Στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «DSEI 2019» η βρετανική BAE Systems παρουσίασε μια νέα έκδοση του τροχοφόρου, αυτοκινούμενου πυροβόλου Archer. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι η νέα έκδοση είναι σπονδυλωτή, άρα μπορεί να ενσωματωθεί σε διάφορα φορτηγά-οχήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, για λόγους μείωσης του κόστους, μια χώρα μπορεί να επιλέξει μόνο τον πύργο του Archer και να τον εγκαταστήσει σε εν υπηρεσία φορτηγά-οχήματα, τα οποία βέβαια πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές. Φυσικά μπορεί να επιλέξει, αν το επιθυμεί, και νέα πλατφόρμα.

Το Archer στην «DSEI 2019» είναι τοποθετημένο σε φορτηγό RMMV HX2 (8 x 8) της Rheinmetall (η προηγούμενη έκδοση του Archer ενσωματώνεται σε όχημα Volvo A30 6 x 6). Το Archer απαιτεί πλήρωμα τριών (3) ατόμων και τάσσεται για βολή σε διάστημα 30 δευτερολέπτων. Ενσωματώνει αυτόματο σύστημα γέμισης με αναχορηγία 21 βλημάτων. Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι οκτώ (8) βλήματα το λεπτό σε αποστάσεις 40 χιλιομέτρων, με συμβατικά πυρομαχικά, ή 60 χιλιομέτρων με πυρομαχικά αυξημένου βεληνεκούς ή κατευθυνόμενα ακριβείας, όπως το Excalibur, για παράδειγμα.

Comments

 1. ARCHER, ATMOS 2000, CAESAR, DENEL G6, Nora B-52! Θα μπορούσε ο Ε.Σ. να δείξει σοβαρό ενδιαφέρον για τροχοφόρα πυροβόλα για ταχεία αντίδραση? Αρκούν στην Κύπρο 24 μονάδες Nora B-52?

  1. Η Ελλάδα έχει 400 Μ109 και 116 RM70…
   Μπορεί να τα αναβαθμίσει με ενα απο τα 10αδες προγραμματα που κυκλοφορούν…
   Δεν χρειάζεται και άλλο τύπο…

   1. 133 Μ-109 είναι έκδοσης Α1 & Α2, πολύ παλαιά και είναι παντελώς ασύμφορη οικονομικά η αναβάθμισή τους (δεκαετίας ’70). Τα λοιπά 287 Μ-109 Α3 & Α5, φυσικά θα πρέπει και να τα αναβαθμίσουμε (αν είναι δυνατόν σε επίπεδο Palladin) και να τα συντηρούμε. Το ίδιο και τα 116 RM70.
    Οπωσδήποτε πρώτα αναβαθμίζουμε αυτά που έχουμε (και αξίζουν αναβάθμισης) και μετά κοιτάζουμε οτιδήποτε άλλο. Τα Archer όμως είναι καταπληκτικά και πολύ ταχύτερα όταν απαιτείται μικρός χρόνος αντίδρασης. Καλό θα ήταν να είχαμε 2-3 μοίρες.

    1. Πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά τις αναβαθμίσεις στο ΠΒ πρέπει να είναι τα mlrs. Απο εκεί και πέρα τα 116 RM70 επίσης μπορούν να αναβαθμιστούν και με μικρό κόστος και σίγουρα θα πρέπει να βάλουμε τα α/κ των 155χιλ σε πρόγραμμα αυξημένου βεληνεκούς 70+ χλμ.
     Ωστόσο ένας μικρός αριθμός τροχοφόρων α/κ των 155χιλ. κυρίως στα νησιά θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο τα πρώτα λεπτά και μέχρι να φτάσουν τα ερπυστριοφόρα και τα ρυμουλκούμενα.

   2. Τα άρματα δεν είναι αεροπλάνα ή καράβια…
    Ασύμφορη είναι μια αναβάθμιση οταν την συγκρίνεις με κάτι… κόστος ARCHER (προηγούμενη έκδοση) πχ 10εκ$, CEASAR 11εκ$

    Η Γενικότερη εικόνα είναι να αναβαθμίζονται πλέον άρματα 40-50ετιας και να μην πηγαίνουν εύκολα σε καινούργια… Μετά την αναβάθμιση παίρνεις ενα καινούργιο οπλικό σύστημα και είναι πιο εύκολη η μεταφορά της αναβάθμισης στην χώρα…
    πχ…
    https://below-the-turret-ring.blogspot.com/2015/06/pmmc-g5-ultimate-m113.html

    https://www.leonardocompany.com/en/news-and-stories-detail/-/detail/programma-m60a3-m60a3-program

    Η Αμερική αναβάθμισε σταδιακά Μ109Α/Β σε Α3/Α5/Α6 και συνεχίζει σε Α7paladin…
    Οπως και Ελβετία Μ109Α me to πρόγραμμα KAWEST…
    Η Γερμανο-ολλανδοί (φτου πιπέρι) αναβαθμίζουν με 3,5εκ σε M109L52
    https://www.dutchdefencepress.com/modern-artillery-at-low-cost/

    Μέχρι και η Leonardo έβγαλε πακέτο 155 mm/52 για τα Ιταλικά Μ109L (280 Α1 η αναβάθμιση τελευταίου 1992)…
    Αν κρίνουμε απο τα 7,3εκ για Α5/Α6 σε Α6paladin που ζήτησαν από τους Σαουδάραβες οι Αμερική (DSCA συν ότι άλλο περιλαμβάνει), είναι τσιμπημένο…
    https://www.army-technology.com/news/saudi-arabia-requests-1-31bn-sale-howitzer-systems-us/
    Αν θυμάμαι καλά το ’89-’90 το κόστος αναβάθμησης για Α6 ήταν αρχικα 1,3εκ$ που έπεσε στα 500.000-600.000$ λόγω μεγάλου αριθμού…
    Το Α7paladin η τιμή θα είναι λογικά ακόμα πιο πάνω… Είναι όμως πάλι πιο οικονομικό από προμήθεια νέου, που σε μικρούς αριθμούς ανεβάζει το κόστος ακόμα περισσότερο (αγορα,χρήση,συντηριση, εκπαίδευση)…

    Τα MLRS είναι άλλη ιστορία πονεμένη, όπου θέλει και καινούργιους πυραύλους…
    Τα RM70 πολυ κακώς δεν τα έχουμε σε υψηλή προτεραιότητα αναβάθμισης…

    1. Για μένα έχεις δίκιο. Απλά λέμε ότι σε μια ιδανική κατάσταση θα βοηθούσε.
     Εντάξει, οι τιμές για Σ. Αραβία, όπως και για Ινδία (ίσως και για Αίγυπτο και κάποιες άλλες χώρες), είναι κάπως υπερβολικές. Αυτοί συνηθίζουν να πληρώνουν πολύ ακριβά για άγνωστους (?) λόγους.
     Κάπου είχα βρει προ καιρού ότι η αναβάθμιση σε M109A7 κοστίζει 4,5 εκ./μονάδα, ενώ μια νέα μονάδα 9,5 εκ., ενώ η αναβάθμιση σε Palladin περί τα 2 εκ. που μπορεί να έχει πέσει.
     Η τελευταία πάντως τιμή που είχα βρει για το Archer (καινούργιο) ήταν περί τα 5 εκ.

  1. Οι αδερφοί μας οι Κύπριοι πρέπει να επενδύσουν στο πυροβολικό ιδιαίτερα μετά την άφιξη των firtina στα κατεχόμενα. Καλώς έπραξαν και απέκτησαν 24 μονάδες Nora B-52 αλλά όντως δεν φτάνουν. Νομίζω πως το G6 είναι η καλύτερη επιλογή καθώς εκτός της σχεδίασης του και του μεγάλου βεληνεκούς, η Denel αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και μπορεί να επιτύχουν να αποκτήσουν ένα καλό πυροβόλο με τα ανάλογα βλήματα σε χαμηλότερη τιμή

   1. Νομίζω ότι για πολλούς λόγους, οι Κύπριοι θα πρέπει να αγοράσουν ΟΛΟ το πυροβολικό τους (και Pr. Hawk και Lora κ.λπ.) από το Ισραήλ που είναι δίπλα, έχει κορυφαίο πυροβολικό, πολύ καλές τιμές και στρατηγικός εταίρος στην περιοχή. Από το Ισραήλ, μπορούν να έχουν σχεδόν τα πάντα, όπως και την α/α άμυνα και την Α/Τ άμυνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *