Το Μαρόκο αιτηθηκε την παραχώρηση δύο μεταχειρισμενων μεταγωγικων αεροσκαφων C-130H από τα Αμερικανικά αποθέματα, μέσω του προγράμματος Excess Defence Articles (EDA).

Πηγή του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως το Μαροκινό αίτημα έγινε δεκτό όσον αφορά τον αριθμό των υπό παραχώρηση αεροσκαφών, και μένει να συζητηθεί το υπόλοιπο πακέτο υποστήριξης κι ανταλλακτικών που έχει ζητηθεί μαζί με τα αεροσκάφη.

Το Μαρόκο, παρά τις μικρές Ένοπλες Δυνάμεις και τους μικρούς προϋπολογισμούς, διαθέτει έναν αξιόλογο στόλο μεταφορικών αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων 15 C-130H σε διάφορες εκδόσεις, 7 CN-235 και 4 C-27J Spartan, καθώς κι αρκετά αεροσκάφη ειδικών ρόλων (ΑΣΕΠΕ, αμφίβια, ELINT/COMINT, κοκ).

Μήπως η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει (τουλάχιστον να διερευνήσει), προς τα Αμερικανικά αποθέματα για να δει αν μπορεί να καλύψει τις δικές της ανάγκες σε μεταφορικά αεροσκάφη;

Κι αυτό το ρωτάμε, διοτι είχε γίνει γνωστό από τον προηγούμενο ΥΠΕΘΑ, πως το ΓΕΑ χρειάζεται επιπλέον μεταφορικά αεροσκάφη για την κάλυψη των οποίων αναγκών.

Το μοντέλο C-130H θυμίζουμε πως ξεκίνησε την παραγωγή του το 1964 μέχρι και το 1996, συνεπώς, αν βρεθούν κάποια αεροσκάφη σχετικά πιο νέα, και με λίγες ώρες πτήσης, τότε μπορούν να αποτελέσουν μια «ενδιάμεση» λύση για την ΠΑ, έως ότου βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την προμήθεια νέων μεταφορικών αεροσκαφών.