Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Greek News», ο Αμερικανός Γερουσιαστής David N. Cicilline κατέθεσε, την περασμένη Παρασκευή, πρόταση νόμου υπό τον τίτλο «End the Cyprus Arms Embargo Act». Εκτός από Γερουσιαστής ο Cicilline είναι μέλος και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Μεταξύ άλλων ο Γερουσιαστής αναφέρει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας κρίσιμος στρατηγικός εταίρος που προσέφερε σημαντική υποστήριξη για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο … Το εμπάργκο για την πώληση και μεταφορά στρατιωτικών όπλων στην Κύπρο είναι ετεροχρονισμένο και ένα εμπόδιο στην πάρα πέρα ενίσχυση της συνεργασίας μας … να αρθεί η απαγόρευση το συντομότερο δυνατό».

Η ομογενειακή οργάνωση HALC (Hellenic American Leadership Council) και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της, Έντι Ζεμενίδης, εργάστηκαν αρκετούς μήνες προκειμένου να προετοιμάσουν τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση, για την οποία ο Έντι Ζεμενίδης δήλωσε: «Ήρθε η ώρα για τις ΗΠΑ να μετουσιώσουν την στρατηγική συνεργασία που ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος Biden το 2014. Η άρση του εμπάργκο θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα στην εγκαθίδρυση της Κύπρου ως Κράτος πρώτης γραμμής για τα συμφέροντα ασφαλείας της Δύσης».

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης, είχε συνάντηση με τον Βοηθό Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιο για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Thomas Goffus, και του έθεσε το θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, αναφέροντας την ουσιαστική σημασία που θα έχει αυτό στο ειδικότερο ζήτημα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων. Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποσχέθηκε ότι με την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον θα μεταφέρει τα επιχειρήματα του κ. Υπουργού αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

Το εμπάργκο μετρά ήδη 31 χρόνια, από το 1987, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στη μεταφορά όπλων και αμυντικών συστημάτων προς την Κύπρο, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν στις προσπάθειες για επανένωση και προκειμένου να αποφευχθεί ένας εξοπλιστικός ανταγωνισμός στο νησί.

Ωστόσο, το εμπάργκο όπλων δεν είχε καμιά επίδραση στη διαδικασία επανένωσης, ενώ η Τουρκία βρήκε τρόπο να παρακάμψει το εμπάργκο όπλων τοποθετώντας δεκάδες χιλιάδες Τούρκων στρατιωτών εξοπλισμένους με αμερικανικά όπλα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Το εμπάργκο όπλων ανάγκασε την Κυπριακή Δημοκρατία να αγοράσει όπλα από κράτη εχθρικά προς τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως είναι η Ρωσία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές του δεύτερου πολέμου στον Κόλπο, η Κύπρος επέτρεψε σε αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να προσγειωθούν για ανεφοδιασμό, μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την προσγείωσή τους σε τουρκικό έδαφος.

Ως μέλος της παγκόσμιας συμμαχίας στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, η Κύπρος υπήρξε σημαντικός εταίρος στην καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Συμμαχικές αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους από μέρους Ευρωπαίων πραγματοποιήθηκαν από βάσεις στην Κύπρο.

Τέλος, οι ενεργειακές έρευνες των ΗΠΑ στην Κύπρο έχουν ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, και προσφέρει σημαντική εναλλακτική λύση προς τους συμμάχους των ΗΠΑ έναντι της ρωσικής ενέργειας.