Κατόπιν σειράς επιτυχημένων δοκιμών, τον Μάιο του 2016, η Raytheon ανακοίνωσε ότι η έκδοση αυξημένου βεληνεκούς του βλήματος AIM-120 AMRAAM είναι πλέον διαθέσιμη για χρήση από το αντιαεροπορικό σύστημα μικρού-μέσου βεληνεκούς NASAMS και την εξέλιξη του NASAMS-2.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκδοση AMRAAM-ER το βλήμα είναι διαθέσιμο μόνο για χρήση από αντιαεροπορικά συστήματα και όχι από αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούν την έκδοση AIM-120D.

Το AMRAAM-ER ενσωματώνει τον κινητήρα στερεού καυσίμου Mk.143 Mod.0 του βλήματος RIM-162 ESSM (RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile), ο οποίος επιτρέπει στο βλήμα να επιτυγχάνει ταχύτητες άνω των 4 Mach.

Το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS έχει αναπτυχθεί από τη νορβηγική Kongsberg σε συνεργασία με την αμερικανική Raytheon και έχει αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο εμπορικά αντιαεροπορικό σύστημα, ιδιαίτερα ως μια αξιόπιστη και οικονομική λύση αντικατάστασης των HAWK.

Μια τυπική πυροβολαρχία NASAMS αποτελείται από τρία κέντρα διοίκησης και ελέγχου πυρός, τρία ραντάρ επιτήρησης, ανίχνευσης και πρόσκτησης στόχου AN/TPQ-36, εννέα εκτοξευτές με έξι βλήματα AIM-120 έτοιμα προς βολή και τρείς ηλεκτροπτικούς αισθητήρες MSP-500 τοποθετημένους επί τροχοφόρων οχημάτων για την οπτική αναγνώριση του στόχου.

Στην έκδοση NASAMS-2 μια τυπική πυροβολαρχία διαθέτει 12 εξαπλούς εκτοξευτές, οκτώ ραντάρ AN/MPQ-64 Sentinel F1, ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου πυρός, έναν βελτιωμένο αισθητήρα MSP-500 με ενσωματωμένο αποστασιόμετρο λέιζερ και κάμερα και ένα κέντρο τακτικού ελέγχου.