H Saab υπέγραψε ένα συμβόλαιο για την παροχή διά ζώσης εκπαιδευτικών συστημάτων και υπηρεσιών στις ένοπλες δυνάμεις της Ολλανδίας. Η συνολική αξία της παραγγελίας ανέρχεται σε 1,4 δισ. εκ. σουηδικές κορώνες και περιλαμβάνει την παροχή νέου εξοπλισμού και λειτουργιών έναντι 727 εκ. σουηδικών κορωνών και ένα 10ετές συμβόλαιο υποστήριξης έναντι 66,9 εκ. σουηδικών κορονών ετησίως. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα πενταετούς πρόσθετης υποστήριξης μετά από την 10ετή περίοδο.

Η παραγγελία περιλαμβάνει την παράδοση του αναβαθμισμένου Mobile Combat Training Centre (MCTC, Κινητό Κέντρο Εκπαίδευσης Μάχης) που αντανακλά τις τελευταίες υπηρεσίες της Saab στην αγορά με αναβαθμισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Αυτές περιλαμβάνουν για παράδειγμα τη δυνατότητα «Παρατηρητήριο Ολμοβόλων και Πυροβολικού» που λανσάρει έναν συνδυασμό διά ζώσης και εικονικής εκπαίδευσης, γνωστή επίσης και ως μεικτή εκπαίδευση.

Η μεικτή εκπαίδευση ανοίγει νέες διαστάσεις στις ασκήσεις παρακολούθησης, καθώς οι χειριστές μπορούν να καταγράφουν όλη την περιοχή εκπαίδευσης, καθώς και συγκεκριμένους στρατιώτες σε επαυξημένη πραγματικότητα. Περιλαμβάνει επίσης την τελευταία γενιά μιας πλατφόρμας προσομοίωσης οχημάτων.

Το μέρος υποστήριξης περιλαμβάνει ενσωματωμένη αναπτύξιμη εφοδιαστική αλυσίδα και επιχειρησιακή υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις της Ολλανδίας.

«Αυτή η παραγγελία διασφαλίζει ότι ο Βασιλικός Ολλανδικός Στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό της Ολλανδίας θα διαθέτει πρωτοποριακές, ευέλικτες λύσεις εκπαίδευσης και την απαιτούμενη εκπαίδευση. Θα μπορούν να εκπαιδεύονται στο απαιτούμενο σημείο και όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά. Ταυτόχρονα, θα παραμένουν πλήρως διεπιχειρησιακά με το ΝΑΤΟ και άλλα συμμαχικά έθνη,» αναφέρει η Åsa Thegström, επικεφαλής του τομέα εκπαίδευσης και προσομοίωσης της Saab.

«Αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη λύση που θα αναβαθμίσει την εκπαίδευσή μας και θα διασφαλίσει τη δυνατότητα εκπαίδευσης των δυνάμεών μας εντός των συνόρων μας, αλλά και με τους διεθνείς εταίρους μας. Μέσω αυτής της αναβάθμισης θα αυξήσουμε τον ρεαλισμό και την ευελιξία της εκπαίδευσής μας και θα βελτιώσουμε την διεπιχειρησιακή ικανότητά μας με τους εταίρους μας,», αναφέρει ο Ltgen. M. Wijnen, αρχηγός του γενικού επιτελείου του Βασιλικού Ολλανδικού Στρατού.

Η Saab παρέλαβε την αρχική παραγγελία για το MCTC από τις ένοπλες δυνάμεις της Ολλανδίας το 2000 και παρέχει διαρκώς αναβαθμίσεις και υπηρεσίες υποστήριξης για αυτό το πρόγραμμα. Αυτή η παραγγελία θα διευρύνει τη διάρκεια του αξιόμαχου κατά 15 έτη.

Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης αναβαθμίσεις των συστημάτων στρατιωτικών επιχειρήσεων σε αστικοποιημένη περιοχή που λειτουργεί από το 2004.

Ο στόχος του ΓΕΣ είναι να αποκτηθούν 15 συστήματα ικανά να εξυπηρετούν τις ανάγκες προσομοίωσης απωλειών πεδίου μάχης για συνολικώς 15 άρματα. Το κόστος αναμένεται να είναι στα 500.000 ευρώ για δύο χρόνια και η απόκτηση αυτών των συστημάτων να γίνει με διαδικασίες leasing.

Στο παραπάνω κόστος θα περιλαμβάνεται και η τεχνική υποστήριξη των συστημάτων. Ως επιλογή φαβορί προβάλει το σουηδικό σύστημα ΒΤ46 της Saab, ικανό να τοποθετείται στα άρματα και να πραγματοποιεί εικονικές βολές υπολογίζοντας κρίσιμες παραμέτρους όπως αποστάσεις, πυρομαχικά, γωνία και σημείο χτυπήματος αποδίδοντας ακριβή εικόνα των απωλειών στις δύο πλευρές.

Σε πρώτη φάση ο στόχος είναι η απόκτηση τέτοιων συστημάτων για την ρεαλιστική εκπαίδευση μιας ίλης ενώ με τη χρήση του ΒΤ46 μπορεί να εκπαιδευτεί έως και μια τεθωρακισμένη ή μηχανοκίνητη ταξιαρχία με δυο ή μια ΕΜΑ ή αντίστοιχα ένα ή δύο μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού. Αναλόγως εάν πρόκειται για Τεθωρακισμένη ή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.

Οι αισθητήρες του ΒΤ46 μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε λογής οπλικό σύστημα όπως άρμα μάχης, αντιαρματικά όπλα και τυφέκια δίνοντας αληθινή εικόνα των απωλειών κατά τη διάρκεια των πραγματικών επιχειρήσεων. Ακολούθως, μπορεί στο τέλος να γίνεται η λεγόμενη απενημέρωση και να καταγράφονται τα λάθη και οι παραλείψεις τόσο σε επίπεδο τεχνικών όσο και τακτικών. Μολονότι, το πρόγραμμα είναι ύψους 500.000 ευρώ, εντούτοις διασφαλίζει σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης.

Με την απόκτηση ενός τέτοιου ολοκληρωμένου συστήματος καλύπτοντας αρχικά τις ανάγκες εκπαίδευσης μιας ίλης, η εκπαίδευση των πληρωμάτων αρμάτων των Ελληνικών Τεθωρακισμένων βελτιώνεται ραγδαία με σύγχρονη και ρεαλιστική εκπαίδευση.