Το χθεσινό περιστατικό, μετά τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι δήθεν η Τουρκική Ακτοφυλακή υπέστειλε ελληνική σημαία από βραχονησίδα του Αιγαίου, επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα των «Γκρίζων Ζωνών» στο Αιγαίο που προσπαθεί μονομερώς να εντάξει στην ατζέντα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων η Τουρκία.
Όπως αποδείχθηκε το χθεσινό περιστατικό ήταν μια ακόμα επικοινωνιακή προσπάθεια της Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση, δεδομένου ότι το ΓΕΕΘΑ βεβαιώνει με στοιχεία ότι στην περιοχή δεν υπήρξε η παραμικρή τουρκική δραστηριότητα, ιδιαίτερα πέριξ ή κοντά στις βραχονησίδες Ανθρωποφάς στο σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας.
Είχε προηγηθεί, στις 13 Απριλίου, ομάδα νεαρών από τους Φούρνους οι οποίοι ύψωσαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, η οποία είναι ακατοίκητη και διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.
Τη σκυτάλη των ρητορικών προκλήσεων πήρε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι η απομάκρυνση της ελληνικής σημαίας έγινε την περασμένη Κυριακή από Τούρκους Καταδρομείς. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurroyet, η Τουρκία…ενημέρωση την Αθήνα, το Σάββατο, και την Κυριακή έστειλε καταδρομείς να κατεβάσουν την ελληνική σημαία!
Το ΓΕΕΘΑ επιμένει ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο. Μάλιστα από χθες το Λιμενικό Σώμα διεξάγει ελέγχους σε βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ύποπτες κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας. Μέχρι τώρα ουδεμία ύποπτη κίνηση έχει παρατηρηθεί ή αναφερθεί.
Πάντως η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία, μίλησε για «ακήρυχτο πόλεμο» μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Οι τουρκική πολιτική αμφισβητεί την ελληνική εθνική κυριαρχία, τόσο σε επίπεδο εδάφους (αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί βραχονησίδων), την αμφισβήτηση των θαλάσσιων συνόρων (αιτία πολέμου η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια) και την αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ναυτικών μιλίων.
Γνωστή είναι και η περίφημη λίστα «EGAYDAAK» του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία συγκαταλέγονται 152 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές» από την Τουρκία με το επιχείρημα ότι αυτά τα 152 νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες δεν αναφέρονται ονομαστικά στις διεθνείς συνθήκες.
Η απάντηση της Ελλάδας είναι ότι τόσο η Συνθήκη της Λωζάννης (1923) όσο κι η Συνθήκη των Παρισίων (1947) κατοχυρώνουν σαφώς και κατηγορηματικά το εδαφικό καθεστώς του Αιγαίου. Έτσι για την Ελλάδα η μόνη εκκρεμότητα στο Αιγαίο είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.