Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της Ταιβάν η χώρα έλαβε μια πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση, αποτέλεσμα των μαθημάτων του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, η Ταιβάν θα προχωρήσει στην προμήθεια περί των 200 ταχύπλοων μη-επανδρωμένων σκαφών (USV : Unmanned Surface Vehicle) ως μέσο αντιμετώπισης πιθανής αμφίβιας εισβολής της Κίνας.

Τα συγκεκριμένα σκάφη έχουν αναπτυχθεί από το κρατικό ινστιτούτο επιστημών και τεχνολογίας «Chung-Shan» και θα ενσωματώνουν σόναρ, ραντάρ επιτήρησης επιφανείας και όπλα (πυραύλους και τορπίλες). Αποστολή τους θα είναι συλλογή πληροφοριών και η προσβολή της εχθρικής αμφίβιας δύναμη πριν το σύνολο ή μέρος αυτής φτάσει στην ακτές της Ταιβάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Taipei Times», η οποία επικαλείται αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας της χώρας, η τακτική αυτή μπορεί να αναχαιτίσει συνολικά ή να επιβραδύνει χρονικά και να αποδυναμώσει μια πιθανή κινεζική αμφίβια εισβολή. Αυτή η καθυστέρηση θα δώσει χρόνο στην Ταιβάν να αναπτύξει τις άμυνες της και επίσης θα δώσει χρόνο στις ΗΠΑ, στρατηγικό σύμμαχο της Ταιβάν, να αναπτύξουν το Ναυτικό τους στην περιοχή, και να συνδράμουν την Ταιβάν.

Τα ταχύπλοα μη-επανδρωμένα σκάφη θα αποπλέουν από τις ακτές της Ταιβάν ή θα αναπτύσσονται από πολεμικά πλοία. Ο πιθανότερος χρόνος έναρξης των παραδόσεων είναι το 2026. Η απόφαση της Ταιβάν να επενδύσει σ’ αυτή την τακτική είναι το αποτέλεσμα αξιολόγησης των διδαγμάτων από τον πόλεμο της Ουκρανίας, το βασικότερο των οποίων είναι η στρατηγική αξία των μη-επανδρωμένων συστημάτων και των περιφερόμενων πυρομαχικών.

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση της Ταιβάν, την οποία η χώρας μας θα πρέπει να αξιολογήσει, αν όχι να υιοθετήσει. Τα μη-επανδρωμένα συστήματα και τα περιφερόμενα πυρομαχικά δίνουν απαντήσεις σε πολλά αμυντικά προβλήματα και ενισχύουν τις επιθετικές δυνατότητες μιας χώρας. Δεν είναι τυχαίο, και αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την άμυνα μας, η επένδυση της Τουρκίας στα μη-επανδρωμένα συστήματα (εναέρια, χερσαία, επιφανείας και υποθαλάσσια).

Σμήνη ελληνικών μη-επανδρωμένων ταχύπλοων σκαφών, με ισχυρό οπλισμό, μπορούν να προκαλέσουν τρομερό «πονοκέφαλο» στους Τούρκους και σίγουρα να ενισχύουν τις άμυνες στο Αιγαίο και τα νησιά. Η μη-επανδρωμένη τεχνολογία είναι ένας τομέας στον οποίο η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να επενδύσει και να διαπρέψει, αρκεί βέβαια να υπάρξει η ανάλογη κρατική βούληση και συνέπεια.