Σύμφωνα με ανακοίνωση της KBP το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir πραγματοποίησε δοκιμαστικές βολές κατά στόχων εδάφους (τεθωρακισμένων οχημάτων) σε αποστάσεις έως και 3 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση οι βολές, που έγιναν στην αρκτική Ρωσία, ήταν επιτυχείς και πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες με ισχυρούς ανέμους ταχύτητας 20 μέτρων το δευτερόλεπτο και χαμηλή θερμοκρασία. Μάλιστα ορισμένες από τις δοκιμές έγιναν κατά κινούμενων στόχων. Ωστόσο η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει αν οι βολές έγιναν με βλήματα ή με τα πυροβόλα. To Pantsir συνδυάζει αντιαεροπορικά βλήματα με μέγιστο βεληνεκές τα 18 χιλιόμετρα και πυροβόλα των 30 χιλιοστών, μέγιστου βεληνεκούς 4 χιλιομέτρων.

Comments

  1. Πραγματι,ολες οι κρισιμες εγκαταστασεις των ΕΔ χρειαζονται παρομοια συστηματα,οι εναεριες απειλες αυξανουν συνεχως και η αναβαθμιση των α/α δυνατοτητων της χωρας αποτελει μονοδρομο..

    1. Υπάρχουν ήδη και υπηρετούν στο ελληνικό οπλοστάσιο αυτά τα συστήματα, οπότε δεν πρόκειται για πρόσθεση νέου συστήματος που θα αύξανε την πολυτυπία.

     Όσο για το οικονομικό μέρος, να ρωτήσω πόσο πρέπει να στοιχίζει η άμυνα των νησιών και εθνικού εδάφους, και πιο ποσό θα ήταν απαγορευτικό εξαιτίας του λογιστικού ελέγχου;
     Για να το θέσω αλλιώς.
     Όταν συζητάνε μερικοί για αγορά μερικών F-35 για 3+ δις η 4 ψεύτικα πλοία για 4+ δις θα εκτόξευαν τα 20 αντιαεροπορικά τορ τον προϋπολογισμό της επόμενης πενταετίας σε δυσθεώρητο ύψος;

     1. Εσείς καλά τα λέτε. Και με Pantsir μπορείς να αντικαταστήσεις τα πολύ παλαιά πλέον OSA, οπότε δεν αυξάνεις τους υπάρχοντες τύπους. Αλλά αυτό τον καιρό, ΔΕΝ γίνεται να πάρεις Ρωσικά συστήματα. Και δε νομίζω ότι χρειάζεται ειδική ανάλυση αυτό.

     2. Η συζήτηση είναι θεωρητική όσον αφορά την Ελλάδα, αφού υπάρχει μόνο μια χώρα στο ΝΑΤΟ που δεν φοβάτε να αγοράσει ρωσικά αμυντικά συστήματα.

      Όταν έχεις όμως ήδη αντιαεροπορικά συστήματα Τορ στο οπλοστάσιο σου ποιός ο λόγος να αγοράσεις και ένα Pantsir προσθέτοντας έτσι έναν νέο τύπου όπλου στο οπλοστάσιο;

      Η προσθήκη νέου συστήματος θα ήταν το Pantsir όχι το Τορ που υπάρχει ήδη σε υπηρεσία στην Ελλάδα.

     3. Nα φυγουν τα OSA πλεον, τα Τοr δεν ειναι στα νησια αλλα στην Κρητη ; απ οτι γνωριζω, Α/Α δε θελουμε μικρης – μεσης εμβελειας;
      Στα γρηγορα, δυο πραγματα εχω κατα νου στο κεφαλι μου για τα νησια, ειτε δυτικα ειτε ρωσικα συστηματα για Α/Α, αλλα αυτα θελουν μελετες, και αγοραζεις για το συμφερων του τοπου οχι για τους αλλους.

     4. Ndgi,
      το Pantsir είναι μια νεότερη έκδοση του α/α Tunguska, ενώ το Tor είναι μια νεότερη έκδοση του Osa. Είναι διαφορετική η λειτουργία τους. Πολύ χονδρικά το Pantsir έχει σχεδιαστεί για εγγύς α/α άμυνα στατική (στρατιωτικές εγκαταστάσεις, σημαντικές πόλεις, αεροπορικές βάσεις, τα συστήματα S-400, S-500 κ.λπ.), ενώ το TOR για να ακολουθεί τις επίγειες δυνάμεις σε επίπεδο ταξιαρχίας Έτσι το Pantsir, δεν ανήκει στενά στον Σ.Ξ. , σε αντίθεση με το TOR.
      Παρ’ ότι παλαιότερο, το Tor εξακολουθεί να έχει το πλεονέκτημα της κάθετης εκτόξευσης που παρέχει μεγάλο πλεονέκτημα ιδιαίτερα έναντι πολλαπλών στόχων σε πολλές γωνίες.
      Αυτή τη στιγμή έχουμε OSA και TOR. Εάν (υποθετικά όπως είπαμε) αντικαθιστούσαμε τα OSA με Pantsir, πως θα αυξάνονταν οι τύποι, αφού θα αποσύραμε ταυτόχρονα τα OSA? (Και με την ευκαιρία αυτή να ρωτήσω: Πότε επιτέλους θα αντικαταστήσουμε τα OSA? και με τι?).
      Το λάθος για εμάς είναι ότι μέχρι τώρα, χρησιμοποιούσαμε δύο ίδια συστήματα για την ίδια δουλειά (OSA & TOR).
      Αλλά όπως δεχόμαστε όλοι νομίζω, αυτή ειδικά την εποχή, το να μιλάμε για Ρωσικά συστήματα στις Ε.Δ., περιττεύει.

     5. gdmast

      Σωστά, θυμάμαι όμως παρουσιάσεις στην ρωσική γλώσσα όπου το Pantsir δεν λειτουργούσε μόνο σε στατική θέση.
      Υπάρχει όμως πλέον και η ναυτική έκδοση του Pantsir που προβλέπεται να αντικαταστήσει τα συστήματα Kashtan η Kortik στα πλοία του ρωσικού ναυτικού.
      Αν θυμάμαι σωστά, σε μερικά πλοία θα υπάρχουν και τα δυο συστήματα για αεράμυνα, το Pantsir ως CIWS για αεράμυνα σημείου η ως σύστημα πολλαπλού ρόλου και για στόχους στην επιφάνεια και το άλλο για μεγαλύτερες αποστάσεις.

      https://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2018/april-2018-navy-naval-defense-news/6171-russian-aircraft-carrier-to-be-armed-with-pantsyr-m-ciws.html

      Αν δεν μπερδεύτηκα τα OSA ήταν παραχώρηση απο χώρες του ανατολικού μπλόκ ενώ τα Τορ αγοράστηκαν απο Ρωσία, για αυτό υπάρχουν και τα δυο στο οπλοστάσιο της Ελλάδας.

      Αν μιλάμε για αντικατάσταση OSAMA με Pantsir αλλάζει το πράγμα.

      Όσον αφορά το ερώτημα σου για αντικατάσταση, δεν ξέρω για πότε αλλά δεν υπάρχει ανάλογο δυτικό σύστημα σαν το Pantsir η το προηγούμενο με την ίδια η παρόμοια ισχύ πυρός και επιδόσεις.
      Ενώ τα νέα δυτικά είναι και πανάκριβα σε σύγκριση με τα ρωσικά, χωρίς να πεοσφερουν όμως ακριβώς το ίδιο.

      Ίσως θα έπρεπε όμως να επαναξιολογήσουμε την περίπτωση με την Ρωσία, παρά τις ενστάσεις των αμερικανών, αφού ότι πάρουμε εμείς θα το πληρώσουμε οπότε δεν τους πέφτει λόγος. Όσο και να τους προβληματίζει, είναι δικια μας απόφαση και δικά μας χρήματα.

      Για εμένα προκύπτει όμως και ένα ερώτημα αν θα ήθελε η Ρωσία να συνεργαστεί ξανά με την Ελλάδα, ώστε να έχουμε μια οικονομικότερη πηγή προμηθειών αμυντικού υλικού.
      Στην συνάντηση που πήγε ο πρωθυπουργός να ζητήσει ρωσική υποστήριξη στις πρόσφατες εντάσεις στα ελληνοτουρκικά δεν είδα και πολύ ενδιαφέρον απο τον Ρώσο πρόεδρο να ασχοληθεί με Ελλάδα, και μάλλον δεν έχει άδικο αν σκέφτεται έτσι .

     6. Νομιζω έχει βγει το pantsir και με ερπύστριες, το S2 ; οπότε δε νομίζω να είναι μόνο για στατικους στοχους, οποτε για τα νησιά είναι ότι πρέπει.

     7. Π.Α

      Σωστά προσφέρεται και επι ερπυστριοφόρου σκάφους GM-352 που μοιράζονται και Tor και Tunguska αλλά και επάνω σε
      όχημα DT-30PM tracked all-terrain vehicle που χρησημοποιεί και η έκδοση του Τορ για αρκτικό περιβάλλον.

      Στον ρωσικό στρατό νομίζω όλα τα αντιαεροπορικά του είδους είναι επάνω σε οχήματα υψηλής κινητικότητας για να μπορούν να ακολουθήσουν και τα άρματα μάχης σε δύσκολα εδάφη.

      Στατικά αντιαεροπορικά συστήματα όπως το γερμανικό MANTIS γνωστό και ως Millenium Gun δεν έχουν οι Ρώσοι αν θυμάμαι σωστά. Όλα είναι αυτοκινούμενα και συνήθως επάνω σε ερπυστριοφόρα οχήματα, ακόμα και τα συστήματα μεγάλου βεληνεκούς σε αντίθεση με τα δυτικά MANTIS για μικρές αποστάσεις και το αντιβαλλιστικό Aegis για πολύ μεγάλες αποστάσεις.
      Η πρωτιά επάνω σε φορτηγό 8×8 ήταν νομίζω το Pantsir.

      Για στατικούς στόχους δεν έγινε όμως λόγος, αλλά για στατικές θέσεις αντιαεροπορικών συστημάτων, αφού δεν υπάρχουν στατικοί αεροπορικοί στόχοι.

      Είναι ότι πρέπει σύστημα για παντού, όχι μόνο για τα νησιά και μόνο για την ξηρά αλλά και για πολεμικά πλοία.

     8. -διόρθωση-

      Η πρωτιά επάνω σε φορτηγό 8×8 για αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς ήταν νομίζω το Pantsir.

     9. Ndgi,
      σωστά θυμάσαι. Και το Pantsir μπορεί να βάλλει κινούμενο. Είναι κάτι σαν τα ASRAD τα δικά μας. Δηλ. παρ’ ότι κινούνται, τα έχουν πιο πολύ για άμυνα διαφόρων στόχων αξίας.
      Ναι τα OSA ήταν παραχώρηση Αν. Γερμανίας αν θυμάμαι καλά. Απλά όταν πήραμε τα Tor, έπρεπε να τα δώσουμε πίσω στη Ρωσία (να τα δώσει όπου αλλού θέλει) και με μερικά ακόμα χρήματα να πάρουμε περισσότερα Tor.
      Δεν γίνεται να πάρουμε τώρα από Ρωσία και ναι, δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον Δυτικό κόσμο. Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο το SAM IRIS/T. Πάντως σαν το Pantsir και το TOR, αντίστοιχο δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί το ΝΑΤΟ φοβόταν (μάλλον) πιο πολύ τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσίας.

     10. gdmast

      Συμφωνούμε για τα Τορ και OSA. και προφανώς αυτή την στιγμή φαίνεται δύσκολο να αγοράσουμε ρωσικά συστήματα.
      Για το μέλλον θα πρέπει να το έχουμε όμως στόχο, όπως και την επαναφορά των σχέσεων οι οποίες θα μας έδιναν σήμερα περισσότερη ευελιξία αν δεν ακολουθούσαμε την ανοητη γραμμή των αμερικανών στο θέμα Ρωσία. Εδώ οι Τούρκοι αφού αντιλήφθηκαν το λάθος που έκαναν στην Συρία παίζοντας το παιχνίδι των δυτικών η των αμερικανών, άλλαξαν πορεία με συνέπεια να διατηρήσουν ευελιξία στα πολιτικά να συνομιλούν με όλους και να έχουν την ελεύθερη επιλογή.

      Όσο για το γερμανικό IRIS T SL απο το οποίο θα προέκυπταν μάλλον και μερικές συνέργειες αφού έχουμε ήδη την έκδοση ΑΑ του όπλου στην αεροπορία, νομίζω ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα υβριδικό σύστημα με πυροβόλα και πυραύλους σαν το Pantsir. Αλλά θα μπορούσε να συμπληρώσει -όπως και ο γαλλικός MICA SL τα Τορ μέχρι να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ρωσία που θα πάρει μάλλον χρόνο αν ξεκινήσουμε σύντομα.
      Οι Ευρώπη και Αμερική δεν μπορούν πάντως να συναγωνιστούν τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα σε κόστος και απόδοση ούτε σε ποικιλία για όλες τις αποστάσεις.

  1. Το s1, το s2 θα είναι πιο καλύτερο λογικα, αν και γενικά για τη Συρια είναι και οι άνθρωποι το πώς τα χρησιμοποιουν.Εαν ποτέ υπάρξει ενδιαφέρον για την απόκτηση τους, κατόπιν δοκιμών, θα μπορούσαμε να ξέρουμε τις δυνατότητές μεταξύ s1 και s2.

 1. Οι Ινδοι παντως αξιολογησαν το κορεατικο BIHO ως καλυτερο και φτηνοτερο, παρα τους ισχυρους βιομηχανικους δεσμους με Ρωσια. Το BIHO βγαινει στα 12 εκατομμυρια δολαρια δηλαδη λιγο πανω απο 10 εκατομμυρια ευρω.

  Αν ημασταν σοβαρη χωρα με αμυντικη βιομηχανια θα καναμε συμπαραγωγη με κορεα, οπως οι τουρκοι με τα τανκς. Κρα θα κανανε να εξαγουν αντιαεροπορικα σε χωρα του ΝΑΤΟ.

  Στο καλυτερο δυνατο σεναριο (επιστημονικης φαντασιας) θα παραγαμε Biho με το σασι του Κ21 παραλληλα με Κ21, ενα αξιολογο ΤΟΜΑ φτηνοτερο απο καθε δυτικο. Θεωρητικα παντα, με economies of scale θα ειχαμε ΤΟΜΑ στην τιμη αναβαθμισης ενος Bradley και φτηνο vshorads για Δ ΣΣ και ΑΣΔΕΝ, με εισαγωγη τεχνολογιας και σημαντικο κομματι της αξιας να μενει στην Ελλαδα.

 2. Αφηστε τα όλα στους ειδικούς εσείς τι ξέρετε από όλα αυτά.Επεισης δεν γνωρίζετε τον τρόπο λαδωματος των γρανάζια. Πρέπει να πέσει πολύ λάδι για να αρχίσουν να λειτουργούν και όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *