Η αμερικανική Global Ordnance, σε συνεργασία με τη σερβική Yugoimport ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν δοκιμαστικές βολές ακριβείας με το τροχοφόρο πυροβόλο Nora B-52 M21 των 155 χιλιοστών. Οι δοκιμές έγιναν σε αμερικανικό έδαφος και στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του Αμερικανικού Στρατού. Το πυροβόλο που συμμετέχει στον αμερικανικό διαγωνισμό δεν είναι τοποθετημένο επί οχήματος της KAMAZ, αλλά της γερμανικής MAN. Ο Διευθυντής Προγραμμάτων της Global Ordnance, John Summers, δήλωσε: «Το σύστημα απέδωσε χωρίς αστοχίες. Είμαι ενθουσιασμένος που παραδίδω το Nora B-52 M21 για δοκιμές. Είμαι σίγουρος ότι θα αποδώσει πολύ καλά». Πριν αποσταλεί στις ΗΠΑ το πυροβόλο δέχθηκε μια σειρά αλλαγών, στο όχημα και στο πλήρως αυτόματο σύστημα γέμισης προκειμένου να είναι συμβατό με τα αμερικανικά προωθητικά γεμίσματα.

Το αυτόματο σύστημα γέμισης του πυροβόλου έχει αναχορηγία 36 βλημάτων, εκ των οποίων 12 βλήματα εντός του αυτόματου συστήματος γέμισης και 24 βλήματα σε αποθήκευση. Με συμβατικά βλήματα το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 32 χιλιόμετρα, ενώ με βλήματα αυξημένου βεληνεκούς το μέγιστο βεληνεκές είναι 40 χιλιόμετρα (η μέγιστη εμβέλεια που έχει καταγραφεί είναι αυτή των 56 χιλιομέτρων με βλήματα HE ERFB/RA-BB VLAP). Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι 6-12 βλήματα το λεπτό, ανάλογα της έκδοσης. Βελτιωμένη έκδοση του Nora B52 είναι και το Aleksandar, το οποίο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2017. Οι επιδόσεις του είναι ίδιες με αυτές του Nora B-52.

Comments

  1. Εμείς πετάμε τον εθνικό μας χαρταετό. Δεν βλέπουμε,δεν ακούμε,δεν καταλαβαίνουμε. Φαίνεται θα αισθανομαστε καλά βολεμένοι με τα Μ110…

    1. 150 Μ110 απο 11 υπηρετες κληρωτους ξερεις ποσους βαθμοφορους δικαιολογουν;
      Δεν θελουν γιατι θα μεινουν πολλοι χωρις αντικειμενο, ξεκαθαρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *