Η επανδρωμένη έκδοση του νέου μαχητικού αεροσκάφους NGF (New Generation Fighter), το οποίο θα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκό ολοκληρωμένο πρόγραμμα αεροπορικής ισχύος FCAS/SCAF (Future Combat Air System/Système de Combat Aérien Futur), θα αναπτυχθεί και σε έκδοση χρήσης από αεροπλανοφόρο. Το πρόγραμμα FCAS/SCAF αναπτύσσουν οι Dassault και η Airbus με στόχο την αντικατάσταση των Eurofighter και των Rafale από το 2040 και μετά.

Στην έκδοση χρήσης από αεροπλανοφόρο, το NGF θα ενσωματώνει την εμπειρία της χρήσης από αεροπλανοφόρο των αεροσκαφών Étendard, Super Étendard και Rafale, ιδιαίτερα στους τομείς της αντοχής στη διάβρωση και της δομικής καταπόνησης κατά τη φάση της προσγείωσης. Η φάση επίδειξης του προγράμματος θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2021 και θα αποτελέσει την αρχή της φάσης επίδειξης και ανάπτυξης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούνιο, η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής ενέκρινε το ποσό των € 32,5 εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος FCAS. Η δαπάνη αφορά τη χρηματοδότηση της μελέτης αντίληψης (Joint Concept Study), η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2020. Το ποσό αφορά στο 50% της δαπάνης, ενώ το άλλο 50% θα το καταβάλει η Γαλλία.

Comments

 1. Μήπως πρέπει να ενδιαφερθούμε νa ενταχθούμε επιτέλους στο πρόγραμμα;

  Είτε πρέπει να επιδιώξουμε να πάρουμε τη θέση της Τουρκίας στο F35, είτε να ενταχθούεμ στο FCAS!

 2. Πρώτα απ ολα η Τουρκία έδωσε κάποια ΔΙΣ για να συμμετέχει στην ανάπτυξη του F35, άρα δεν πρόκειται να πεταχτεί έξω από το πρόγραμμα. Απλά θα αναβληθεί για λίγο καιρό η συνέχιση της στο πρόγραμμα. (επομένως και στην αγορα). Δεύτερον δεν μπορούμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα γιατί δεν έχουμε την δυνατότητα τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικο. Για να μην πούμε τα κάποια δισ που θα χρειαστούν για την ανάπτυξη με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτα. όπως ακόμα και της τεχνολογιής αποτυχίας, μεγάλης χρονική καθυστέρησης στην ανάπτυξη, (προβλήματα πολιτικά, εμπορικά μεταξύ κρατών. κλπ κλπ.

 3. Πρεπει οποσδηποτε να ενταχθουμε στο προγραμμα,ακομα και αν αποκτησουμε νεο μαχητικο.Δυστυχως οι κυβερνησεις των τελευταιων 40 ετων δεν ειχαν το οραμα για μια ισχυρη ΠΑ,και ιδου τα αποτελεσματα,τωρα τρεχουμε.

 4. Η Ελλάδα σε πρόγραμμα ανάπτυξης σημαίνει ότι υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Είναι στα όρια της φαντασίας να μην πω του αστείου να συμβεί αυτό, όταν ΠΟΤΕ η χώρα αυτή δεν κοίταξε τα του οίκου της.
  Το πιο πιθανό μετά από δεκαετίες να σκεφτεί μακροπρόθεσμα, εφόσον έχει χαθεί το μισό Αιγαίο ή όλο (την Κύπρο δεν την αναφέρω ας κοιτάξει και αυτή τα του οίκου της).
  Για μένα είναι άχρηστοι οι εξοπλισμοί αφού μαθηματικά θα τα δώσουμε χωρίς να πέσει σφαίρα.
  Λόγια πολλά, πράξεις ΜΗΔΕΝ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *