Η Προεδρία της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) ανακοίνωσε ότι στις 20 Δεκεμβρίου ξεκίνησε το πρόγραμμα ORKA, ανάπτυξης μιας ελαφράς τορπίλης των 324 χιλιοστών για χρήση από πλοία επιφανείας και ελικόπτερα. Στο πρόγραμμα, στο οποία ηγείται η SSB συμμετέχουν οι Roketsan και Aselsan. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα ORKA είχε ανακοινωθεί το 2017 και μάλιστα ένα πρόπλασμα της τορπίλης είχε παρουσιαστεί στην έκθεση «IDEF 2017». Ωστόσο μόλις πριν λίγες ημέρες μετουσιώθηκε σε προγραμματικό συμβόλαιο.

Το πρόγραμμα ORKA εστιάζει στην ανάπτυξη μιας τορπίλης με ενεργητικό ερευνητική, υψηλή ταχύτητα και προηγμένες διαδικασίες καθοδήγησης βασισμένες σε αλγορίθμους. Σε υπηρεσία, οι τορπίλες του προγράμματος ORKA θα αντικαταστήσουν τις αμερικανικές Mk.54, τις οποίες το Τουρκικό Ναυτικό χρησιμοποιεί σήμερα. Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία αναπτύσσει και την τορπίλη βαρέος τύπου AKYA των 533 χιλιοστών, προς αντικατάσταση των εν υπηρεσία Mk.48 ADCAP Mod.6AT (αμερικανικές) και DM-2A4 (γερμανικές).

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο το Τουρκικό Ναυτικό πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική βολή της τορπίλης AKYA. Το πρόγραμμα AKYA ξεκίνησε το 2010 με αρχική πρόθεση την παράδοση των πρώτων τορπιλών το 2018. Ωστόσο, το πρόγραμμα ήδη καταγράφει καθυστέρηση δύο ετών. Οι τορπίλες AKYA θα έχουν μήκος 7 μέτρα, βάρος 1,2 τόνους, μέγιστη ταχύτητα 40 κόμβους (74 χιλιόμετρα την ώρα) και μέγιστο βεληνεκές, με τη μέγιστη ταχύτητα, 15 χιλιόμετρα. Η καθοδήγηση της θα είναι ενσύρματη, με οπτική ίνα, ενώ θα ενσωματώνει ενεργό και παθητικό σονάρ.