Το σουηδικό μαχητικό JAS-39 Gripen τέθηκε εκτός της κούρσας στο ελβετικό πρόγραμμα προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η ίδια η Saab, σημειώνοντας ότι το JAS-39 Gripen δεν θα συμμετάσχει στις προγραμματισμένες πτητικές δοκιμές των υποψήφιων αεροσκαφών που θα γίνουν στις 24-28 Ιουνίου στην Ελβετία. Ο λόγος είναι ότι η ελβετική υπηρεσία εξοπλισμών έχει θέσει ως όρο τα υποψήφια αεροσκάφη να είναι επιχειρησιακά έτοιμα κατά το έτος 2019.

H Saab προσέφερε στην Ελβετία τη νέα έκδοση του αεροσκάφους, JAS-39E/F Gripen, η οποία όμως θα πραγματοποιήσει την πρώτη της πτήση στα τέλη του 2019, άρα δεν είναι ακόμα επιχειρησιακά έτοιμη. Συνεπώς, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, να συμμετάσχουν στις προσεχείς πτητικές δοκιμές. Ωστόσο η Saab δήλωσε ότι το JAS-39E/F Gripen θα είναι επιχειρησιακά αρκετά χρόνια πριν η Ελβετία παραλάβει τα πρώτα νέα μαχητικά της. Άρα δεν υπήρχε λόγος αποκλεισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελβετία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Air2030», θα προμηθευτεί 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη για την αντικατάσταση των 53 παλαιών F-5E/F Tiger II, με συνολικό προϋπολογισμένο κόστος $ 5,95 δισεκατομμυρίων. Τα νέα αεροσκάφη θα επιχειρούν παράλληλα με τα 30 F/A-18C/D Hornet, τα οποία θα παραμείνουν σε υπηρεσία έως το 2030, οπότε και θα αντικατασταθούν. Απαράβατος όρος η απόδοση αντισταθμιστικού οφέλους στην ελβετική αμυντική βιομηχανία σε ποσοστό 100% της σύμβασης.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι παραδόσεις των νέων αεροσκαφών θα πρέπει να ξεκινήσουν το 2025. Μετά την απόσυρση του JAS-39 Gripen, το πρόγραμμα διεκδικούν το ευρωπαϊκό Eurofighter, το γαλλικό Rafale και τα αμερικανικά F/A-18E/F Super Hornet και F-35A Lightning II.