Χωρίς υποβρύχια έχει μείνει το Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό μετά από σοβαρό ατύχημα στα ανοιχτά της Νορβηγίας. Το ατύχημα συνέβη την Κυριακή στο υποβρύχιο U-35 όταν μια έλικα της προπέλας υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια άσκησης βίαιης κατάδυσης με ελιγμό.

Το πόσο θα παραμείνει εκτός υπηρεσίας το U-35 είναι άγνωστο, δεδομένου ότι θα χρειαστεί να γίνει πρώτα εκτενείς αξιολόγηση της ζημιάς. Το U-35 ήταν το μόνο πλεύσιμο υποβρύχιο της Γερμανίας, αλλά τελικά και αυτό τέθηκε εκτός: Το U-31 βρίσκεται σε φάση επισκευής και θα είναι εκτός υπηρεσίας έως και το Δεκέμβριο του 2017, τα υποβρύχια U-33 και U-36 βρίσκονται σε προγραμματισμένη συντήρηση και θα είναι εκτός υπηρεσία έως τον Φεβρουάριο και τον Μάιο του 2018 αντίστοιχα, ενώ τα U-32 και U-34 έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας και βρίσκονται σε προπαρασκευαστική επιθεώρηση προκειμένου να υποστούν προγραμματισμένη συντήρηση αμέσως μετά τα U-33 και U-36.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς του Ναυτικού αυτή η τραγική κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης ανταλλακτικών, τα οποία, για λόγους οικονομίας, δεν φυλάσσονται πλέον ως απόθεμα από το Ναυτικό, αλλά η διάθεση τους εντάσσεται στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης υποστήριξης (Follow On Support).