ύπαρξη υψηλής εγχώριας τεχνογνωσίας δεν τίθεται ζητήματα τεχνολογικού ρίσκου ή εκτόξευσης του κόστους του προγράμματος ή τυχόν καθυστερήσεων.

Αυτό που τίθεται είναι η ύπαρξης ισχυρής πολιτικής βούλησης για στήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και αξιοποίηση όλων των διατιθέμενων πόρων ώστε να συγκροτηθεί εθνική τεχνολογική βάση με συνεργασία ελληνικών εταιρειών και ελληνικών πανεπιστημίων και φυσικά την προμήθεια και ένταξη αυτών των ελληνικών συστημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι αδήριτη ανάγκη η στήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και η αξιοποίηση του εθνικού επιστημονικού δυναμικού ώστε η ελληνική αμυντική βιομηχανία να αναπτυχθεί και να αποτελέσει ανταγωνιστικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας ικανοποιώντας τις απαιτήσεις και ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και έχοντας εξαγωγικές προοπτικές.  

Comments

 1. Καταλαβαίνω ότι το άρθρο μιλάει για UAV 150-600 κιλά. Για σκοπούς σύγκρισης:

  -Το bayraktar είναι 630 κιλά
  -Το (παλιό) predator είναι 1.000+κιλά
  -τα άλλα καλά είναι πάνω από 600 κιλά.

  Άρα αν δεν πάμε στο max του εύρους, μιλάμε για ένα UAV που δεν ξέρω σε τι στρατιωτική εφαρμογή θα το θέλουμε, μου μοιάζει ότι πάμε να κάνουμε κάτι σαν το Πήγασος κτλ, Οκ χρήσιμο αλλά δεν τρελλαίνομαι κιόλας

  1. Αν δεν ξεκινήσεις δε θα φτάσεις στον προορισμό. Πρώτα μπουσουλάς και μετά περπατάς.
   Επίσης αν δεν τρελαίνεσαι μην το αγοράσεις.
   Ολο γκρίνια ότι και να γίνει

  2. Αυτά που αναπτύσσουμε, προφανώς είναι μόνο συνοριακής επιτήρησης και για χρήση με απαιτήσεις Λιμενικού.
   Μια χαρά είναι για ξεκίνημα και ΕΑΝ αργότερα αποφασίσουμε κάτι μεγαλύτερο, υπάρχει και στην ΕΑΒ τεχνογνωσία κ.λπ. Για μένα ΑΛΛΟΥ είναι το θέμα. Ότι για 8 εκ. τόσα χρόνια μέχρι τώρα, δεν έχουμε ΗΔΗ κατασκευάσει δικά μας, ώστε τώρα να πάμε παρακάτω.

 2. ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ UAV-UCAV ΑΠΟ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΩΣ ΚΑΜΙΚΑΖΙ ΓΙΑ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΔΑΦΟΥΣ-ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΡΟΛΟΥΣ ΑΝΤΙUAV-UCAV ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ…ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΡΙΧΝΩ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠΟΨΗ….https://www.youtube.com/watch?v=pmELxw-ORQA

 3. Πολύ καλό για ναι αληθινό.Εδω όσες φιλότιμες προσπάθειες κάνανε είτε ιδιώτες είτε εταιρείες κατέληξαν στον Καιάδα.Δεν πρέπει να παράγουμε τίποτα ούτε οδοντογλυφίδα.Πολλες αξιολογες εφευρέσεις κατέληξαν στο εξωτερικο .Πως θέλετε να τους πιστέψω όλους αυτούς ότι θα το κάνουν για την άμυνα της πατρίδας μας; !!!!!

 4. Εγώ πιστεύω μιας και στα uav τρέχουμε πίσω από τις εξελήξεις, να το ρίξουμε και στην αντιμετώπιση αυτών.
  Διαβάζω ότι είμαστε σε πολλά μέσα, αλλά δε βλέπω να βγαίνει προϊόν και να μπαίνει μαζικά σε υπηρεσία.
  Mε το UCAV nEUROn, τί γίνετε? Επρόκειτο να μπεί σε παραγωγή; Καμια 100αριά να είχαμε και κλειδώναμε τα πάντα.
  Πρέπει να κινυγήσουμε το θέμα, θα μας βγούνε οικονομικότερα και δεν κινδυνεύουν ζωές.

 5. Επίσης τρέχει και το πρόγραμμα Ouranos της Altus το οποίο λογικά θα είναι συγκρίσιμο .
  « OURANOS is a reliable fixed wing RPAS with optimized up to 10hours flight…
  Wingspan 3.3 m
  Length 2.3 m
  Weights
  MTOW 24 Kg
  Payload 10 Kg
  Performance
  Altitude 15,000 ft
  Range 100 km
  Maximum speed 110 km/h
  Endurance 10 hr
  OPTIONAL PAYLOAD
  Day HD Camera
  Thermal (IR) Video Camera
  Dual (EO/IR)
  Photogrammetric Camera
  Lidar
  Emissions measuring sensor»

 6. Βλέπω στα σχόλια συγκρίσεις οι οποίες προφανώς είναι αδύνατον να αποφύγουμε.
  Όμως, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός !
  Ας μην το ξεχνάμε.
  Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που αναπτύχθηκε το πρώτο Ελληνικό UAV χωρίς άλλες τριγύρω χώρες να ξέρουν τί σημαινει ο όρος.
  Η έρευνα και εξέλιξη από Πανεπιστήμια, οι νέοι επιστήμονες και κάποιες Ελληνικές εταιρείες είναι εύκολο να παράξουν ένα καλό προϊόν του οποίου την εξέλιξη δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε από τώρα.
  Συνεπώς, ας είμαστε κατ’ αρχήν αισιόδοξοι.

 7. Ειμαστε 10-15 χρονια πισω περιπου απο την Τουρκια σε τεχνολογιες εκθετικης αυξησης.

  Με νοοτροπια ΔΕΚΟ, μονο παρελασεις – οταν η χωρα αποκτησει Μοσε Γιαλον το συζηταμε ξανα.

 8. Κανονικά οι ΕΔ θα έπρεπε να είχαν από καιρό επενδύσει στην κατασκευή των UAV, τα ποσά που απαιτούνται είναι μηδαμινά σε σχέση με το χρήμα που ξοδεύει το δημόσιο σε τεμπέληδες και σε άχρηστες φιέστες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *