Ο Νίκος Παπάτσας είναι διευθύνων σύμβουλος του πλέον καταξιωμένου ελληνικού ομίλου βιομηχανικής παραγωγής και ανάπτυξης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας με έμφαση στην άμυνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο όμιλο επιχειρήσεων εστιασμένο στην άμυνα.
Η ομιλία του στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών είναι ιδιαίτερα σημαντική, αναλυτική και επεξηματική για τα δεδομένα του Ομίλου EFA Group καθώς και τη γενικότερη πορεία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Ακολουθεί η ομιλία, την οποία και αξίζει να διαβάσετε:
Ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των κρατών. Η υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων υψηλής τεχνολογίας αυξάνει ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα, την επιχειρησιακή ικανότητα και την ανταγωνιστικότητα των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις ενός ασταθούς, συνεχώς μεταβαλλόμενου και περίπλοκου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.
Την περίοδο που διανύουμε, η χώρα μας ορθώς υλοποιεί σημαντικά εξοπλιστικά και αναπτυξιακά προγράμματα, ίσως τα μεγαλύτερα στη νεότερη ιστορία της. Προγράμματα που θα ενισχύσουν το αξιόμαχο των Ενόπλων δυνάμεων, τη διπλωματική θέση της χώρας, ενώ θα εδραιώσουν ισχυρές συμμαχίες. Η αμυντική θωράκιση της χώρας αποτελεί ταυτόχρονα και εξέλιξη με αναπτυξιακή διάσταση, με θετικές προεκτάσεις στην οικονομία, την έρευνα, την ανάπτυξη.
Οι παραπάνω εξελίξεις πρέπει να βασιστούν και στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία, αλλά και σε νέες εγχώριες προσπάθειες που αξιοποιούν το εθνικό επιστημονικό και βιομηχανικό δυναμικό δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην απόκτηση τεχνογνωσίας σε εθνικό επίπεδο.
Το τελευταίο διάστημα ο τομέας Ασφάλειας και Άμυνας βρίσκεται ψηλά στην Ευρωπαϊκή ατζέντα Έρευνας και Ανάπτυξης. Ο τρόπος με τον οποίο εποπτεύουμε, συλλέγουμε και αναλύουμε δεδομένα, έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Η υπεροχή στην ασφάλεια, την εποπτεία και τις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις εν πολλοίς βασίζεται και εκεί, δηλαδή στον τρόπο και την ταχύτητα που διαχειριζόμαστε πληροφορίες από πολλαπλές πηγές. Αυτό στον Όμιλο EFA GROUP, το συνειδητοποιήσαμε γρήγορα, για αυτό και διευρύναμε το χαρτοφυλάκιό μας εμβαθύνοντας και επενδύοντας με ίδιους πόρους σε τεχνολογίες Ψηφιοποίησης, Τεχνητής Νοημοσύνης, Ανάλυσης και Eπεξεργασίας ψηφιακών πληροφοριών και δεδομένων.
Η διασύνδεση διαφορετικών μέσων, επίγειων, εναέριων και θαλάσσιων σε δικτυοκεντρικά περιβάλλοντα λειτουργεί ως καθοριστικός πολλαπλασιαστής ισχύος και εμείς είμαστε σε θέση, μέσω κυρίως των εταιριών μας THEON SENSORS και SCYTALYS, να αξιοποιήσουμε πλήρως, αυτή την τάση που επικρατεί διεθνώς προσφέροντας μάλιστα λύσεις που σχεδιάζονται, αναπτύσσονται και υλοποιούνται στην Ελλάδα.
Αξιοποιώντας τη δυναμική, το δίκτυο και την τεχνογνωσία των εταιριών του Ομίλου μας, επενδύουμε σημαντικά σε έρευνα και με ίδια κεφάλαια σχεδιάζουμε ολοκληρωμένα συστήματα και πλατφόρμες με έμφαση στα συστήματα της ψηφιοποίησης του πεδίου της μάχης, που δίνουν μια βελτιωμένη προσέγγιση στη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Διαθέτουμε ήδη μια πλήρως ολοκληρωμένη λύση επίγνωσης τακτικής κατάστασης για όλες τις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, που επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα και την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο με ταχύτητα και ασφάλεια. Το μέλλον στις στρατιωτικές επιχειρήσεις έγκειται στην καλύτερη και ασφαλέστερη διαχείριση της πληροφορίας.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: μέχρι τώρα την εικόνα που βλέπει ένας μαχητής, μέσα από μια θερμική διόπτρα ή τα δίκυαλα νυχτερινής όρασης, την βλέπει μόνο αυτός. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη συλλογή της πληροφορίας. Φανταστείτε πως αλλάζουν οι συνθήκες όταν η πληροφορία που συγκεντρώνει ο μαχητής και ταυτόχρονα η πληροφορία που συγκεντρώνει ένα μη επανδρωμένο όχημα ή ένα μαχητικό αεροσκάφος, ένα θωρακισμένο όχημα ή ακόμη και ένα σκάφος επιφανείας, τη μεταφέρουμε μέσα από συγκεκριμένα δίκτυα και λογισμικά σε πραγματικό χρόνο σε απομακρυσμένα κέντρα ελέγχου.
Μέσω εξειδικευμένων αλγορίθμων η πληροφορία διαμοιράζεται σε όλους τους συμμετέχοντες και έτσι η πληροφορία εμπλουτίζεται με δεδομένα δίνοντας άμεση επίγνωση της τακτικής και επιχειρησιακής κατάστασης σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα πεδία, το λεγόμενο cross-domain awareness. Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιείται η αξιοποίηση των εμπλεκομένων δυνάμεων αλλά και η ισχύς πυρός, επιτυγχάνοντας μείωση των χρόνων αντίδρασης και λήψης απόφασης, αλλά και θεαματική βελτίωση της επιχειρησιακής αξίας των μονάδων, ακόμη και των μεμονωμένων μαχητών.
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν τις δυνατότητες που έχει η ελληνική αμυντική βιομηχανία να αναλαμβάνει έργα υψηλών τεχνολογικών απαιτήσεων. Ο Όμιλός μας, το EFA GROUP, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο όμιλο στην Ελλάδα, στον τομέα της άμυνας, με 90% εξαγωγές προϊόντων ελληνικής ανάπτυξης και παραγωγής.
Οι ελληνικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας μπορούν να ανταγωνιστούν ξένες μεγαλύτερου μεγέθους προκρίνοντας εγχώριες λύσεις που αυξάνουν τον συντελεστή ισχύος μειώνοντας τον βαθμό εξάρτησης από ξένες λύσεις οι οποίες δεν αναπτύσσονται με βάση τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Παρόλο που εισάγουμε σημαντικό αμυντικό υλικό από το εξωτερικό (ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ κλπ), θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα έχει σημαντική εμπειρία σε πολλαπλά εξοπλιστικά προγράμματα και νέες τεχνολογίες.
Πιστεύουμε στο μοντέλο Elon Musk – κάτι που είναι ακριβό, το παράγουμε φθηνότερα αλλά με την ίδια ποιότητα, χρησιμοποιώντας εμπορικά εξαρτήματα (COTS) όπου είναι δυνατόν. Από την άλλη οι στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις που έχουμε αναπτύξει ως χώρα με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και το σύνολο της Ε.Ε., λειτουργεί ως πολλαπλασιαστικός παράγοντας στη βιομηχανία μας για συνέργειες στην κατασκευή, στην έρευνα, ακόμη και στην ανάπτυξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων. Ήρθε η ώρα να «εκμεταλλευτούμε» αυτή τη δυναμική!