Η μια μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την “Prosperity Guardian” λόγω άρνησης να συμμετέχουν υπό τη διοίκηση του Ναυτικού των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, τα Ναυτικά της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας αποσύρουν τις μονάδες τους από την περιοχή άμεσου ενδιαφέροντος λόγω άρνησης να δεχθούν τη διοίκηση των πλοίων τους από το Αμερικανικό Ναυτικό. Συγκεκριμένα, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες δέχονται να συμμετέχουν στη επίχειρηση “Prosperity Guardian” με κοινό επιτελείο διοίκησης σε τακτικό επίπεδο κατόπιν αποφάσεων των οργάνων του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ. Συνεπώς απαιτούνται αποφάσεις πρωτίστως στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών (κατόπιν των ανάλογων ψηφισμάτων) και ακολούθως η έναρξη κάποιας επιχειρήσης.
Φυσικά το ερώτημα που γεννάται είναι: τι θα κάνει τελικά η ελληνική κυβέρνηση και το Πολεμικό Ναυτικό; Θα περιμένει τις τελικές αποφάσεις στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ και ΟΗΕ) ή θα συμμετέχει στην επίχειρηση “Prosperity Guardian” υπό αμερικανική διοίκηση σε πρώτο χρόνο;
Επισημαίνεται πως σύμφωνα με το ΒΗΜΑτοδότη, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας κλήθηκε από τον Πρωθυπουργό να προβεί στη σχετική δήλωση, κανένας, ούτε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ούτε ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης δεν είχαν γνώση της πρωθυπουργικής απόφασης.
Σημειώνεται πως σύμφωνα επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ αναφέρονται το εξής: «Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωαννίδη Δριμούση ΠΝ, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία των εμπορικών πλοίων».