Σημαντική αναμένεται να είναι η αύξηση του προϋπολογισμού για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του ΠΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΓΕΝ εξετάζει την αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων από 150 εκατομμύρια ευρώ στα 400 με 450 εκατομμύρια ευρώ γεγονός που θα επιτρέψει βαθύ και ριζικό εκσυγχρονισμό των πλοίων.

Επίσης, μια άλλη εξέλιξη είναι πως το ΓΕΝ φέρεται να προκρίνει εκτός του ανταγωνιστικού διαλόγου και την λύση της διακρατικής συμφωνίας γνωστή ως και ως G2G. Κάτι τέτοιο θέτει σε γραμμή πρόκρισης την Αμερικανική LM.

Οι Αμερικανοί αντιλαμβανόμενοι πως η επιλογή των MMSC έχει προσκρούσει στις θέσεις του ΠΝ πιέζουν ασφυκτικός για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Στόλου. Μολονότι, οι Αμερικανοί έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια όλα τα μεγάλα προγράμματα (F-16V, P-3, MH-60R) εντούτοις συνεχίζουν να πιέζουν για την ανάληψη ενός ακόμα προγράμματος και μάλιστα κομβικού για το μέλλον του ΠΝ.

Από αμερικανικής πλευράς βασική εταιρεία για την ανάληψη του προγράμματος εκσυγχρονισμού είναι η Lockheed Martin Canada. Πολύ ισχυρή και ανταγωνιστική υποψηφιότητα θέτουν οι Σουηδοί.

Η αύξηση της χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του ΠΝ θα επιφέρει σημαντικές δυνατότητες στα πλοία τόσο με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου πακέτου ηλεκτρονικών – αισθητήρων όσο και με αύξηση του φόρτου αντιαεροπορικών βλημάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως θα ήταν ιδανική περίπτωση η αύξηση των αντιαεροπορικών βλημάτων από 16 σε 32 ενώ απαραίτητο κρίνεται να εγκατασταθεί και ένα οπλικό σύστημα κατηγορίας RAM.