Η Ρωσία άρχισε τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών Su-30SM στη Λευκορωσία, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού συμβολαίου (θα αντικαταστήσουν MiG-29). Ωστόσο, ο αμυντικός τύπος της χώρας εκφράζει ανησυχία και δυσαρέσκεια για το τελικό κόστος υποστήριξης των αεροσκαφών.

Για παράδειγμα, ο Andrey Porotnikov, της ιστοσελίδας «Belarus Security Blog» υποστηρίζει ότι η υποστήριξη των Su-35SM, για ένα διάστημα 35 ετών, είναι ακριβότερη από αυτή των αμερικανικών F-16. Σύμφωνα με τον Andrey Porotnikov, το κόστος υποστήριξης των Su-30SM για ένα διάστημα 35 ετών, θα είναι 2-2,5 φορές του κόστους απόκτησης.

Η προμήθεια των 12 Su-30SM κόστισε $ 600 εκατομμύρια, ενώ η συντήρηση και η υποστήριξη τους θα κοστίσει άλλα $ 1,2-1,5 δισεκατομμύρια έως το 2054. Εάν σ’ αυτό το κόστος προστεθούν και τα κόστη των όπλων και των υποδομών το συνολικό κόστος του προγράμματος, για 12 αεροσκάφη, θα ανέλθει στο ποσό των $ 2,25-2,55 δισεκατομμυρίων.

Ως παράδειγμα του υψηλού κόστους ο Andrey Porotnikov αναφέρει τους κινητήρες AL-31FP και την ανάγκη «κατανάλωσης» οκτώ (6) κινητήρων για κάθε αεροσκάφος (δικινητήριο) στο διάστημα των 35 ετών. Ως εναλλακτική λύση, ο Andrey Porotnikov προβάλει το παράδειγμα της Πολωνίας που επιχειρεί ταυτόχρονα MiG-29 και F-16. «Το αμερικανικό μαχητικό θα επιχειρήσει 35 χρόνια πιθανότατα με τον ίδιο κινητήρα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Andrey Porotnikov.

Comments

  1. Λίγο περίεργη η όλη προσέγγιση της Λευκορωσίας σε σχέση με την πολεμική της αεροπορία! Μετά την ανακήρυξη της σε ανεξάρτητη δημοκρατία διέθετε 25 Su-27P/UBM τα οποία και απέσυρε το 2012 για να επιχειρεί μόνο με Mig-29. Tώρα προμηθεύεται Su-30SM προς αντικατάσταση των Mig-29 . . . !!! . . . Τι να πει κανείς . . .; ; ;

  2. Οι Δυτικοί έχουν χώσει χρήμα στον αμυντικό τύπο της Λευκορωσίας και προσπαθούν να αλώσουν την κι αυτή την αγορά με αθέμιτα (ως συνήθως) μέσα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *