Σε προχωρημένο επίπεδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) και των Γάλλων της NEXTER με επίκεντρο την ολοκληρωμένη πρόταση των Γάλλων για την απόκτηση τροχοφόρων ΤΟΜΑ προκειμένου να καλυφθούν οι σχετικές επιχειρησιακές ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) παρακολουθεί τις εξελίξεις όντας θετικά διακείμενο για τη νέα γαλλική πρόταση η οποία κατατέθηκε προ μερικών εβδομάδων και αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί σε προσεχές, Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ).

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι Γάλλοι της NEXTER παρουσίασαν τη πρόταση τους η οποία περιλαμβάνει ολική χρηματοδότηση από γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εγγυήσεις του γαλλικού κράτους με σκοπό την απόκτηση από τον Ελληνικό Στρατό 200 τροχοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) Philoctetes με συμπαραγωγή στη χώρα μας. Στη πρόταση άνω των 100 σελίδων υπάρχει η πρόβλεψη για την απόκτηση επιπλέον 50 ειδικοποιημένων ΤΟΜΑ Philoctetes καλύπτοντας τις σχετικές ανάγκες διοικητικών οχημάτων, νοσοκομειακών, περισυλλογής, μεταφοράς Κινητών Ομάδων Επισκευών (ΚΟΕ), παρατηρητών του Πυροβολικού Μάχης.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι MARDER1A3-1024x768.jpg
Εσωτερικό ΤΟΜΑ Marder 1 A3
Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι VBCI-1024x768.jpg
Εσωτερικό Tροχοφόρου ΤΟΜΑ VBCI
Φωτογραφία: Γιάννης Νικήτας

Το VBCI-VCI μπορεί να μεταφέρει διμελές πλήρωμα και εννέα πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες και ενσωματώνει πύργο μάχης με πυροβόλο των 25 χιλιοστών και συζυγές πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών.
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι marder_VBCI-1024x681.jpg

Στη γαλλική πρόταση αναφέρεται και η «ενδιάμεση λύση» προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες επιχειρησιακές ανάγκες. Ειδικότερα, προβλέπεται η άμεση παράδοση στον Στρατό Ξηράς περί των 120 μεταχειρισμένων VBCI από τα αποθέματα του Γαλλικού Στρατού. Συνολικά 350 – 370 ΤΟΜΑ εκ των οποίων τα 250 καινούργια δύναται να αποκτηθούν από τον Στρατό Ξηράς.

Ρητή και ξεκάθαρη πρόβλεψη υπάρχει και για τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με κεντρικό ρόλο να έχει η ΜΕΤΚΑ στη συμπαραγωγή των τροχοφόρων ΤΟΜΑ Philoctetes καθώς και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Η πρόταση των Γάλλων αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά από τους επιτελείς του ΓΕΣ δεδομένων των καίριων πλεονεκτημάτων του ΤΟΜΑ Philoctetes τόσο ως προς την ευκινησία – θωράκιση όσο και ως προς την ισχύ πυρός, η οποία είναι εξαιρετικά υπολογίσιμη.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι marder_VBCI6-1024x681.jpg
Τα γαλλικά VBCΙ, η νεότερη έκδοση εκ των οποίων αναφέρεται ως Philoctetes, προτείνεται για τον Ελληνικό Στρατό, διακρίθηκαν στους τομείς της τακτικής ευκινησίας και ευελιξίας στο σκληροτράχηλο έδαφος του Πεδίου Βολών – Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης. Οι επιτελείς του Στρατού Ξηράς επισήμαναν στον γράφοντα, πως τα VBCΙ με ιδιαίτερη άνεση ακολουθούσαν τα Leo 2 HEL της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, συγκροτώντας από κοινού τακτικά συγκροτήματα ίλης αρμάτων και μηχανοκίνητου λόχου πεζικού.
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι marder_VBCI4-1024x682.jpg
Παρά το γεγονός πως τα γαλλικά VBCΙ είναι τροχοφόρα οχήματα μάχης, εντούτοις ανταποκρίθηκαν με μεγάλη άνεση σε όλα τα δρομολόγια κίνησης, μεγάλο μέρος εκ των οποίων ήταν λασπωμένο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της διάβασης υδάτινου κωλύματος, του Νέστου ποταμού, στα οποία τα VBCΙ κινούνταν με ευκολία στις όχθες του ποταμού.

Στη διαμόρφωση που προσφέρει η Nexter, ο «Φιλοκτήτης» ενσωματώνει τον μη-επανδρωμένο πύργο μάχης 40 CTA (40mm Case Telescoped Armament) της CTA International. Ο πύργος μάχης ο οποίος αναφέρεται ως 40 CTA μπορεί να εκτελεί βολές ακριβείας, ενώ το όχημα βρίσκεται σε κίνηση, χάρη στην ενσωμάτωση νέας γενιάς σταθεροποιητικού συστήματος και κορυφαίας τεχνολογίας Συστήματος Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ).

Επίσης έχει ικανότητα «Killer–Killer» (πυροβολητής και αρχηγός προσβάλουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικούς στόχους) και «Hunter–Killer» (ο πυροβολητής προσβάλει στόχο και ο αρχηγός ερευνά το πεδίο να βρει άλλο στόχο). Ζυγίζει 2,9 τόνους, έχει μήκος 4,93 μέτρα (με το πυροβόλο), ύψος 1,23 μέτρα (με τον τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού) και πλάτος 1,74 μέτρα (χωρίς τους αντιαρματικούς εκτοξευτές). Η μέγιστη ταχυβολία του πυροβόλου είναι 200 φυσίγγια το λεπτό με την τυπική ταχυβολία να διαμορφώνεται στα 80 φυσίγγια το λεπτό, για στοχευμένες βολές (η μέση δύναμη οπισθοδρόμησης είναι 13 τόνοι). Η αναχορηγία είναι 60 φυσίγγια. Το πυροβόλο μπορεί να κινηθεί οριζόντιο σε όλο το τόξο των 360ο και κάθετα στο τόξο -7°/+45° (και στις δύο περιπτώσεις με μέγιστο ρυθμό κίνησης 60ο το δευτερόλεπτο).

Σύμφωνα με τη Nexter το πυροβόλο των 40 χιλιοστών απαιτεί τέσσερις (4) φορές λιγότερη ποσότητα πυρομαχικών για την προσβολή του ίδιου στόχου, σε σχέση με τα πυρομαχικά των 30 x 173 χιλιοστών. Το πυροβόλο του «Φιλοκτήτη» μπορεί να εκτοξεύσει διατρητικά πυρομαχικά (APFSDS : Armor Piercing Fin Stabilized Discarding Sabot), ικανά να διατρήσουν θωράκιση τύπου RHA (Rolled Homogenous Armor) πάχους 140 χιλιοστών, πυρομαχικά γενικής χρήσης (GPR : General Purpose Round), με πυροκροτητή σημείου (GPR-PD : General Purpose Round-Point Detonation) ή εκτόξευσης στον αέρα (GPR-AB : General Purpose Round-Air Burst), για την προσβολή οχυρώσεων πάχους 200 χιλιοστών (πυροδότηση σημείου) ή την προσβολή πεζικού, ελαφρά θωρακισμένων στόχων και στόχων στον αέρα (πυροδότηση στον αέρα). Επίσης μπορεί να εκτοξεύσει πυρομαχικά γενικής χρήσης κινητικής ενέργειας (GPR-KE : General Purpose Round-Kinetic Energy) και εκπαιδευτικά πυρομαχικά.

Προαιρετικά, ο χρήστης μπορεί να ενισχύσει την ισχύ πυρός του οχήματος με τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού, με πολυβόλα των 7,62 ή 12,7 χιλιοστών και ικανότητα βολής ημέρα και νύχτα, και με δύο (2) διπλούς εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων Akeron-MP, τεχνολογίας Fire-and-Forget, μέγιστου βεληνεκούς 5 χιλιομέτρων. Οι πύραυλοι Akeron-MP μπορούν να προσβάλουν σταθερούς ή κινούμενους στόχους και ενσωματώνουν διπλό ερευνητή. Επιχειρούν με δύο (2) διαφορετικές λειτουργίες: (α) Εγκλωβισμός στόχου πριν την εκτόξευση (LOBL : Lock On Before Launch), με τον ερευνητή να εγκλωβίζει αυτόματα το στόχο πριν την εκτόξευσης, και (β) Εγκλωβισμός στόχου μετά την εκτόξευσης (LOAL : Lock On After Launch), με την εκτόξευση, προς μια περιοχή, να προηγείται για εν πτήση να γίνεται ο εγκλωβισμός του στόχους.

Η καθοδήγηση προς το στόχο είναι παθητική, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, καθώς ο στόχος δεν γνωρίζει την επερχόμενη απειλή. Επίσης, η καύση που παράγει ο κινητήρας δεν παράγει καπνό, άρα και το οπτικό ίχνος της βολής είναι μικρό. Ο πύραυλος ενσωματώνει διπλή πολεμική κεφαλή, σε διάταξη οριζόντιας σειράς (Tandem). Η πρώτη κεφαλή εξουδετερώνει την επιπρόσθετη θωράκιση, ενώ η δεύτερη επιτυγχάνει τη διάτρηση της κύριας θωράκισης και την καταστροφή του στόχου (η δεύτερη πολεμική κεφαλή μπορεί να διατρήσει θωράκιση πάχους 1.000 χιλιοστών). Η πτήση του Akeron-MP μπορεί να είναι ευθεία, ιδανική συνθήκη για την προσβολή οχυρώσεων ή κατακόρυφη (Top-Attack) για την προσβολή τεθωρακισμένων στόχων στον πύργο.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι marder_VBCI1-1-1024x683.jpg

Με το σύνολο του οπλισμού του ο «Φιλοκτήτης» μπορεί να προσβάλει (ημέρα και νύχτα): (α) Συγκεντρώσεις πεζικού σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2,5 χιλιομέτρων, με το πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών, του τηλεχειριζόμενου σταθμού, ή με το πυροβόλο των 40 χιλιοστών με πυρομαχικό GPR-AB (β) Τεθωρακισμένα οχήματα σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 3 χιλιομέτρων, με το πυροβόλο των 40 χιλιοστών και πυρομαχικά APFSDS ή GPR-KE (γ) Άρματα μάχης σε αποστάσεις έως τα 5 χιλιόμετρα, με τους πυραύλους Akeron-MP (δ) Εναέριους στόχους (όπως ελικόπτερα και UAV) σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2,5 χιλιομέτρων, με το πυροβόλο των 40 χιλιοστών και τα πυρομαχικά GPR-AB και (ε) Εγκαταστάσεις, υποδομές και οχυρώσεις σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2,5 χιλιομέτρων με το πυροβόλο των 40 χιλιοστών και πυρομαχικά GPR-PD.

Σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει αρχικό πακέτο υποστήριξης και κάλυψη αναγκών συντήρησης 2ου, 3ου κλιμακίου καθώς και σε επίπεδο εργοστασιακής υποστήριξης προκειμένου ο Στρατός Ξηράς να είναι πλήρως αυτάρκης και αυτόνομος σε επίπεδο συντήρησης.

Οι πολύ θετικές εντυπώσεις των επιτελών του Στρατού Ξηράς καταγράφθηκαν προ μηνών στο πεδίο βολών αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης εκεί όπου τα γαλλικά VBCI δοκιμάστηκαν στη πράξη, συμμετέχοντας σε κοινά τακτικά συγκροτήματα με τα Leopard 2 HEL της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

Χαρακτηριστικά αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς μας τόνισαν την εργονομική και άνετη είναι και η καμπίνα μεταφοράς της ομάδας μάχης πεζικού. Επίσης, ο δείκτης θωράκισης – προστασίας του οχήματος είναι από τους κορυφαίους στη κατηγορία του.

Η επιβίωση του «Φιλοκτήτη» βασίζεται στην ισχυρή θωράκιση, η οποία μπορεί να ενισχυθεί σε επίπεδο που επιθυμεί ο χρήστης, στην ισχυρή προστασία δαπέδου από νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και στο χαμηλό οπτικό, ηχητικό και θερμικό ίχνους που παράγει. Σε σχετικό παράδειγμα, την 1η Ιουλίου του 2018, δύο (2) VBCI του Γαλλικού Στρατού καταστράφηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με πολύ μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών. Η επισκευή των οχημάτων κρίθηκε ασύμφορη, αλλά τη δουλειά τους την έκαναν, καθώς τα πληρώματα και οι στρατιώτες εντός των οχημάτων δεν έπαθαν τίποτα. Συγκεκριμένα, ο «Φιλοκτήτης» είναι κατασκευασμένος από κράμα αλουμινίου τρείς φορές ελαφρύτερο από το χάλυβα, ενισχυμένο με θωράκιση προστατευτικού πλέγματος (Spall Liners) και εξωτερική προσθαφαιρούμενη θωράκιση, απολύτως προσαρμοζόμενη στις ανάγκες του χρήστη.

Επιπλέον, το όχημα μπορεί να ενισχυθεί και με θωράκιση πλέγματος για προστασία από βολές RPG. Η προστασία δαπέδου είναι επιπέδου Level-4A/B κατά το νατοϊκό πρότυπο STANG-4569. Το επίπεδο αυτό αφορά σε προστασία από αντιαρματική νάρκη με 10 κιλά εκρηκτικής ύλης, η οποία εκρήγνυται κάτω από οποιονδήποτε τροχό (Level-4A) και/ή κάτω ακριβώς από το κέντρο του οχήματος (Level-4B). Επίσης, το όχημα είναι ανθεκτικό από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικούς μηχανισμού ίδιων προδιαγραφών. Εκτός της προστασίας δαπέδου το όχημα προσφέρει βαλλιστική προστασία επιπέδου Level-4, δηλαδή από ευθεία βολή διατρητικού φυσιγγίου των 14,5 x 114 χιλιοστών από απόσταση 200 μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι η μέγιστη ταχύτητα του φυσιγγίου κατά την πρόσκρουση δεν ξεπερνά τα 911 μέτρα το δευτερόλεπτο. Επιπλέον, το επίπεδο Level-4 προσφέρει προστασία από θραύσματα πυρομαχικών πυροβολικού των 155 χιλιοστών από απόσταση 30 μέτρων.

Ο χρήστης έχει την επιλογή αναβάθμισης του επιπέδου βαλλιστικής προστασίας στο επίπεδο Level-5, δηλαδή προστασία από ευθεία βολή διατρητικού φυσιγγίου των 25 χιλιοστών, από απόσταση 500 μέτρων, υπό την προϋπόθεση ότι η μέγιστη ταχύτητα του φυσιγγίου κατά την πρόσκρουση δεν ξεπερνά τα 1.258 μέτρα το δευτερόλεπτο. Επιπλέον, το επίπεδο Level-5 προσφέρει προστασία από θραύσματα πυρομαχικών πυροβολικού των 155 χιλιοστών από απόσταση 25 μέτρων. Προαιρετικά, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να εξοπλίσει το όχημα με εκτοξευτή καπνογόνων βομβίδων των 12 θέσεων, με ακουστικό σύστημα εντοπισμού πυρών, με σύστημα εγκλωβισμού του οχήματος από δέσμη λέιζερ και σύστημα προειδοποίησης επερχόμενου πυραύλου.

Η πρόσφατη συνεκπαίδευση μεταξύ Ελληνικού και Γαλλικού Στρατού στα πλαίσια της άσκησης «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 23», αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εξαγωγή κρίσιμων διδαγμάτων και συμπερασμάτων, αναφορικά με τη τακτική πλαισίωση αρμάτων μάχης Leopard από τροχοφόρα ΤΟΜΑ αντί ερπυστριοφόρων. Την ίδια στιγμή, τα VBCΙ επέδειξαν χαρακτηριστική άνεση κινήσεων αντίστοιχη και σε ορισμένες περιπτώσεις και καλύτερη με τα ΤΟΜΑ Marder 1 A3.

Ταυτοχρόνως, εκτός της υψηλής ευκινησίας και κινητικότητας που επέδειξαν, πραγματοποίησαν πυρά με ιδιαίτερη ακρίβεια τόσο κατά τον αμυντικό όσο και τον επιθετικό αγώνα.