Ραγδαίες είναι οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις στην Ουκρανία κατόπιν του διαγγέλματος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν απόψε το βράδυ. Kεντρική εξέλιξη ήταν η αναγνώριση των δύο περιοχών του Λουγκάνασκ και του Ντονέτσκ ως κρατικές οντότητες. Ειδικότερα, η Ρωσική Ομοσπονδία με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε, ο Πούτιν αναγνώρισε τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες.

Στο διάγγελμα του προς το ρωσικό έθνος, ο Πούτιν προανήγγειλε γεωπολιτικές ανακατατάξεις έπειτα από μια διαρκή πίεση της Δύσης και των Αμερικανών προς τη Ρωσία. O Πούτιν τόνισε με κάθε τρόπο πως η ουκρανική κρίση αποτελεί πρόσχημα για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Σημείωσε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας.

Yπενθύμισε πως η σημερινή Ουκρανία αποτελεί αρχαία ρωσική γη. «Η Ρωσία δημιούργησε την Ουκρανία» όπως χαρακτηρηστικά είπε.

Κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ και την αμερικανική κυβέρνηση πως ελέγχουν την ουκρανική κυβέρνηση με πολλές αναφορές στα γεγονότα του 2014 και τη γενικότερη ουκρανική πολιτική που είναι έρμαιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία. Επεξήγησε πως οι ταραχές του 2014 ήταν αμερικανικός δάκτυλος και πως η Ουκρανία είναι κράτος που δρουν ξένοι σύμβουλοι.

Στράφηκε ξανά εναντίον των Αμερικανών απόρροια της πολιτικής στρατηγικής περικύκλωσης της Ρωσίας με χώρες πρώην μέλη της ΕΣΣΔ να είναι κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ και μάλιστα οι Αμερικανοί να εγκαθιστούν επιθετικά όπλα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην Ρουμανία.

Για την Ουκρανία διευκρίνισε πως καταπατά τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών στο Ντονμπάς με τη Δύση να αδιαφορεί και να μην σέβεται τις συμφωνίες του Μίνσκ.

Ανέλυσε επίσης το γεγονός πως σύμφωνα με τις ρωσικές εκτιμήσεις η Ουκρανία δύναται να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και να απειλήσει ευθέως την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. «Πρόσφατα ακούσαμε και δηλώσεις από το Κίεβο, ότι θέλει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα. Διαθέτει τέτοια τεχνογνωσία, με μεγάλη προϊστορία στον συγκεκριμένο τομέα και θα απειλεί τη Ρωσία, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει την υποστήριξη από άλλες χώρες. Και έτσι η Ευρώπη θα βρεθεί σε κατάσταση αποσταθεροποίησης. Δυτικοί έχουν μεταφέρει οπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμβούλους στην Ουκρανία. Όλες αυτές οι κινήσεις, στοχεύουν στη Ρωσία.»

Τέλος σύμφωνα με τον Πούτιν η Δύση και οι ΗΠΑ επιχειρούν μέσω της Ουκρανίας να επιβάλλουν στη Ρωσία κυρώσεις υποσκάπτωντας την εθνική μας ακεραιότητα και τα ρωσικά συμφέροντα.