Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ανακοίνωσε ότι ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος EPF (European Peace Facility), ύψους € 10,5 δισεκατομμυρίων, για την προμήθεια εξοπλισμού και τη χρηματοδότηση ειρηνευτικών αποστολών επιχειρήσεων στην Αφρική και αλλού με στόχο: (α) Την ενίσχυση της ασφάλειας σε προβληματικές περιοχές του κόσμου και (β) τη μείωση της αυξημένης λαθρομετανάστευσης και των αυξημένων προσφυγικών ροών που παρατηρούνται  από τις συγκεκριμένες περιοχές προς την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα η ΕΕ σχεδιάζει να αγοράσει εξοπλισμό, όπως μη θανατηφόρα συστήματα, για χώρες όπως της περιοχής Σαχέλ της Αφρικής. Η περιοχή Σαχέλ καλύπτει μια έκταση 3.000.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στις παρυφές της υποσαχάριας Αφρικής και καλύπτει χώρες όπως το Σουδάν, τη Σομαλία, το Τσαντ, ο Νίγηρας, η Νιγηρία, το Μάλι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δηλαδή χώρες με έντονα προβλήματα ασφαλείας.

Οι δαπάνες του προγράμματος EPF είναι ξεχωριστές από τις άλλες δαπάνες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Η Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ιταλίδα Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, δήλωσε ότι το πρόγραμμα EPF, το οποίο απαιτεί την έγκριση όλων των μελών της ΕΕ, θα «σταθεροποιήσει προβληματικά έθνη, όπως το Μάλι, η Σομαλία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία».