Το DITA είναι ένα νέο σύγχρονο αυτοκινούμενο πυροβόλο που έχει κατασκευαστεί από την Excalibur Army και χρησιμοποιεί τυποποιημένα νατοϊκά πυρομαχικά των 155 χιλιοστών. Λειτουργεί μέσω προσωπικού 2 ατόμων, έχει ως μέγιστη εμβέλεια βολής τα 39 χιλιόμετρα και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 90 χιλιομέτρων επί ασφάλτου. Είναι ιδανικό και για επιχειρησιακή λειτουργεία σε τραχύ περιβάλλον μάχης αναπτύσσοντας μέγιστη ταχύτητα 25 χιλιομέτρων την ώρα. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια μπορεί να εφοδιαστεί και με κατευθυνόμενα/ημικατευθυνόμενα πυρομαχικά χτυπώντας στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 50 χιλιομέτρων.

Ο εκτοξευτής μπορεί να περιστραφεί σε γωνία ανύψωσης -3 ° / 70 ° και να εκτελέσει περιστροφή ± 60 °.

Έχει ως μήκος τα 13.02 μέτρα, πλάτος 3.08 μέτρα και ζυγίζει περίπου 29 τόνους. Η καμπίνα του πληρώματος στο εμπρόσθιο μέρος διαθέτει θωράκιση STANAG 4569 Level I, ενώ εντός της εδράζεται το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης του πυροβόλου. Το σύστημα χρησιμοποιεί κινητήρα Tarta T3C-928-90, προσφέρει μέγιστο ρυθμό βολής 6 βλημάτων το λεπτό και έχει συνολικό απόθεμα πυρός 40 βλήματα.

Το DITA είναι εξοπλισμένο με Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (OCS). Αυτό περιέχει το επιμέρους σύστημα διαγνωστικών τακτικής κατάστασης, γεωγραφικής πλοήγησης, αυτόματης κατεύθυνσης του εκτοξευτή και τέλος σύστημα ελέγχου-πυρός. Το αυτοκινούμενο πυροβόλο είναι εξοπλισμένο με αυτόματο σύστημα πλοήγησης που επιτρέπει γρήγορη και πλήρως αυτόματη μεταβολή του πυροβόλου από απόκρυψη σε θέση βολής.

Το αυτοκινούμενο πυροβόλο είναι εξοπλισμένο με αυτόματο σύστημα πλοήγησης που επιτρέπει γρήγορη και πλήρως αυτόματη προσαρμογή του πυροβόλου σε θέση βολής.

Το OCS εξασφαλίζει αξιόπιστη, γρήγορη και ακριβή καθοδήγηση των βλημάτων προς την απαιτούμενη κατεύθυνση. Η διαδικασία γίνεται αυτόματα μετά από λήψη των στοιχείων βολής. Τόσο το OCS όσο και η αυτόματη συσκευή οπλισμού του εκτοξευτή ελέγχονται μέσω του πίνακα ελέγχου M4.

Ο πίνακας ελέγχου υποδεικνύει όλα τα διαγνωστικά δεδομένα που σχετίζονται με την κατάσταση του πυροβόλου. Ο πίνακας M4 είναι φορητός παρέχοντας έλεγχο του πυροβόλου ακόμα και έξω από την καμπίνα.

Το αυτοκινούμενο πυροβόλο τύπου DITA ενσωματώνει Αυτόματη Ρύθμιση Θέσης Μάχης (A.S.A.P.), διαχείριση πυρομαχικών και αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, ενισχύοντας σημαντικά την ταχύτητα εκτέλεσης διεργασιών και τη συνολική αποτελεσματικότητα του οπλικού συστήματος. Το πυροβόλο εδράζεται στο τροχοφόρο όχημα TATRA 8×8, ενώ είναι ικανό για πλήρη αυτόνομη λειτουργία ως μονάδα πυρός.

H κατασκευή του αυτοκινούμενου πυροβόλου DITA είναι εμπνευσμένη από το τσέχικο όχημα DANA και τη βελτιωμένη του έκδοση DANA M2, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Excalibur το DITA έχει καλύτερη κινητικότητα και μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με το DANA M2.

Κατευθυνόμενα Βλήματα Μεγάλου Βεληνεκούς των 155 χιλιοστών για κρούση κινητών στόχων

Το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α σε συνεργασία με τον Αμερικανικό Στρατό και ιδιωτικές εταιρείες αναπτύσσουν νέα βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών ικανά να καταστρέψουν κινούμενους στόχους στην ξηρά ή στη θάλασσα, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν τόσο στον Στρατό των ΗΠΑ όσο και στο Ναυτικό. Σύμφωνα με το Office of Naval Research (ONR), το πιο σημαντικό πλεονέκτημα των εν αναπτύξει πυρομαχικών ακριβείας είναι πως δεν θα χρησιμοποιούν GPS, καθιστώντας τα χρήσιμα ακόμη και σε κορεσμένα ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλοντα μάχης.

Το εν αναπτύξει πρόγραμμα ονομάζεται Moving Target Artillery Round (ΜΤΑR) και ως σκοπό έχει την ανάπτυξη φθηνών βλημάτων που θα καταστρέφουν κινούμενους στόχους σε αποστάσεις 40-60 μιλίων. Η επιχειρησιακή λειτουργία των βλημάτων του προγράμματος MTAR, βασίζεται στην χρήση ενός ξεχωριστού συστήματος ραντάρ έτσι ώστε να παρακολουθεί το βλήμα και να επιδεικνύει την γενική τοποθεσία του εχθρικού στόχου. Στο τελικό στάδιο της πτήσης, επανδρωμένο αεροσκάφος, drone ή επίγεια στρατεύματα θα χρησιμοποιήσουν αποστασιόμετρο λέιζερ για να προσδιορίσουν στο βλήμα στον ακριβή στόχο.

Το κατευθυνόμενο βήμα Excalibur παρουσιάζει εμβέλεια περίπου 50km όταν βάλλεται από πυροβόλο των 155mm και σχεδιάζεται να τροποποιηθεί έτσι ώστε να ενταχθεί στο πλαίσιο ανάπτυξης ρουκετών τύπου MTAR.

Το πιο σημαντικό από τα χαρακτηριστικά του προγράμματος MTAR είναι ότι, σε αντίθεση με τα κατευθυνόμενα βλήματα τύπου Excalibur (ή και άλλων πυρομαχικών ακριβείας που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία), η καθοδήγησή του δεν περιλαμβάνει σύστημα GPS. Το Ναυτικό αναφέρει συγκεκριμένα ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ακριβής υποστήριξη πυροβολικού σε «περιβάλλον χωρίς δορυφορικό δίκτυο και με έντονο ηλεκτρομαγνητικό κορεσμό».

Στο τελικό στάδιο της πτήσης, επανδρωμένο αεροσκάφος, drone ή επίγεια στρατεύματα θα χρησιμοποιήσουν αποστασιόμετρο λέιζερ για να προσδιορίσουν στο βλήμα στον ακριβή στόχο.

Σύμφωνα με έρευνα από ανοιχτές πηγές, το συνολικό πρόγραμμα στηρίχθηκε από τον Sanford Steelman, διευθυντή προγραμμάτων στο NSWC Dahlgren, σε συνεργασία με το National Defense Industry Association, έχοντας ως κεντρικό σκοπό να βρεθεί μία φθηνή και συμβατή λύση περί αντιμετώπισης των τεχνολογιών σμήνους των μη επανδρωμένων ταχύπλοων σκαφών που αναπτύσσει το Ιράν. Η φιλοσοφία δικτυοκεντρικής δράσης μη επανδρωμένων ταχύπλοων σκαφών έχει περάσει και στην Τουρκία η οποία αναπτύσσει το σκάφος ULAQ, το οποίο λειτουργώντας συνεργατικά με επιμέρους παρόμοια συστήματα, μπορεί σε τακτικό επίπεδο να εμφανίσει ανησυχητικά αποτελέσματα μέσω επιθέσεων κορεσμού σε φρεγάτες/πυραυλακάτους. Φθηνές κατευθυνόμενες αλλά και ημι-κατευθυνόμενα βλήματα των 155 χιλιοστών φαίνεται να είναι ιδανικές για το Ελληνικό Πυροβολικό.

Comments

 1. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας κ Χωριανόπουλε.
  Μια ερωτηση:η κάνη του πυροβόλου είναι μηκους 45 η`52 διαμετρηματων?

    1. Αν πρέπει να είναι επάνω σε όχημα 8×8 θα προτιμούσα το σύστημα της KMW με πυροβόλο 155 mm/L52 επάνω σε όχημα Iveco Trakker που χρειάζεται επίσης μικρό πλήρωμα,ενώ έχει πυροβόλο εφάμιλλο του PzH 2000 που έχει υψηλότερες επιδόσεις.

     https://www.kmweg.de/systeme-produkte/radfahrzeuge/artillerie/agm-iveco-8×8/

     1. Ναι ΟΚ , βεβαια πέρασες σε άλλη κατηγορία/ποιότητα/τιμή . KMW ειναι αυτή .

     2. Είμαστε ήδη σε αυτή την ποιότητα με τα PzH 2000 που αποκτήθηκαν(KMW είναι όμως μόνο το σύστημα πυροβόλου ,όχι το όχημα).
      Αφού ξεκινήσαμε με σύγχρονα πυροβόλο KMW θα η ήταν χρήσιμο να συμπληρώσουμε αριθμούς,για να μην κάνουμε συλλογή διαφόρων συστημάτων απο δεξιά και αριστερά που θα δημιουργούσε νέα προβλήματα υποστήριξης εξαιτίας τις πολυτυπίας.
      Η πλατφόρμα Iveco Trakker πάντως δεν είναι και ποιότητα luxury class για να λέμε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου θα ήταν υπερβολή η μαξιμαλισμός.

  1. @C.p.
   Σύμφωνα με την παραλατω αναφορά είναι η μικρότερη 45 διαμετρημάτων,αυτό ταιριάζει και με τις εμβέλειες που αναφέρονται στο άρθρο,επειδή η μεγαλύτερη των 52 επιτυγχάνει μεγαλύτερες εμβέλειες.

   «The 155 mm DITA self-propelled 45 caliber howitzer is a new modern artillery weapon using a NATO standard 155 mm ammunition.»

   https://militaryleak.com/2021/01/20/excalibur-army-unveils-dita-self-propelled-howitzer/

 2. Κυριοι του DR ο τρόπος που ενημερώνεται το κοινό σας και ταυτόχρονα απαντάτε σε όσους βρίσκουν χίλιες δυο δικαιολογίες για να μην σοβαρευτεί και οργανωθεί και αρχίσει να παράγει το κράτος μας είναι καταπληκτικός.
  Συνεχίστε ετσι με το γάντι που λέμε.Και με το που κατεβείτε προς τα κάτω,εκεί προς υποσαχάρια Αφρική ξεκινήστε με κλωτσοπατιναδα μπας και ξυπνήσουμε!

 3. Μακάρι να βάζανε και θέματα που αφορούν την εφεδρεία.
  Αλλά αυτά είναι δικές μου διαπιστώσεις και δεν ενδιαφέρουν κανέναν.
  Ας κάνουμε μια υπόθεση σου βάζω 500 ευρώ φόρο για να αγοράσεις
  ραβδωτό κυνηγητικό τυφέκιο.
  500Χ100,000 = 50 εκατομμύρια ευρώ!

  Εναλλακτικά σου βάζω φόρο κατοχής 150 ευρώ κάθε χρόνο.
  Μαζεύω χρήματα και έχω έφεδρους έτοιμους να πολεμήσουν.
  Αν τα αφήσουν ελεύθερα θα αγοράσουν 1 εκατομμύριο όπλα.
  Που σημαίνει 150 εκατομμύρια κάθε χρόνο φόρο.

  1. Αγαπητέ ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
   Τα θέματα εφεδρείας,εθνοφυλακής γενικώς αποφεύγονται γιατί χτυπάνε σε πρόσωπα και πολιτικές με ονοματεπώνυμο,βαθμό,κόμμα που διαχειρίζονται τώρα την άμυνα.
   Διαβάζω τόσα σχόλια από το κοινό του χώρου και δυστυχως δεν μπορώ να πω παραπάνω.Για να μην σου πω ότι ήδη μετάνιωσα που ανέφερα τακτικές σε προυγουμενη συζήτηση μας.
   Τώρα όσων αφορά η πρόταση που είπες ,είναι μια από τις πολλές που έχουν γίνει και πάντοτε όλες χτυπούν σένα αόρατο τείχος άρνησης,απάθειας,και εγκληματικής έως προδοτικής λειτουργίας.Οταν δε διαβάσεις απαντητικες νεροβραστες επιστολές με το γνωστό υποκριτικό χτύπημα στον ώμο του τυπου’’ναι ετσι μπραβο είστε παράδειγμα κτλ’’
   τότε καταλαβαίνεις ότι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ!
   ΠΧ
   Παρά πολλοί που ξέρουν την σχέση μου με το στράτευμα παρακαλάνε ναρθουν στις βολές.
   Αρκετοί από αυτούς θαθελαν να πληρώσουν τις σφαίρες που θα ρίξουν και να βγαίνει και κέρδος για τον στρατό.Εεε όσο το είδες εσυ το είδα καιγω.Ανταφτου ζήσαμε ΕΔΕ,ζήσαμε να λέει κορυφαίο στέλεχος κυβέρνησης ποτε θα γίνει έλεγχος στα σκοπευτήρια και στην εθνοφυλακή και γιατί εκπαιδεύονται κτλ.
   Έχει περάσει φίλε πλέον νομίζω ο καιρός για βαθιές τομές.Το μόνο που θέλω πια είναι να πείσω όσους γίνεται να πάνε σένα σύνδεσμο όπως η πενεφυο η λεφεδ η αν είναι στην γραμμή στην εθνοφυλακή και ότι μάθουν.
   Με εκτίμηση

   1. Πρεπει να αλλαξουν ΟΛΑ και κατα τη διαρκεια της θητειας και στην εθνοφυλακη….
    Το οτι δεν το βλεπουν ή δεν θελουν να το δουν ελπιζω να μην το πληρωσουμε!

   2. Τα ξέρω φίλε μου έχω δώσει δεκάδες μελέτες για την αναδιοργάνωση του Στρατού ξηράς.

    Έχω εξηγήσει τα λάθη που κάνουν τακτικής και πολέμου δεν θέλουν να ακούσουν!

    Έχω φτιάξει μετασχηματισμό του ΕΣ τότε που είχαμε ακόμα της μεραρχίες.

    Φώναζα για τον Έβρο που τον νόμιζαν απόρθητο φρούριο, ήρθε η Βαριοπούλα
    και έτρεχαν και δεν έφταναν οι ξύπνιοι.
    Μέτα κάποιος μου είπε πως είχα δίκιο στα σενάρια πολέμου που τους έστελνα!

    Δεν θα πω για επιθετικά σενάρια εναντίων της Τουρκίας εδώ να δεις γέλιο!
    Όταν τα ακούν τρέμουν, φοβούνται, αλλάζουν δέκα χρώματα, τους πιάνει τρέμουλο,
    εφίδρωση, χάνουν την φωνή τους.

    Τα ζω αυτά 30 ναι 30 χρόνια μαζί με το κυνηγητό, της προσβολές, της ύβρεις.
    30 χρόνια με πολεμάει το σύστημα εμένα, διέλυσε πολεμικές βιομηχανίες και
    βιομηχανίες για να μην τα καταφέρω .
    Άμα σου περιγράψω καταστάσεις θα φρίξεις όχι για μένα αλλά αυτά που έζησα σε άλλους.
    Πχ τι έγινε στην Άλφα τι έκαναν στο πεδίο βολής όταν δοκιμαζόταν ο εκτοξευτής ρουκετών.
    Τι έγινε με τον Άρη IV; Με το Άρτεμις; με τον Άρη της ΕΒΟ ; Ακόμα και με το τόμα Κένταυρος.

    Ποιος ξέρει πως είχε φτιάξη η ΕΒΟ ραβδωτό κυνηγητικό και το πουλούσε στο εξωτερικό;
    ήθελε να φτιάξει και G-3 PUMB ACTION,
    Αλλά εδώ σταμάτησαν το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή από την παραγωγή για να πάρουν
    τα άλλα με της μίζες.

    Αυτό που έγινε εδώ δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο!

    1. Παντα πρωτοι απο το τελος βλεπω να μας ξεπερναει ακομα και η υποσαχαρια Αφρικη
     Εαν δεν αλλαξει μυαλα ο μεσος Ελληνας το τελος του Ελληνσμου πλησιαζει

  2. @ΔΙΚΑΙΟΣ
   +100 για τα ραβδωτα.
   Πόσο κομπλεξισμος μπορεί να υπάρχει;
   Στα περισσότερα κράτη της ΕΕ επιτρέπονται και με διόπτρα. Μόνο οι κυνηγοί που είναι χιλιάδες με δικά τους χρήματα θα αγόραζαν, θα δούλευαν τα ΕΑΣ ( είχαν κατασκευάσει κάποτε) και θα υπήρχε εκπαιδευμένη εφεδρεία, ειδικά σε κρίσιμες περιοχές.

 4. Η Κύπρος προχώρησε με το NORA, εμείς; Μόνο με μεταχειρισμένα Αμερικανικά από απόσυρση θα την βγάλει ο ΕΣ; Πέρα από την σημασία των όπλων αυτών στον αγώνα ξηράς, είναι πολύ σημαντικά και στο ναυτικό αγώνα υπό την έννοια ότι θα μπορεί το πυροβολικό στα νησιά να κάνει επιθέσεις κορεσμού στα εχθρικά πλοία, ακόμα και στο Β. Αιγαίο όπου οι αποστάσεις μεταξύ των νησιών είναι μεγαλύτερες. Και είτε να τους εξουθενώσει τα CIWS (και να μείνουν απροστάτευτα σε επιθέσεις αντιπλοικών βλημάτων), είτε μερικά βλήματα να «περάσουν» και να καταστρέψουν καίριους αισθητήρες. Τα UAV και τα MAM-L είναι της πλάκας μπροστά σ’ αυτό που μπορεί να κάνει το πυροβολικό (και σε ποσότητα βλημάτων και σε εκρηκτική ύλη βλήματος). Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε κινηθεί και δεν το διαλαλούμε για να μην έχουμε εντάσεις με την αιτούμενη αποστρατιωτικοποίηση. Προφανώς και θα την ζητάνε κάθε μέρα γιατί δε μπορούν να κάνουν βήμα ανάμεσα στα ελληνικά νησιά.

 5. Νομίζω ότι αυτό το σύστημα είναι κάτι σαν εξέλιξη του ZUZANA 155mm που το έφτιαχναν στην τότε Τσεχοσλοβακία. Δηλαδή θέλω να πω ότι οι Τσέχοι, έχουν πολύ καλή βιομηχανία όπλων και με παράδοση.
  Πολλοί δεν ξέρουν ότι διαθέτουν και από τα καλύτερα όπλα κυνηγίου στο κόσμο. Και έχουν μεγάλη παράδοση στα όπλα γενικά. Υπάρχει επίσης και μια εξαιρετική αναβάθμιση που κάνουν στα ρουκετοβόλα RM που έχουμε και εμείς 116 μονάδες.
  Ως προς το συγκεκριμένο, λεπτομέρειες πολλές δεν μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμες, αφού προφανώς δεν έχει δοκιμαστεί από διάφορους στρατούς για να υπάρχουν γνώμες κατόπιν διάφορων βολών και κατά διάφορων στόχων. Δεν αμφιβάλλω όμως το ότι θα είναι «τίμιο» για τα λεφτά του.
  Βέβαια η πορεία του εξαρτάται και από την τιμή που θα το βγάλουν στην αγορά, γιατί ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικός σε αυτό το όπλο. Από το σχετικά φθηνό NORA μέχρι το εξαιρετικό CAEZAR και το κορυφαίο ARCHER. Πάντως οφείλουμε και ένα μπράβο στους Τσέχους που το παλεύουν το θέμα της παραγωγής όπλων, παρ’ ότι έχουν να ανταγωνιστούν τεράστια μεγέθη.

 6. Το έχω ξαναπεί. Απαιτείται ΑΜΕΣΑ η προμήθεια UAV για το Ελληνικό Πυροβολικό. Τι να τα κάνεις τα αυξημένα βεληνεκή όταν δεν έχεις μέσο παρατήρησης σε βάθος. Επίσης απαιτείται να προχωρήσει η αναβάθμιση των MLRS για τα οποία δαπανήθηκαν σημαντικά κονδύλια και θεωρείται ίσως το κορυφαίο σύστημα στην κατηγορία του παγκοσμίως. Από κει και πέρα αναζήτηση προηγμένων πυρομαχικών για τα λοιπά συστήματα. Τώρα θα ήταν επιθυμητή και κάποια αναβάθμιση των λοιπών πυροβόλων και ΠΕΠ, αλλά με ποιά αμυντική βιομηχανία ;

  1. Αναβαθμίσεις στα RM κάνουν και οι Τσέχοι και οι Πολωνοί (Langusta) και οι Σέρβοι και οι Αρμένιοι, ενώ ανάλογα συστήματα έχουν και οι Ισραηλινοί και τα βάζουν στο Lynx. Εάν δεν έχουμε εμείς φορέα αναβάθμισης, ας μας την κάνουν οι ξένοι. Λύση δεν είναι να τα παρατήσουμε ως έχουν.

 7. Η αλήθεια είναι οτι στη διεθνή αγορά υπάρχει πληθώρα Howitzer τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τουλάχιστον τον Εβρο με ελάχιστο κόστος.

  οι Σέρβοι και οι Τσέχοι κάνουν φοβερές προσπάθειες και μάλιστα αν δεν κανω λάθος οι Τσεχοι έχουν προσφέρει και ελαφρυ τυφέκιο για αξιολόγηση στον ΕΣ ενόψει προμήθειας έστω και αν εχει κλείσει το Tavor.

  Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι κατά βάση ο κορεσμος των κύριων ναυτικών μονάδων με UAV και ταχύπλοα για τα οποία τα οποία θα κατευθύνουν αντιπλοικα και παράκτιας άμυνας βλήματα προς αυτές.

  Η δημιουργία διαφορετικών πλεγμάτων -και η λύση ενεργοποίηση του πυροβολικού – είναι απολυτά σωστη και αναγκαίά λύση γιατί μετα από 3 ημερες το πολύ πολέμου θα πρέπει να σπρώχνεις χρήμα για να ανανεώσεις τους Aster 15 & 30 και ακόμη χειροτέρα τους πανάκριβους SM2 αν ποτέ τους πάρουμε.

  Το πρόβλημα όντως θα μετατραπεί σε πόλεμο οικονομικο και logistics και εκεί εμείς δεν έχουμε τυχη….

  Μια δυνατή παράκτια άμυνα με πυροβολαρχιες κατευθυνόμενων πυραύλων κατά πλοίων με ημιενεργη καθοδήγηση είναι σίγουρα η λύση ως φθηνή και άμεσα αποκτηθησα καθώς μας είναι αδύνατο να γεμίσουμε τον τοπο με Bastion -οσον και να το θέλαμε- κατι που ενδέχεται να συμβεί όμως με τον γείτονα αν ο Μπαιντεν συνεχίσει να γαυγίζει στον Τσάρο και τους υποτακτικούς του οπως ο Ερντι

  1. Φίλε Paradox
   Έθεσες ένα θέμα που για τον περισσότερο κόσμο είναι άγνωστο αλλά πρωτεύον.Επαρκεια εφοδίων και δυνατότητες εφοδιαστικής υποστήριξης.
   Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι θαταν καλυτερα να μην αναφέρονται τέτοιες εκτίμησεις δημόσια.

   1. Λες να μην τα ξέρουν οι απέναντι σχεδόν όλα;
    Ναι σχεδόν όλα όχι τα πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
    Τα υπόλοιπα δυστυχώς τα ξέρουν γιατί τα ανακοινώνουν οι Εταιρίες.

    1. Φίλε ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ
     Ανέφερα να προσέχουμε τις δημόσιες τοποθετήσεις όσων αφορά συγκεκριμένα στοιχεία,όχι φυσικά για τα συστήματά και πυρομαχικα που οντωσ είναι ήδη γνωστά,μιας και στο παρελθόν κάποια δημόσια τοποθέτηση ενός ΥΕΘΑ για τις δυνατότητες της χώρας σε συνεχόμενο αγώνα είχε συζητηθεί αρνητικά και έντονα .
     Με εκτίμηση

     1. Άμα σου πω τα σχέδια ενίσχυσης του νησιού που είσαι
      θα φρίξεις!

      Εννοώ γενικά την μεταφορά ενισχύσεων στα νησιά.
      Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί φταίνε.

 8. Να πω την αλήθεια αν και ενδιαφέρων άρθρο, δεν νομίζω ότι είναι τόσο πολύ ώστε να είναι σαν το βασικό άρθρο στο display.

  Και αυτό γιατί:
  -οι επιδόσεις του δεν είναι από τις top που θα λέγαμε
  -η πωλήτρια/κατασκευάστρια χώρα δεν είναι τέτοια που θα παίρναμε (καθώς οι προμηθευτές είναι περίπου συγκεκριμένοι)
  -εμείς τουλάχιστον καινούργια το αποκλείω να πάρουμε, πιο πιθανό να πάρουμε μεταχειρισμένα/αποσυρόμενα από ΗΠΑ (καθώς και MLRS)
  -ούτε νομίζω ότι θα ήταν μήνυμα γιατί δεν κάνει και η δική μας βιομηχανία κάτι τέτοιο, γιατί δεν το ξαναέκανε, και οι Τσεχοι και Σέρβοι το έκαναν παλιά και αυτά που παρουσιάζουν είναι ουσιαστικά upgrades

  Πάντα έλεγα ότι στο display σαν κύριο άρθρο θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο που να αφορά ένα από τα 5-10 top θέματα που απασχολούν τα αμυντικά θέματα, είναι κάτι διαχρονικά σημαντικό είτε είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη που αν και δεν αφορά απαραίτητα την Ελλάδα να είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση.

  1. Το τι θεωρούμε σημαντικό εδώ στην Ελλάδα είναι ΄τελείως διαφορετικό σε σχέση με τις εξελίξεις/καινοτομίες διεθνώς στα εξοπλιστικά. Εδώ ακόμα »πουλάνε» οι φρεγάτες και τα μαχητικά αεροσκάφη ενώ διεθνώς ο κόσμος κινείται σε software υπολογιστων πυραύλων, οπλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης, military internet of things κλπ.. Δυστυχ

   1. Τότε να γράψετε ένα άρθρο για αυτά (software υπολογιστων πυραύλων, οπλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης, military internet of things ή ότι άλλο), εμένα πραγματικά θα με ενδιέφερε.

    Δεν είναι ότι ένα τσέχικο αυτοκινούμενο πυροβόλλο δεν ενδιαφέρει, αλλά όταν ανοίγεις ένα σαιτ, θες να διαβάσεις κάτι πολύ hot, και μετά να μείνεις και για άλλη ώρα στο σαιτ να διαβάσεις και άλλες ενδιαφέρουσες ειδήσεις (σαν αυτή). Νιώθω ότι για κάποιο διάστημα έχουμε χάσει τις TOP ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

    Και οι ενδιαφέρουσες δεν χρειάζεται να είναι μόνο η φρεγατιάδα (και αυτή καλή είναι αλλά λέμε τώρα). Τι γίνεται με τα drones, τι γίνεται με δορυφορική εικόνα, τι γίνεται με τα ελικόπτερα, με την ανάταξη του υλικού μας, πως προχωράει η ένταξη των Μ2000 μετά την FOS, πότε και πόσα Απάτσι αποσύρουν οι ΗΠΑ, τι γίνεται με τις τορπίλες, τι γίνεται με τα P3, με τα Viper με τα 30άρια, τα Trophy, τα NLOS, τι γίνεται με το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα (και γιατί τώρα μας κάνει γεωπολιτικά νερά το Ισραήλ μόλις τσέπωσε τα λεφτά, και γιατί δεν μας έχει δώσει lethal weapon ως τώρα), τι γίνεται με τα C-130 που θα πήγαιναν Ισραήλ, πότε θα είναι έτοιμο το δεύτερο Viper και πότε θα μας πουν ότι ΟΚ όλα καλώς για το πρώτο να δει η αεροπορία μας τις ικανότητές του και πάει λέγοντας.

   2. Και μια που ειπα φρεγατιάδα, άκουσα ότι οι Γαλλικές μας άφησαν χρόνους με αιτιολογία τους λίγους πυραύλους (την έφαγε η αχρηστία των Ευρωπαίων να βγάλουν quad packed) και η υψηλή τιμή. Τώρα πια όσοι συζητάν για ρελανς (που είδα σε άλλο σαιτ), απλά γράφουν χωρίς να έχουν κάτι να πουν, ή ελπιζουν στο 95′ του αγώνα και με πολλές καθυστερήσεις να κάνουν καμιά φοβερή πρόταση.

    Ισπανία, Αγγλία εκτός, με ΗΠΑ να προσπαθούν να ανακατέψουν την πρόταση, η Ολλανδία να έχει ελπιδες αν βάλει ηλεκτρονικά ΗΠΑ και λιγότερες οι Γερμανοί που πάντα είναι αουτσάιντερ, με τελικό νικητή Αμερικανοιταλό (αρκεί να κάνει πρόταση που θα μπορεί να έχει γίνει αποδεκτή)

 9. 2 ατομα ρε φιλε μονο 2, οταν το Μ110 θελει 10. Μηπως η μη αγορα νεων συστηματων ειναι σκοπιμη ωστε να δικαιολογουν στα χαρτια τις μεγαλες οροφες προσωπικου και κατ’επεκταση το μεγα πληθος ανωτατων και ανωτερων;

  1. 13 αν δεν κανω λάθος και κανα 2 ωρες για ταξη,μια βολή και φεύγα.Να γελάς ή να κλαις. για τον δεινόσαυρο. Φρέσκο κρέας οι στρατιώτες μας για ένα Bayractar….

  2. Οταν υπαρχουν στρατιωτικοι που δεν ενδιαφερονται για την πατριδα και εχουν το θρασος να το παιζουν πατριωτες ενω κοφευουν, καθονται και μας δουλευουν ψιλο γαζι στα μουτρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *