Στο πλαίσιο της αποκλειστικής συμμετοχής και παρουσίας του «DEFENCE REVIEW», στην ενημερωτική δράση που διοργάνωσαν τα γαλλικά ναυπηγεία Naval Group στη Γαλλία, με επισκέψεις, συνεντεύξεις και παρουσιάσεις στις μεγαλύτερες γαλλικές αμυντικές βιομηχανίες, σας παρουσιάζουμε τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ανάπτυξης νέων συστημάτων.

Στην επίσκεψη μας στην MBDA ενημερωθήκαμε για τη ναυτική έκδοση του νέου αντιαρματικού βλήματος MMP (Missile Moyenne Portée), το οποίο έχει επιλεγεί από το Γαλλικό Στρατό προς αντικατάσταση των MILAN και FGM-148 Javelin (οι παραδόσεις έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2017). Το MMP είναι φορητό, μέσου βεληνεκούς και τεχνολογίας fire-and-forget βλήμα, ικανό να προσβάλει στόχους εδάφους ή θαλάσσης, από πλατφόρμες στο έδαφος ή στη θάλασσα.

Το MMP αναπτύχθηκε από την MBDA σε συνεργασία με τη SAGEM. Σε υπηρεσία από το Γαλλικό Στρατό θα εξοπλίσουν τα τεθωρακισμένα οχήματα του προγράμματος Scorpion, σε συνδυασμό με το προηγμένο σκοπευτικό σύστημα PASEO της γαλλικής Safran.

Το βλήμα MMP ζυγίζει 15 κιλά, ενώ ο εκτοξευτής ζυγίζει 11. Ενσωματώνει διπλή πολεμική κεφαλή σε κάθετη διάταξη (tandem) σχεδιασμένη ώστε να προσβάλει τεθωρακισμένους στόχους, ενισχυμένους με θωράκιση ERA (Explosive Reaction Armor) ή καλά προστατευμένους στόχους, όπως είναι οι οχυρώσεις. Επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές της τάξεως των 4 χιλιομέτρων.

Εκτός του βλήματος και του εκτοξευτή το σύστημα ΜΜΡ συνοδεύεται από σύστημα προσδιορισμού θέσης, προσανατολισμού και ψηφιακών επικοινωνιών, επιτρέποντας έτσι στο ΜΜΡ να εμπλέκει στόχους εκτός του οπτικού πεδίου (NLOS : Non-Line-Of-Sight).