Ο Αμερικανικός Στρατός ξεκίνησε δύο νέα προγράμματα, που αφορούν στο υπό ανάπτυξη νέο πυροβόλο M-1299 (πρόγραμμα ERCA : Extended Range Cannon Artillery) και στην ανάπτυξη ενός συστήματος αυτόματης γέμισης. Να σημειωθεί ότι το περασμένο Οκτώβριο το πρόγραμμα εγκατάστασης αυτόματου συστήματος γέμισης στα M-1299 ERCA ακυρώθηκε, λόγω προβλημάτων αυξημένου βάρους και αρνητικού επηρεασμού της κινητικότητας. Αρχική πρόθεση ήταν η εγκατάσταση του αυτόματου συστήματος γέμισης του M-109A7, αλλά οι δοκιμές απέδειξαν ότι η ενσωμάτωση του δημιουργεί πρόβλημα στο συνολικό βάρος του οχήματος και την κινητικότητα του. Έτσι αποφασίστηκε η εναλλακτική επιλογή της ανάπτυξης ενός οχήματος ανεφοδιασμού που θα συνοδεύει το πυροβόλο.

Ωστόσο φαίνεται ότι ο Αμερικανικός Στρατός θέλει οπωσδήποτε αυτόματο σύστημα γέμισης για τα νέα πυροβόλα και έτσι προχώρησε στην έναρξη δύο νέων προγραμμάτων. Το πρώτο πρόγραμμα τρέχει ο ίδιος ο Αμερικανικός Στρατός, μέσω του Armaments Center του Picatinny Arsenal, και αφορά στον αυτοματισμό της διαδικασίας γέμισης εντός του πύργου. Το πρωτότυπο αναμένεται να δοκιμαστεί τον προσεχή Σεπτέμβριο και χωράει 31 πυρομαχικά, αν και ο Αμερικανικός Στρατός θέλει σύστημα με μικρότερη αναχορηγία, 23 πυρομαχικών. Το άλλο πρόγραμμα (Fire Faster) είναι ελεύθερο και απευθύνεται σε ιδιωτικές εταιρίες μικρού μεγέθους (SBIR : Small Business Innovation Research). Συνολικά κατατέθηκαν 80 προτάσεις και προκρίθηκαν 15 για την πρώτη φάση του προγράμματος και πέντε για τη δεύτερη φάση. Η τελική πρόταση-εταιρία θα επιλεγεί στα τέλη του 2021.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό η νέα τεχνολογίας-σύστημα αυτόματης γέμισης δεν θα είναι έτοιμη το 2023 όταν 18 πρωτότυπα M-1299 θα παραδοθούν για επιχειρησιακές δοκιμές, αλλά θέλει να είναι έτοιμα το 2025 όταν αναμένεται να αρχίσει η παραγωγή των πυροβόλων. Το πρόγραμμα Fire Faster θα βασίζεται στη ρομποτική τεχνολογία. Για παράδειγμα μια πρόταση αφορά στην ανάπτυξη ρομποτικού βραχίονα που θα μεταφέρει τα πυρομαχικά από την αποθήκη στο πυροβόλο. Το πρόγραμμα ERCA έχει ως στόχο την αύξηση του μέγιστου βεληνεκούς του πυροβόλου M-109A7, μέσω της υιοθέτησης του νέου βλήματος και την νέας, μακρύτερης κάνης μήκους 58 διαμετρημάτων. Στόχος είναι η αύξηση του μέγιστου βεληνεκούς από τα 38 χιλιόμετρα που είναι σήμερα στα 70+ χιλιόμετρα, με επιθυμητή τιμή τα 100 χιλιόμετρα.