Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος με άμεσες διαδικασίες προωθείται η απόκτηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος εξομοίωσης βολών μιας ίλης των τεθωρακισμένων ικανή να ασκείται σε ΤΑΜΣ διπλής ενεργείας. Το πρόγραμμα αναφέρεται ως Μίσθωση Συστηµάτων Εξοµοίωσης Τακτικών Εµπλοκών (ΣΕΤΕ) για άρματα μάχης Leopard 2 A4 και Leopard 1 A5. Στις ΤΑΜΣ  διπλής ενεργείας υπάρχει κανονική αντίπαλη δύναμη η οποία βάλει με «εικονικά» πυρά την δύναμη που ενεργεί εναντίον της σε όλες τις βασικές φάσεις του αγώνα (άμυνα, επίθεση, προέλαση, σύμπτυξη).

Ο στόχος του ΓΕΣ είναι να αποκτηθούν 15 συστήματα ικανά να εξυπηρετούν τις ανάγκες προσομοίωσης απωλειών πεδίου μάχης για συνολικώς 15 άρματα. Το κόστος αναμένεται να είναι στα 500.000 ευρώ για δύο χρόνια και η απόκτηση αυτών των συστημάτων να γίνει με διαδικασίες leasing. Στο παραπάνω κόστος θα περιλαμβάνεται και η τεχνική υποστήριξη των συστημάτων.

Ως επιλογή φαβορί προβάλει το σουηδικό σύστημα ΒΤ46 της Saab, ικανό να τοποθετείται στα άρματα και να πραγματοποιεί εικονικές βολές υπολογίζοντας κρίσιμες παραμέτρους όπως αποστάσεις, πυρομαχικά, γωνία και σημείο χτυπήματος αποδίδοντας ακριβή εικόνα των απωλειών στις δύο πλευρές.

Σε πρώτη φάση ο στόχος είναι η απόκτηση τέτοιων συστημάτων για την ρεαλιστική εκπαίδευση μιας ίλης ενώ με τη χρήση του ΒΤ46 μπορεί να εκπαιδευτεί έως και μια τεθωρακισμένη ή μηχανοκίνητη ταξιαρχία με δυο ή μια ΕΜΑ ή αντίστοιχα ένα ή δύο μηχανοκίνητα τάγματα πεζικού. Αναλόγως εάν πρόκειται για Τεθωρακισμένη ή Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.

Οι αισθητήρες του ΒΤ46 μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε λογής οπλικό σύστημα όπως άρμα μάχης, αντιαρματικά όπλα και τυφέκια δίνοντας αληθινή εικόνα των απωλειών κατά τη διάρκεια των πραγματικών επιχειρήσεων. Ακολούθως, μπορεί στο τέλος να γίνεται η λεγόμενη απενημέρωση και να καταγράφονται τα λάθη και οι παραλείψεις τόσο σε επίπεδο τεχνικών όσο και τακτικών. 

Μολονότι, το πρόγραμμα είναι ύψους 500.000 ευρώ, εντούτοις διασφαλίζει σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης. Με την απόκτηση ενός τέτοιου ολοκληρωμένου συστήματος καλύπτοντας αρχικά τις ανάγκες εκπαίδευσης μιας ίλης, η εκπαίδευση των πληρωμάτων αρμάτων των Ελληνικών Τεθωρακισμένων βελτιώνεται ραγδαία με σύγχρονη και ρεαλιστική εκπαίδευση.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το παραπάνω σύστημα εκπαίδευσης στο παρακάτω βίντεο:

Comments

 1. Προσομοιωτής αξίας 500.000 ευρώ.Όσο δλδ. κόστισε το πλωτό φράγμα-έμπνευση του κ.Υφυπουργού μας το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε και δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ.Και για να μην ξεχνιόμαστε ο κ.Υφυπουργός την 17/9 επισκέφθηκε τον υπό κατασκευή Βρεφονηπιακό Σταθμό Θεσσαλονίκης, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών.

 2. πείτε μου……….
  Μόνο εγώ ονειρεύομαι οτι σκουπίζουμε την αγορα για αλλα 500 leo 1(A5) και μαζί μετα 500 που έχουμε τα αναβαθμίζουμε με πρόσθετη θωράκιση, κινητήρα και lahat κτλ (οχι 120mm να μας λείπει)
  και φτηνά και γνωστα και εύκολα στην συντήρηση
  και αστο το πρόγραμμα να τρέχει με 100 κομμάτια το χρόνο

  1. Αγαπητέ φίλε, πόσο λες να στοιχίσει όλο αυτό?
   Ρωτάω γιατί το μεγάλο μου άγχος είναι ότι σε κάνα 2 χρόνια το πολύ όταν θα αρχίζει να γεμίζει η Άνατ.πλευρα του Έβρου με αλταυ,εκσυχρονισμενα λεοπαρντ2,Μ60Τ,ολα με ενεργά αντιπυραυλικα ,made in Turkey, θα ψάχνουμε σαν τρελοί να βρούμε και το τελευταίο ευρουλακι, για να αγοράσουμε ,αν βρούμε,κανένα μεταχειρισμένο με πυροβόλο των 120χ., άσε που ακόμη δεν θα έχουμε κάνει τίποτε για εκσυγχρονισμό των Λ-2Α4,ουτε βεβαια θα εχουμε βαλει ενεργο αντιπυραυλικο. Υπάρχουν λες τα λεφτά,για τα λεο1α5?

   1. 1. αν ο απένταντι πάρει παραπάνω άρματα…εμείς θα πρέπει να πάρουμε αντιαρματικά, ελικόπτερα, κτλ κτλ όχι και άλλα άρματα.
    2. Μεταχειρισμένα leo2 δεν βλέπω να βρίσκουμε
    3. Για Μ1Α1 ούτε κουβέντα…μην τρελλαθούμε που θα έχουμε και θα συντηρούμε 2 τύπους άρματος 3η γενιάς. Απλά δεν θα το αντέξουμε και νομίζω οτι αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει προσωρήσει. Εκτός αν πιστεύεις οτι μας τα δίνουν και εμείς δεν βρίσκουμε λεφτα να τα φέρουμε? Δεν θα βγεί ποτέ κανείς επίσημος να πει..»μας χαρίζουν M1 αλλά είμασε στα κοκκινα και δεν τα αντέχουμε»
    4. εδω δεν έχουμε βλήματα για τα 400 120αρια…
    5. αλλά έχουμε μπόλια βλήματα 105.
    6. με Lahat και σύγχονα πυρομαγχικά μια χαρά είναι και το 105
    7. δεν νομίζω οτι χρειαζόμαστε πάνω απο 400-500 120αρια. Τόση ήταν και η αρχική πρόβλεψη
    7. κανένα δις θα κοστίσει και βάλε…αλλά όπως είπα ποιός βιάζεται. Ασε που αν το κάνεις για τόσο μεγάλο αριθμό θα πέσει το κόστος.

    Σίγουρα δεν είναι προτεραιότηρα αλλά αν ποτέ ξανα-δούμε το θέμα των αρμάτων, μετά των εκσυγχονισμό των leo2 αυτό θα πρέπει να είναι το 2ο πρόγραμμα που θα πρέπει να κοιτάξουμε.

    1. Ta M48/M60 πρέπει να φύγουν όλα και να πάρουν τη θέση τους Λέο 1. Ιδανικά θα έπρεπε να πάρουμε επιπλέον Λέο2 αλλά από τη στιγμή που η ευκαιρία χάθηκε ο δεύτερος τύπος είναι ο μόνος τρόπος. Αν έχουν μείνει τίποτα αποθηκευμένα προς παραχώρηση Λέο 2 (η Φινλανδία δεν είχε κάποια;) να τα τσιμπήσουμε αλλιώς πρέπει να ψάξουμε μεταχειρισμένα Μ1 ή Λεκλέρκ. Ίσως υπάρχουν και τα Ισραηλινά αλλά δεν ξέρω αν αξίζουν.

     Αναρωτιέμαι αν κάτι αμερικανικά M1 που δεν κατάfερε να εντάξει στις ΕΔ του το Ιράκ είναι διαθέσιμα.

    2. @krunar
     Αγαπητέ φίλε, όταν η Τουρκία θα παρατασει στον Έβρο 1500 σύγχρονα άρματα,με αντιπυραυλικο σύστημα, εμείς θα βασιζόμαστε σε άρματα δεκαετίας του 70 με πυροβόλο των 105!!!θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή της Βέρμαχτ όταν συνάντησε τα Τ34 και ΚV1.από την άλλη οι αντιαρματικοι πύραυλοι,σε μόνους εκτοξευτες, εξουδετερονται από το αντιπυραυλικο του άρματος.μονη ελπίδα η ταυτόχρονη εκτόξευση 3-4 πυραύλων αλλά αυτό προϋποθέτει οι πύραυλοι να είναι επι πυργων ,όπως στο τουρκικό Pars.εμεις δεν έχουμε ούτε ένα τέτοιο σύστημα.
     Από την άλλη για νέα ε/π ελικόπτερα και εγώ μαζί σου,αλλά εδώ δεν εκσυχρονιζουμε τα υπάρχοντα,νέα θέλουμε?άσε που θα στοιχίσουν ένα κάρο λεφτά.και μη ξεχνάς ότι και αυτά θα επιχειρούν σε μολυσμένο περιβάλλον από 100 Τ129!
     Ως τωρα ,το δογμα μας βασιζονταν σε επίθεση/αντεπιθεση στις πεδιάδες της αν.θρακης,χωρίς επαρκή αριθμό σύγχρονων αρμάτων και τομα(άλλη πληγη),α/Κ πυροβολων(άλλη πληγη),μια τρύπα στο νερό θα κάνουμε.λαβε υπόψιν ότι μετά το σοκ της Βαριοπούλας χρειαζόμαστε όσο ποτέ τις λέξεις:ποιότητα και ποσότητα.επισης το θέατρο επιχειρήσεων δεν θα είναι ο Έβρος αλλά ο χώρος μεταξύ Έβρου και Νέστου, μεγάλος χώρος με εχθρικούς πληθυσμούς, ίσως.
     Φιλε μου αυτή η κατάσταση με βασανίζει πολύ.ειναι δύσκολη η λύση της.
     Αυτά από έναν γερό ,τεως,μαυροσκουφη.

  2. ΦΙΛΕ ====krunar====

   –Το μεγαλο λαθος ειναι οτι ειχαμε την δυνατοτητα να σκουπισουμε ολα τα ΛΕΟ2 Α4 με ελαχιστα χρηματα…κ εμεις πηραμε μονο 200…..ενω θα μπορουσαμε να παρουμε 400-500….κ τα αφησαμε κ τα πηρανε οι τουρκοι…

   -Βεβαια πηραμε τα ΛΕΟ1 …που απλα δεν κανουν….κ αφησαμε τα ΛΕΟ 2 για τους τουρκους…Ειχαμε την δυνατοτητα λογο αγορας καινουργιων ΛΕΟ 2 …

   –Αν ειχαμε παρει τα ΛΕΟ 2 θα μπουρουσαμε να εχουμε εναν στολο 1.000 αρματων ΛΕΟ 2 κ με μια αναβαθμιση να ειχαμε ξεμπερδεψει για τα επομενα 15 χρονια…

   1. @Νικ13
    Αγαπητε Φίλε Νικό,τότε ήταν η εποχή που έβλεπαν οι δικοί μας ρατ-αν-πλαν πολιτικοί τον Ερντογκάν, ως εκσυχρονιστη,εκδημοκρατιστη της Τουρκίας και κάναν μάλιστα και κουμπαριές μαζί του.να μην πάρει κάνα λεοπαρντ και ο κουμπάρος…

  3. Δεν υπάρχουν πια Leo1A5, αναβάθμιση χωρίς 120 mm δεν έχει νόημα, κινητήρες εναλλακτικοί δεν υπάρχουν. Ίσως κάποια πρόσθετη θωράκιση , συντήρηση και τέλος, αναβάθμιση με 120 mm είναι 3.5 mil / unit.

  4. Υπαρχουν και τα Καναδεζικά Leo-1C2 με θωρακιση ΜΕΧΆS.. 65 τον αριθμο. Tα καλυτερα θωρακισμενα δηλαδη του τυπου παγκοσμιως και πλεον συγχρονα που λογω ελλειψης ενδιαφεροντος με βεβαιοτητα θα πανε για σκραπ.
   Αδιαθετα απο το 2015 σκεψου ποσο φθηνα θα μας δωθουν .
   Οτι πρεπει να αντικαταστησουν ιδιον αριθμο απο τα αρκετα ακινητοποιημενα M-48MOLF.
   Περαν αυτων μερικα ακομη ισως για ανταλλακτικα αλλα δεν αξιζει να επενδυσουμε πλεον στον τυπο λογω πυροβολου και παλαιοτητας.
   Πρεπει ξανα να εστιάσουμε σε παραχωρηση ABRAMS και ισως σε καποια Ελβετικα LEO-2 αν ειναι διαθεσιμα σε καλες τιμες.

 3. Η καλη εκπαιδευση ειναι η μιση μαχη και εδω εχουμε μια περιπτωση αριστης και εξυπνης κινησης, μακαρι να το εκανε και το πεζικο για τους τυφεκιοφορους εφεδρους να μην τσιγγιουνευονται τις βολες γιατι υπαρχιουν και τετοια συστηματα.

 4. Πραγματικά, είμαστε τόσο πίσω σε θέματα εξοπλισμού, που κάθε προσθήκη μας φαίνεται ένα μικρό θαύμα!

  * Είναι περίεργο που δεν έχουμε ακόμη αντιδράσεις «ναι μεν, αλλά…». Ή την κλασική πλέον «Σανός! Σανός!».

  1. Χωρίς την παραμικρή διάθεση υπεράσπισης εκείνων που φωνάζουν »σανός» και εκείνων που φωνάζουν »ζήτω»,οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι μία προμήθεια υλοποιείται μόνον όταν υπογραφεί η σχετική σύμβαση.Μέχρι στιγμής »ενδιαφερόμαστε».Οταν με το καλό υπογραφούν συμβάσεις,τότε όλοι μαζί ας αναφωνήσουμε΄΄ζήτω»,΄»μπράβο»,»γιούπι» κλπ.Μέχρι τότε σεμνά και ταπεινά.

   1. Δεν έχεις άδικο ότι τα «ανάθεμα» και τα «ζήτω» είναι πάρα πολύ εύκολα στην Ελλάδα.
    Είναι όμως φανερό ότι κάτι κινείται (και μάλιστα πάρα πολύ ζωηρά) στους εξοπλισμούς.
    Σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές οπλικές ενισχύσεις και καθημερινά η κατάσταση δείχνει προς αυτή τη κατεύθυνση.
    Ούτε «ζήτω» λοιπόν, ούτε και «σανός». Η αισιοδοξία όμως είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

 5. Από την στιγμή που χάθηκε η ευκαιρία για τα Leo2A4, δεν βλέπω να ξαναγοράζουμε σύντομα άρματα, καθώς τα περισσότερα μεταχειρισμένα πουλήθηκαν.

  Νομίζω πλέον πρέπει να εστιάσουμε σε αντιαρματικό αγώνα, και να κάνουμε μάξιμουμ αποδοτικά τα δικά μας (αναβαθμίσεις, Trophy κτλ)
  O μεγάλος προβληματισμός μου είναι ο συνδυασμός:
  -ότι έχουμε οροφή στα μάξιμουμ επιθετικά ελικόπτερα που μπορούμε να πάρουμε
  -όταν πήραμε τα Καιόβα, πιάσαμε την οροφή
  -σε λίγο θα βρέχει αποσυρόμενα Απάτσι από την Αμερική και αλλού καθώς ότι δεν γίνει επόμενη έκδοση θα εγκαταλειφθεί, και θα είναι εκατοντάδες

  Οπότε παίζει ότι είτε θα πρέπει σύντομα να αποσύρουμε τα Καιόβα να ανοίξουν οι οροφές και να πάρουμε Απάτσι, είτε θα μείνουμε με αυτά και να μας κάνουν καμιά έκπληξη οι Τούρκοι και να φορτωθούν αυτοί Απάτσι μέχρι τα μπούνια (και εμείς να είμαστε με τα Α και με τα Καιόβα)

  Θέλει από τώρα:
  -αναβάθμιση Απάτσι Α,
  -να οπλιστούν τα Καιόβα
  -να είναι έτοιμοι οι επιτελείς να κάνουν αίτημα για δωρεάν Απάτσι για να μπούμε από τους πρώτους στο παιχνίδι και όχι ασθμαίνοντας όπως συνήθως (και να σκουπίσουν και ότι ανταλλακτικό υπάρχει).

  Οι τούρκοι μπορεί να πλημυρίσουν την Ανατολική θράκη με ALTAY αύριο μεθαύριο, οπότε πρέπει να έχουμε σχέδιο.

    1. Περισσότερα προβλήματα θα έχουν νομίζω οι Τούρκοι, αφού ο κορεάτικος κινητήρας δεν ήταν η πρώτη επιλογή τους και αυτό που ήθελαν, αλλά η εναλλακτική ύψη που προέκυψε για να μην μείνουν χωρίς κινητήρα τα νέα άρματα.

     Για το οβιδοβόλο Firtina που απέκτησαν επίσης απο την νότια Κορέα χρησημοποιούν επίσης κινητήρα της MTU και αυτό έχει σχέση με την αξιοπιστία και απόδοση που είναι «εγγυημένη» στις μηχανές απο Γερμανία.

     Οπότε αφού θα πάρουν ούτως η άλλως κινητήρα, είναι νομίζω προτιμότερο να μην πάρουν τον γερμανικό.

  1. Το σεντονι σου βασιζεται σε λαθος σκεπτικο.
   Αλλη κατηγορια το Kiowa και αλλη το Αpache ακομη και για ετοιμοθανατες (πρακτικα νεκρές) συνθηκες.

  2. =====agnostosependytis=====

   –Τα Καιόβα δεν ειναι στην ιδια κατηγορια με τα ΑΠΑΤΣΙ…ειναι αναγνωρισης ενω τα αλλα καθαρα επιθετικα…
   –Εξαλου 20-30 Καιόβα ειναι εκπαιδευτικα κυριως…Το θεμα ειναι οτι δυσκολα να διωξουν τα ΑΠΑΤΣΙ οι αμερικανοι ..κ να μην τα παρει το ισραηλ πχ…Η τουρκια δεν υπαρχει περιπτωση να τα παρει

   –Εγω ακομα δεν καταλαβα γιατι δεν περνουμε τα ΜΛΡΣ του ειναι αρκετα κ να κρατησουμε τα δικα μας να ριχνουν μονο τους ATACMS…

 6. Το σύστημα φαίνεται ότι εκπαιδεύει ΑΚΡΙΒΩΣ όπως μάχεσαι ( απ ότι είδα υπολογίζει και τις καμπύλες βολής, προπορειες κλπ) και χωρίς να ξοδεύουμε πραγματικά πυρομαχικά αλλά δίνοντας την εικόνα πραγματικής εμπλοκής βολής και αποτελέσματος Το video είναι καταπληκτικό Μακάρι να τα πάρουμε και μακάρι να πάρουμε και για το πεζικό για να γίνει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πραγματική εκπαίδευση διπλής ενέργειας και να βελτιώσουμε και τακτικές κλπ ΜΑΚΑΡΙ . Πολύ καλό άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *