Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού είναι πρόγραμμα αντίστοιχης σημασίας και αξίας με αυτό του εκσυγχρονισμού του στόλου των ελληνικών F-16.

Όπως έχουμε προαναφέρει τα χρήματα του προγράμματος δεν επαρκούν για βαρύ και ριζικό εκσυγχρονισμό των πλοίων. Τα τρία επίπεδα περιλαμβάνουν: το πρώτο σκέλος σχετίζεται με το σύστημα διαχείρισης μάχης, επικοινωνίες, τη διοίκηση και τον έλεγχο, το δεύτερο με τα οπλικά συστήματα και το τρίτο με τα ραντάρ και τους λοιπούς αισθητήρες όπως είναι τα ηλεκτροοπτικά ή οι καταυγαστήρες (ραντάρ ελέγχου πυρός). Αυτονόητη πρέπει να θεωρείται γενική συντήρηση και επισκευή του προωστήριου σκεύους και των μηχανών των πλοίων.

Οι παρεμβάσεις στα οπλικά συστήματα των τεσσάρων φρεγατών λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης θα είναι ελάχιστες. Πρακτικά θα έχουμε τον εκσυγχρονισμό των δύο όπλων εγγύς άμυνας κατηγορίας CIWS και του πυροβόλου της πλώρης. Ούτε το σόναρ τρόπιδας Raytheon SQS-56 θα αλλάξει ούτε το μεταβλητού βάθους DE 1160. Συνεπώς, οι ικανότητες και οι δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου των πλοίων δεν αναβαθμίζονται και παραμένουν ως έχουν.

Κατά την άποψη μας δεδομένων των κονδυλίων η έμφαση πρέπει να δοθεί σε ένα σύγχρονο και κορυφαίο ραντάρ έρευνας αέρος και στη δυνατότητα των πλοίων να εμπλέκουν τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό εχθρικών εναέριων απειλών ταυτοχρόνως. Σήμερα τα πλοία φέρουν το ραντάρ Signaal MW08 και από δύο ραντάρ ελέγχου πυρός Signaal STIR που επιτρέπουν στα πλοία να εμπλέκουν μόνον δύο εναέριους στόχους με τα βλήματα ESSM. Οποιαδήποτε επιλογή ραντάρ όπως το Smart S Mk2 είναι λάθος γιατί πρόκειται για παρωχημένη επιλογή.

Και αυτό γιατί εκτός του ότι είναι σχετικά παλαιό ραντάρ υπηρετεί ήδη στο τουρκικό ναυτικό και δεν αποτελεί επιλογή ποιοτικής διαφοροποίησης. Το ραντάρ σε συνδυασμό με τα δύο νέα ραντάρ ελέγχου πυρός και ένα σύγχρονο τακτικό σύστημα δύναται να αναβαθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τα πλοία. Απαραίτητες προϋποθέσεις για το νέο ραντάρ έρευνας αέρος είναι η απόσταση εντοπισμού εναέριων στόχων, ο εντοπισμός στόχων χαμηλού ηλεκτρομαγνητικού ίχνους

Στο παρόν κείμενο εξετάζουμε την επιλογή της Σουηδικής Saab καθώς προσφέρει σωρεία κομβικών πλεονεκτημάτων και αποτελεί τη πλέον ικανή πρόταση εκσυγχρονισμού των πλοίων δεδομένων των χρημάτων. Στα τέσσερα σκέλη που η Saab προσφέρει λύσεις είναι οι εξής: το ραντάρ, το τακτικό σύστημα, τα δύο ραντάρ ελέγχου πυρός και το ESM των πλοίων.

Η Saab έχει εμπλακεί με επιτυχία σε πολλά προγράμματα αναβάθμισης πλοίων, εκ των οποίων κάποια όμοια με το ελληνικό πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής των φρεγατών MEKO-200. Στα προγράμματα αυτά η Saab έχει προσφέρει το σύστημα διαχείρισης μάχης και το σύστημα ελέγχου πυρός. Κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης των MEKO-200 (ΑΝΖΑΚ) της Αυστραλίας, των φρεγατών κλάσης «Halifax» του Καναδά και των φρεγατών κλάσης «Tachin» και «Naresuan» της Ταϊλάνδης.

Το ραντάρ SEA GIRAFFE 4A κατηγορίας AESA παρουσιάστηκε επίσημα το 2017 και αποτελεί μια πολύ σύγχρονη σχεδίαση ραντάρ. Μπορεί να ανιχνεύσει πάνω από 1.000 εναέριους στόχους και 500 ναυτικούς, ενώ στο μέγιστο βεληνεκές των 350 χιλιομέτρων η μέγιστη απόκλιση απόστασης είναι μικρότερη των 15 μέτρων και η μέγιστη απόκλιση ταχύτητας είναι μικρότερη των 15 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Το σύστημα ελέγχου πυρός CEROS-200 της Saab έχει ήδη καταγράψει σημαντική εμπορική επιτυχία με 200 περίπου συστήματα σε υπηρεσία ανά τον κόσμο. Έχει ταχύτατο χρόνο απόκρισης και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ανίχνευση στόχων. Επιπλέον έχει χαμηλό κόστος κύκλου ζωής, αποτέλεσμα της μεγάλης αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας του. Το CEROS-200 είναι ένα σύστημα ελέγχου πυρός παντός καιρού, ημέρας και νύχτας, το οποίο λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων Ku.

Ενσωματώνει ηλεκτροπτικούς αισθητήρες, κάμερα ημέρα, υπέρυθρη κάμερα και αποστασιόμετρο λέιζερ, ενώ χρησιμοποιεί αλγορίθμους τύπου Chase. Μπορεί να ανιχνεύσει πολλαπλούς στόχους και επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του συστήματος ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile), που αποτελεί το κύριο αντιαεροπορικό σύστημα των ελληνικών MEKO-200. 

To CEROS-200 είναι ένα σύστημα ελέγχου πυρός μονοπαλμικού πλάτους κύματος με ενεργειακή απολαβή κεραίας 41 dB. Επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων, ενώ μπορεί να εμπλέξει τουλάχιστον τέσσερις (4) στόχους ταυτόχρονα.

Το σύστημα μπορεί να κινηθεί στην κατεύθυνση ενδιαφέροντος με ταχύτητα 114ο το δευτερόλεπτο. Το CEROS-200 ενσωματώνει υψηλό βαθμό αυτοματισμού και απαιτεί τη δέσμευση μόνο ενός χειριστή. Επιπλέον έχει τη δυνατότητα προειδοποίησης και ανίχνευσης επερχόμενου βλήματος, ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις ηλεκτρονικές παρεμβολές. Υποστηρίζει όλα τα πυροβόλα του πλοίου καθώς και αντιαεροπορικά βλήματα ενεργητικής ή ημι-ενεργητικής καθοδήγησης. Είναι ανοιχτής αρχιτεκτονικής που σημαίνει ότι μπορεί να αναβαθμιστεί εύκολα και με χαμηλό κόστος.

Στον τομέα της ανίχνευσης στόχων επιφανείας το CEROS-200 μπορεί να ανιχνεύσει πάνω από 500 στόχους ενώ στο μέγιστο βεληνεκές η μέγιστη απόκλιση απόστασης είναι μικρότερη των 20 μέτρων και η μέγιστη απόκλιση ταχύτητας είναι μικρότερη των 15 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Το σύστημα διαχείρισης μάχης 9LV είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα C4I (Command, Control, Communications, Computers and Intelligence), το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε ναυτική πλατφόρμα, μικρού ή μεγάλου εκτοπίσματος (από περιπολικά σκάφη έως αεροπλανοφόρα και υποβρύχια). Το σύστημα έχει αναπτυχθεί σε τρείς (3) διαφορετικές εκδόσεις, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη: 9LV CS (Combat System), 9LV CMS (Combat Management System) και 9LV FCS (Fire Control System).

Το 9LV CMS είναι το κέντρο διοίκησης και ελέγχου του πλοίου ή του υποβρυχίου. Η σπονδυλωτή του σχεδίαση και η ανοιχτή αρχιτεκτονική του επιτρέπουν την επιλογή της κατάλληλης λύσης και την ευκολία μελλοντικής αναβάθμισης με χαμηλό κόστος. Στην πλήρη του διαμόρφωση το 9LV CMS συμπεριλαμβάνει και το 9LV FCS. Έτσι όχι μόνο παρέχει πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα της τακτικής κατάστασης, αλλά και έλεγχο των όπλων του πλοίου. Έχει μικρό βάρος, είναι εύκολο στην εγκατάσταση και έχει χαμηλό κόστος κύκλου ζωής.

Το 9LV CMS συνδυάζει συστήματα και λογισμικό, σε διάφορες διαμορφώσεις, ανάλογα με την απαίτηση. Στόχος η παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης εικόνας της τακτικής κατάστασης. Οι χειριστές του συστήματος έχουν μια ενιαία και ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει στο πεδίο μάχης. Η εικόνα αυτή παρουσιάζεται με κατανοητά γραφήματα, χάρτες ή δεδομένα. Αυτή η ολοκληρωμένη εικόνα είναι διαθέσιμη στον κυβερνήτη του πλοίου, ο οποίος μπορεί να βασιστεί σ’ αυτή και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, σύμφωνα με την αποστολή του.

Μεταξύ της διαδικασίας συλλογής των πληροφοριών και απεικόνισης τους ως μια ενιαία εικόνα, μεσολαβεί μια ολόκληρη, αυτόματη διαδικασία ανάλυσης και σύνθεσης των πληροφοριών αυτών, εντός ενός ασφαλούς πλαισίου πληροφορικής τεχνολογίας. Συνοπτικά το 9LV CMS ελέγχει όλους τους αισθητήρες και τα όπλα του πλοίου, ενώ αξιολογεί τις πληροφορίες και τα δεδομένα συνεχώς, κάτι που επιτρέπει στο σύστημα να ανταποκρίνεται σε ραγδαία μεταλλασσόμενες καταστάσεις.

Τέλος η Saab προχωρά σε πρόταση αλλαγής και του ESM των φρεγατών.  Η οικογένεια συστημάτων SME προσφέρουν λύσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών μέσων υποστήριξης (ESM) και ELINT. Όπως και στην περίπτωση των 9VL, έτσι και τα συστήματα SME έχουν αναπτυχθεί σε διαφορετικές εκδόσεις (SME-50/150/250) ανάλογα με το μέγεθος του πλοίου, με το SME-150 να ενδείκνυται για πλοία επιπέδου κορβέτας και φρεγάτας. Το σύστημα έχει την ικανότητα της ανάλυσης σημάτων ακόμα και σε περιβάλλον έντονης εκπομπής σημάτων ή σε παράκτιο περιβάλλον. Το SME χρησιμοποιεί βάση δεδομένων για την κατηγοριοποίηση και την αναγνώριση των σημάτων. Ομοίως, ενσωματώνει και σύστημα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών ELINT. Εξίσου σημαντική είναι και η ικανότητα του SME να ενσωματώνεται και να ελέγχει τα συστήματα αυτοπροστασίας του πλοίου, μειώνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης του.

Ανακεφαλαιώνοντας, τηρουμένων των οικονομικών αναλογιών, η σουηδική πρόταση είναι η πλέον ισχυρή υποψηφιότητα στον διαγωνισμό για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ προσφέροντας ένα εξαιρετικά ποιοτικό πακέτο που μπορεί να αποδώσει αρκετά αναβαθμισμένα πλοία τα οποία μελλοντικά με την ενσωμάτωση και ολοκλήρωση και νέων οπλικών συστημάτων όπως των ESSM Block II να διευρύνουν ακόμα περισσότερο την μαχητική τους ισχύ και αξία.

Comments

 1. Εάν τα 150 εκατομιρια επαρκούν για αναβαθμηση του ραντάρ,συστήματος μάχης,καταγαυστηρες,και όλα τα προαναφερθέντα και περισσεύουν και για αναβαθμηση 8 phalanx και 4 κανονιών των 120mm τότε είναι πάρα μα πάρα πολύ καλή η πρωταση τους…..Τώρα για την μην αναβθμηση του σόναρ θα καλυφθεί ποιο αποτελεσματικά αυτήν η αναγκη Από τα 4 καινούρια romeo…τώρα για τους ssm1…δεν πρόκειται να είχαμε λεϋτα να τα αντικαταστησουμε σε ssm2,αλλά ούτε και να αλλάξουμε vls για να βάζουμε 32ssm2…αλλά από ότι καταλαβενω εάν καταποιουμε το τελευταίο, η προσφορά είναι τούμπανο……

  1. Bill δεν είναι δυνατόν το οργανικό ελικόπτερο να υποκαθιστά κύριο αισθητήρα του σκάφους όπως το σόναρ τροπίδας. Για τα SM-1 πέταμα και επειδή είναι παλιά πλοία θα πάμε αναγκαστικά στους απλούς ESSM για τοπική αεράμυνα και όχι για περιοχής. Εξάλλου για περιοχής δεν υποτίθεται ότι θα παραλάβουμε τις FTI/FDI με τους Aster 30?

 2. Εάν είναι μικρός ο εκσυγχρονισμός να μην τον κάνουμε. Προσωπικά θα έβαζα vulcano, RAM και δυο-τεσσερις καταυγαστηρες ακόμα. Επίσης Exocet 3c.

 3. Αν τα πραγματα ειναι ετσι οπως λεει το αρθρο και τελικα η SAAB παρει το συμβολαιο (Ελλαδα γαρ), τοτε συμφωνω οτι ειναι πολυ συμφερουσα και αποτελεσματικη λυση/προταση. Για να δουμε!!!!

 4. Δεν ξέρω αλλά μου φαίνονται τα 150 πολύ λίγα.
  Για τις αδελαιδες είχαμε προυπολογισει 180εκ.,τελικά δεν τις πήραμε,γιατί αυτά τα χρήματα δεν προστίθενται στο προγραμμα των ΜΕΚΟ??

  1. Δεν είναι αυτό τα 150 εκατ. έχουν πιστοθει από τον προϋπολογισμό του 2018 ενώ αυτά τα 180 που ήταν για Adelaide θα πιστονονταν από τον προϋπολογισμό του 2019

 5. Η αλήθεια είναι πως για να γίνουν οι ΜΕΚΟ όσο αξιόμαχες θέλουμε θα χρειαστούν αρκετά λεφτά, και τίθεται το ερώτημα αν αξίζει η επένδυση σε τόσο παλιά πλοία.

  Ελπίσης ένα ερώτημα είναι πόσο καλή συνεργασία υπάρχει μεταξύ ναυτικού και αεροπορίας. Ίσως θα έπρεπε να κοιτάγαμε για πιο ευέλικτες δομές με δυνατότητα δημιουργίας περιστασιακών ad hoc μικτών αεροναυτικών ομάδων μάχης κάτω από μία διοίκηση.

  Δυστυχώς υστερούμε σε δύο πολύ βασικά πράγματα.
  Στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στην προσαρμοστικότητα. Δεν αλλάζουμε πράγματα με ουσιαστικό τρόπο, τουλάχιστον όχι όσο γρήγορα απαιτείται.

 6. Τα πλοία χρειάζονται εκτεταμένη συντήρηση σ ε σκάφος προωστήριο αλλα και σεόλο τον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό. Δεν έχει νόημα να μπούν καινούργια radar και cms εάν για παράδειγμα το ηλεκτρικό σύστημα του πλοίου βγάζει συνεχεια προβλήματα .Ανάλογες καταστάσεις αντιμετωπίζουν και οι S
  Το διαθέσιμα κονδύλια επαρκούν για μια βαριά dry docking συντήρηση και αντικατάσταση συστημάτων που βγάζουν προβλήματα και δεν μπορούν να συντηρηθούν
  Αλλιώς θα έχουμε τα ίδια με τις S
  Για τη Σουδική λύση:
  εάν κατάλαβα σωστά to CEROS-200 θα αντ:ικατιστhισει τα STIR?
  Λόγω κόστους και τυποποίησης έχει γραφει πως θα διατηρηθούν τα STIR
  Γενικά η Σουηδική λύση παρουσιάζει ασυμβατότητα τόσο με υπάρχον εξοπλισμό(TACTICOS,RADAR) όσο και με μελλοντικό εάν πάμε προς Γαλλική λύση(SETIS)
  Δεν μπορούν να υποστηριχθουν τόσα διαφορετικά συστήματα.

  1. Πολύ σωστό σχόλιο. Και εγω τρεφω μεγάλη συμπάθεια για την Saab αλλά στην παρούσα κατάσταση καλύτερα να κοιτάξουμε μια λύση LM/Thales με ΣΔΜ Tacticos είτε CMS330 (ουσιαστικά καναδέζικη έκδοση του 9LV), αναβάθμιση των Stir και Mk45 και Phalanx και αντικατάσταση των ραντάρ.

   Για τα ραντάρ έχω την εντύπωση ότι θα αντικατασταθεί το DA08 και όχι το MW08, αν και ελπίζω όπως γράφει το άρθρο να προτιμηθεί η λύση των νεώτερων NS50/NS100 και όχι SMART S. Μάλιστα σε μελλοντική αναβάθμιση των Roussen θα μπορούσε να αντικατασταθεί το MW08 από το NS50 για λόγους ομοιοτυπιας.

   Τα ραντάρ της SAAB (Giraffe 1X/4A/8A) ίσως θα ήταν καλύτερα να τα κοιτάξουμε για στρατό και αεροπορία.

 7. Δεν ειναι κακή περίπτωση της SAAB .Αν και θα προτιμούσατε κάτι σε LM ιδια εκδοση με τις MMSC ως πακετο προσφορας .

  1. MMSC???!!!!
   ΏΠα!!!!
   έχουμε αλλαγή στρατοπέδου??
   Νόμιζα πως θα γραφές κάτι προς το γαλλικό για τις meko!
   Πακέτο με τις [email protected]!
   Κάνα SETIS me SANDRAL , MICA VLS, για παράδειγμα !!!??!!!

   1. Αμερικάνικα όπλα έχουν οι S … Φανταζεσε να πρέπει να πληρώσουμε τους Γάλλους να ολοκληρώσουν ESSM Phalanx και αμερικάνικο πυροβόλο στο Setis ? Δεν γίνονται αυτά …

    Άλλο bel άλλο MMSC … Ποιος σου είπε οτι είμαι αντίθετος στις MMSC ελληνικής έκδοσης με καποιες τροποποίησης ? Εννοειτε οχι αντι bel . Οι bel δεν μπαινουν σε καμια ζυγαριά … Απλα τις αγοράζουμε !!!

 8. Από την στιγμή που δεν επαρκούν τα κονδύλια, ας πάμε σε 2+2 όπου οι 2 θα εκσυγχρονιστουν ως ανωτέρω και 2 θα αναβαθμιστούν ανθυποβρυχιακά και θα επιχειρούν σε πακέτα των 2, ώστε η μία να επιβλέπει αέρα και η άλλη βυθό…

  1. Αμεινία γιατί να μην επιβλέπει μία και αέρα και βυθό παράλληλα; Γιατί να έχει κλειστό το σόναρ της ή τα ραντάρ μεγάλου βεληνεκους; Για τα μέσου βεληνεκούς έχεις τις ΜΕΚΟ και για τα κοντινά τις S με τα Phalanx τους για αεράμυνα σημείου και όταν λέω σημείου εννοώ και των πλοίων που θα πλέουν μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά στον ίδιο στολίσκο μαζι με τα SeaRAM των SuperVita θα είναι κόλαση για τους εχθρικούς πυραύλους και δεν αναφέρω καν τα τερματικής άμυνας των δύο ΜΕΚΟ & ενός [email protected] Η δευτερη [email protected] να γίνει Ναυαρχίδα στο δεύτερο στολίσκο μας, δε μας παίρνει να τις έχουμε και τις δύο στον ίδιο στόλο, ακόμη και τρεις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ να έχει ο δεύτερος στόλος. Άμα χάσεις και τις δυο [email protected] μαζί έχεις πρόβλημα. Δε λέω ότι δε θα πέσουν, αλλά άμα είναι σε διαφορετικό στόλο θα «φάνε» περισσσότερα π.χ. F-16 από ότι εάν ήταν μαζί, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ΠΑ μας.

 9. Αν δεν δούμε τιμοκατάλογο κάθε κόστους κάθε λύσης δεν μπορείς να εχεις άποψη που πρέπει να ιεραρχηθεί…
  Σε ότι έχει να κάνει με το SMART Mk.2 σε σχέση με το Giraffe ΑΒΜ που μάλλον θα έχει προταθεί δεν το λες και ξεπερασμένο. Το γνωρίζουν καλά οι απέναντι βεβαία και αυτό ειναι ένα μεγάλο μειονέκτημα.

  Με λίγα χρήματα πάντως, θα μπορούσε να γίνουν αναβαθμίσεις στους harpoon και τορπίλες του πλοίου, απαραίτητη και μια κίνηση στο Phalanx. Βέβαια χωρίς τους ESSM block.2 μισή δουλειά θα γίνει πάλι στο πεδίο AAW

  1. Πλέον δεν περιμένουμε από τις ΜΕΚΟ να κάνουνε δουλειά στο AAW. Για αυτό παραγγέλονουμε τις FTI/FDI. Για τα μέσου βεληνεκούς και για την ηληκία τους επαρκέστατες είναι και οι ΜΕΚΟ με τους ESSM πρώτης γενιάς για να «μαζεύουν» ό,τι περνάει από τις [email protected]

  1. Όχι οι Αυστραλοί κάναν εκτεταμένη αναβάθμιση στις MEKO ANZAC!
   Μην συγκρίνεις το πρόγραμμα τους με το δικό μας !!

 10. Μακάρι να μπορούν με τόσα λίγα λεφτά να κάνουν όλα αυτά, αλλά:

  α) δυστυχώς δεν θα φτάσουν
  β) χρειάζονται και 1-2 πράγματα ακόμη που θα απαιτούσαν και άλλα λεφτά.

  Τα πλοία θέλουν:
  -καλύτερο ραντάρ και stir (το έχετε)
  -upgrade στο σύστημα μάχης αν και θα δίσταζα να πάω σε κάτι εντελώς νέο
  -upgrade στα CIWS
  -κτλ

  Αυτό που δεν έχει:
  -όπως ανέφερε και ο CK είναι ένα μεγάλο σέρβις/επισκευή/επιθεώρηση μηχανών, σκαριού, αλλαγή καλωδιώσεων κτλ
  -ESSM block II. Μάλιστα, δεν ξέρω πόσο κάνουν τα Stir, αλλά κάπου διάβαζα ότι επειδή έχει ενεργό ανιχνευτή, θεωρητικά δεν χρειάζεται Stir

  Και δύο τελευταίες σκέψεις.
  -Αν είμαστε terminally πριν την υπογραφή συμφωνίας για νέες φρεγάτες ίσως θα θέλαμε να το ζητήσουμε σαν αντισταθμιστικό, οπότε είτε να το πάρουμε δωρεάν, είτε θα γίνει πολύ καλύτερο upgrade.
  -Πρέπει να σκεφτούμε με τι άλλο θα πολεμάνε δίπλα. Αν είναι Γαλλικά πλοία τότε ίσως πρέπει να το δούμε Γαλλικά, αν θεωρούμε ότι θα πλαισιωνόταν στο μέλλον από ANZAC, καλό θα ήταν το upgrade να τις φέρνει πιο κοντά στις ANZAC ώστε να έχουμε ομοιομορφία. Το ίδιο θέμα έχει σημασία και γενικά να μπορεί να ενσωματωθεί μέσα σε όλο το σύμπλεγμα αισθητήρων, σε ένα αυριανό fushion πληροφοριών από όλους τους αισθητήρες που υπάρχουν.

  1. Για να δίνει σοβαρή αναβάθμιση σε όλο το εύρος χρειάζεται ίσως και πάνω από 100εκ. ανά πλοίο.
   Τώρα θα γίνουν 2-3 βασικά πράγματα, πλην όμως η μαχητική αξία των σκαφών ελάχιστα θα βελτιωθεί αφού τα όπλα μένουν ίδια και απαράλλαχτα… τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι θα γίνουν συντηρήσεις όπου χρειάζεται για να μειωθούν και οι βλάβες…

   1. Με το νεο ρανταρ αυξάνετε , οπως λεει το το αρθρο, η ταυτόχρονη καθοδήγηση πυραύλων ,σημαντικό για επιθεσεις κορεσμού !!! Αρα ναι εχουμε αυξηση μαχητικής ικανότητας

    1. Οι ESSM block 1 απαιτούν καταύγαση, συνεπώς εμπλοκή STIR, το νέο ραντάρ θα προσφέρει μια καλύτερη τακτική επίγνωση της κατάσταση σε μεγαλύτερη εμβέλεια και τίποτα παραπάνω.

  2. Ο ESSM είναι dual mode: active + semi active mode
   έχει ενεργό ανιχνευτή αλλα διατηρεί και το semi active (SARH) όπως ο Block I οποτε είναι συμβατός με τα STIR
   Επιπλέον μπορεί να λαμβάνει in flight corrections μέσω data link
   Το θέμα είναι πως πρέπει και να αγοράσουν καινούργιοι ESSM Block II (c1mil $/piece) η να αναβαθμιστούν σε II κάποιοι από τους υπάρχοντες
   Budget για τα BII βλέπετε πουθενά?

   1. Budget όχι, αυτό λέω, ότι το υπάρχον udget δεν καλύπτει ούτε εκτεταμένη συντήρηση που αναφέρατε σε άλλο σχόλιο, ούτε και ESSM II που θα ήταν σούπερ, ενώ μακάρι να γίνουν αυτά που αναφέρονται με το budget που λένε, αλλά αν φτάσουν ως εκει, εεε ας τσοντάρουν λίγο ακόμη με 250 γίνεται η δουλειά. Και όπως ανέφερε κάποιος, ας κανονίσουν το budget να το δώσουν στις πρώτες 2-3 να ξεκινήσουν κάτι καλό, και αν οικονομικά έχουμε πάει καλύτερα, ας δώσουν επιπλέον budget και στις 1-2 τελευταίες

  3. Ωσα λεϋτα έχουμε τόσα θα χαλάσουμε,υπενθημιζω ότι όλοι που κάναν αναβαθμηση στις μέκο από Αυστραλούς μέχρι Νέα Ζηλανδία αναβαθμησανε τα πλοία στην 20. Και οι Αυστραλοί κοιολας στην 10 αιτία,τώρα εμείς στην τριανταριά που θα τα αναβαθμησουμε δεν αξίζει από θέμα κοστος-αποδωση να ξωδεψουμε τόσα χριματα για την Ηλία που έχουν τα πλοία μας….εάν αναβαθμηστουν όλα αυτά που λέει 150 εκατομ. Και απλός μείνουν οι παλιές μηχανές,το σόναρ και οι ssm1 καλά είμαστε…με 150 εκατομ. αναβαθμησουμε κατά 70% τα πλοία μας,το 2004 με δαπάνη 700 εκατομ. Περίπου κάνανε μια επιδερμική αναβαθμηση στις S….άρα μάλλον είμαστε καλά…τώρα για αναβαθμηση των ssm ούτε καν συζήτηση γιατί απλά λυτά δεν υπαρχουν

  4. agnostosependytis και μία αναβάθμιση στα Phalanx να περάσουν, σε τόσο παλιά πλοία και ένα φινίρισμα στο μηχανοστάσιο για να αντέξει άλλα δέκα με δεκαπέντε χρόνια συν βάψιμο ικανοποιημένος θα είμαι. Τα λεφτά σε καινούρια πλοία μήπως μπορέσουμε και αντί για δύο FTI τις κάνουμε τρεις.

 11. Η Σουηδική πρόταση είναι ιδιαίτερα δελεαστική και μακάρι να κερδίσουν αυτοί τον εκσυγχρονισμό.
  Σαφώς πρόκειται για ουσιαστική αναβάθμιση αλλά θα ήταν ευχής έργο να δοθούν λίγα χρήματα παραπάνω και αναβαθμιστεί και η φονικότητα των MEKO.

  Παράδειγμα πόσο θα κόστιζε η αναβάθμιση και στα οπλικά συστήματα;
  Δηλαδή αντικατάσταση του MK48 με MK41 ώστε να μπορεί σε τετράδες να πάρει από 32 ESSM2 ή 48;
  Αναβάθμιση πυροβόλου και των δύο CIWS αλλά και τον Harpoon;
  Σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάγαμε για ένα άλλο πλοίο.
  Και επειδή η εμπειρία έχει δείξει πως οι νέες σχεδιάσεις είναι ακριβές και είναι δύσκολο ως αδύνατο να αντικατασταθούν τα πλοία εύκολα καλό θα ήταν ο εκσυγχρονισμός των MEKO να είναι ριζικός και να αφορά και τα οπλικά συστήματα.

  1. Μιχάλη αντικατάσταση VLS σε πλοία τριάντα ετών απλά δεν συμφέρει. Να ήταν δέκα ετών να συμφωνήσω. αναβάθμιση των Phalanx ναι και βγάλσιμο των παρωχημένων Harpoon που ούτε οι ίδιες οι Η.Π.Α. τους θέλουν πια αφού τους αντικαθιστούν με NSM και βάλσιμο στη θέση τους Exocet. Ένα μεγάλο σέρβις τις μηχανές κ.τ.λ. και ΟΚ.

 12. Ραντάρ AESA πλέον υπάρχουν πολλά και φτηνά, δεν βλέπω τον λόγο γιατι να κολλήσουμε με το Smart S

  Και μια που μιλήσαμε για ραντάρ και αναφέρατε το Smart-S σκεφτόμουνα τι θα γινόταν αν βάζαμε σε Όλυμπο και στην Κρήτη πολύ ψηλά το Smart-L το οποίο με ένα απλό software plug in ELR (extended long range) πιάνει βαλιστικούς στα 2.000 χλμ, μάλιστα δοκιμαστηε λέει σε άσκηση, και όταν εκτοξεύτηκε πύραυλος στην Σκωτία, το ραντάρ που ήταν τις εγκαταστάσεις της Thales, το έπιασε χαλαρά μόλις πέρασε τον ορίζοντα. Περαιτέρω λέει πιάνει στέλθ πυραύλους στα 65 χλμ, άρα υποθέτω αεροσκάφη ακόμη πιο μακριά. Με δύο τέτοια, τα οποία αν ήταν και fushion με όλα τα μικρότερα ραντάρ σε νησιά, σε πλοία και κανα Erieye, απλά θα είναι σαν να έχεις on line/Live στην οθόνη σου κάθε τετραγωνικό εκατοστό του Αιγαίου.

  Αν οι όποιες φρεγάτες είναι συνδεδεμένες στο σύστημα, ξαφνικά μου φαίνεται ότι ναι να έχουν ραντάρ, απλά θα το έχουν καλού κακού να υπάρχει, όλα τα άλλα θα κάνουν την δουλεια.

  1. Εννοείτε το νέο SMART-L EWC, η αναφέρεστε στην άσκηση Formidable Shield το 2017 όπου αποδείχθηκε η ικανότητα για BMD του ραντάρ SMART-L που είναι εγκατεστημένο επάνω σε φρεγάτα LCF του ολλανδικού ναυτικού;

   Formidable Shield 2017: Thales SMART-L radar proves BMD capability
   https://m.youtube.com/watch?v=cRTVUPSIVe4

   Αν εννοείται πάντως το αναβαθμισμένο EWC νομίζω πως δεν αρκεί μια παρέμβαση στο λογισμικό, αλλά χρειάζονται και αλλαγές στο σκληρό υλικό.

   SMART-L EWC Currently being tested is a significantly improved SMART-L design called SMART-L Early Warning Capability (EWC). The upgrade is a new active electronically scanned array (AESA) radar specifically designed to detect air, surface, and high-speed exo-atmospheric targets.[xi]The upgraded AESA antenna provides the EWC variant with greatly increased operational range, allowing the radar to detect and track objects up to 2,000 km away.[xii]Additionally, improved system components allow for increased elevation coverage, detection and tracking of high velocity ballistic missile targets, and enable estimation of trajectories, launch sites, and points of impact.[xiii]The new system represents a significant upgrade to the existing SMART-L and consists of hardware, software, and operating mode adjustments that improve system performance without major increases to the unit’s volume, weight, and power requirements.

   https://missiledefenseadvocacy.org/defense-systems/smart-l-radar-the-netherlands-and-others/

 13. Παιδιά τα άρθρα αυτά όλλα πολύ σωστά, τα συζητάμε τώρα χρόνια και στη θεωρία ήμαστε πρώτοι. Αλλά δε προχωρά τίποτα και αργούμε το παραμικρό πάρα πολύ. Εδώ όμως πρέπει να τρέξουμε κάποια πράγματα και να πέσει βαρύ χρήμα στην άμυνα της χώρας. Αν δεν έχουμε, να ανήξει ένα ταμείο, να μπει ένας ειδικός φόρος. Αύριο μεθαύριο που θα τρυπίσουν οι Τούρκοι στη Κρήτη και Καστελόριζο θα βγούνε όλλοι αυτοί που απαξίωναν τα τελευταία χρόνια τις ΕΔ και όλλοι οι πολίτες που δε ήθελαν φόρους και λεφτά για την άμυνα και θα φωνάζουν «μα γιατί και πώς;». Γιατί κοιμώμαστε όλλα τα χρόνια, ενώ οι απέναντοι τρέχουν! Και τα ωραία λόγια πέρι διεθνούς δικαίου, οι παλικαρισμοί και ότι δε θα δώσουμε σπιθαμή γης, ναί, όλλα ωραία και καλά, αλλά αυτή τη στιγμή οι Τούρκοι πέρνουν στρατηγικές θέσεις και μας περικυκλώνουν. Τώρα δε μιλάμε άλλο για F16V και Bellhara που αν έρθουν όπως πάει θα τα δούμε σε 5-10 χρόνια, εδώ οι γείτονες πάνε σε 1-2 χρόνια να τελειώσουν το παιχνίδι σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο. Και φοβάμε πολύ ότι θα σηκώσουμε τα χέρια με έναν κούφιο συμβιβασμό, δηλ. υποχώριση που θα μας επιβάλλουν και οι μεγάλες δυνάμεις.
  Στο διπλωματικό παρκέ νικά πάντα αυτός που έχει τις ισχυρότερες ΕΔ.

  1. Όλα καλά τα λες εκτός από ένα σημείο, ότι πρέπει να πέσουν χοντρά λεφτά και τώρα και ότι τόσο καιρό λέγαμε όχι στο να δοθούν λεφτά στην άμυνα.

   Λεφτά, έστω λίγα, δόθηκαν στην άμυνα, αλλά σπαταλήθηκαν σε P3 και μπούρδες. Αν θέλουμε άμεση αναβάθμιση αυτή δεν γίνεται με χοντρά λεφτά (αγορές καινούργιων) αλλά με έξυπνες αγορές αναβαθμίσεις.

   Έχουμε πολλάκις πει ότι αν δεν είχαν παραγγελθεί τα P3 και δεν υπήρχε η τεράστια γκάφα (ας την πούμε έτσι) που δεν πήραμε τις Αδελαίδες, τώρα θα ήμασταν με ναυτικό έτοιμο για όλα, με 4 ΜΕΚΟ με αναβάθμιση των 300 εκατομυρίων, με τορπίλες και με Αδελαίδες. κι αυτό μόνο από τα P3, δεν σου λέω τον ένα σκασμό πεταμένα λεφτά με τα οποία επιδοτούμε τα ναυπηγεία πληρώνοντας τορπιλάκατους για κορβέτες (γελάει όλος ο πλανήτης παίρνουμε ΤΠΚ 600 tn με 220 εκατ ενώ μια φρεγάτα IH και 6.000 tn (10πλάσια) κάνει 350εκατ.

   Οπότε το πρόβλημα δεν είναι ο προυπολογισμός, η δουλειά γίνεται και με 0,5 και με 3 δις, το θέμα είναι αν αυτός που του δίνεις το 0,5 δις το ξοδεύει σε σαχλαμάρες και μετά πιέζει να ξοδέψει άλλα 3 δις, για άλλη άχρηστη αγορά, τότε το πρόβλημα είναι πολύ συγκεκριμένο και στοχευμένο

   1. Σωστότατος!!

    Με τα 500 τωνp-3 μπορούσαμε να είχαμε ΤΏΡΑ
    2 adel (180?)
    4 εksυχρονισμενες meko (220MIL?)
    και σύχρονες τορπίλες για τα 214 (100MIL?)
    Τώρα τι έχουμε??
    Θα γράφα κάτι πρέπων αλλα θα κοβόταν το σχόλιο
    ΞΕΦΤΊΛΕΣ

   2. Πολύ σωστά αυτά που λες αλλά οι ναύαρχοι ήθελαν P3 και ήταν ένα πρόγραμμα που το ζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια από το 2008!
    Πάντως για να μιλάμε συγκεκριμένα το κονδύλι για τα P3 δεν είναι 500 εκατ. αλλά περίπου 350 συν-πλην.
    Με τα υπόλοιπα που είναι πιστώσεις αν δε κάνω λάθος FMS θα αγοραστούν τα Romeo η FOS και ένας μικρής έκτασης εκσυγχρονισμός στα υπόλοιπα Seahawk S70.
    Παρόλα αυτά θεωρώ και εγώ πως με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα όπως με τις νέες τορπίλες και τον καλύτερο εκσυγχρονισμό τον Meko.
    Τώρα τι παραπάνω γνωρίζουν στο Ναυτικό και ήθελαν πάση θυσία τα P3 ειλικρινά δεν το γνωρίζω.
    Πάντως για να κάνω και το συνήγορο του διαβόλου που λένε αν τα χρήματα αυτά ήταν κονδύλια FMS και όχι δικό μας ρευστό σημαίνει πως η όποια αγορά οποιοδήποτε οπλικού συστήματος θα έπρεπε να γίνει μόνο από την Αμερική.
    Με τα FMS π.χ δεν μπορείς να αγοράσεις Γερμανικές ή Ιταλικές τορπίλες και ούτε να κάνει εκσυγχρονισμό τον Meko στη SAAB.
    κλείνοντας θα ήθελα να πω πως από τη προσφορά της SAAB όπου υπάρχει διαγωνισμός και ανταγωνισμός βλέπουμε ξεκάθαρα πόσο σοφή θα ήταν η κίνηση να πάμε σε ανοιχτό διαγωνισμό για τις νέες φρεγάτες και όχι με απευθείας ανάθεση.

   3. Τώρα ακριβοπληρώνουμε τα P3 ακριβώς για το έγκλημα που παλιά (όπως και σήμερα) δεν επενδύσαμε και δε ρίξαμε βαριά χρήματα σε συστήματα επιτίρησης, εγχώρια drones κτλ.
    Τώρα έπεσαν στα P3 γιατί κατάλαβαν μερικοί ότι δε ξέρουμε τί γίνετε σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, δεν έχουμε πλήρη εικόνα.
    Ή θα περιμένουμε να μας δώσει καμιά ξένη δύναμη εικόνες ή drones για να ξέρουμε το τί γίνετε στα νερά μας;
    Οι Αδελαίδες ήταν σε άσχημη κατάσταση, έπρεπε όμως να τις αποκτούσαμε. Άλλο να ήμαστε στη Κρήτη π.χ. με τρεις μονάδες, άλλο με πέντε.
    Μ’αυτόν τον προυπολογισμό δεν κάνεις πολλά. Άλλο να έχεις 0,5 δις, άλλο 2 δις. Γι’ αυτό πιστεύω πρέπει να πέσει χρήμα.
    Αν η εγχώρια αμυντική βιομηχανία και τα ναυπηγία μας δεν μπορούν, να τα κλείσουμε. Δε γίνετε να πληρώνουμε φρεγάτες και να περιμένουμε ΤΠΚ.
    Καλά θα ήταν να είχαμε εγχώρια όπλα, αλλά θέλει αλλαγή νοοτροπίας, συστήματος κτλ.
    Και θέλει αυτό που κάνουν οι γείτονες, ένα ταμείο, φόρο για την άμυνα.

    1. Ενδιαφέρουσα άποψη απο το defence-point για τα P-3orion.

     Επανερχόμαστε για μία παρόμοια αναφορά στα αερομεταφερόμενα αντιπλοϊκά όπλα. Όπλα δηλαδή που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο επάνω στα P-3H όσο και τα μαχητικά F-16V που θα προκύψουν από το υφιστάμενο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

     Ακριβώς όπως λοιπόν το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε τελικά να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα δανεισμού μέσω FMS για να αποκτήσει τέσσερα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R, αξιοποιώντας και λιμνάζουσες πιστώσεις από το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B Orion, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πράξει τουλάχιστον και στην περίπτωση της ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ (κατά την άποψή μας πάντα…) αναβάθμισης των αντιπλοϊκών πυραύλων Harpoon που διαθέτει στο οπλοστάσιό του.

     Άποψή μας είναι επίσης ότι θα πρέπει, εκμεταλλευόμενο (το ΠΝ) επίσης τις δανειοδοτήσεις των προγραμμάτων FMS, να αποκτήσει τέτοια όπλα (Harpoon Next Gen Block II+ER, ή SLAM-ER) και για τα P-3H. Διότι μία τόσο σοβαρή και δαπανηρή επένδυση σε μία πλατφόρμα που “βλέπει”πολύ μακρυά, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να την αφήνει άοπλη…

     Αποκαλύπτει στόχους στον αέρα και στην επιφάνεια της θάλασσας, ψάχνει και βρίσκει υποβρύχια, ιδίως σε ανοικτές θάλασσες, επικοινωνεί μέσω data link με τα σκάφη επιφανείας του και τα ΑΣΕΠΕ της Πολεμικής Αεροπορίας και όσα μαχητικά έχουν, ή πρόκειται να αποκτήσουν Link 16, λειτουργεί και ως ιπτάμενο κέντρο διοίκησης και ελέγχου και αναμετάδοσης εικόνας από τα Heron που θα επιχειρούν ίσως και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά του…

     Αυτό τουλάχιστον πιστεύουμε εμείς λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο ότι τέτοια όπλα (εκτός από αερομεταφερόμενες τορπίλες), φέρουν και τα Orion πολλών ναυτικών αεροποριών ανά τον πλανήτη, εδώ και δεκαετίες, όχι τώρα!

     1. Σαφώς και πρέπει να αποκτηθεί σύχρονο stand off anti ship όπλο για τα F16
      Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε τα V!!
      Έτσι αυξάνεται κατακόρυφα η αποτροπή και η ικανότητα A2/AD
      Για τα P-3:
      Έτσι και αρχίσει το πιστολίδι έχουν μικρές πιθανότητες επιβίωσης στο περιβάλλον του Αίγaιου και της Ανατολικής Μεσογείου
      Οποτε μάλλον θα επιχειρούν μέχρι το …Σούνιο
      Δεν θα έχουν επίσης LINK 16 αφού το Ναυτικό παραμένει πιστό στο LINK ..11
      και δεν θέλει να έχει το Link ths αεροπορίας!!

   4. (γελάει όλος ο πλανήτης παίρνουμε ΤΠΚ 600 tn με 220 εκατ ενώ μια φρεγάτα IH και 6.000 tn (10πλάσια) κάνει 350εκατ….
    Εν μέρει εχεις δίκιο, γιατί το λάθος ειναι ότι συγκρίνεις ένα πλήρες πακέτο των SV, με μια τιμή της Type 31 που δεν εμπεριέχει πολλά πράγματα ακόμα.

 14. Ανεξάρτητα από τα σενάρια του εκσυγχρονισμού, κόλλησα με την αναβάθμιση πυροβόλου και Phalanx που λέει το άρθρο. Κε Νικήτα, είναι είδηση αυτό;
  Μέχρι τώρα ξέραμε ότι δεν θα υπάρξουν επεμβάσεις στα όπλα. Επιπλέον, αυτές οι αναβαθμίσεις γίνονται μέσω FMS και είναι άσχετες με την σύμβαση του εκσυγχρονισμού – θα μπορούσαν να έχουν ήδη δρομολογηθεί. Έχουμε 20 Phalanx στο ΠΝ και το κόστος αναβάθμισης τους στο Block 1B Baseline 2 είναι περί τα 30 εκ. συνολικά.

 15. Εχουμε και λέμε. Αναβαθμιση στα

  1) Ρανταρ
  2) Συστημα μαχης
  3) CIWS
  4) ESM

  Τα αντιεροπορικα λοιπον δεν τα πειραζουμε. Θεωρουμε οτι υπάρχει μια στοιχειώδη ικανότητα, εστω και με 16 ESSM μολις. Τουλάχιστον ας υιοθετησουμε τους ESSM block.2 με αυτονομη τερματικη καθοδηγηση.

  Απο εκει και πέρα ομως, δεν μπορω να αγνοησω την παραμεληση των ανθυποβρυχιακων δυνατοτητων.
  Θα περιμενα σίγουρα να δω αναβαθμιση στις δυνατοτητες παραπλανησης τορπιλων αλλα και του σόναρ. Θεωρώ πως ειναι ζωτικής σημασίας λογω ποιοτικής αναβάθμισης της απειλής. Διαφορετικά ακομα και αν μπορει να ανταπεξέλθει σε αγωνα Α/Α και επιφανείας η ολη επένδυση μπορεί να παει στράφι απο μια τορπίλη.

  1. Σε αυτό τον τομέα οι μέκο θα καληφθουν από τα καινούρια Ρομέο….πολλές φορές έχει αποδειχθεί ότι τα στενά περιθώρια του Αιγαίου και οι δικές συνθήκες του θαλάσσιου υπεδάφους καταστούν αναποτελεσματικο ένα σόναρ…διότι μετά από λίγα χιλιόμετρα απλός δεν βλέπουν τυποτα,τα υποβρύχια κινηφουντε από ανθυποβριχιακα αεροσκάφη και ελικόπτερα και όχι από φρεγάτες 30 χρονών….αφού το ίδιο το πολεμικό ναυτικό έχει αποδείξει στις σκησεις του ότι κοτζαμαν burker και Fremm κηνυγαναι άσκοπα το μοναδικό Παπανικολής χορίς να μπορούν να το βρουν…..και μην μου πείτε ότι δεν παρουσιάζουν 100% των δυνατοτήτων τους,διότι θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ένα κοτζαμαν σουηδικό υποβρύχιο με μπαταριουλες λιθίου πέρασε κοτζαμαν αμερικανικό στόλο και έκανε εικονική βύθιση αεροπλανοφόρου…..!!!

   1. Bill, τα ROMEO, οταν και αν… θα ειναι μολις 4. Χωρις να γνωριζουμε αν τα υπολοιπα Aegean Hawks θα τυχουν καποιας αναβαθμισης.

    Δεκτά γενικά τα οσα αναφέρεις, καλό ομως ειναι να υπάρχει built in δυνατοτητα ανιχνευσης τουλάχιστον για λογους αυτοπροστασιας.

    Πάντως, το πεδιο δράσης δεν ειναι πλέον μονο το Αιγαίο αλλα και η ανατολική μεσόγειος… πιθανώς και το Ιόνιο (αφου κοιμόμαστε ορθιοι και αφήνουμε τους γειτονες να τους αρπάζουν οι Τουρκοι)

   2. Ακόμα και σε εκείνη την περίπτωση όμως κοτζάμ στόλος ελικοπτέρων ASW φαίνεται πως δεν έβρισκε το σουηδικό υποβρύχιο, και σε ανοιχτή θάλασσα που δεν υπάρχουν εμπόδια για τα σόναρ και τις ηχοσημαντήρες που ρίχνουν τα ελικόπτερα. Αφού το υποβρύχιο πέρασε και ολοκλήρωσε την αποστολή βυθίζοντας εικονικά το πλοίο.
    Οπότε και τα Romeo που θα πάρουν δεν είναι εγγύηση ώστε να αντισταθμίσει επιπλέον και ελλείψεις στον εξοπλισμό των πλοίων.

 16. Για όσους γράφουν για επισκευές στο προωστηριο σκεύος, εξαιρουμένων των ηλεκτρομηχανων, οι κύριες μηχανές βγαίνουν και μπαίνουν συντηρημένες με μηδέν μίλια !
  Μην γράφετε ότι να’ναι ορισμένοι ινστρουκτορες εδώ μέσα, αλλά και αλλού.

  1. Σύμφωνοι με τη προϋπόθεση πως γίνετε η συντήρηση όταν και όπως πρέπει να γίνει!
   Εδώ ο διαγωνισμός για τις επισκευές στις MEKO πάει από αναβολή σε αναβολή πάνω από .. 2 χρονια
   https://defencereview.gr/paratasi-sto-programma-genikis-epithe/

   Τα ίδια με τους κινητήρες των πυραυλακάτων

   Και όταν πλοίο προγραμματισμένο να φύγει σε αποστολή το ακυρώνει λόγο βλάβης προφανώς η κοινή λογική λέει πως τα πράγματα δεν είναι καλά
   https://defencereview.gr/pn-gia-ti-katastasi-stis-fregates-tha-id/
   Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν οι συρικνOμενοι πόροι για συντήρηση του στόλου
   https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-me-molis-4-ekatommyri/

 17. Το ΠΝ, είχε ζητήσει 400 εκ (100 ανά πλοίο) για να γίνει ότι πρέπει.
  Με το ποσό που διατίθεται, ο θεός να βάλει το χέρι του.
  Ότι και να γίνει λειψό θα είναι, σε πλοία που δεν προβλέπεται να αντικατασταθούν πριν το 2040.
  Με τις υγείες μας.

  1. Πήρε ήδη τα 260 απο αυτά και τα επένδυσε σε 4 ελικόπτερα, ας βολευτεί τώρα με τα υπόλοιπα που μένουν και στο μέλλον να μάθει να θέτει σωστά τις προτεραιότητες, εάν η ευθύνη είναι του ΓΕΝ. Αν η ευθύνη είναι πιο πάνω την άλλη φορά να ζητάνε πρώτα ενημέρωση για το ποιός προμηθευτής έχει σειρά η προτεραιότητα να πάρει συμβόλαιο και να παίρνουν τις ανάλογες αποφάσεις.
   Μια μέρα θα πρέπει να μπουν σε μια σειρά και να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που επικρατεί σήμερα. Αφού η αν ήθελαν επαναφορά των Ορίον και σύγχρονα ελικόπτερα να μείνουν με αυτά, έχει και ο στρατος ξηράς ανάγκες που χρειάζονται χρηματοδότηση δεν είναι μόνο το ΠΝ και η ΠΑ.
   Έχουν να θωρακίσουν και χερσαία σύνορα που θα στοιχίσει επίσης αρκετά χρήματα …

   1. Δε νομίζω ότι η απόφαση για τα Romeo και τα P3 ήταν απόφαση του Π.Ν.
    Όπως λες, η απόφαση ήταν του Υπουργείου.
    Όταν το ΠΝ έχει μια λίστα με π.χ. 20 προτεραιότητες και του πραγματοποιούν την 17η ξέρω γω, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Γιατί δεν πληρώνει αυτό.
    Τα επιτλεία σε κάθε όπλο, ξέρουν καλά το τι χρειάζονται.

    1. Για τα πλοία όμως θα ισχύει το ίδιο για τις αποφάσεις.
     Για τα σκάφη Μark V όμως έγινε αυτό που ζητούσε ο ναύαρχος κομάντο, επειδή έχει κόλλημα με το πρότυπο των ΟΥΚ.
     Ενώ η υπόθεση των Romeo ήταν μάλλον πρωτοβουλία του άλλου κομάντο υπουργού που έχει κόλλημα με τα αμερικάνικα ελικόπτερα, αφού σταμάτησε τις παραλαβές και άφησε καθηλωμένα τα πληρωμένα σύγχρονα ελικόπτερα του στρατού για να αγοράζει νέα ελικόπτερα απο την ΛΜ για το ΠΝ και να νοικιάζει UCAV Reaper λες και θα πολεμήσουμε αντιστασιακούς η πειρατές στο κέρας της Αφρικής.

     1. Το ΠΝ έτσι και αλλιώς δεν είιναι ευχαρστημένο, όταν ζητάει φ/γ α/α εδώ και 20 χρόνια και δεν, όταν έμεινε στη μέση το πρόγραμμα των υ/β, όταν βαλτώνει 10 χρόνια το θέμα των τορπιλών, όταν έχουν καθυστερήσει χρόνια οι ΤΠΚ κ.λπ.

     2. Ίσως θα έπρεπε να αποφύγουν εξαρχής τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για πλοία AAW και να αφοσιωθούν στα πλοία γενικής χρήσης που έχουν μικρότερο κόστος απόκτησης, αλλιώς σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν αξιόλογη η καθόλου παρουσία στα ελληνικά νερά.

      Με τους πυραύλους ΑΑ μεγάλου βεληνεκούς που είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα ούτως η άλλως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ίσως πιο μεγάλη απειλή που προέρχεται απο τους AGM-84K SLAM-ER που έχει η ΤΗΚ στο οπλοστάσιο, αφού το αεροσκάφος φορέας παραμένει εκτός εμβέλειας των Aster 30 και SM-2 που μπορούν να φέρουν τα πλοία AAW που θα μπορούσε να αγοράσει η Ελλάδα σήμερα για το ΠΝ και μόνο με ξένη χρηματοδότηση μάλιστα απο ότι φαίνεται.

     3. Δεν ήταν μαξιμαλιστικές τότε. Μάλιστα το 2009 είχε παρθεί και η απόφαση από το ΚΥΣΕΑ για 6 FREMM. Το ΠΝ, για να ζητάει α/α πλοία κάτι ξέρει. Μπορεί και να είμαστε και η μόνη χώρα που βρέχεται από θάλασσα γύρ γύρω και δεν έχει φ/γ α/α. Τα α/α βλήματα, δεν βάλλουν μόνο κατά των φορέων, αλλά και κατά των π/μ.
      Τώρα, ως έχει η κατάσταση, ναι δεν μπορούμε να δώσουμε παραγγελία για 6 FREMM, αλλά και τις ΜΕΚΟ μπορούμε να αναβαθμίσουμε όπως πρέπει και τ/π να πάρουμε και 2 υ/β να φτιάξουμε και αδικαιολόγητα καθυστερούν και οι ΤΠΚ και πολλά άλλα.
      Είναι θέματα πιστώσεων αυτά, άρα πολιτικής ηγεσίας. Πριν μέρες, έγινε γνωστό ότι μας επιστρέφονται 750 εκ απο τα ομόλογα της Ε.Ε. Ας πάρουν 200 εκ. από αυτά και ας φτιάξουν τις ΜΕΚΟ όπως πρέπει (συν αυτά που ήδη υπολογίζουν). Απλά δεν θέλουν.

     4. Οποίος παίρνει αποφάσεις για 6 Fremm πάνω στην πιο καυτή φάση της οικονομικής κρίσης έχει νομίζω σοβαρό θέμα, η απλά πολύ περίεργο χιούμορ και μια υπερβολική δόση αισιοδοξίας.

      Δεν αμφισβητώ ότι έχουν μια χρησιμότητα τα πλοία αεράμυνας, αμφιβάλω όμως ότι θα προσφέρουν ανεξαρτησία απο την ΠΑ και μάλλον δεν είναι εγγύηση ότι θα αντιμετωπίσουν stand alone με επιτυχία εναέριες απειλές από μια προηγμένη αεροπορία, κρίνοντας από την μάχη στον ειρηνικό στην σύγκρουση των στόλων της Ιαπωνίας και Αμερικής.

      Αν μας επιστραφούν χρήματα ξέρω που θα πάνε, αφού η επόμενη κρίση στην οικονομία φαίνεται ήδη στον οριζόντια, και η οικονομία μιας χώρας είναι η προϋπόθεση για μια ισχυρή άμυνα.

     5. Ήταν πριν την κρίση. Τη χρονιά που στα 56 δις προϋπολογισμού, έγινε δανεισμός και ο προϋπολογισμός εκτελέστηκε στα 109 δις. Και από αυτά τα 109 δις, δεν πήγε ούτε 1 δις στην άμυνα. Με τα α/α πλοία, δεν αντικαθιστάς την Π.Α. Η Π.Α. δεν μπορεί να είναι κάθε στιγμή παντού (μειονεκτεί και αριθμητκά), ενώ περιμένεις κορεσμό που σημαίνει ότι μπορεί κάπου να μην έχεις κάλυψη Patriot ή να περάσει α/φ ή π/μ από τους Patriot. To Π.Ν. θέλει 2 φ/γ α/α για να κλειδώσει μόνο το Αιγαίο, χώρια τα υπόλοιπα.

     6. gdmast
      Εκείνη την εποχή έπαιζαν πολύ τα συνθήματα Ελλάς – Γαλλία =Συμμαχία και το επικό ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ του incredible ΓΑΠ, αν θυμάμαι σωστά.
      Όσον αφορά τον προϋπολογισμό για εκείνη την εποχή, δεν αποκλείω να ήταν ψευδείς τα στοιχεία που έδωσαν προς τα έξω.
      Μετά την διάρρευση πληροφοριών ότι τα στοιχεία για να μπούμε στο ευρωπαϊκό νόμισμα και ευρωσύστημα ήταν μαγειρεμένα με την υποστήριξη της Γκόλτμαν Ζάκς που χρέωσε 300 εκατ. για αυτή την υπηρεσία στο ελληνικό δημόσιο, είμαι γενικά δύσπιστος και πολύ προσεκτικός απέναντι στις επίσημες ανακοινώσεις του ελληνικού δημοσίου ειδικά στα οικονομικά θέματα της χώρας.

      Συμφωνούμε όμως ότι η ΠΑ δεν μπορεί να βρίσκεται παντού, αφού την απέκλεισαν η αυτο-αποκλείστηκε η ίδια απο την ικανότητα για εναέριο ανεφοδιασμό. Αλλιώς ίσως να μπορούσε να έχει ανά πάσα στιγμή μια CAP στην περιοχή Ανατολική Μεσόγειος, ώστε να μην πλέουν ακάλυπτες μονάδες επιφάνειας του ΠΝ σε εκείνη την περιοχή με ανύπαρκτη ΑΑ προστασία.
      Για τους Πάτριοτ είμαι όμως επιφυλακτικός-όπως και για την αποτελεσματικότητα των AN-TPQ 37-που μας προμήθευσε η ίδια εταιρία, για τους λόγους που ανέφερα σε άλλο πρόσφατο άρθρο.

   2. Τα ελικόπτερα ειναι και αυτά απαραιτητα. Ηδη ειναι εγκληματικο που πετανε ακομα τα AB212. Δεν μπορεις να στελνεις ανθρωπινες ζωες με 40 ετων χαρχαλο. Και αυτά χρειαζονται και οι ΜΕΚΟ χρειάζονται. Γενικα οι ελλειψεις ειναι πολλές και τα λεφτά λιγα.

 18. ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΛΑΙΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΛΑΙΔΕΣ,ΣΙΓΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ,ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΒΟΥΡΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ….Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΕΡΝΕΙ 2 FREMM ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΛΟΙΑ ΑΜΑ ΘΕΛΑΝΕ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΟΥΜΕ…ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΚΟ ΝΟΜΙΖΩ ΛΟΓΟ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΟΣΤ,ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΑ ΣΟΥΗΔΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ….ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΤΙ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΠΛΟΙΟ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ..ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150 ΕΚΑΤ.ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ,ΑΣ ΤΙΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΒΑΡΟΣ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ

  1. Τα ADELAIDE είναι καλύτερα από ότι έχουμε εμείς και οι γείτονες και της ίδιας ηλικίας με τη παλιότερη
   μας MEKO! Σαβούρες δεν είναι σε καμια περίπτωση!
   Οι Χιλιανοί τα πήραv γύρω στα 70 mil τα δυο
   Οι Αιγύπτιοι παζάρευαν τις 2 fremm στο 1billion
   Μιλάμε για τεραστια διαφορα κόστους ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις

   1. Τους κακοπέφταν οι δύο Adelaide, που με 40εκ. το καράβι μπορούσαν να γίνει ένα καράβι με κοινά σημεία με τις MEKO και CMS και νέο 3D ραντάρ!
    Ας κάτσουν να αναμένουν TICO, AB και Belharra…

    1. ΑΙΜ οι [email protected] όλα δείχνουν ότι έρχονται και οι ΜΕΚΟ εκσυγχρονίζονται, βρέθηκε και το κονδύλι. Άμα όλα αυτά πραγματοποιηθούν ίσως καλύτερα που δεν αγοράσαμε τις ασυγχρόνιστες Adelaide.

  2. 1. Οι Αυστραλοί είναι διάσημοι για το γεγονός ότι είναι σοβαρό κράτος και ναυτικό. Μέχρι και την τελευταία μέρα αν χρειάζεται κάτι αναβαθμίσεις και φτιαξίματα θα το κάνουν και λόγω οικονομικών δεν τσιγκουνεύονται. Τα πλοία θα ήταν ότι καλύτερο υπάρχει σε Ελλάδα και Τουρκία και με κόστος μόνο κανα 40 εκατ το πλοίο (80 και οι δυο μαζί) και 100 τα όπλα. Με 180 είχες δύο πλοία (και με 270 τρια) που όχι απλά αντικαθιστούσαν τις 3 παλιές S αλλά ήταν πολύ καλύτερες και από τις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ των Τούρκων (αλλά πολύ) Δεν κλαίμε που δεν τις πήραμε, κλαίμε που αυτοί την στιγμή δεν είμαστε αξιόμαχοι, εσύ δηλαδή χαίρεσαι με το να είμαστε ανάπηροι ναυτικά για τα επόμενα 6-7 χρονια, ή χαίρεσαι γιατί για να αντικαταστήσουμε 9 πλοία με καινούργια θα θέλουμε πάνω από 9 δις με τις ορέξεις του ναυτικού μας και δεν είχαμε απλά να συζητάμε για 6 καινούργια πλοία?

   2. Ο προυπολογισμός είναι 150 εκατ για 4 πλοία και όχι ανά σκάφος. Με αυτά τα λεφτά ίσα ίσα παίρνεις ραντάρ (αν πάρεις καλό)

   3. Ναι ας δώσουμε βάρος σε καινούργια που θα πάρουμε σε 6 χρόνια όταν μείνει μόνο το Ιόνιο. Δεν θα θέλουμε και πολλές φρεγάτες για εκεί, οπότε με τις 2 Μπελάρες θα είμαστε ΟΚ

   4. Ναι στις Ιταλικές Fremm αλλά όταν χάνουν τις τζάμπα Αδελαίδες, θα δίνανε 1,2 δις για τις Fremm?

   1. Το Giraffe το ραντάρ που αναφέρει το άρθρο, πρέπει να έχει χονδρικά κανά 15αρι εκ. (ίσως και λιγότερο, ανάλογα την διαπραγμάτευση). Αντίθετα το S.F. που περιμένουμε για τις Μπελ, εκτιμώ ότι μπορεί να πάει και πάνω από 20 ή και κοντά στα 25 μύρια). Κατά τα άλλα γενικά συμφωνώ, αν και το Π.Ν. προδιαγραφές βάζει, δεν έχει απαιτήσεις σε χρήμα. Δηλαδή, αντί Μπελ, αν του δίνανε άλλες με το μισό κόστος αλλά πραγματικά α/α, δεν θα έλεγε όχι.

   2. 1.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΣΑΜΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ 85′ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ,ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΝ ΜΟΥΣΕΙΟ.. 2.ΤΟ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ,ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΔΕΣ ΛΕΩ ΟΤΙ ΑΝ ΔΙΑΘΕΣΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΕΦΤΑ ΑΛΛΙΩΣ ΑΣ ΤΙΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ 3.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΝ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑ ΤΑ ΠΕΡΝΕΙΣ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ 4.ΚΑΙ Η ΦΕΡΡΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΣΤΑΒΑ,ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ?ΜΗΝ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΤΙΣ FREMM ME ΤΙΣ ΑΔΕΛΑΙΔΕΣ…..

    1. Δεν διαφωνώ μαζί σου, απλά αυτά που λέμε βασίζονται σε διαφορετική αρχική υπόθεση. Αν χρησιμοποιείς μια υποθεση ότι το ΠΝ μπορεί να ξοδεύει έναν προυπολογισμό πχ 10 δις στα 20 χρόνια, ναι να ανανεωθεί με καινούργια (και τις έτοιμες Fremm), αν όμως έχει 2-3 δις διαθέσιμα, ας κάνει γρήγορα μπαλώματα με μισό δις και ναι να κάνει μακροπροθεσμο πλάνο για τα υπόλοιπα.

     Αν μπορεί λόγω έκτακτων συνθηκών να υπερβεί και μια χρονιά τον προυπολογισμό ναι ας πάρει και τις Fremm κελεπούρι από τα λίγα (κυριολεκτικά το λέω και όχι μεταφορικά)

     1. Κανονικά και υπό φυσιολογικές συνθήκες έπρεπε να συζητάμε για 4+2 FFG πρακτικά Ιταλικές FREMM με στεροειδή.

 19. Τοποθετηση 32 κελιων,essm2,να εμπλεκει ταυτοχρονα περισοτερους στοχους,χρηση προηγμενων πυρομαχικων απο το πυροβολο,ισχυρο ESM για την αντιμετωπιση drones..

  1. Αυτο που λετε δεν ειναι εφικτο. Τα κανιστρα ειναι 16 για ΜΕΧΡΙ 32 essm, πραγμα που ειναι εφικτο ΜΟΝΟ αν αφαιρεθει το φαλανξ απο το υποστεγο ελικοπτερου.
   Υπολογιστε δλδ 10tn το βαρος του φαλανξ ποσοι πυραυλοι χωρανε επιπλεον. Κατι τετοιο ομως ειναι δωρο-αδωρο γιατι με 2 STIR μπορεις να εμπλεξεις το ΠΟΛΥ 4 στοχους.
   Αντιθετα με την εισαγωγη ενος πυραυλου ενεργης καθοδηγησης πχ essm2 τα STIR μπορουν να ξηλωθουν (ειδικα το πισω).

   1. Ο MK48 που υπάρχει τώρα στις Meko μπορεί να δεχθεί 16Χ4 ESSM2;
    Και αν όχι δεν μπορεί να δεχθεί στη θέση του MK48 το MK41 για 16Χ4 ESSM2 χωρίς να αφαιρεθεί το φάλανξ από το υπόστεγο;
    Υποθετικά ποιο θα ήταν το κόστος σε μια τέτοια περίπτωση;

    1. Νομίζω μόνο ο MK41 και ο διάδοχός του παίρνει quad packed. Το αν μπαίνει σε ΜΕΚΟ δυστυχώς δεν ξέρω, θα περίμενα ότι είναι θέμα χώρου και βάρους, είναι προφανές ότι αν μπορούσαν να μπουν quad packed Θα ήταν καλα. Επίσης νομίζω (μπορεί να κάνω λάθος) ότι ο MK48 τους παίρνει 2 packed, π.χ. 8Χ2=16, ενώ ο ΜΚ41 θα ήταν 8Χ4=32.

     Αν ξέρει κάποιος ας μας διαφωτίσει, αλλά να μας διαφωτίσει και πόσο κοστίζουν πχ ένα ΜΚ41 με 8 κάνιστρα που μπορούν να γεμίσουν quad packed (και ότι άλλο συνοδευτικό έχουν, καθώς δεν είναι μόνο τα κάνιστρα αλλά ολόκληρα υποσυστήματα.

     1. Οι ΜΕΚΌ έχουν το VLS πάνω από το κατάστρωμα ακριβώς πίσω από το υπόστεγο
      Για λόγους βάρους αντοχής της κατασκευής και ευσταθίας του πλοίου δύσκολα μπορεί να μεταφερθούν ..quad pack ESSM
      Οι τουρκικες έχουν τον MK41 αλλα πάλι αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με αποτέλεσμα να είναι μερικώς φορτωμένοι όχι quad packed
      https://www.navalanalyses.com/2019/11/meko-200-ffg-mild-life-upgrade-mlu.html

      The Barbaros class frigates ( MEKO 200TN Tack IIA and IIB) were partially upgradedlocally during the 2012-2015 time frame with the replacement of the oldAWS-9/Type 996 with the Thales SMART-S Mk2 and the replacement of the 8-cell Mk-29 Sea Sparrow launcher with 8-cell Mk-41 VLS for 32 ESSMs on TCG Barbaros and TCG Oruçreis of Track IIA, while the existing 16-cell Mk-41 VLSs on TCG Salihreis and TCG Kemalreis were upgraded to Baseline VII configuration. Thanks to the Baseline VII upgrade the number of RIM-162B Blok I ESSMs on Track IIB Frigates were increased to 64 (but, due to total weight, capacity and stability issues the frigatesusually are armed with a mix of 32 ESSM and 8 SeaSparrow missiles

      Σε κάθε περίπτωση έχουμε αρκετούς ESSM μονο για μια φόρτωση στις MEKO (4*16)
      Ο MK48 Mod 2 μπορεί να φέρει και ESSM και RIM7 και για αυτό προτιμήθηκε
      Όπως γράφω παραπάνω δεν βλέπω διαθέσιμα για αγορά επιπλέον πυραυλων ESSM

    2. Οχι το ΜΚ48 δεν μπορει να παρει 4αδες, μονο 2 essm ή 1 nssm. Αναπτυχθηκε για να μην χρειαζεται επιπλεον χωρος για εγκιβωτισμο οπως το ΜΚ41 και για να τοποθετειται οπουδηποτε (βλ κλαση Μ, κλαση SF300 mk1). Στο Δανικο ναυτικο κανιστρα ΜΚ48 αντικατεστησαν εκτοξευτες ΜΚ29, οποτε θα μπορουσε να ειχε γινει το ιδιο στο λιφτινγκ των S.
     Γινεται η τραμπα ΜΚ48 με ΜΚ41 αλλα για ποιο λογο να το κανεις; παλι 16 essm θα ειναι ο φορτος χωρις την αφαιρεση του φαλανξ. Υπολογισε δε και το βαρος του module του ΜΚ41 αρα ισως πεσεις και στα 12!
     Η λυση ειναι πουλημα και των S και των ΜΕΚΟ. Εχουμε δλδ: 9x MK29=72 NSSM και 4xΜΚ48=64 ESSM συνολο 136.
     Αρα για υπολογιστε με 6 νεες φρεγατες απο 32 α/α ποσο παμε; Συν τα καινουρια ρανταρ και συστηματα. Και βεβαια και ακομα 6 πλοια επιπεδου Sigm 10314, για περιπολιες σκοπουν κτλπ με ΜΙΚΑ-VL και κλεισαμε.

   2. SZEF τότε ας βγει το δεύτερο Phalanx και στη θέση του πρώτου, ώστε να υπάρχει κάλυψη 360 μοιρών ας μπει ένα SeaRAM όπως στις SuperVita. Το πρόβλημα λύθηκε!

  1. Χονδρικά ένα καλό ραντάρ νέας γενιάς πάει γύρω στα 15 εκ. Το Smart S Mk2 τώρα κοστίζει κάτω από 10 εκ. Τιμές από συγκριτικά στοιχεία, αν και πάντα ρόλο παίζει και η διαπραγμάτευση (και η ποσότητα). Μια τάξη μεγέθους όμως είναι αυτή που αναφέρω.

     1. Είναι το πιο λογικό στην επιλογή των Σουηδών, υπερκαλύπτει τις ανάγκες… αν και δεν έχει και σπουδαίες επιδόσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
      Ας περιμένουμε τις προτάσεις μην έχουμε μπάσιμο την LM Canada…

 20. Μια χαρά μοιάζει η σουηδική πρόταση, και το κυριότερο είναι η φτηνότερη.
  Γιατί πρέπει να έχουμε Tacticos παντού δεν το καταλαβαίνω. Σιγά το CMS.
  Ραντάρ, CMS, αναβάθμιση Phalanx, σετάρισμα πυροβόλου για να ρίχνει vulcano.
  Αν με 150 εκατομμύρια συνολικά κάνουμε αυτά είναι πολύ καλά.
  Αρκετοί είναι οι 16 ανά πλοίο ESSM, αφού δεν κάνουν και αεράμυνα περίοχης αλλά είναι μέσης εμβέλειας, κυρίως για αυτοπροστασία και δεν θα δώσουμε και 70+ εκατομμύρια (1εκ/1πύραυλος) για καινούργιους.
  Αν οι υπάρχοντες 70+ ESSM που έχουμε αναβαθμίζονται σε block2 με λιγότερο απο 100 χιλιάδες ο καθένας, τότε ίσως αξίζει να δώσουμε μόλις 5 εκατομμύρια και να τους κάνουμε ESSM block2.
  Αλλά 15 εκατομμύρια αξίζει φυσικά να δώσουμε για 200-240 βλήματα vulcano, (50 -60 ανα πλοίο) αφού είναι και πανάκριβα (60-70 χιλιάδες) αλλά κατευθήνονται με Gps σε 90-100 χιλιόμετρα εμβέλεια τα άτιμα, και κάνουν μεγάλη ζημιά.
  Αφού θα ανοίξουμε δουλειές με τους σουηδούς και την SAAB μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο
  RBS mk4 Gungnir, που θα είναι διαθέσιμος του χρόνου και έχει εμβέλεια πάνω απο 300 χιλιόμετρα, και δεν είναι μόνο αντιπλοικός αλλά και κρούσης.
  Το κόστος ενσωμάτωσης πυράυλου της SAAB σε CMS της SAAB φυσικά και θα είναι μηδενικό, οπότε με 1.5 εκατομμύρια ανά πύραυλο ίσως μπορούμε να βάλουμε απο μόλις 5-6 RBS mk4 Gungnir σε κάθε μιά απο τις 4 Μέκο σε μικτή χρήση με τους Harpoon, και να έχουμε αντιπλοικό και κρούσης στην εκπληκτική εμβέλεια των 300 χιλιομέτρων. Κόστος 30-36 εκατομμύρια για 20-24 πυράυλους.
  Με 50+ εκατομμύρια επιπλέον (αισιόδοξο σενάριο) οι Μεκο αποκτούν πολύ καλές
  δυνατότητες με ESSM block2 στα 50 χιλιόμετρα εμβέλειας, vulcano στα 100 χιλ/ρα
  και RBS mk4 Gungnir στα 300 χιλ/ρα.

  1. H πρόταση της SAAB είναι όντως πολύ καλή αλλά βλέπεις εδώ κάνανε ανοιχτό διαγωνισμό εν αντιθέσει με τις νέες φρεγάτες που είναι απευθείας ανάθεση!

  2. Απο τους 2 τετραπλούς εκτοξευτές Harpoon, αφαιρείτε ο ένας και μπαίνει ένας τετραπλός για Gungnir. Δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος να στριμωχθεί επιπλέον. Μικρό το κακό όμως όταν έχεις 300 χιλιόμετρα εμβέλεια και χτυπάς και επίγειους στόχους πολύ πιο μέσα απο τα παράλια τους, με ένα cruise που γίνετε υποκατάστατο βαλλιστικού στην ανάγκη. Ο Συγκεκριμένος πύραυλος θα ήταν άριστη επιλογή και για τα viper μας και δεν νομίζω να κόστιζε και τόσο η πιστοποίηση του.
   Α ρε Gripen τα καλύτερα όπλα έχεις.
   Meteor, Mica, KEPD 350, RBS 15F.

 21. Ε όχι ρε παιδια…ξέρετε τί prestige εχουν τωρα οι ναυταίοι με αεροπορια ναυτικού?? Ιπτάμενοι κ θαλασσινοί….με αεροπλάνα ΑΟΠΛΑ…επιβληθηκαν για νατοικη απαιτηση για να βλεπουμε τους ρωσους στην α. Μεσογειο κ για δικο τους βιτσιο…κ δαπανηθηκαν λεφτα που δεν εμεινε τπτ για τις επειγουσες αναγκες του στολου….οι 6 S ειχαν budget 360 ml euro δλδ 60 εκ ανα σκαφος. Με 160 εχουμε 30% μικροτερο budget ανα σκαφος. Αυτο δεν ειναι εκσυγχρονισμός μεσης αλλα τελους ζωης.

 22. Ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN είναι απαραίτητος και πρέπει να γίνει με 400εκ. ευρώ όπως είχε αρχικά προϋπολογιστεί. Να αλλάξουν όλα τα συστήματα που χρειάζονται ώστε αυτά τα πλοία να υπηρετήσουν για άλλη μία 20ετία επάξια. Τα ελικόπτερα που «θέλει » το ΠΝ είναι για να πάρουν και άλλο άχρηστο πρόγραμμα οι Αμερικάνοι όπως τα P-3 που απορρόφησαν 500εκ ευρώ και δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα ως αποτέλεσμα για αυτά τα λεφτά.

  Σε 4-5 χρόνια όλες οι φρεγάτες θα πάνε για scrap. Με 2 Belhara των 2.5 δις ευρώ θα καταλήξουμε με 6 φρεγάτες και πολεμικό ναυτικό κράτους δορυφόρου… Οπότε ας αφήσουμε τις χαζομάρες για ψηφιακές φρεγάτες του 1.25 δις η μία και να κοιτάξουμε τι κάνουν όλες οι σοβαρές χώρες της Ευρώπης. Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Ισπανία Ιταλία…Παραγγελία ενός τύπου φρεγάτας που ήδη υπάρχει σε υπηρεσία με κόστος 500-600 εκ. ευρώ το κομμάτι. 8-10 φρεγάτες να παραγγείλουμε ώστε και εδώ στην Ελλάδα να κατασκευαστούν και να αποφασίσουμε ότι θέλουμε τόσες για AAW, τόσες ανθυποβρυχιακές, τόσες γενικών καθηκόντων…σε βάθος 15τιας τα λεφτά θα είναι λίγα αν επιμεριστούν οι πληρωμές. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να μιλάμε μόνο στον αέρα…όπως παλιότερα με τις κορβετοφρεγάτες…

  1. Σωστός!

   Ακόμη και πλούσια κράτη, όταν θέλουν να ανανεώσουν τον στόλο τους, για τα πολλά κομμάτια κοιτάνε να βρουν ότι οικονομικότερο μπορούν. Έτσι:

   -οι ΗΠΑ θέλανε να πάνε σε δοκιμασμένο και οικονομικό σκαρί (Fremm USA)
   -οι Άγγλοι πήγανε στην Arrowhead με προϋπόθεση το συνολικό κόστος να μην ξεπερνάει τα 300-350 εκατ
   -και αντίστοιχα άλλα ναυτικά. Αν θέλουμε ας πάρουμε δύο εμβλληματικά και σχετικά οικονομικά για ναυαρχίδες (Fremm USA?) και τα άλλα φτηνά με 300-350 εκατ.

 23. Αλήθεια, η φρεγάτα ΥΔΡΑ τελικά τι είδους βλάβη είχε ξέρει κανείς? Γιατί όλοι λενε βλάβη βλάβη, αλλά όταν ψάχνω δεν βρίσκω πουθενά αναφορά στο τι βλάβη ήταν κατι που φαίνεται ασυνήθιστο. Τουλάχιστον να έχουμε και μια ένδειξη τι κουσούρια αρχίζουν να βγάζουν.

  Επίσης καθώς ο nigosz άνωθεν αναφέρει ότι «οι κύριες μηχανές βγαίνουν και μπαίνουν συντηρημένες με μηδέν μίλια !», καθότι είμαι άσχετος με το θέμα, θα ήταν πολύ χρήσιμο να μας πει κάποιος κάθε πότε προβλέπεται να γίνεται κάτι τέτοιο και αν το έχουν κάνει ήδη οι ΜΕΚΟ ή φτάνουν εκεί που πρέπει να το κάνουν.

  1. https://www.lawandorder.gr/Article/79406/i-blabi-sti-fg-isonydrasin-pou-katedeixe-tin-anagki-eksugchronismou-ton-fregaton-meko-200hn

   Με την ευκαιρία της αρκετά σοβαρής βλάβης που σημειώθηκε στο προωστήριο σκεύος της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», και η οποία δεν σημειώνεται για πρώτη φορά, καθώς παρόμοια βλάβη είχε «βγει» και πριν από αρκετά χρόνια στο ίδιο σκάφος

 24. Βαρέθηκα πραγματικά….. και είμαι μόλις 21 χρονών. Πάμε να βγάλουμε από τη μύγα (500 εκ.) ξύγκι ( ανανέωση- συντήρηση στόλου). Είμαστε μεσογειακό κράτος και κοντεύουμε να έχουμε για πλεούμενα μόνος τις ψαρόβαρκες και κάτι φουσκωτά απ’ τα jumbo. Ο Τσίπρας είχε υπερφορολογήσει και είχε μαζέψει 30 δις (μαξιλαράκι), η ΕΕ αποφάσισε όπως όλα δείχνουν να διαθέσει στην Ελλάδα σταδιακά 32 δις. 24 σε μορφή επιδότησης και 8 σε μορφή δανείου. Απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να δωθούν 5 δις? Για πόσο θα συνεχίσουμε να ποτίζουμε τους λαθροειβολείς? Μόνο αυτοί έχουν δικαιώματα? Εμείς δεν έχουμε δηλαδή? Γι’ αυτούς θα δουλεύουμε? Για να γαμιούνται και να μας γεμίζουν με τα μυξιάρικα τους? Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι άλλο. Για ποιες Μεκο μιλάμε. Και να τις αναβαθμίσουμε ακόμα και στη καλύτερη μορφή που θα μπορούσαμε να τους δώσουμε τώρα, τι θα άλλαζε? Και πάλι θα μας άφηναν με 4 πλοία. Που θα πας με αυτά? Θα πας Μεσόγειο? Τόσο μπλα μπλα ο τωρινός καραγκιόζης με τον Μακρόν και ακόμα να γίνουν οι παραγγελίες. Ακόμα δεν ξέρουμε την τελική τους διαμόρφωση, ακόμα δεν ξέρουμε εάν θα υπάρξουν ενδιάμεσες λύσεις, ακόμα δεν ξέρουμε για πόσα πλοία μιλάμε. Προσωπικά εγώ θα επιθυμούσα γαλλικά συστήματα ή κάτι που να μην μπορούν να το πειράξουν οι Αμερικάνοι. Δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι θέλουμε 4 fremm και 6 [email protected] και 2 υποβρύχια για αρχή και να τα έχουμε όλα στην διαμόρφωση που είναι κατάλληλη για τις συνθήκες της Μεσογείου? Πόσα δις έχουμε χάσει τόσα χρόνια από τους λαθροειβολείς? Πόσα εκατομμύρια θα παίρνουν ακόμα τα κανάλια της παραπληροφόρησης και του φόβου? πότε ήταν η τελευταία φορά που έβαλαν ένα αξιόλογο επιμορφωτικό πρόγραμμα για τις οικογένειες? πότε ήταν η τελευταία εκπομπή για στρατιωτικά, γεωοικονομικά- πολιτικά και αμυντικά θέματα? Γιατί δεν ανοίγουν ένα ταμείο για την άμυνα? Ναι, μπορεί με αυτό το ταμείο να μη μαζέψουμε λεφτά για μια freem ή για τους aster 30, αλλά θα μαζέψουμε για τις εξαρτήσεις του Έλληνα στρατιώτη. Γιατί δεν παίρνουν 3 ή 5 ή 10 ευρώ το μήνα από τον λογαριασμό της ΔΕΗ? Ναι οκ πολλά νοικοκυριά δεν τους περισσεύουν, αλλά έχω μεγαλύτερη πίστη σε αυτά τα νοικοκυριά γιατί έχουν φιλότιμο. Μπορεί ο πατέρας να κάνει 3 πακέτα τσιγάρα λιγότερα το μήνα ή η μητέρα να βάψει τα μαλλιά της στο 3μηνο- 4μηνο. Κανείς δεν έχει λεφτά. Ότι υπήρχε στην άκρη χάθηκε. Απ’ την άλλη και 10 ευρώ δεν είναι τίποτα. Πας σε ένα κλαμπ και τους βλέπεις όλους να παίρνουν 3 ποτά το λιγότερο. 10 – 12 ευρώ το ένα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα περιμένουμε η μοίρα του έθνους μας να σωθεί από τα χέρια πολιτικών – σωτήρων ή εάν θα πιάσουμε τη μοίρα του στα χέρια μας. Τι θα γιορτάσουμε άραγε το 21? Πως θα μπορέσουμε να τους τιμήσουμε? Με λόγια από τα f16 που θα ακούγονται από τα μεγάφωνα, ενώ στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θα έχουν επιδωθεί οι Τούρκοι σε παραβιάσεις και υπερπτήσεις? Τι θα λέμε? Ότι όπως πολέμησαν οι Έλληνες το 21 έτσι πολεμήσαμε και εμείς τον covid 19 ή θα τείνουμε χέρι φιλίας εκείνες τις μέρες στους Τούρκους, ως ένδειξη μιας και(Ε)νούργιας αρχής? Τόσα χρόνια ο πατέρας μου όπως και εσείς πληρώναμε ΕΝΦΙΑ? Και δεν μπορούν να βρεθούν λεφτά για την άμυνα? Το 21 θα γιορταστεί, εάν σε ένα μήνα από τώρα έχουν γίνει παραγγελίες για για τορπίλες, , πλοία AAW, ASW και multi mission roles και υποβρύχια, επαναπιστοποίηση όπλων των mirage και εάν έχουν κλείσει οι απαιτούμενες των περιστάσεων αναβαθμίσεις των ΜΕΚΟ. Ή αυτά ή θα κάνουμε έξοδο του Μεσολογγίου στα νερά του Αιγαίου. Επίσης, θα ‘θελα όποιος μπορεί από το site αυτό να μας ενημερώσει για την εξέλιξη της υπόθεσης των Ιταλικών fremm? Δεν μπορούν να τα βρουν με τους Αιγύπτιους? Ισχύει κάτι τέτοιο? Έχει ευκαιρία η Ελλάδα να της αγοράσει για να είναι και μία ενδιάμεση λύση και ταυτόχρονα να πάρουμε και από τους Ιταλούς διάφορα όπλα? Πέρα από τα πυροβόλα στα πλοία, θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε και για M-346FA και πολλά άλλα που εσείς γνωρίζεται καλύτερα. Θα μπορούσαμε ας πούμε για να δελεάσουμε τους Ιταλούς να αγοράσουμε με 1 δις τις fremm που θα πηγαιναν Αίγυπτο και να κάνουμε αγορά άλλων 2 και από τους Γάλλους 4 [email protected] για αρχή με προαίρεση για άλλες 2, συν τα 2 υποβρύχια από Γαλλία μεριά που και θα είναι καλύτερο σαν τελικό κόστος και ίσως τσιμπήσουμε και κάτι για τα mirage ή μας ρίξουν τυράκι για τίποτα μεταχειρισμένα rafale για να μας βάλουν πάνω στο κάρο τους για τις επόμενες δεκαετίες και στην αεροπορία μιας και θα είναι ότι πρέπει για Μεσόγειο συν τα όπλα που θα μας έχουν αποδεσμεύσει. Με όλα αυτά ίσως φτάσαμε τα 8 δις, αλλά σίγουρα μπορούν να βρεθούν, εάν υπάρχει θέληση.

  1. Αντρέα, επειδή είσαι σχετικά μικρός, έχε υπομονή. Αυτά που ζούμε στις Ε.Δ. τα τελευταία 15-20 χρόνια είναι αναπάντεχα άσχημα. Πάρε πολύ νερό μαζί. Είναι μεγάλη η έρημος.

  2. Μαξιλαράκια δεν υπάρχουν ούτε είναι από υπερφορολόγηση, τα 15-18 δισ, ειναι υπόλοιπο από το τρίτο Μνημόνιο του ESM που έχει συμφωνηθεί να παραμένει ως εγγύηση στο Λουξεμβρούργο…
   Ενα ακόμα μεγάλο υπόλοιπο κομμάτι είναι ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους.

  3. 1) Πραγματικά μπράβο που σε αυτή την ηλικία νοιάζεσαι και προβληματίζεσαι για την χώρα σου, η διαφορά ανάμεσα σε έναν πολίτη και έναν κάτοικο

   2) Επειδή είσαι νέος, απλά θα πρότεινα να προσέχεις, γιατί είναι πολλές φορές που θα οργισθείς με αυτά που βλέπεις να γίνονται ή να μην γίνονται. Υπάρχει πάντας ένας κίνδυνος από τους 100 νέους που οργίζονται με αυτά που βλέπουν, να φτάσουν σε σημείο φανατισμού, ο οποίος όμως τυφλώνει έναν εξυπνο και συνειδητό πολίτη. Στην δημοκρατία τις αλλαγές τις κάνουν οι πολίτες, απλά είναι πολύ αργές.

   3) Έγραψες πολλά ωραία στο σχόλιό σου, θα ήταν ακόμη καλύτερα αν α) έκανες μερικές παραγράφους για να διαβάζεται πιο εύκολα, και β) έσπαγες το σχόλιο σε 2-3 σχόλια να διαβάζεται πιο εύκολα (και εγώ παρασύρομαι και γράφω σεντόνια, όμως στο τέλος δεν τα διαβάζει κανείς).

 25. -ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ Κ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΠΛΟΙΑ – ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑΣ-ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ -ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ Π.Α. ΕΤΣΙ Κ ΣΤΟ Π.Ν.- ΕΑΝ ΠΑΜΕ ΣΤΗ SAAB ΤΟΤΕ ΠΑΜΕ ΣΕ ANZAC H ΣΕ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΥΠΟΔΟΜΗ …ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΕΩΣ ΤΟ 2024-2026 + 1 ΧΡΟΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2027 ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ 2 ΝΕΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑΥΠΗΓΗΘΟΥΝ Κ ΕΩΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ 9 ΦΡΕΓΑΤΕΣ S EXOYME 7 ΥΠΟΛΟΙΠΟ ..ΑΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ Κ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ 14 ΕΤΙΑΣ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΑΡΑ 2040 Κ ΒΑΛΕ …

  1. εκεί δείχνουν τα πράγματα. Μετά την τελευταία εξέλιξη με την επέλευση του covid-19 και την οικονομική επίπτωση που είχε, μόνο μεταχειρισμένες φρεγάτες βλέπω και όχι νέες Μπελ κλπ.. Κρίμα πάντως που αφήσαμε να μας φύγουν οι Αδελαΐδες, θα είχαμε προσωρινά μια αξιοπρεπή παρουσία απέναντι στην Τουρκία.

  2. Κανονικά η ΄πραγματική ανάγκη σε συνδυασμό με τα οικονομικά μας είναι άλλη:

   -4 ΜΕΚΟ αναβάθμιση
   -6 ΜΕΚΟ από ANZAC (αλλά θα περάσουν χρόνια) (ουσιαστικά αντικατάσταση των μη αναβαθμισμένων S και μερικών από τις αναβαθμισμένες)
   -3-4 πολύ δυνατά νέα πλοία σε λογικό κόστος (αντικατάσταση ότι μείνει από τις S με ναυαρχίδες)

   Καθώς οι ΜΕΚΟ και ΜΕΚΟ ANZAC θα έρχονταν αναγκαστικά να αντικατασταθούν το πολύ το 2040 (ή και νωρίτερα) έτσι απλά θα κερδίζαμε χρόνο και θα βγάζαμε ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για 8-10 πλοία με χαμηλό κόστος (κάτι σαν την φτηνή Αγγλική/Δανέζικη φρεγάτα αν και τότε τα πλοία παίζει να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό).

   ΥΓ. Στις ΜΕΚΟ πάντα μου τραβάει την προσοχή τα φουγάρα τους που θα θεωρούσα ότι θα τραβούσαν πολύ εύκολα ένα heat seeker πύραυλο, υπάρχει καμία λύση που θα μπορούσε να βελτιώσει το θέμα αυτό? (πχ στην ΜΕΚΟ Α200 δεν βλέπω καν τα φουγάρα, στην Μπελάρα φαίνεται ένα κεντρικό αλλά κάπως κρυμμένο)

 26. Αν μετά την ολοκλήρωση της F454 -πρίν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα- η Ελλάδα ενδιαφέρονταν για ένα ναυπηγικό πρόγραμμα τεσσάρων F-123 στην Ελλάδα, σήμερα το ΠΝ θα είχε ένα αξιόλογο σχέδιο πλοίων για μια αναβάθμιση στα χέρια του αφού τα πλοία έχουν περιθώρια για αύξηση των Mark 41 από 16 σε 32 θέσεις, ενώ θα είχαν αποσυρθεί η πωληθεί τα 2 η 4 πρώτα πλοία απο το πρόγραμμα Έλλη του ΠΝ -όταν θα είχαν ακόμα αξία στην αγορά πλοίων δεύτερου χεριού- και τα ναυπηγεία που είχαν αποκτήσει εμπειρία με το σχέδιο MEKO 200ΗΝ στο οποίο βασίστηκαν και οι F-123 θα είχαν ένα συνεχόμενο πρόγραμμα που θα μπορούσε να αποδώσει ίσως και περισσότερα απο 4 πλοία σε χαμηλότερο ρυθμό παράδοσης ώστε να υπάρχει δουλειά χωρίς υπερβάσεις σε έξοδα και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος.

  Μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται λίγο υπερβολικά, όχι όμως πιο υπερβολικά απο την σκέψη για παραχωρήσεις Άρλι Μπέργκ και πιο μεγάλα που σκέφτονται μερικοί…

  1. Εγω παλι ποτε δεν καταλαβα γιατι δεν πηραν μερος στο διαγωνισμο οι Φ123, ιδιας ηλικιας με τις ΜΕΚΟ ειναι. Οπως επισης δεν καταλαβαινω γιατι δεν μεταμοσχευθηκαν οι ΜΚ13 και τα SM1 σε αλλα πλοια μας.

   1. Η υποστήριξη σε mk13 έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρονια το ίδιο και με τα sm1
    Το Ναυτικό τα είχε σε χαμηλή εκτίμηση από τον καιρό των ADAMs πριν 20 χρονια
    Εξάλλου εμείς είμαστε large θέλουμε..AAW me GaN AESA!!!
    Δεν μας κάναν τα σαπάκια oi Adelaide με mk13/sm2
    Καθίστε τώρα με S και RIM7 μέχρι το…2040? και βλέπουμε

    1. Ναι τους χάλαγε ο Mk.13, o Mk.41 πιο μπροστά με 32 θέλεις τους χάλαγε!

     Ίδια ποσοτητα 64 ESSM με τις ΜΕΚΟ και επιπλέον 70-80 SM-2IIIA με δύο πλοία, αποσύραμε και τις τρεις μη εκσυγχρονισμένες S και στο τρακίρ έβαζε και η SAAB νέο CMS και ένα Giraffe 4A.

     Ακολουθούσε αντί για 2 Bellhara 6 πλοία 3 τόννων ας πούμε Gowind 3100 σταδιακά φεύγουν όλες οι S. Μετά ανάλογα τα οικονομικά παίρνεις αποφάσεις…

   2. Ασβος
    Ίσως επειδή νόμιζαν ότι θα μπορέσουν να πάρουν τις LCF που προτιμούσαν για αντικατάσταση των παλαιότερων πλοίων. Αλλά αυτή είναι προσωπική μου εκτίμηση για το θέμα.

    Για τον Mk 13 μπορεί να είναι οι λόγοι που ανέφερε ο CK στην απάντηση του, δεν γνωρίζω το ιστορικό της περίπτωσης.

    Όπως εξελίχθηκε πάντως όλη η ιστορία, έμειναν με το τρίτο το μακρύτερο στο χέρι, αφού ούτε LCF πήραν όπως επιθυμούσαν,ούτε F123 ναυπήγησαν για να έχουν σήμερα πιο σύγχρονα πλοία με περιθώρια για αναβάθμιση, και σήμερα φτιάχνουν ναυτική αεροπορία της πλάκας για μείνουν συμβόλαια στους πονηρούς.

 27. ΜΟΝΟ ΟΠΛΑ λέω εγώ…

  Τα ραντάρ ακριβά και δεν προσφέρουν κάτι…

  Οπότε Exocet 3c. και vulcano…

  Έτσι και αλλιώς αντιεροπορικα καλύπτουν οι 2 Belharra

  1. Δεν ξέρω, αλλά με απλά μαθηματικά, 400 εκατ μείον 250 για τα Ρομέο, ίσον 150 εκατ.

   Μια χαρά (λέμε τώρα…). Θα μπορούσαν φυσικά να το είχαν κάνει 400 εκατ, μείον 120 εκατ για αναβάθμιση των υπαρχόντων ελικοπτέρων, ίσον 280 για ΜΕΚΟ.

   Από εκεί και πέρα, να πω την αλήθεια, τα 400 εκατ θα ήταν υπερβολικά πλέον για τις ΜΕΚΟ που δεν θα είναι αναβάθμιση στο μέσο της ζωής τους αλλά στο τέλος της ζωής τους, ενώ από την εποχή που συζητούσαν τα 400 εκατ, πέρα από ότι πέρασαν τόσα χρόνια (που μετακινήθηκαν αυτές από αναβαθμιση μέσου ζωής σε τέλους ζωής),
   α) έχουν γίνει και κάπως φτηνότερα τα συστήματα, πχ άλλη τιμή είχε ένα AESA ραντάρ όταν πρωτοβγήκαν και άλλη τιμή σήμερα που όλες οι εταιρείες έχουν βγάλει AESA.
   β) διάφορες εταιρείες έχουν τρέξει ήδη παρόμοιους εκσυγχρονισμούς άρα το R&D κόστος για να ετοιμάσουν μια πρόταση αναβάθμισης το έχουν φάει και τώρα απλά ότι πουλήσουν
   γ) σε πολλές χώρες εχει πέσει περονόσπορος γύρω από τα εξοπλιστικά, οπότε βλέπεις μεγάλες εταιρείες να σκοτώνονται ακόμη και για μικρομεσαία projects

 28. Μερικές παρατηρήσεις στο άρθρο. Το DE 1164 είναι μια παραλλαγή εξαγωγής του σόναρ AN / SQS-56 από τα μέσα της 10ετίας του 1970. Σαν εξαγωγική παραλλαγή του ενδεχομένως να μην έχει τις ίδιες δυνατότητες. Επομένως η φιλοσοφία της ανάπτυξης του έχει αρχή από την 10ετία του 1960 και μάλλον παρωχημένο για τα σημερινά δεδομένα. Αποτελείται από το σόναρ που είναι τοποθετημένο στο κύτος DE 1160 και συμπληρώνεται από ενσωματωμένο σόναρ μεταβλητού βάθους (VDS). Μια κονσόλα πληκτρολογίου επί του πλοίου χρησιμοποιείται για την εισαγωγή του επιθυμητού συνδυασμού λειτουργιών και συστοιχιών. Το υποσύστημα VDS επιτρέπει στο σόναρ να συλλέγει δεδομένα κάτω από το επιφανειακό στρώμα. Κάθε φορά χρησιμοποιείται ένα από τα δύο.
  Για το ραντάρ ελέγχου πυρός CEROS-200 γράφετε πως “ενώ μπορεί να εμπλέξει τουλάχιστον τέσσερις (4) στόχους ταυτόχρονα” πράγμα που δεν μπορεί να ισχύει κατά την γνώμη μου γιατί είναι ένα κλασικό ραντάρ πυροβολικού. Αν δεν κάνω λάθος μπορεί να εγκλωβίζει μόνο ένα στόχο. Σε ένα άλλο σημείο γράφετε ότι “Στον τομέα της ανίχνευσης στόχων επιφανείας το CEROS-200 μπορεί να ανιχνεύσει πάνω από 500 στόχους ενώ στο μέγιστο βεληνεκές η μέγιστη απόκλιση απόστασης είναι μικρότερη των 20 μέτρων και η μέγιστη απόκλιση ταχύτητας είναι μικρότερη των 15 μέτρων το δευτερόλεπτο”. Πιθανότατα να πρόκειται για λάθος και να μην αναφέρεται CEROS-200 αλλά στο σύστημα διαχείρισης μάχης 9LV μαζί με το ραντάρ SEA GIRAFFE 4A. Δεν αναφέρεται αν το σύστημα 9LV έχει δυνατότητα data fusion. Από τα 3 συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου (SME-50/150/250) αθτό με τις περισσότερες δυνατότητες είναι το 250. Καλύπτει από την περιοχή συχνοτήτων 0.5 – 18 GΗz με δυνατότητα επέκτασης στη Κ( 30-40 GHz).
  Η προτεινόμενη αναβάθμιση σίγουρα δεν το κάνει πλοίο άμυνας περιοχής.
  Για άμυνα σημείου έχει ένα ερωτηματικό όσο αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο μετο σόναρ τεχνολογίαςτου 1970. Μου θυμίζει λίγο την αναβάθμιση των S

  https://saab.com/naval/weapon_systems/weapon-control-systems/ceros-200/
  https://saab.com/naval/electronic-warfare/surface-tactical-esm-and-elint-systems/surface-tactical-esm-and-elint/

 29. Ενα Πόσο 250εκ ευρώ ίσως επαρκεί η Σουηδική πρόταση είναι Καλή ..μείζον θέμα είναι η αξιοποίηση τον essm block ll να μεγαλώσουμε την αντιαεροπορικη μας καλύψει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *