Το δημοψήφισμα στα Σκόπια ολοκληρώθηκε. Το «Ναι» έλαβε 91,37%, αλλά η αποχή, δηλαδή το «Όχι» έλαβε το 63,21% (η συμμετοχή περιορίστηκε στο 36,79%, πολύ κάτω από το 50%). Πλέον έχουμε περάσει στη σφαίρα των αναλύσεων για το πρόκειται να γίνει από εδώ και πέρα.
Όπως είναι φυσικό ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα έγκυρο και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή για έγκριση. Εφόσον εγκριθεί η Συμφωνία, η διαδικασία θα περάσει στην επόμενη φάση που είναι η αλλαγή του Συντάγματος, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιανουαρίου.
«Η αντιπολίτευση γνωρίζει και οι πολίτες γνωρίζουν ότι μια καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, ενώ προσέθεσε ότι στην περίπτωση που δεν περάσει από τη Βουλή η αλλαγή του Συντάγματος, η κυβέρνηση του θα προσφύγει στις κάλπες και σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2019.
Από την άλλη η αντιπολίτευση της χώρας δηλώσει, επικαλούμενη τη μεγάλη αποχή, ότι ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως ήταν φυσικό, σύσσωμος ο Δυτικός κόσμος χαιρέτησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, όλοι υποστήριξαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «νόμιμο» και «θετικό».
Στην Ελλάδα επικρατεί «αμήχανη ηρεμία» στο ΣΥΡΙΖΑ και «ενθουσιασμός για τη δικαίωση» στους ΑΝΕΛ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το ΥΠΕΞ πίστευαν ότι τελικά η συμμετοχή θα είναι πάνω από το 50%. Γι’ αυτό και η αμηχανία, λόγω της χαμηλής συμμετοχής, αλλά και λόγω της αυξημένης πλέον πιθανότητας καταψήφισης των συνταγματικών αλλαγών στη Βουλή. Πάντως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τηλεφώνησε στον Ζάεφ για να τον συγχαρεί για το αποτέλεσμα.
Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ΥΠΕΘΑ, Πάνος Καμμένος, πανηγυρίζει θεωρώντας άκυρο το δημοψήφισμα, λόγω της χαμηλής προσέλευσης: «με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73, 74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία». Έγραψε στο Twitter ο Πάνος Καμμένος.
Όπως και να έχει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι μια διαρκείς παγίδα για την Ελλάδα. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ακόμα και εάν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων, ακόμα και εάν αλλάξει το Σύνταγμα, μια πολιτική δύναμη, τώρα ή στο μέλλον, εθνικιστική ή όχι, θα μπορεί να επικαλείται το 63% της αποχής και να πει: «Το δημοψήφισμα είναι άκυρο, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη, αλλάζουμε ξανά το Σύνταγμα και το όνομα μας σε Δημοκρατία της Μακεδονίας». Εντωμεταξύ τα Σκόπια θα έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ίσως στην ΕΕ. Αυτή, δυστυχώς, είναι μια διαχρονική παγίδα για την Ελλάδα.