Η αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο μας δόθηκε από την είδηση της δωρεάς 35 συνολικά συστημάτων νυχτερινής όραση στον Ελληνικό Στρατός (ΕΣ), την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) από δύο (2) κορυφαίες ελληνικές εταιρίες: Τη Theon Sensors και τη Miltech Hellas. Συγκεκριμένα, η Τheon Sensors δώρισε 25 μονόκυαλα νυχτερινής όρασης ARGUS και πέντε (5) θερμικές κάμερες THERMIS LR. Η Miltech Hellas δώρισε πέντε (5) θερμικά συστήματα MLT-IRS-60 και MLT-IRB-75A.

Με αφορμή αυτές τις δύο (2) δωρεές θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη γνώμη μας, ότι η επένδυση στις διόπτρες νυχτερινής όρασης και σκόπευσης και η γενικευμένη χρήση τους θα παρήγαγε σοβαρό πλεονέκτημα για τον ΕΣ, καθώς θα διεύρυνε το φάκελο εμπλοκής του: ο Έλληνας στρατιώτης θα μπορεί να πολεμά ημέρα και νύχτα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, θα στοχεύει καλύτερα σε μεγαλύτερες αποστάσεις και τελικά να έχει καλύτερη αίσθηση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο καλείται να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Η τεχνολογία νυχτερινής όρασης περιλαμβάνει δύο (2) κύριους τύπους συστημάτων: Τους ενισχυτές φωτός (Light Amplification) και τα συστήματα θερμικής ή υπέρυθρης απεικόνισης (Thermal/Infrared Imaging). Οι διόπτρες ενίσχυσης φωτός λαμβάνουν ελάχιστες ποσότητες φωτός από το περιβάλλον και μετατρέπουν την ενέργεια του φωτός (φωτόνια) σε ηλεκτρική ενέργεια (ηλεκτρόνια). Τα ηλεκτρόνια περνούν μέσα από έναν πολύ λεπτό δίσκο με εκατομμύρια καλούς αγωγούς ενέργειας. Κατά την πορεία τους προσκρούουν στα τοιχώματα των αγωγών και έτσι απελευθερώνονται χιλιάδες ηλεκτρόνια, τα οποία αναπηδούν πάνω σε μία φωσφορίζουσα οθόνη που μετατρέπει τα ηλεκτρόνια σε φωτόνια, επιτρέποντας στον παρατηρητή να βλέπει και να παρατηρεί τον περιβάλλοντα χώρο ακόμα και μέσα στο σκοτάδι.

Τρία (3) είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μίας διόπτρας, τα οποία προσδιορίζουν την ποιότητα της απεικόνισης: Η ευαισθησία της διόπτρας, η ισχύς του σήματος και η ανάλυση της απεικόνισης. Ο βαθμός ευαισθησίας της διόπτρας (ή η διαδικασία της φωτοαντίδρασης) χαρακτηρίζει την ικανότητα της να αναγνωρίζει το διαθέσιμο φως στον περιβάλλοντα χώρο. Η ισχύς του σήματος είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και αφορά στην ικανότητα της διόπτρας να λαμβάνει και να αποδίδει ισχυρές απεικονίσεις. Τέλος, στην ανάλυση της απεικόνισης οφείλεται η καθαρότητα και η ευκρίνεια της τελικής απεικόνισης.

Η 1η γενιά συστημάτων εξαρτιόταν, σε μεγάλο βαθμό, από το εξωτερικό φως για την ενίσχυση της ενέργειας του φωτός. Μετά τη μετατροπή τους, τα ηλεκτρόνια περνούσαν μέσα από μία συσκευή σε σχήμα κώνου, η οποία επιτάχυνε την κίνησή τους. Στη συνέχεια αναπηδούσαν στη φωσφορίζουσα οθόνη με μεγαλύτερη ταχύτητα και ενέργεια, προβάλλοντας την εικόνα του περιβάλλοντος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διαδικασία επιτάχυνσης των ηλεκτρονίων δημιουργούσε παραμόρφωση της εικόνας και καταπονούσε τη διόπτρα. Η 2η γενιά είχε τα ίδια τεχνικά προβλήματα με την πρώτη, αλλά χρησιμοποιούσε καλύτερα υλικά μετατροπής των φωτονίων σε ηλεκτρόνια. Επίσης, μπορούσε να λειτουργήσει κάτω από συνθήκες χαμηλότερου περιβάλλοντος φωτός.

Η 3η γενιά σηματοδότησε την ανάπτυξη της τεχνολογίας μικροδιαύλων, η οποία μπορεί να πολλαπλασιάσει τα ηλεκτρόνια κατά χιλιάδες. Η τεχνολογία αυτή εκμηδενίζει το πρόβλημα την παραμόρφωσης της εικόνας, ακόμα και σε συνθήκες σχεδόν απόλυτου σκότους. Η 4η γενιά χρησιμοποιεί προηγμένα και εξαιρετικά ευαίσθητα υλικά, τα οποία επιτυγχάνουν αποτελεσματικότερες διαδικασίες μετατροπής των φωτονίων σε ηλεκτρόνια, σε συνθήκες σχεδόν απόλυτου σκότους. Επίσης, παρουσιάζουν καλύτερη ανάλυση της απεικόνισης με μεγάλες τιμές Lp/mm (Line Pairs/Millimeters). Η μονάδα Lp/mm μετρά την ποιότητα ανάλυσης της απεικόνισης. Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός Lp/mm, τόσο καθαρότερη είναι η ανάλυση της απεικόνισης.

Σήμερα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνήθως γίνονται κατά τη νύχτα, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης εκμετάλλευση του σκότους, που είναι φυσικός σύμμαχος της κάλυψης, της απόκρυψης και της παραλλαγής. Σε ότι αφορά στις δικές μας ανάγκες και δεδομένης της αδυναμίας μας στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η κύρια προσπάθεια επικεντρώνεται στον τομέα της συντήρησης των εν υπηρεσία οπλικών συστημάτων, που όμως υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Ωστόσο, θα μπορούσαν να αναζητηθούν λύσεις, δηλαδή μικρά εξοπλιστικά προγράμματα μεγάλης επιχειρησιακής αξίας, με στόχο την άμβλυνση των αδυναμιών μας. Μια από αυτές της λύσης είναι και η στροφή σε προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, μικρού σχετικά κόστους, ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής.

Σε επίπεδο στρατιώτη μια λύση η οποία μπορεί να μετριάσει την αριθμητική υπεροχή της Τουρκίας είναι οι διόπτρες νυχτερινής όρασης και σκόπευσης, δηλαδή ποιότητα έναντι ποσότητας. Υπό καθεστώς αριθμητικής υπεροχή, με παρόμοια ποιότητα, το πλεονέκτημα είναι με το μέρος του επιτιθέμενου, διότι αργά ή γρήγορα ο αμυνόμενος θα υποκύψει είτε υπό το βάρος των απωλειών είτε κάτω από την απειλή της πολλαπλής πίεσης σε πολλαπλά σημεία του μετώπου. Εάν όμως ο αμυνόμενος μπορεί να δει και να στοχεύσει καλύτερα, τότε εκ των πραγμάτων περιορίζει την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου. Είναι σαν μια παρτίδα πόκερ όπου ο ένας παίχτης, με τα λιγότερα χρήματα, βλέπει τα χαρτιά του αντιπάλου του, άρα μπορεί να τον κερδίσει σε χρόνο που αυτός επιθυμεί ή να προστατεύσει τα χρήματα του όταν η περίσταση το απαιτεί. Πρακτικά η διόπτρα περιορίζει το ρίσκο και τις απώλειες και επιτρέπει σε όποιον χρησιμοποιεί τεχνολογία νυχτερινής όρασης να μετατρέψει το πεδίο της μάχης σε «σπίτι» του, σε περιοχή του, σε πεδίο γνωστό.

Όταν δύο ομάδες στρατιωτών ανταλλάσουν πυρά τη νύχτα και χωρίς διόπτρες οι περισσότεροι στρατιώτες εκτελούν τυφλές βολές και κατά προσέγγιση: Απλά πυροβολούν προς την κατεύθυνση του εχθρού. Δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι θα εξουδετερώσουν τον αντίπαλο τους. Ομοίως, κατά την τελική έφοδο προς κατάληψη του ΑΝΣΚ (Αντικειμενικού Σκοπού) οι απώλειες θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες. Αντίθετα εάν ο αμυνόμενος χρησιμοποιεί διόπτρες και ο επιτιθέμενος όχι, τότε είναι πιθανό η επίθεση να τερματιστεί στην αρχή της και με μεγάλες απώλειες. Πρώτα απ’ όλα ο αμυνόμενος θα γνωρίζει που ακριβώς είναι ο στόχος και θα μπορεί να τον θέσει εκτός μάχης με 1-2 βολές και όχι με μισή ή ολόκληρη γεμιστήρα, για παράδειγμα (οικονομία πυρομαχικών, μικρότερες ανάγκες ανεφοδιασμού).

Έπειτα ο αμυνόμενος ή ο ηγέτης της αμυντικής προσπάθειας θα έχει επίγνωση της τακτικής κατάστασης. Θα βλέπει που είναι ο εχθρός και σε ποιο σημείου του μετώπου ασκεί πίεση. Έτσι θα μπορεί να κατευθύνει την εφεδρεία και τα πυρά του εκεί που πραγματικά τα έχει ανάγκη. Τέλος, υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας του στρατιώτη που βλέπει καλύτερα σε σχέση με αυτόν που δεν βλέπει καλά τη νύχτα. Συνεπώς οι διόπτρες νυχτερινής όρασης και σκόπευσης είναι πραγματικοί πολλαπλασιαστές ισχύος για τον στρατιώτη και η χρήση τους διευκολύνει την πολεμική προσπάθεια σε μεγάλο βαθμό. Είναι ένα πεδίο που, κατά την άποψη μας, ο ΕΣ θα πρέπει να επενδύσει σοβαρά και σε βάθος χρόνου. Είναι ένα πεδίο όπου υπάρχουν και δραστηριοποιούνται ελληνικές εταιρίες, που σημαίνει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών θα παραμείνουν στην Ελλάδα και δεν θα φύγουν στο εξωτερικό.

Comments

  1. Δεν θα έχει καμια χρησιμοτητα η διοπτρα νυκτος στο Καστελοριζο. Δεν θα δοθει καμια μάχη εκ του συσταδιν ποτε εκει. Γιατι να στειλουν στρατιώτες οταν μπορουν να το χουν μετατρεψει σε μια ωρα απο ακρος εις ακρο σε αδρανή βράχο?

 1. Αυτά πολύ χρήσιμα αν έρθουμε πράγματι αντιμέτωποι με τον εχθρό. Εγώ βλέπω όμως στην τακτική των απέναντοι ότι προτιμούν πόλεμο από μακριά.
  Δηλ. πριν καν μπορέσει ο Έλληνας στρατιώτης να πολεμήσει ημέρα και νύχτα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και να στοχεύσει καλύτερα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις θα εντοπίζετε από τα μη επανδρωμένα των Τούρκων. Αν σηκώσουν καμιά 100αριά, δε θα μπορούμε καν να επιχειρούμε.
  Εδώ πρέπει να βρούμε λύσεις, με ηλεκτρονικό πόλεμο, αεράμυνα, συστήματα αντιdrone.
  Βλέπουμε ίδη που σε Αιγαίο, Έβρο, Κύπρο, Συρία και Λιβυή οι Τούρκοι κάνουν πόλεμο με τα μη επανδρωμένα τους

  1. Σε μη κανονικο πολεμο δηλαδή…
   Τα drones αυτου του επιπεδου θα ειναι στοχοι για εξασκηση ενος νορμαλ α/α οπλοστασιου.Ποσο μαλλον του Ελληνικου…

    1. Χωκ,Οσα,Τορ,Ασραντ,Στινγκερ,Ζού,Οερλικον,Τ-6,Απατσι,Καιόβα…
     Να σηκωσω την ΠΑ;
     Να τσιγκλισω τπ ΠΝ;
     Να ενεργοποιησω απλα τον Η/Ν πολεμο;
     Θα ξαφνιαστουν λιγο βεβαια οι «σκουροι» γιατι οι τυποι με τα σαλβαρια και τα σανδαλια που έχουν μαθει να ειναι απέναντι τους δεν τους εχουν μάθει ετσι….Ενταξει με τα αστεια…

     1. Αυτά εμείς δηλ. θα τα έχουμε σ’όλλα τα νησιά κοντά στην Τουρκία; Και αυτοί δε μπορούν να σηκώσουν μετά καμιά 100αριά ατακ, f16 και καμιά 200-300 drones;
      Και αν πετάνε μερικά από τα τελευταία στα 20 χιλιάδες+ πόδια είσαι σίγουρος ότι μπορούμε καν να τα εντοπίσουμε και να τα καταρρίψουμε; Δε θα μας εντοπίσουν αυτοί πρώτα; Δηλ. θα πετάμε εμείς ανενόχλητοι όταν οι άλλοι έχουν και τους S-400; Και αν μας λιώσουν αυτά που έχουμε και δεν έχουμε με ηκεκτρονικό πόλεμο;
      Εδώ με το να έχουμε όλλων των ιδών συστήματα, δε φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Τι τα θες αν δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει δυνατή αεράμυνα, συστήματα αντιdrone, θωράκισης, αυτοπρωστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου; Αν έχουμε πολλά μπαλώματα, με διαφορετικά και παμπάλαια συστήματα του προηγούμενου αιώνα, δε κάνουμε δουλιά.

 2. Κυκλοφορεί η είδηση ότι οι Τούρκοι μας νέκρωσαν πολύ εύκολα τις επικοινωνίες στον Έβρο με ηλεκτρονικό πόλεμο και εμείς μιλάμε για αν χρειαζόμαστε να αγοράσουμε διόπτρες νυχτερινής όρασης. Με νεκρές τις επικοινωνίες τι να τις κάνουμε? Ακόμα πιστεύουμε ότι τα αρχαία συστήματα αεράμυνας δε θα τα τυφλώσουν και αυτά? Άλλες είναι οι ανάγκες μας.

  1. Εμείς πάμε για πόλεμο με συστήματα του 20ου, ενώ οι απέναντοι του 21ου αιώνα.
   Αν δεν θέλουμε να πικραθούμε άσχημα, να χάσουμε ψυχές και τα εδάφη μας, πρέπει να κάνουμε βαριές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Σ’αυτές που σώζουν ζωές, είναι φθηνές και θα μας κάνουν να μην έχουμε ανάγκη και κανέναν.
   Παιδιά, πρέπει να πάμε οποσδήποτε σε δικά μας μη επανδρωμένα, σε στεριά, θάλασσα και αιθέρες.
   Πρέπει να επενδύσουμε στην αεράμυνα, σε ηλεκτρονικό πόλεμο, αυτοματισμούς, ΑΙ, σε συστήματα θωράκισης και αυτοπρωστασίας.
   Αν δεν το κάνουμε, δε θα προλαβαίνουμε να αγοράζουμε τα ακριβοπληρωμένα των ξένων για να αντιμετωπίζουμε τα όλλο και πιο αποτελεσματικότερα που θα βγάζουν οι Τουρκοι με γρήγορους ρηθμούς.
   Δεν θα μπούμε στην τρελή κούρσα των απέναντοι.
   Αλλά η άμυνα αρχίζει όπως και στη μπάλα από την επίθεση. Πρέπει να φύγουμε απ’αυτό το αμυντικό δόγμα που μας έκανε παθητικούς και ενθάρρινε τα μεμέτια και να βρούμε δικιές μας λύσεις να ρίχνουμε αυτά που έχουν στις πρώτες γραμμες (αυτή τη στιγμή bayraktar και anka)

  2. Δε νεκρωσαν τιποτα παραπανω απο καποιες κεραιες κινητης και οσους ασυρματους ειναι αναλογικής τεχνολογιας της Αστυνομιας.
   Σε κανονικο πολεμο θα απαντησεις και εσυ ως αντιμαχόμενος.Δεν θα το παιζεις μονιμως politically correct.

  3. Νεκρωσαν τα κινητά τηλέφωνα στην περιοχή μιας κ οι αστυνομικοί μας χρησιμοποιούν τα κινητά τους κ όχι του παμπάλαιους ασυρμάτους τους.
   Σιγά τι έκαναν δλδ.
   Τα κινητά τηλέφωνα σε περίπτωση ανοιχτού πολέμου θα πέσουν ούτως ή άλλως.
   Υπάρχουν πολλές ανάγκες σίγουρα αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κοινός σχεδιασμός κ προγραμματισμός από τους επιτελείς των σωμάτων.
   Όλα τα σώματα χρειάζονται σύστηματα από τα πιο απλά (ασύρματοι, κράνοι, διόπτρες νυχτερινής όρασης ) μέχρι τα πιο σημαντικά π.χ νέα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου κ μικρού βεληνεκούς αλλά δεν κάθονται να αποφασίσουν κ να διαλέξουν ένα κοινό σύστημα για όλους ώστε κ οικονομικά να μας βγεί φθηνότερα κ οικονομίες κλίμακας να γίνουν κ να μπορούν όλοι να λειτουργήσουν τα πάντα σε καιρό πολέμου.
   Π.Χ Πάμε για Belharra aster30 ,aster15 , exocet MM40 Block 3 κ ελπίζουμε κ για camm-er , mica vl όταν αυτοί θα είναι ετοιμοι .
   Πόσο μυαλό θέλει για να αγοραστούν τα αντίστοιχα Α/Α σύστηματα κ παράκτιες πυροβολαρχίες για την προστασία των νησιών μας που χρησιμοποιούν τα παραπάνω βλήματα ώστε να έχουμε οικονομίες κλίμακας κ πολύ καλύτερες τιμές απόκτησης αλλά κ συντήρησης-αναβαθμισεων κ να αντικαταστήσουμε τα CROTALE NG/GR ,τα TORM1,τα OSA-ΑΚ,τα ASRAD HELLAS κ τα MIM 23-B Improved Hawk?
   Δεν υπάρχουν λεφτά αλλά πάμε κ κάνουμε μεμονωμένες αγορές που δεν βοηθούσαν ούτε στις οικονομίες κλίμακας ούτε στην διαλειτουργικότητα των κλάδων.

 3. Η προμήθεια αυτή είναι αναγκαία, όχι μόνο για εμάς, αλλά για οποιονδήποτε σύγχρονο στρατό και όχι μόνο για τις Ε.Δ. Εάν δεν κάνω λάθος, η τιμή ενός τέτοιου εξοπλισμού ήταν πριν περίπου 2 χρόνια που το είχα ψάξει (αν και κάπως επιφανειακά) περί τα 500 ευρώ η μονάδα.

 4. Έχω την άποψη πως εάν μπορεί και επιτρέπεται σε ιδιώτες,με λίγες οικονομιες κάθε μήνα,οι Εθνοφύλακες μας θα ειχαν θεαματική αύξηση των δυνατοτητών τους με την προμήθεια αυτής της κατηγορίας υλικού.Το ίδιο κι για τον υπόλοιπο εξοπλισμο ,όπως κράνος,ΣΥΓΧΡΟΝΟ γιλέκο μάχης με δυνατότητα πλακών θωράκισης,αντιθραυσματικά γυαλιά,επιγονατίδες,επιαγκωνίδες,ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ άρβυλα.Και γνώση χρήσης του ατομικού τους οπλισμού(λύση-αρμολόγηση-σκόπευση-συντήρηση),από τα μέλη των οικογένειών τους.Είναι σίγουρα ενα σεβαστό ποσό,αλλα με λίγες οικονομίες κάθε μήναθα ιείχαμε πραγματικά τεράστια αυξηση της μαχητικής ικανότητας και επιβιωσιότητας τους!!!

  1. Ερχεται παραθυρακι αφου με τον νεο νομο περι οπλων καθε αθλητης σκοποβολης θα μπορει υπο προϋποθέσεις να εχει διοπτρες και αλλα σκοπευτικα βοηθήματα.
   Οπως επισης και ραβδωτο (π.χ. τυπου ΑR-15 με δυνατότητα μονο βολης κατα βολής…

 5. Το σχόλιο είναι άσχετο με το άρθρο και αν θέλετε κόψτε το. Αυτό που ήθελα να πω κάνοντας μια μικρή πειρατεία στα σχόλια αυτού του άρθρου, είναι ότι υπάρχουν μερικές σπάνιες στιγμές στον χρόνο, που ξαφνικά αλλάζουν όλα τα δεδομένα μιας αγοράς.

  Αυτή την στιγμή ζούμε σε μια πρωτοφανή περίοδο, όπου ξαφνικά όλος ο κόσμος μένει σπίτι (τον περισσότερο χρόνο) και χρησιμοποιεί πάρα πού από τον χρόνο του στο Internet. Άρα ξαφνικά ανακατεύεται τρελά η τράπουλα των ελληνικών ενημερωτικών sites.
  Όποιο δίνει
  -περισσότερα και ποιοτικότερα νέα που τραβάνε την προσοχή του αναγνώστη αλλά και δεν τον απωθούν δίνοντάς του ότι να’ναι,
  -ή χρησιμοποιείται σαν μια πύλη για να διαβάσει περισσότερα ποιοτικά νέα στο τομέα του site (άντε και λίγο διπλανά όπως κορονοιός ή κάτι άλλο ενδιαφέρον)
  -έχει αρκετά και ποιοτικά σχόλια από τους αναγνώστες του (καθώς πολλές φορές ένα άρθρο είναι έναυσμα για μια ακόμη πιο απολαυστική συζήτηση αναγνωστών)
  ξαφνικά μπορεί να ανέβει σε επίπεδα που δεν θα τα περίμενε ποτέ. Αλλά αυτή η περίοδος ανακατέματος της τράπουλας των κατατάξεων του Ελληνικού internet, δεν θα κρατήσει πολύ, οπότε όπιος πιάσει την ευκαιρία πιο γρήγορα και πιο καλά.

  Μια λύση να έχουμε περισσότερο και ενδιαφέρον υλικό χωρίς να πέσει η ποιότητα είναι:
  α) αυτό που ονομάζω μισά και πολύ καλά άρθρα (επιλογές από άλλα sites τα οποία είτε παρατίθεται μέρος του ή σχολιάζεται και μετά δίνεται παραπομπή). Ωφελούνται δύο sites, αυτό που διαβάζεται και γεμίζει σχόλια και το άλλο
  β) άρθρα γνώμης, αλλά όταν λέμε γνώμης, κάτι που να είναι αντιληπτό από το κοινό ως σοβαρή (άσχετα αν είναι σωστή ή λάθος) γνώμη και όχι είτε ένα ανώριμο κατεβατό που οι αναγνώστες θα έγραφαν 3 φορές καλύτερο, ούτε να είναι «βαμμένο» (σε ότι χρώμα να είναι.

  Η τράπουλα θα ανακατεύεται μερικές εβδομάδες ακόμη, όποιος προλάβει και μετά τέρμα, οι επισκεψιμότητες θα πέσουν οριζόντια αλλά η νέα κατάταξη θα μείνει

 6. Σε ένα άρθρο για διόπτρες έχω δει από απόψεις για ασυρμάτους, Η/Π & UAV μέχρι αντιαεροπορικά και… Καστελόριζο… Εκτός θέματος, μα τελείως!!!
  Τι να κάνουμε τις διόπτρες όταν άλλοι θα μας έχουν σβήσει τις επικοινωνίες– οι πόλεμοι σήμερα γίνονται με drones κλπ αρλουμπες…
  Εγώ θα αναφέρω το εξής κ μόνο: Δεν νοείται σύγχρονο στράτευμα χωρίς οπτικά βοηθήματα εντοπισμού κ σκόπευσης και χωρίς δυνατότητα μάχης νύχτα και εντός κατοικημένης περιοχής(80%των σύγχρονων συγκρούσεων).
  Δεν νοείται ομάδα μάχης πεζικού να μην έχει ΜΙΑ νυχτερινή διόπτρα (θερμική κατά προτίμηση). Δεν νοείται σύγχρονο στράτευμα με mlrs και atacms να έχει πεζικό χειρότερο (ναι πραγματικά χειρότερο) του Β’ΠΠ…

  1. Είναι εκτός θέματος, αλλά δείχνει και το τι θέματα άλλα τους απασχολούν εκτός από τις διόπτρες, αλλά τι θα μπορούσαν να ήταν σε ένα pool μελλοντικών άρθρων.

   Είναι προφανές ότι χρειάζονται διόπτρες, οπότε το άρθρο είναι ευκολάκι. Αλλά ακριβώς επειδή όλοι συμφωνούν και είναι ευκολάκι, οι περισσότεροι βγαίνουν και αναφέρουν άλλες ανάγκες, γιατί τι να γράψουν στο σχόλιό τους, «συμφωνώ»? Τότε θα είχε 20 σχόλια συμφωνώ συμφωνώ συμφωνώ. Όταν ένα άρθρο αναφέρει κάτι που είναι προφανές και ηλίου φαεινότερο, τότε τα σχόλια εστιάζονται σε άλλες ανάγκες που χρειάζονται αρθρογραφική κάλυψη και θα έλεγα ότι τα ίδια τα σχόλια ημιαρθρογραφούν, πολλές φορές είναι εξίσου αν όχι μερικές φορές και πιο ενδιαφέροντα από το άρθρο

  2. Μια Ελληνική ομάδα Μ/Κ ΠΖ έχει σίγουρα τις εξής ΔΝΟ:
   α) Ομαδάρχης.
   β) Πολυβόλο/πολυβομβιδοβολο ΤΟΜΠ.
   γ) Β. Ομαδραχη και Σκοπευτής Ακριβείας.
   δ) Οι 2 πολυβολητες ΜΙΝΙΜΙ.

   Συνεπως, η σημερινή ομάδα Μ/Κ ΠΖ έχει Διοπτρες Νυχτ. Όρασης σε τουλάχιστον 6/8 των ατόμων της.

   ΥΓ: Υπάρχουν άλλες πιο πειστικές ανάγκες.

   1. Παρελειψα να τονίσω ότι αναφέρομαι κυρίως σε ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΕΣ θερμικές διόπτρες νέας τεχνολογίας προσαρμοσμένες σε ράγες επί των όπλων.
    Μιλάς για ομάδα Μ/Κ πεζικού ιδανικής σύνθεσης με διόπτρες ενίσχυσης φωτός 1ης ή 2 ης γενιάς, παρατήρησης και όχι σκοπευσης. Εκτός της προσαρμοσμένης επί των πολυβόλων (όχι σε όλα) και επι του ΤΟΜΠ (πάλι ιδανικά) στην καλύτερη περίπτωση θερμική παλαιάς τεχνολογίας με προθέρμανση, περιορισμούς σε υγρασία κλπ…
    Αν οι πιο πιεστικές ανάγκες είναι π.χ. άρβυλα καλής ποιότητας ως προϋπόθεση, ναι θα συμφωνήσω. Στην πράξη σχεδόν σε όλες τις σύγχρονες συγκρούσεις χωρίς θερμικές , οπτικα σκοπευτικά και βοηθήματα απλά δεν πολεμάς…

 7. «θα έλεγα ότι τα ίδια τα σχόλια ημιαρθρογραφούν, πολλές φορές είναι εξίσου αν όχι μερικές φορές και πιο ενδιαφέροντα από το άρθρο» τα είπες όλα. Στα «εύκολα» θέματα , θα έλεγα εγώ επίσης, τα σχόλια είναι ευκαιρία για συμπλήρωση με παραδείγματα και- επέκταση με τεχνικές γνώσεις που πιθανόν έχει κάποιος.
  Ένα παράδειγμα μου έρχεται στο μυαλό από στρατό τεχνολογικά και από άποψη εξοπλισμού απλού στρατιώτη περίπου ίδιο με του ΕΣ. Εν προκειμένω του Ουκρανικού. Μια θερμική διόπτρα επί τυφεκίου ΑΚ74 σε ΚΑΘΕ ομάδα μάχης….

 8. Καλά όλα αυτά, να ξέρετε όμως ότι θα πρέπει να κουβαλάς και ένα σοβαρό αριθμό μπαταριών, άρα αυξάνεις το βάρος του μαχητή. Και όταν σου τελειώσουν μετά τι κάνεις;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *