Κατά τη διάρκεια της διεθνου΄ς έκθεσης αμυντικών συστημάτων «EDEX 2021» που λαμβάνει χώρα στο Κάιρο της Αιγύπτου παρουσιάστηκε η διαμόρφωση των Αιγυπτιακών φρεγατών που χαρακτηρίζονται ως γενικών καθηκόντων. Μάλιστα χθες τα ναυπηγεία της Αλεξάνδρειας ανακοίνωσαν επίσημα την έναρξη των ναυπηγικών εργασιών για την πρώτη φρεγάτα που θα ναυπηγηθεί στην Αίγυπτο.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκαλεί ο οπλισμός των γερμανικών φρεγατών ΜΕΚΟ Α200 που αποτελείται από τον μεγάλο αριθμό κατευθυνομένων βλημάτων κατά πλοίων επιφανείας (συνολικώς 16 Exocet Block IIIC), τα σύγχρονης σχεδίασης και φιλοσοφίας βλήματα μέσης ακτίνας MICA NG (32 στον αριθμό), πυροβόλο των 127 χιλιοστών Oto Melara με πυρομαχικά Vulcano της ιταλικής Leonardo αμφότερα, τορπίλες MU90 για τη διεξαγωγή ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων καθώς και τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Η πρώτη αιγυπτιακή φρεγάτα ΜΕΚΟ Α 200 κατά τη διάρκεια των αρχικών θαλασσίων δοκιμών.

Το ραντάρ της ΜΕΚΟ Α200 είναι το περιστρεφόμενο ραντάρ 3D NS-110 (έκδοση του NS-100) της εταιρείας Thales καθώς και συρόμενο σόναρ. Επίσης, στο πλοίο υπάρχει πλήρης σουίτα ESM και ECM συστημάτων.